TULISIKO VETOUISTELUKISAT KIELTÄÄ?

?????

Varsinkin sisävesillä pienehköillä ja vähän suuremmillkin järvillä vetouistelukisat rasittaa vesistön ekosysteemiä ja kalakantaa kohtuuttomasti. Lyhyellä ajalla vähenee järven kuha-, taimen- ja lohikannat kun vetopellet ryöstää liki alamittaista kalaa pois ja kaiken lisäksi kalat vielä menee rehuksi ja kaatopaikalle. Sitten nämä humalaiset "kalamiehet" kusee, paskoo ja muuten roskaa järviä uistellessaan. Nyt peräänkuulutetaan vesialueiden haltijoilta suoraselkäisyyttä ja uskallusta torjua tuota terroria ja järjestelmällisesti estää uistelukisat järvillämme!

23

3590

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä kohtuullinen

      läpi mee ei!

    • armasko?

      Kateus vie kalat vedestä, näkyy vanha sananlasku pitävän edelleen paikkansa.
      Uistelu on kalavesien hoitoa parhaimmillaan. Tuskin ne muutamat kalat, jotka kisassa saadaan menevät kaatopaikalle, varsinkin jos ovat kirjoittajan mainitsemia kaloja.
      Ilmeisesti myös uistelukisojen osanottajat kirolevat järvellä, HYI HYI.

    • muuta

      pitää kieltää.sensijaan on suosittava verkkokalastusta.kaveri piti kolme vuorokautta kahta verkkoa matalassa lahdessa,ja tulos oli yhteensä 74 alamittaista kuollutta kuhaa,että haista sinä pitkä vittu.

      • Kyllähän ne on juuri nämä unohdetut ja muuten sillon tällön koettavat verkot jokka rassaa järvien ekosysteemiä ja tappaa pikku kaloja.
        Itse olen harrastanut vetouistelua kerran vuodessa kainuussa ja kyllä sielä aina heitetään pienet takas kasvamaan ja sitähän on turha verkkoihin tukehtuneille tehdä.
        Ens kesänä saan sit omalla veneellä kalastella ja kyllähän vedellään uistinta harva se päivä.
        Tällä vetouistelun vastustaja on ilmeisesti niin persaukinen ettei ole varaa vedellä muuta ku käteensä.


    • jel

      tää on samaa rataa kun kerran olin laskemassa venettä rampilla niin paikallinen isäntä tuli valmetin kanssa viereen ja alkoi kysellä et miks on noin monta vapaa veneessä että eikö vähempi riittäisi ja oli oikeen 6kpl itse herra pitää n.10 verkkoa kuha paikoilla,,,,, omalla kokemuksella ei oikeen voi verrata saalis tulosta keskenään,,,,,, kyllä verkoilla tulee kalaa huomattavasti enemmin etenkin alamittaisia kuhia jotka takertuu harvaankin verkkoon suusta kiini ja tukehtuu niitä ei enää voi laskea takaisin kasvamaan....

    • ???????

      Vetouisteluhan on varsinaista ryöstökalastusta. Veneissä on 15, jopa 20 vapaa, joilla taatusti tyhjennetään muutamassa vuodessa suomen järvet särkiä ja kiiskiä myöten.

      Parasta kalavesien hoitoa olisi lisätä troolikalastusta entisestään.

      Uistelijathan esim. tyhjentivät Inarinjärven muikusta, jolloin troolarit jäivät rannalle ruostumaan.

      • vanha pieru

        Eivät kuulu suomalaiseen kalastuskulttuuriin. Ja mitä tulee siihen, että kisoissa on tavallinen kalapussin paino, joka puntarille tuodaan on 50-100 kg, näillä heinän niittäjillä.
        Vai ei ryöstökalasteta, ja nuo kalat kylläkin päätyy roskikseen.


    • 13vnuorikalamies

      Ei tulisi kieltää. Ainakin puulalla kangasniemen kisassa vedetään haukea ja kuhaa ei lohta. Ja siellä on haukea niin paljon ja siinä on vielä lohen kutukoski josta ei varmastikkaan mene yhtään lohta isoille selille jos ne salmet on täynnä haukea joka syö ne kaikki.

