Virvatulet

Mie vaa

nähdäänkö suomessa enää nykyään ollenkaan virvatulia, vai onko ne kaikki hävinneet?

22

4852

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vadelmaaa

      Mitä on virvatulet? :D

      • ja mansikkaterttu

        "Mitä on virvatulet? :D"

        etkö googlea osaa käyttää :D missä ämpärissä elät?


      • -.,-.,.--,.-.,.-,.-,
        ja mansikkaterttu kirjoitti:

        "Mitä on virvatulet? :D"

        etkö googlea osaa käyttää :D missä ämpärissä elät?

        äläs säikyttele toisia - voi olla vaikka pienoinen tyttönen koulusta tulleena.


      • Aamutähtinen

        Valo näkyy pimeydestä ja pimeys ei sitä käsitä,mikä on se pimeys ja valo,lue johannes alusta kahdeksantoista jakeeseen asti'jos on mielenkiintoa lue koko johannes ota ymmärtäväinen ystävä kaveriksesi.


    • mörkö.

      -joo..eu-direktiivi on kieltänyt virvatulet.. :)

    • Kyllähän niitä vielä nähdään, saattaa vain olla niin, että yhä vähemmän kukaan kävelee yöllä pimeässä suolla, korvessa tai suopohjaisten järvien rannalla.

      Vähän pallosalamien tapaan tieteellä ei ole kunnon selitystä ilmiölle, luultavasti fysikaalisia selityksiä onkin enemmän kuin yksi.

      On muuten myös huomattava, että säkkipimeässä ihmisen aivoilla on taipumusta täyttää havaintotyhjiötä kaikenlaisilla oudoilla "jutuilla". ;)

      • hehkuu

        Tuo on ihan totta, että nykyihmiset harvoin kulkevat enää sellaisissa erämaissa.
        Ilmiö on minun muistaakseni selitetty liittyvän johonkin sieneen tai vastaavaan. Kuulostaa aluksi hullulta, mutta niin se on. Jospa nuo sienet ovat käyneet harvinaiseksi. Toivottavasti joku tietää kertoa asiasta enemmän. Joka tapauksessa olisi hauska joskus nähdä virvatulet (eli aarnivalkeat).


      • niin sit
        hehkuu kirjoitti:

        Tuo on ihan totta, että nykyihmiset harvoin kulkevat enää sellaisissa erämaissa.
        Ilmiö on minun muistaakseni selitetty liittyvän johonkin sieneen tai vastaavaan. Kuulostaa aluksi hullulta, mutta niin se on. Jospa nuo sienet ovat käyneet harvinaiseksi. Toivottavasti joku tietää kertoa asiasta enemmän. Joka tapauksessa olisi hauska joskus nähdä virvatulet (eli aarnivalkeat).

        miksi niiden läheisyydessä on kuultu joskus lasten itkua tms.

        Sienijuttu kuulostaa yhtä älyttömältä kun tää, että ennen vanhaan ufoja on väitetty johtuvan siileistä, että siilit levittäis muka jotain kaasua, joka sai ufo ilmiöt aikaiseksi, näin muistan kuulleeni kerran koulussa opettajan suusta.


      • virvatulien
        hehkuu kirjoitti:

        Tuo on ihan totta, että nykyihmiset harvoin kulkevat enää sellaisissa erämaissa.
        Ilmiö on minun muistaakseni selitetty liittyvän johonkin sieneen tai vastaavaan. Kuulostaa aluksi hullulta, mutta niin se on. Jospa nuo sienet ovat käyneet harvinaiseksi. Toivottavasti joku tietää kertoa asiasta enemmän. Joka tapauksessa olisi hauska joskus nähdä virvatulet (eli aarnivalkeat).

        "katoaminen" tai väheneminen johtuu vaan siitä, että suot ojitetaan. Ei soita, ei virvatulia?


    • kertoo::

      Virvatuli
      Wikipedia

      Virvatulet tai aarnivalkeat ovat tulia tai valonlähteitä, joita havaitaan yleensä pimeässä asumattomilla alueilla lähellä maan- tai vedenpintaa tai aivan pinnassa. Virvatuli on muodoltaan joko liekin kaltainen, valopallo tai hahmoton. Virvatulia on eri värisiä. Joidenkin virvatulten kerrotaan hyppelehtivän, vaappuvan tai huojuvan, tai jopa liikkuvan paikasta toiseen. Kerrotaan usein, että virvatulet katoavat tai pakenevat kauemmas, kun niitä lähestyy.

      Virvatulia esiintyy yleensä samoilla paikoilla tai alueilla toistuvasti, ja joillakin paikoilla niistä on pitkät kansanperinteet. Virvatulet ovat yleensä hiljaisia, ja niitä nähdään hiljaisilla seuduilla. Virvatulen on jopa kerrottu kadonneen, kun on pidetty kovaa ääntä. Toisaalta joihinkin aarnihautoja koskeviin kansanperinteisiin liittyvät paikalta kuuluvat oudot äänet.

      Sana virva tarkoittaa jotakuinkin väreilyä, häilymistä ja lepattamista. Virvatulet vaikuttavat monista luonnottomilta tai yliluonnollisilta. Tästä syystä virvatuliin liittyy paljon kansantarinoita ja myyttejä. Tiede tarjoaa erilaisia teorioita virvatulten selittämiseksi.

      Sisällysluettelo
      1 Virvatulet kansanperinteessä
      2 Tieteelliset selitykset
      3 Virvatulten vertauskuvallisuus
      4 Katso myös



      Virvatulet kansanperinteessä

      Virvatulia kerrotaan nähdyn myös veden pinnalla. Virvatuli voisi ehkä näyttää tältä.Virvatulia tunnetaan lähes kaikkien kulttuurien perinteistä kaikkialta maapallolta, ja usein niihin liittyvät kansanperinteet ovat hyvin vanhat. Suomessa ja muuallakin Euroopassa on ollut käsityksiä, joiden mukaan virvatulet ovat henkiolentoja tai henkiolentojen valoja, joilla ne houkuttelevat ihmisiä eksymään tai vahingoittumaan. Vaappuvia virvatulia on voitu pitää lyhtyinä, joita joku olento kantaa pimeässä.

      Suomessa uskottiin, että aarnivalkean alla saattoi olla aarre, jonka arvometalleja aarteen haltija kiillotti tai puhdisti liekillä. Aarnihauta oli aarrekätkö, jota vartioi aarniksi kutsuttu haltia. Virvatulien uskottiin palavan aarnihaudoilla varsinkin juhannusyönä. Silloin ne ilmoittivat aarteen sijaintipaikan.

      Virvatulet on usein liitetty myös kummitteluun. Vanhan perinteen mukaisesti varsinkin hautausmailla tai surma- tai onnettomuuspaikoilla nähtyjä virvatulia pidetään ihmisten sieluina. Eräiden liekkiä muistuttavien virvatulten nimitys on ollut liekkiö. Liekkiö on ajateltu esimerkiksi aavelinnuksi tai lapsen sieluksi. Joskus uskottiin, että kun hautausmaalta nousee tulta, siellä on kakkiainen.

      Joistakin virvatulien perinteisistä havaintopaikoista Euroopassa ja Yhdysvalloissa kerrotaan samankaltaista kulkutarinana levinnyttä kertomusta. Sen mukaan paikalla on käynyt onnettomuus, esimerkiksi junaturma. Nähty vaappuva valo on päätään etsivän onnettomuuden uhrin lyhty.

      Metalliesiintymiä on entisaikaan etsitty paikoilta, joissa on näkynyt valoilmiöitä. Outokummun mineraaliesiintymän päällä kerrotaan palaneen aarnivalkeita. [1]


      Tieteelliset selitykset
      Virvatulille tarjotut luonnontieteelliset selitykset vaihtelevat tapauskohtaisesti. Perinteiden tuntemat virvatulet kattavat siis oletetusti useita erityyppisiä ilmiöitä. Soilla havaittu sininen tai vihertävä liekki johtuu teorian mukaan suosta nousevista suokaasuista, joita syntyy eloperäisen aineksen lahoamisesta, käymisestä tai mätänemisestä. Oletetaan, että suon pintaan nouseva kaasu syttyy jostain syystä palamaan. Syttyminen voisi johtua vähäisistä määristä kaasua, joka syttyy itsestään palamaan tullessaan kosketuksiin hapen kanssa. Monet yksityiskohdat tässä selitysmallissa ovat kuitenkin ongelmallisia. Metaani, yleinen suokaasu, esimerkiksi palaa räjähdysmäisesti ja nopeasti. Vaikka jotkut virvatulet ovat lyhytaikaisia, toisten on kerrottu voivan palaa vakaasti pitkiäkin aikoja. Tasainen palaminen edellyttäisi myös tasaista kaasun "erittymistä" suon pintaan. Metaani myös palaa keltaisella liekillä, kun virvatulet kerrotaan yleensä sinertäviksi. [2] Metaani myös palaa kuumalla liekillä, mutta virvatulten ei olla kerrottu polttaneen tai sytyttäneen mitään.

      Bioluminesenssi eli eliöiden biologisesti tuottama valo selittää joitakin tapauksia. Heikkovaloiset ja paikallaan pysyvät valonlähteet pimeässä luonnossa voivat olla bioluminoivaa levää tai sientä.(katso: peikonkulta) Ehkä myös kiiltomatoja on toisinaan pidetty virvatulina. [3]

      Joitakin virvatulia on toisinaan verrattu käytökseltään ja ulkonäöltään pallosalamoihin. Onkin ehdotettu, että valopallomaiset tai liikkuvat virvatulet saattaisivat johtua luonnossa esiintyvistä sähköisistä ilmiöistä.

      Liikkuvien virvatulten selitykseksi on jopa ehdotettu bioluminoivaa levää, hometta tai bakteereita turkissaan kantavia eläimiä. Lintujen on kerrottu joskus, erittäin harvoin, hohtavan. Venäjällä väitetään ammutun joitakin hohtavia sorsia, joiden valo on jonkin ajan eläimen kuolemasta päästä hiipunut. On myös ollut havaintoja, että joidenkin pöllöjen rintapuoli hohtaisi pimeässä. Eräät pimeässä lentävät valoilmiöt ovatkin paljastuneet tornipöllöiksi.[4]

      Aavoilla mailla esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Israelissa nähdyt virvatulet johtuvat teorian mukaan ilmakehän toisesta paikasta heijastamista kaupunkien tai teiden valoista, eräänlaisista kangastuksista.

      Ukkosella esimerkiksi korkeisiin rakennuksiin tai puiden latvoihin syntyvää hohdetta kutsutaan ukonvirvaksi. Ukonvirva on sähköinen ilmiö.

      Täysin epätieteellisinä pidettyihin virvatulten selityksiin kuuluvat muun muassa maan alta purkautuvat tektonisten tapahtumien irtipäästämät energiat.

      Virvatulten vertauskuvallisuus
      Runoissa ja lauluissa virvatulet ovat yleensä maailman houkutusten vertauskuva, ne ovat samalla tavalla pettäviä ja katoavia. Eino Leinon runossa Nocturne sanoo elämänsä taistelut jo läpikäynyt: "En mä enää aja virvatulta". Tällä hän tarkoittaa häilyväisten haaveiden ja onnen lupausten jahtaamisen lopettamista, ja tyytymistä siihen, mitä on käsillä.

      • Virvatulihuntu

        Virvatulet tai aarnivalakiat ovat torellisia ilmiöötä luonnoss,eteläpohojanmaalla j'ven-luopajärvellä on kuivattu järvi viljelysmaaksi noin 400hehtaarin järven muorostumista ei ole tutkittu mutta vaikuttais että solis asteroirin aiheuttama,kun järvi kuivattihin,järven pohojasta nousi kuvottava hajuva ilmeesesti maasta kohoavat kaasut"pierut"jokka aiheutti ilimiön,aavevalakioota virvatulia oli palijon joita vanha kansa seurasi niitä sanottihi lemmenlieskoiksi ja juhannushunnuiksi olen nähänyt ittekki niitä viiskuuskymmenluvun vaihtees eikä siihen rinnastettu mitään mystiikkaa tai noituutta soli meilläpäin luonnollista,olishan siitä saanu joku satusetä hyviä kummitusjuttuja.


    • "sieniselitys"

      Toi "sieniselitys" perustuu bioluminoiviin eli itsevalaiseviin sieniin. Suomessa on muutamia sienilajeja jotka tuottavat biologista valoa. Tosin mikään suomen sienilaji ei taida itsevalaista läheskään niin voimakkaasti kun virvatulien on kerrottu tekevän:

    • mansikkaaaa

      Itseasiassa näin tänään. Asun vähän syrjäisemmällä seudulla ja olin kävelyllä kun yht' äkkiä vierestäni pomppi vihreä kirkas pallo ja katosi.

    • Kappel

      Joopa joo tieteen kuvalehdessä oli artikkeli norjan eräässä vuonossa tapahtuvasta valo ilmiöstä joka muistuttaa virvatulta ja jota tiedemiehet yrittää selittää maaperässä muodostuvalla kemiallisella tavalla syntyvällä sähkö varauksella joka purkaantuessaan aiheuttaisi tämän kyseisen valo ilmiön.

    • Kaspar_Sahlberg

      Virvatulet ovat nettikummituksen henkäisyjä.

    • jussoop

      Olen 4 kertaa noita virvatulia nähnyt. Tykkään patikoida välillä eri puolilla maailmaa. Suomessa olen myös noita nähnyt kerran.

    • Apuvaaaa

      Vuonna 1933 pieni tyttö joutui murhaajan uhriksi. Murhaaja hautasi tytön elävältä maahan toistaen samalla sanoja: “Toma sota balcu”

      Nyt kun olet nähnyt ja toistanut mielessäsi nämä sanat, tulet tapaamaan murhatun tytön. Ensi yönä, kun olet nukahtanut, tyttö ilmestyy makuuhuoneeseesi kattoon ja tukehduttaa sinut samalla tavalla kuin hän tukehtui itse.

      Jos kirjoitat tämän eteen päin, hän jättää sinut rauhaan. Hyvät tekosi palkitaan

      • apuvaaaa_kanssa

        Vuonna 1933 pieni tyttö joutui murhaajan uhriksi. Murhaaja hautasi tytön elävältä maahan toistaen samalla sanoja: “Toma sota balcu”

        Nyt kun olet nähnyt ja toistanut mielessäsi nämä sanat, tulet tapaamaan murhatun tytön. Ensi yönä, kun olet nukahtanut, tyttö ilmestyy makuuhuoneeseesi kattoon ja tukehduttaa sinut samalla tavalla kuin hän tukehtui itse.

        Jos kirjoitat tämän eteen päin, hän jättää sinut rauhaan. Hyvät tekosi palkitaan


    • skepmuukkonen

      Kun suokaasua vapautuu kaasutaskusta pienen aukon kautta, liekki saattaa näkyä esim. metrin korkeudessa ja kun se ilmavirran vaikutuksesta "tanssii" sivulle ja kaasun mahdollisen vaihtelevan purkautumisvoiman vuoksi ylös alas, niin mielikuvitus voi luoda siitä vaikka mitä. Kaikelle ennen yliluonnolliseksi koetulle ilmiölle on löytynyt luonnollinen selitys. Myös viljaympyrät ja taivaalla sinkoilevat valopallot tullaan vielä selittämään tylsänluonnollisilla faktoilla. Tämähän on ollut jatkuva linja tieteen synnystä lähtien. Kaikki yliluonnollinen jännittävä onkin luonnollista ja tylsää.

    • Skånepåg

      Pienentyy mun ympär elon piiri, aika seisoo nukkuu tuuliviiri.- Edessäni hämäräinen tie,tuntemattomahan tupaan vie.

    • Virvatulenliekki

      Alue jossa ei ole ihmisten aiheuttamia valosaasteita näkyy tulia yleensä elokuun lopulla iltayöllä kun on sysipimeä yö,ota asuntoautosi ja aja jonnekkin missä on aloitettu juuri turpeen nosto pohojanmaalla tai itäsuomes,varmasti näkyy jos vain jaksat ventata mistään ufo tai kummitusjutuista ei ole kysymys soon aivan tavallista luonnonilimiöötä.

    • Paimenpoikana

      Kun kyseisellä luopajärvellä syksyllä nousi vesi tulvaksi tuli pakkanen jäädytti veten, jää oli kirkas kova noin viisi kymmenensenttiä paksu,tuli jään alle laajoja kaasukuplia kun jäähän teki reijän josta kaasu purkautui ulos,
      Se paloi kun sen sytytti palamaan,
      Oliko maakaasusta kysymys,ei noituudesta tai ufojutjista,mielestäni virvatuli sopisi parhaiten luonnonilmiölle nimeksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe