usean akun lataus laturilla

25A

pystyykö kahta/kolmea 120Ah:n akkua lataamaan akkulaturilla (25A) samaan aikaan? haittoja/hyötyjä? kuinka kytketään akut toisiinsa ja laturin kaapelit?

17

23119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sarjaan..

      Vallan mainiosti.

      Jos sulla on 12 v laturi, niin kytket ne akut vaan rinnan. Siis kytket laturin piuhat akun napoihin normaalisti ja navoista piuhat toiseen akkuun, plussa plussaan ja miinus miinukseen.

      Jos käytössä on 24 v laturi, niin silloin kytket akut sarjaan. Eli laturin piuhat molempiin akkuihin, miinus miinukseen ja plus plussaan. Lisäksi akkujen välille kaapeli toisen akun miinuksesta toisen akun plussaan.

      Mitään haittaa ei ole ja hyöty on siinä, että molemmat akut latautuu saman aikaisesti. Kahden akun lataaminen toki kestää 12 v laturilla kauemmin kuin yhden.

    • _akkumies

      Auton akkuja ladataan rinnakkain tai sitten erikseen. Sarjaan ei eri ikäisiä ja eri varaustilassa olevia akkuja saa kytkeä.

      Rinnankytkennässä pitää ottaa huomioon, että jos ladattavat akut eivät ole samassa varaustilassa niin niiden välille syntyy kytkettäessä virtapiikki (kipinöintiäkin voi esiintyä). Tyhjän akun ja täyden akun kytkeminen yhteen voi olla jopa vaarallista. Turvallisinta on tarkistaa yleismittarilla, että akkujen napajännitteet ovat kutakuinkin samalla tasolla.

      Rinnankytkennässä laturin sekä kaikkien akkujen navat kytketään yhteen ja - navat kytketään yhteen (esim. laturi kiinni akkuun nro 1 käynnistyskaapelilla akku nro 1 kiinni akkuun nro 2).

      25A latausvirta jakaantuu tasan akkujen kesken eli kahden akun tapauksessa yhtä akkua ladataan keskimäärin 12A virralla.

      • tietämättömälle

        miksi eri-ikäisiä ja varaustilassa olevia ei saa kytkeä sarjaan. Minulla on nimittäin kolme eri-ikäistä ja kokoista autonakkua, jotka haluaisin käyttää mökillä aurinkopanelissa hyödyksi.
        Mitä teen: Kitkuttelen huonoilla akuilla vuoronperään käyttäen vai ostan yhden uuden kunnollisen akun.
        Kaksi 55 W:n panelia antamassa virtaa. Kuinka ison akun jatkuvaan kesäkäyttöön minun kannattaa ostaa.


      • _akkumies
        tietämättömälle kirjoitti:

        miksi eri-ikäisiä ja varaustilassa olevia ei saa kytkeä sarjaan. Minulla on nimittäin kolme eri-ikäistä ja kokoista autonakkua, jotka haluaisin käyttää mökillä aurinkopanelissa hyödyksi.
        Mitä teen: Kitkuttelen huonoilla akuilla vuoronperään käyttäen vai ostan yhden uuden kunnollisen akun.
        Kaksi 55 W:n panelia antamassa virtaa. Kuinka ison akun jatkuvaan kesäkäyttöön minun kannattaa ostaa.

        Sarjaankytkennässä (kytket kaksi 12V sarjaan siten, että akku muodostaa yhden 24V kokonaisuuden) akkujen tulee olla samantyyppisiä, samaan aikaan ostettu, samankokoisia (kapasiteetti) ja niissä pitää olla latauksen alkaessa sama napajännite ja niitä pitää aina ladata parittain. Muussa tapauksessa voi käydä niin, että jompikumpi akuista ylilatautuu.

        Rinnankytkentä on mutkattomampi ja kuten tuossa jossain jo sanottiin niin rinnankytketyt akut käyttäytyvät kuten mikä tahansa 12V (kapasiteetti vaan kaksinkertainen) akku.

        Eri-ikäisten akkujen rinnankytkennästä on olemassa kaksi koulukuntaa. Ensimmäinen koulukunta on sitä mieltä, että ei saa ja toinen koulukunta on sitä mieltä, että saa.

        Tuolta lisää infoa

        http://groups.google.fi/group/sfnet.harrastus.elektroniikka/browse_thread/thread/6432cb24b061d5a6/8c9435346b37aee5?lnk=gst&q=rinnankytkentä#8c9435346b37aee5

        Jos haluat pelata varman päälle niin ostat noiden kahden 55W paneelin seuraksi Bilteman 220Ah akun hintaan 219e.


    • Ei sähkömiesi

      aivan kuin yksi suuri akku.
      Yleensä mökkikäytössä akut kytketään rinnan heti uutena asennettaessa. Silloin ne todella käyttäytyvät kuin yksi iso akku.
      Laturin teho täytyy mitoittaa vastaamaan akuston kapasiteettia. Yhdellä 25 A:n laturilla lataa hyvin 400 Ah:n akustoa.
      Mikäli akut ovat eri ikäisiä, kokoisia ja eri täynnä, ei niitä tulisi kytkeä rinnan.

    • EsaJohannes

      Tässä on jo vähän vanhaa viestintää, mutta kun ostin aurinkopaneelit mökille, niin yritin etsiä asiallista tietoa. Minulla on sellainen tilanne, että ostin kaksi aurinkopaneelia, á 250 W kappale sanoi myyjä. Minulla on kolme vanhaa traktorin akkua (100 Ah, 170 Ah ja 220 Ah), jotka ajattelin hyödyntää. Uskallanko liittää akut sarjaan jolloin saan enemmän volttia ja enerkiaa. Jos liitän akut sarjaan niin liitänkö sitten paneelit ns. rinnakkaiskytkentään että lataus olisi mahdollisimman nopeaa? Naapurilla on sellainen kytkentä, jolla voi katsoa televisiota ja ladata kännykkää tai pädiä. Miten saan sellaisen kytkennän vai pitääkö hankkia lisäakku? Voinko käyttää jotain muuntajaa sähkökytkennässä jolla saan oikeaa sähköä ja miten sen muuntajan oikein kytken? Tuleeko se sarjaan vain rinnakkaiskytkentään? Vielä yksi kysymys eli voinko kytkeä sähköt myös saunarakennukseen (n. 40 m päässä paneeleista). Miten saan virtaa tarpeeksi että saan 230 voltin valot palamaan? Jollain buusterilla? Hätätapauksessa voi olla vähemmänkin volttia, koska emme lämmitä kiuasta sähköllä vaan puilla! Vastauksista olisi iso apu asennuksiin.

      • tuotanoi

        laita 12v ledit ja paksu kaapeli menee ohkasemmallakin mut häviötä tulee . tai sit muunna 12v 230v vaihtovirraksi pikku inverttelillä suurin häviö on sit inverttilillä ja johto voi olla ohkasempi . ehkä parempi 12v ledit . muuntaja tarvii vaihtovirtaa


    • höpön.pöppö

      Voi hyvä luoja EsaJohannes. Miksi edes yrität tehdä, kun et ymmärrä asioista tuon taivaallista. Asennuta ammattilaisella aurinkosähköt, itse saat aikaan vain sutta ja sekundaa. Vai vielä vanhoja traktorin akkuja, huoh.
      Minkä ihmeen takia muuten edes suunnittelet aurinkovoimaa, jos ja kun sinulla kerran on sähköt mökilläsi? Ei kai niitä 230 v valoja muuten olisi olemassa, vai mitä en ymmärrä?
      Taisin mennä halpaa, trolliukkelihan sinä :-)

    • Anonyymi

      Minä päs kerron miten itse lolen toteuttanut aivan mahtavan aurinko kautta akku sähkö voimalan. Siis ilman inventtereitä!!!
      Kävin ostamassa pois koko varaston 80amp vapaa-ajan akkuja a) hintaan 23€ kappale. Niitä tuli tuollasen 1600€ edestä. 😂😬
      Laitoin niitä ensin 18 kpl peräkkäin. Sain 220 ja risat TASAVIRTA DC SÄHKÖÄ!!!! 😂😂👍 18 x 80 amp = 1440 kwa !!!
      Sitren tuli ongelma.... miten lataan ne???
      No tuli ostettua sellanen kiinalaonen aurinko paneli paketti jossa oli 250 kpl paneleita a) 300 wattia ja noin 38 volt dc/P.
      Otin ja laitoin 7 kpl niitä lataan akustoa ilman mitään säätäjiä!!!! Ainoastaan tein 14,8 volt triakeista sarjan ja lämpövastus säätimen tsrkkaa säätöävarten ylilatautumista varten ison 16 amp releen kautta mikä katkoo tarvittaessa.
      Mulla toimii vesivaraaja!
      Vanha iso 300litran jenkki kaappi ( ei kobressoria).
      Sähkölämmitys koko talossa.
      Kahvinkeitin
      Silitys rauta
      Ledi ja vanhat hehku lamput
      Sähköhella
      Sähkö hammasharja
      Puhelin laturi
      Inverteri mic hitsi
      Hiili harja moottorit ja porakoneet ps vähän liiankin kovasti.
      Vanha makon vesipumppu hiiliharja moottorilla.

      Ps mikään muuntaja perusteinen vempele ei toimi!

      Mutta loput ajan 24volt ja 3000watin pure sini invertteriillä.
      Mikro aalto uuni
      Vanha stereo ja levysoitin
      Akku laturi autolle
      Ja lopuksi huoneiston ilmastointi puhdistin .

      Voin ladata akustoa suoraan bensageneraattorilla eli agregaatilla.( mistähän ihmeestä suomalaset ovat tuon sanan agregaatti keksineet.... ei kai vaan taas tuo .... hattu vero Citikan ministeri???

      • Anonyymi

        ohmin laki on saanut uuden haastajan. lopputulos näillä kytkennöillä tulipalo/räjähdys.
        kannattas opetella tehon suunnan merkitys akkukytkennöissä ennen kytkemistä


    • Anonyymi

      PS. OLEN TALVEN VARALLE KYTKENYT 120kpl 300amp panelia sellasen kaverini rakentaman laitteen kautta ... kun pimeys iskee niin se kytkee ja tunnistaa sauringon valon määrän ja iskee päälle aina sen mukaan mitä lataus vaatii aina 8 panelin ryhmiä mitkä kytkeytyy päälle öljykylpy kytkinten kautta, ettei synnyt valokaaria. Laitatin myös sirenin joka ilmaisee jos akkujen teho laskee alle niiden minimi latauksen. Toisaalta minulla on akkuja 3 kertainen kapasiteetti ettei heti kuitenkaan tarvi laittaa generaattoria .... anteeksi agre-agri-gaattia, gaattoria???(En pidä alligaattoreista) Käntiin. Minulla on myös täysin toimiva vapaa energia moottori/ laturi. Miksi tulen tulevaisuudessa myymään pois alligaattorit ja ainakin noin 70% auriko paneleista. Ensin ajan fri.eng. 5 - 8 vuotta sitten päätän mitä teen vanhoilla jutuilla. Ehkä.... ehkä... tuon ilmi ja rakennus ohjeet ... riippuu siitä tappaako nyky kapitalistien riisto ja saatanan siunaama köyhien kidutus järjestemä minut ennen kun pystyn tuomaan kaikille ilmi ne hyvä (vaaralliset asiaan perehtymättömät) vapaa energian muodot mitä minä tiedän.

    • Anonyymi

      Olisi kannattanut nukkua eikä tuollaisia sepustuksia tehdä!
      Öljykylpykytkimiä estämässä talvisia valokaaria....

      • Anonyymi

        Salaman torjuminen heijastamalla se takaisin vaikka kuuhun alumiinipaperilla päällystetyn satelliittiantennin avulla, samalla voisi ehkä kuunnella kuunatsien salaisia lähetyksiä jos ei ole ukonilma.

        Olisi salamantorjuntalaite.

        Noh höpötykset sikseen,hauska juttu joutsenten kanssa:

        Ihmettelimme että mihin mamman laittamat kelluvat valejoutsenet katoavat tai tuhoutuvat aina öisin. Tekeekö joku naapuri kiusaa vai mitä?