    • soutuveneilijä

      Ei kieltää, mutta rajoittaminen on hyvä ajatus. Eli soutamalla tapahtuva uistelu on luonnonmukainen tapa hoitaa kalavesiä ilman saastepäästöjä. Kyllä soutumieskin sen "parven" saa leviämään niin että jalokala kiinnostuu.

    • Turskamagneto

      Olen aina ihmetellyt , miten tuommoinenkin kilpailu edes sallitaan nykytilanteessa...on uhanalaista Taimenta ym ym... haukikin on hyvä olla vesistössä , pitää sopivasti kalakannat sopivana Ja kalat isona.

    • voivitunvittu

      Tässäpä idiootin avautuminen yhdeltä foorumilta:

      " Tämä kesä on ollut mielestäni tähän mennessä todella huono kuhastuskesä. Viime kesänä vedeltiin VIIKOSSA parhaillaan 150-200 kuhaa. Tänä kesänä on tullut vain muutamia sattumakuhia, mutta ei niitäkään joka reissulla. Reissujakin on toki ollut vähemmän, mutta vuosi sitten sai aina.
      Eilen isä oli käynyt P****vedellä pienen kuhastuslegin heittämässä, oli saanut 12 kuhaa, joista neljä oli yli 45-senttisiä. Paranemaan päin, mutta huonoa edelleen. "

      Kaikenlaisia idiootteja sitä riittää.

      • kusipäisyysperiytyvää

        Ja samaisella foorumilla toinen idiootti lesoilee kuinka ei oikeen edes pakkaseenkaan mahdu filettä. Sitten ihmettelevät, että miks niitä kuhia ei enää tule. Kaikenlaisia pellejä sitä on olemassa, samaa kastia kuin verkottajat.

        Alhaista ihmisroskaa.


    • Hidastuotoinen_järvi

      Hyvänä esimerkkinä vetouistelukisojen vaikutuksesta on Kilpisjärven Tosirautu-uistelun vaikutus. Kisan alkuvuosina rautuluokassa suuria kaloja tuli läjäpäin ja kun sitä harastettiin vuosikymmen niin saatiinhan ne suuret rautumammat sieltä järvestä haravoitua pois.

      TULOKSIEN KEHITTYMISEN VOI ITSE KUKIN KÄYDÄ TSEKKAAMASSA KISOJEN OMIEN SIVUJEN TULOSKOOSTEESTA: http://www.tosirautu.fi/tilasto.html

      Miten on jos vaikka seuraavaksi joku pistäisi pystyyn Kilpisjärven Tosi-Troolaus mestaruuskisat?

      • LopettakaaKatkeruus

        Voi vittu oikeesti teitä kateellisia ja katkeria valittajia! Joku uistimella saatu sattuma rautu ei kyllä todellisuudessa ole järven ekosysteemistä pois jos on edes paikallinen verkkokalastuskaan. Kumma kun taas vastaavien pohjoisten järvien kääpiörautu kannasta et puhu mitään jossa pää syy kannan kääpiöitymiseen on järven liiallinen rautu kanta. Suomessa on 2 miljoonaa vapaa ajan kalastajaa joista pelkkiä sunnuntai kalastajia enemmän kun puolet tyyliin kesä laituri ja mato onki. Sitten näitä kakskyt vapaa ja vene vetäjiä joitain tuhansia ja lisäksi suomessa on 200 000 järveä. Laskekaa huvikseen montako vaapun tai madon uittajaa mahtuu neliökilometrille? Nämä kaikki kun suhteutetaan niin yrittäkää nyt kateelliset pellet tajuta että näillä vapa välineillä ei järviä tyhjennellä vaikka kaikki alamitat ja rauhoitukset poistettaisiinkin. Jos mua joku asia tässä maassa pistää vihaksi niin metsästyksen, kalastuksen, marjastuksen yms touhuamisen sairaalloinen katkeruus toisia kohtaan joka on tosin suomalainen perisynti. Jos toisten onnistumisesta pitää olla katkera olisi paikallaan peiliin katsominen ja ehkä mielenterveyspalvelut.


      • Hidastuotoinen_järvi

        Et sitten pystynyt sanallakaan itse asiaa eli Kilpisjärven rautujen kokoa kommentoimaan, suorastaan välttelet sitä??

        Huomaan että sivuutat Tosirautu-uistelun suurten kalojen määrän romahtamisen vuosi vuodelta ja vedät mukaan avaukseen nähden aivan toissijaisia seikkoja kuten kääpiöityneitä rautukantoja. Sattuiko väite arkaan paikkaan?


    • itselle_kalastan

      Olen kalastanut jo lähes 50-vuotta, mutta koskaan en ole uistelukilpailuun osallistunut kun ei ole kilpailuviettiä ja silloin, kun satun saamaan pari kolme kalaa uistellessa yleensä tuumaan , että lähden kotia eiköhän tämä jo riitä tälle kertaa

    • Nestori_Miikkulainen_

      Ehdottaisin kompromissia! Vapojen määrä max 4 vapaa per venekunta! Sama verkoille: max 4 verkko per ruokakunta. Tämä on käytössä monessa Suomen pikku- ja keskisuuressa järvessä. Itselle uistelen yleensä 2 vavalla soutuvenellä, joskus hyvin harvoin 3-4 vavalla ja hyvin riittää. Menee maku ja tulee välineurheilua koko hommasta, jos on 12-18 vapaa uitossa. Eihän siinä ole enää mitään mieltä!

    • rapuuuno

      Kuinka paljon nämä uistelijat, levittää välineillään rapuruttoa. Ravustajia kyllä kehoitetaan, desinfioimaan pyyntivälineensä ja veneensä, siirtyessään järvestä toiseen.

    • korjausliike

      Vapa rajoitus olisi hyvä ja neljä vapaa venettä kohti olisi hyvä maksimi. Toinen seikka on tämä pisteytys systeemi että lohelle ja kuhalle plussaa haukiin ja ahveneen verrattuna. se pitäisi olla päin vastoin kun markkinoidaan kalavesien hoitona.

    • Tulee kieltää.
      Pohjois-Päijänteellä Livonluodon alue (Pirronsaari), Harasaaren-Wehkakivien alue, Sudensaaren alue ja Leppäluotojen alue ovat 15.5 - 30.6 välisen ajan kaikelta kalastukselta kielletty ELY:n määräyksellä, ei edes jokamiehen oikeudet ole sallittuja. Ovat tarkoitettu lähinnä kuhan kutualueiksi.
      On varsin hyvä ja toimiva ajatus. Pohjois-Päijänteelle on noiden kuhien ympärille rakennettu uistelukisoja ja oikeen Kuha-Cuppikin. Kuinka ollakkaan tuollainen Kuha-Cupin yökisa sattui viikonvaihteeseen 1.7-2.7 väliseksi yöksi juuri kun kesäkuu oli vaihtunut heinäkuuksi. Voittaja kertoi saaneensa kuhat tuolta Pirronsaaren vesiltä (kutupaikalta). Voittajalla oli kuhia 15 kpl keskipainoltaan 1,1 kg, juuri niitä kuhia, jotka ovat ensimmäistä kertaa kuteneet. Tuo koiraskuha on melkoisen ärhäkkä ottamaan uistimeen, kun se kutupaikalla vartioi mätimunia. Siinä sitten herkutteli muut petokalat kuhan mätimunilla kun vartioimassa olleet koiraskuhat vietiin puntarille. Tuo uistelukisa ei ole ainoa Pohjois-Päijänteellä keskellä kesää, Päijänne-Cupin kisa 15.7 samoilla vesillä. On turha ihmetellä heikkoa kuhakantaa, kun ei anneta kuhan lisääntyä rauhassa. Nuo tuollaiset kuhakisat tulisi lailla kieltää ja nuo rauhoitusalueet hieman suuremmiksi ja kalastuskielto ympärivuotiseksi.

    • Säästäjä

      Verkkokalastajat on katoava luonnonvara. Vai tunnetteko 2-3-kymppistä verkkomiestä, joka kalastaa kesät ja talvet?

    • tuumailua

      Jos kerran uistelemalla kalat viedään järvistä niin miksi ammattikalastajat käyttää muita pyyntimenelmiä?? Ja ihmetyttää miten verkot osaa pyytää vain mittakaloja??

    • Anonyymi

      Hienosti kirjoitettu.Provosointi arvosss

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4643
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      95
      4522
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      614
      4130
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3077
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2651
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2193
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      346
      2144
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      209
      2121
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1745
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1482
    Aihe