Meillä on taloon suunnitteilla kulmaleivinuuni, ulkonäkömallina suunnilleen Tiilerin Jussi, mutta siis leivinuunina, jonka muurari tekee ja jonka kanssa se lopullisesti suunnitellaan. Mietin tässä, että kuinkahan iso tulipesä uuniin on mahdollista saada, kun käytettävä kulma on n.90 cmx90 cm? Onko jolla kulla kokemusta?
Kulmauunin koko
12
1718
Vastaukset
- jope1
Ei se kovin kummosen iso voi olla. Kulmauunissa, jos palotilan hieman haluaa muistuttavan neliötä niin tila loppuu äkkiä. Leivinuuneja on monenlaisia. Semmottinen, jossa tulta ei polteta enää leipä osastolla, vaan alempana on yleistymään päin. Semmotimen vanhanmallinen, jossa on/oli vain yksi läpi tarvitse täyden lämmön eteen, minkä jälkeen hiilet kaavittiin pois tai paremmassa mallissa ne meni omaan pikkupalotilaan. Pohja oli muurattu ja siinä oli reiät. Jos on arina, niin se ei enää ole leipäuuni vaan takkauuni.
Kukaan ei enää puu-uunissa leipiä paista. Saa semmottisia toki rakennella. Kivoja ne on. Kulmauuneissa (yksiläpinen) kantsii laittaa sen verran korkea palotila, että tommosen 60 centin lapin voi panna pystyyn. Silleen saa tymäkät roihut kerralla. Ja voi sahailla hieman pidempää puuta. Jos haluaa hiilet niin kantsii polttaa koivua. - tiilestä
saada noihin mittoihin mitään kunnollista, menee vuolukiven puolelle. Ainakaan leivinuunia.
- muurain5
eipäs vähätellä tiiliuuneja tuohon tilaan voi kyllä tehdä kulma-mallisen leivinuunin tulipesä jää 41*50-60cm mitoiltaan. Pitäisi riittää normi käyttöön.
- jope1
Tiileriuunien (kaikki mallit, arina tai ilman) sai tiilerin kotisivuilta ja kirjastossa oli ennen ainakin Tiilerin kustantama kirja. Niissä oli varsin hyvät piirustukset, jos muuraustaito oli omastatakaa tai laitetaan mestari rahalla hommiin. Niissä oli mitat ja kuvattu leikkauskuvat sisuskaluista.
Tulipesänkoko muussa kuin ruuanlaitossa ei ole niin tärkeä. Ennen piti mahtumaan kymmenenkunta leipää, joten siitä tuli aika valtaisa kivikasa.
Leivinuuni on tarkoitettu nimenomaan leipien paistoon ja voi sinne kalakukot sun muut laatikot laittaa muhimaan.
Lämmöntuotannossa arinalla varustettu pienempi rakennelma toimii kivasti. Arinan päälle ei voi panna leipiä, mutta lihakupin voi panna.
Sivusuuntaan, varsinkin kulmamallissa, täytyy katsella, että poskikanavat tulevat mittojen mukaan tehdyksi. Niillä on tarkoitus kierrättää palokaasuja ja varastoida lämpöä. Olen tutkinut etelärannikon kalastajamökkien uuneja. Ei niissä ole mitään poskikanavia. Piippu on usein muurattu koko rakennelman päälle. Siinä on leivinuuni, liesi ja uuninpankko. Puita sai polttaa tosi paljon ennenkuin ulkopinta lämpeni. Leivänpaistoon ne sopi hyvin. Lämpö oli sisällä. Elikkä syötiin leipää ja paleltiin.- jope1
Silleen meni taas ainakin pieleen, että arinan päälle en laittaisi mitään lihakuppia. Se arina on valurautaa ja kuppi menee enemmin tai myöhemmin tuhkapeän puolelle. Arina on melkein ikuinen, jos poistaa tuhkat joka kerta (ettei vaan jäähdytys alta päin lopu), ei laita muuta kuin polttopuita yläpuolle. Kannattaa silti ostaa yksi arina varastoon. Edellinen ei koskenut leipäuunia (leivinuuni), koska siinä ei ole arinaa. Saunan uunissa on usein arina. Elikkä ennen läämmitystä tuhkat arinan alta pannaan sinkkiämpäriin (ja vaikka metsään, mielellään omaan). Tämä näin päin, jotta tuhkat on kylmät. Kuumien tuhkien kanssa voi palaa koko tönö tai metsä.
- jope1
jope1 kirjoitti:
Silleen meni taas ainakin pieleen, että arinan päälle en laittaisi mitään lihakuppia. Se arina on valurautaa ja kuppi menee enemmin tai myöhemmin tuhkapeän puolelle. Arina on melkein ikuinen, jos poistaa tuhkat joka kerta (ettei vaan jäähdytys alta päin lopu), ei laita muuta kuin polttopuita yläpuolle. Kannattaa silti ostaa yksi arina varastoon. Edellinen ei koskenut leipäuunia (leivinuuni), koska siinä ei ole arinaa. Saunan uunissa on usein arina. Elikkä ennen läämmitystä tuhkat arinan alta pannaan sinkkiämpäriin (ja vaikka metsään, mielellään omaan). Tämä näin päin, jotta tuhkat on kylmät. Kuumien tuhkien kanssa voi palaa koko tönö tai metsä.
Jos tekee uunin nimenomaan ruuanlaittoon niin lämpö tulisi varastoida uunin sisälle. Savukaasujen kierrätykseen ja poskikanaviin ei kannattane satsata hirveesti, niin säästyy sitä tilaa leveyssuuntaan.
Kovasti alkaa semmottinen malli, jossa on kaksi luukkua tulla mieleen. Alimpaan puut ja ylempään leivät. Joku kanava (ns. lisäpelti) siihenkin voisi olla kiva. Elikkä alkuun olisi suora veto hormiin, niin alkaa palaa kivasti, pelti auki elikkä sivukanavat auki. Tälleen saisi leipäosaston pohjan kuumemmaksi. Paistuuhan ne toki, jos on tuli alla, mutta lämmönsäätö alkaa olla ongelma. Ruuanlaitossa (taikinahommissa ainakin) tulisi paistopuolen lämpötilaa jotenkin säätää, jos ei muuta niin tekee vaikutuksen, kun räplää jotain peltiä. Hormiin (tai uunin yläosaan) tulee tietysti aina oma peltinsä (ns. savupelti), mutta se nyt on jo rakennusmääräyksissä, niin saa hormin kiinni kun ei käytetä uunia. - muurain5
jope1 kirjoitti:
Jos tekee uunin nimenomaan ruuanlaittoon niin lämpö tulisi varastoida uunin sisälle. Savukaasujen kierrätykseen ja poskikanaviin ei kannattane satsata hirveesti, niin säästyy sitä tilaa leveyssuuntaan.
Kovasti alkaa semmottinen malli, jossa on kaksi luukkua tulla mieleen. Alimpaan puut ja ylempään leivät. Joku kanava (ns. lisäpelti) siihenkin voisi olla kiva. Elikkä alkuun olisi suora veto hormiin, niin alkaa palaa kivasti, pelti auki elikkä sivukanavat auki. Tälleen saisi leipäosaston pohjan kuumemmaksi. Paistuuhan ne toki, jos on tuli alla, mutta lämmönsäätö alkaa olla ongelma. Ruuanlaitossa (taikinahommissa ainakin) tulisi paistopuolen lämpötilaa jotenkin säätää, jos ei muuta niin tekee vaikutuksen, kun räplää jotain peltiä. Hormiin (tai uunin yläosaan) tulee tietysti aina oma peltinsä (ns. savupelti), mutta se nyt on jo rakennusmääräyksissä, niin saa hormin kiinni kun ei käytetä uunia.järkeä on tehdä leivinuuni ilman poskikanavia, jos uuni tehdaan niinkuin pitää niin kyllä se paistaa ja lämmittää samaan aikaan,höpö höpö juttuja nuo tuollaiset laita mikroon pullas paistuu ne sielläkin.
- jope1
muurain5 kirjoitti:
järkeä on tehdä leivinuuni ilman poskikanavia, jos uuni tehdaan niinkuin pitää niin kyllä se paistaa ja lämmittää samaan aikaan,höpö höpö juttuja nuo tuollaiset laita mikroon pullas paistuu ne sielläkin.
Jos luet tuen alkup. viestin tai kysymyksen, niin:
- Tilaa säästyy leveyssuunnassa
- yksinkertaisempi rakenne
- varmaan materiaalisäästöjä
- jos on tarkoitus tehdä ruokaa niin ei tarvitse lämmittää asuntoa
Uuneja on tehty tuommoiset tuhat vuotta ilman poskikanavia. Ei ne ennen olleet sen tyhmempiä.
- paremmin vetää
Kohtia voi luetella vaikka kuinka monta. Mitä ihmettä tarkoitit tuolla mikroaaltouunilla? Selitä sitä hieman.
Lisäksi, jos lämpö varastoidaan sisärakenteisiin ja hormi suljetaan niin paisto-ominaisuudet ovat ihan toista kun ns. vaippauunissa. Ihan oikeesti. - muuruumies
jope1 kirjoitti:
Jos luet tuen alkup. viestin tai kysymyksen, niin:
- Tilaa säästyy leveyssuunnassa
- yksinkertaisempi rakenne
- varmaan materiaalisäästöjä
- jos on tarkoitus tehdä ruokaa niin ei tarvitse lämmittää asuntoa
Uuneja on tehty tuommoiset tuhat vuotta ilman poskikanavia. Ei ne ennen olleet sen tyhmempiä.
- paremmin vetää
Kohtia voi luetella vaikka kuinka monta. Mitä ihmettä tarkoitit tuolla mikroaaltouunilla? Selitä sitä hieman.
Lisäksi, jos lämpö varastoidaan sisärakenteisiin ja hormi suljetaan niin paisto-ominaisuudet ovat ihan toista kun ns. vaippauunissa. Ihan oikeesti.ei osaa tehdä poskikanavallista uunia niin niin kai se nyt on parempi ilman poskikanavia.
- antti10
jope1 kirjoitti:
Jos luet tuen alkup. viestin tai kysymyksen, niin:
- Tilaa säästyy leveyssuunnassa
- yksinkertaisempi rakenne
- varmaan materiaalisäästöjä
- jos on tarkoitus tehdä ruokaa niin ei tarvitse lämmittää asuntoa
Uuneja on tehty tuommoiset tuhat vuotta ilman poskikanavia. Ei ne ennen olleet sen tyhmempiä.
- paremmin vetää
Kohtia voi luetella vaikka kuinka monta. Mitä ihmettä tarkoitit tuolla mikroaaltouunilla? Selitä sitä hieman.
Lisäksi, jos lämpö varastoidaan sisärakenteisiin ja hormi suljetaan niin paisto-ominaisuudet ovat ihan toista kun ns. vaippauunissa. Ihan oikeesti.Muistuttaako tuo sinun hahmottamasi uunimalli puilla kertalämmitettävää saunankiuasta jonka kivitilaan muurattaisiin tiilistä uuni?
- Uhhuh
jope1 kirjoitti:
Jos tekee uunin nimenomaan ruuanlaittoon niin lämpö tulisi varastoida uunin sisälle. Savukaasujen kierrätykseen ja poskikanaviin ei kannattane satsata hirveesti, niin säästyy sitä tilaa leveyssuuntaan.
Kovasti alkaa semmottinen malli, jossa on kaksi luukkua tulla mieleen. Alimpaan puut ja ylempään leivät. Joku kanava (ns. lisäpelti) siihenkin voisi olla kiva. Elikkä alkuun olisi suora veto hormiin, niin alkaa palaa kivasti, pelti auki elikkä sivukanavat auki. Tälleen saisi leipäosaston pohjan kuumemmaksi. Paistuuhan ne toki, jos on tuli alla, mutta lämmönsäätö alkaa olla ongelma. Ruuanlaitossa (taikinahommissa ainakin) tulisi paistopuolen lämpötilaa jotenkin säätää, jos ei muuta niin tekee vaikutuksen, kun räplää jotain peltiä. Hormiin (tai uunin yläosaan) tulee tietysti aina oma peltinsä (ns. savupelti), mutta se nyt on jo rakennusmääräyksissä, niin saa hormin kiinni kun ei käytetä uunia.Sanoisimpa sulle valitettavasti alan ammattilaisena , että jätä tekemättä tuollainen uuni ja leivo vaikka sähköuunissa paistamiset.
Jätä uunin suunnittellu muurarin harteille. Täällä on paljon höpöjä kirjootuksia, ja moni tavan ok omistaja kuvittelee olevansa vaikka minkäkin tekijä. Uunimuurarikin joutuu ottamaan monenlaisia eri asiaoita huomioon niin teknisesti kuin käytännössä. - se on tehty jo
Uhhuh kirjoitti:
Sanoisimpa sulle valitettavasti alan ammattilaisena , että jätä tekemättä tuollainen uuni ja leivo vaikka sähköuunissa paistamiset.
Jätä uunin suunnittellu muurarin harteille. Täällä on paljon höpöjä kirjootuksia, ja moni tavan ok omistaja kuvittelee olevansa vaikka minkäkin tekijä. Uunimuurarikin joutuu ottamaan monenlaisia eri asiaoita huomioon niin teknisesti kuin käytännössä.Uhhuh, et vissiin huomannu että uuni on vissiin jo tehty 6-7 vuotta sitten, että vähän myöhässä on sun neuvot.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124700MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar1022441Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5741841- 91673
Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1051530Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671197Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331138Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt2191000Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3988Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o64987