        Laitoimme riistakameran sitten kuvaamaan mitä tapahtuu, ilmeni että 2 oikeaa joutsenta hyökkäsi niiden kimppuun, nokkivat niin lujaa että valejoutsenilta irtosi kaulakin kokonaan monesti, sitten kun aina laitoimme uusia, niin taas hyökkäsivät niiden kimppuun ja tuhosivat ne.

        Nyt eivät ole sitten enää hyökänneet, ehkä ovat n. 10 hyökkäyskerran jälkeen, ovat ilmeisesti todenneet että nuo valejoutsenet ovat kuolemattomia, tai sitten ne heräävät henkiin aina uudestaan, turha yrittää niitä tuhota kun eivät katoa minnekään.

        Pingviinien kimppuun eivät hyökkää, valejoutsenten kimppuun oikeat joutsenet kyllä.


    • Anonyymi

      Nää hyökkäävät joutsenet ovat varmaankin illuminaatteja ja nää sun äitees teko joutsenet on uusitestamentti ja saulus tarsolainen höpinöineen ? Vai???

    • Anonyymi

      No poijaat eipäs nytten riidellä!!!

      Siis tuo sinun akkujen sarjoittaminen minua kiinnosti! Ja aurinko panelien automaattinen lisäys silloin kun paistetta on vain vähän! Paljonko pitää panelitehon voltit ylittää akkujen voltti määrän jotta lataus on optimaalinen? Minulla on 120voltin järjestelmä. Myös akut kytketty sarjaan UPS kautta 220 volt.

    • Anonyymi

      Riittää noin 15-20 voltin ylitys. Panelien wattimäärä sais olla noin 1/3 yli pilvisellä säällä kesäsin, ja talvella 3 kertaa koko panelien määrä niin talvisydämmen voi pärjätä. Ehdottomasti hyvä agrigaatti isolla kuorma-auton laturilla yli 30 amp lataus teho talven varalle. Itselläni on wv 1.6 litran diesel, sen perässä on 9 kw kolmivaihe 400volt generaattori ja 24voltin 120amp 3 kpl generaattoreita pyörii edessä remmeillä. Vesijäähdytys on termostaatilla ohjattu keskuslämmitys kattilaan samaan veteen mikä on noin 18% vihreä jäähdytys neste.

      Loka/Marraskuun vaiheillä käännän akustolle 3 kertaisen aurinkopaneli tuoton manuaalisesti ja otan sen pois päältä helmikuussa. Maaliskuun ja lokakuun välinen ylimääräinen aurinko sähkö menee valtakunnan linjaan. Talvella kaikki akuille. Akuston olen kytkenyt (3 tuumaiset kupari putket litteäksi taottu kiskoiksi ) 3metrisiin kupari kirkoihin, sulakkeet välissä, 24volt systeemi. Samoihin kiskoihin on kytketty panelien säätimiltä tuleva virta sulakkeitten läpi säätimet ovat 40amp EPsolar MPPT Traser sarjan säätimiä. Samoin diesel generaattorin kaikki 3 kpl a) 120amp, 24volt laturit eli yhteensä 360 amp. Itsellä on 20 kpl 200amp 12volt vapaa-ajan akku ja, aina 2 sarjaan näin nostaen virran 24volttiin 100amp sulake aina välissä ja näin viisi sarjoitettua akkua on kytkenyt ne rinnan kupari kiskoon 200 amp sulakkeet välissä. Akut ovat toisella puolen seinää sijoitettu käytöstä poistetuissa ja freonit talteen otetuissa isoissa kaadetuissa jääkaapeissa, joissa on läpiviennit putkia pitkin sähkö laitokseen ja tietty lämpöslinga on termostaatilla asennettu näihin jääkaappeihin samoin tuuletus putket.

      Olen asentanut panelit säätäjän mukaan aina sopiviksi ryppäiksi sulakkeet väliin, ja johtanut säätimistä kupari kiskolle sulake välissä.
      Tv: H

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe