Muistilista

Omakohtaisten

kokemusten perusteella. Olen laittanut saman listan aiemminkin jollekin palstalle, mutta kertaus on aina hyväksi:
-Ota esittelyihin mukaasi rakennusalan ammattilainen tutustumaan kohteeseen. Mielellään ulkopuolinen henkilö, jotta ostajan tunteet eivät vaikuta arviointiin.
-Suhtaudu aina kriittisesti myyjään. Hän myymässä kotiaan, joka on maailman paras paikka. Hänelle.
-Suhtaudu aina kriittisesti asuntovälittäjään. Hänelle asuntokauppa on elinkeino eikä hän välitä siitä, mitä sinulle kuuluu kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Virheen sattuessa välittäjän voi lain mukaan saada vastuuseen kuten myyjän. Käytännössä se on kuitenkin liki mahdotonta.
-Suhtaudu aina kriittisesti isännöitsijäntodistuksessa esitettyihin tietoihin. Yhtiön isännöintiä saattaa harjoittaa kiinteistön hallinnoinnista sekä kunnossa- ja ylläpidosta mitään tietämätön maallikko.
-Suhtaudu aina kriittisesti kuntotarkastajan lausuntoon. Hänkin on vain ihminen, joka harjoittaa elinkeinoaan ja tekee rutiinityötä. Kuntotarkastaja ilmaisee vain oman henkilökohtaisen näkemyksensä kohteesta. Toinen tarkastaja saattaa olla samasta kohteesta tai sen osasta täysin eri mieltä. Pienillä paikkakunnilla, missä kaikki tuntevat kaikki, toimii yleensä vain yksi ammatinharjoittaja. Joskus hänelle saattaa tulla kiusaus kirjoittaa sitä, mitä myyjä haluaa. Kuten välittäjällä ei kuntotarkastajalla myöskään käytännössä ole juridista vastuuta tekemisistään. Kuntotarkastuksen tekijänä Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT) lienee luotettavimmasta päästä.
-Jos kuntotarkastuksen perusteella on pienintäkään aihetta epäillä kosteus- tai muuta vastaavaa vauriota, vaadi kuntotutkimus. Jos myyjä empii, voitte sopia, että kulut menevät puoliksi, jos mitään ei löydy. Jos löytyy, myyjä maksaa tutkimuksen. Tarkastukset ja tutkimukset eivät ole myyjälle rasite, vaan etu.
-Älä luota siihen, että kohde on rakennettu piirustusten mukaan. Käytännössä rakennusvalvonta on usein toteutettu rakentajan omavalvontana. Poikkeuksia on tietenkin olemassa. Erittäin villiä toiminta on ollut noususuhdanteissa (varsinkin -80- -90-luvun taite), jolloin rakennusmarkkinat ovat olleet ylikuumentuneita ja täynnä ammattitaidottomia timpuriporukoita.
-Tutustu huolellisesti myyntiesitteeseen. Esitteissä olevat pohjapiirustukset ovat yleensä kopioita rakennuksen alkuperäisistä piirustuksista. Jos todellisuus ei vastaa pohjapiirustusta, selvitä miksi näin on.
-Ota yhteyttä paikkakunnan rakennusvalvontaan etenkin kiinteistökaupan yhteydessä ja muulloinkin, mikäli kohdetta on muutettu valmistumisen jälkeen (laajennettu, otettu yläpohja tai ullakko varasto- tai asuinkäyttöön, rakennettu takka jne.).
-Tutustu huolellisesti asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen. Mikäli yhtiössä on osakkaiden kesken kiertävä isännöinti tai joitain huoltotöitä tehdään määrävuoroin (esim. yhteisten kävelyteiden talvikunnossapito), niin vaikeuksia on tiedossa.
-Älä kainostele. Jos olet normaali palkansaaja, olet tekemässä elämäsi suurinta hankintaa. Vaadi nähdä kaikki mahdolliset asiakirjat ennen kaupantekoa. Pyydä myyjältä kirjallisena ja allekirjoitettuna vastaukset sellaisiin keskeisiin kysymyksiin kuin onko selkeitä, välitöntä korjausta vaativia vaurioita, mitä remontteja on tehty miten, milloin ja kenen toimesta, ovatko lattiat kylmät talvella, onko asunnossa havaittu tuholaisia, vetääkö asunnossa talvisin jne. Jos myyjä tai välittäjä empii vähääkään, unohda kohde välittömästi.
-Mieti hintaa. Ei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se joka maksaa. Euroaikana ihmisten rahantaju on pääsääntöisesti heikentynyt. Useat eivät tajua, että 168.187,93 € on 1.000.000 ”mummua”. Kuinka moni havitteli markka-aikaan ”millin” asuntoa? Myöskään esimerkiksi 20.000 euron hintaero kohteiden välillä ei välttämättä tunnu miltään. Todellisuudessa hyvin pieni osa palkansaajista ansaitsee ko. summaa vuodessa nettona.
-Luota intuitioon: epävarmassa tapauksessa on viisaampaa sanoa ennen kauppaa ”Kiitos ei” kuin kaupan jälkeen ”Voi ei”.

4

3363

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oikein paljon kiitos

      Listasi oli oikein hyvä. Kiitos siitä sinulle. Yhdenkään kohdan noudattamatta jättäminen voi tarkoittaa pienen ihmisen kohdalla asuntokaupoissa henkilökohtaista katastrofia.

      • api

        Kierrä välittäjät kaukaa, sillä silloin sinua kusettaa kaksi koijaria= asunnon omistaja myyjänä ja välittäjä.
        Välittäjillä ei ole mitään vaatimuksia, välittäjäksi voi ryhtyä kuka vaan, ja jälki on sen mukaista.

        Välittäjillä on oma lehmä ojassa ja palkkion toivossa eivät tiedä asioista yhtään mitään.

        Ota asiantuntija mukaasi, tutki katsele, haistele,
        pyydä kosteusmittaukset asiantuntijalta, vaikka tutkimus maksaakin , pääset kuitenkin loppujen lopuksi halvalla.


    • välttyä

      ongelmilta on olla ostamatta taloa. Kauppakirjassa olisikin hyvä olla ehto, että kaupan voi purkaa vuoden asumisen jälkeen. Viat ja puutteet kun ikävä kyllä tulevat esiin vasta asumisen myötä. Itsekin vanhassa omakotitalossa asuvana väitän, että ihmiset maksavat järjettömiä hintoja vanhoista taloista. Jostakin käsittämättömästä syystä vanhojen asuntojen hinnat seuraavat uusien hintoja, vaikka uudet ovat ominaisuuksiltaan eri maailmasta. Omastani ei saisi 100k€:n remontilla uutta vastaavaa, vaikka kokonaishinta menisikin jo uuden ohi.

      • ... vanha

        ... eikä se siitä nuorennu, vaikka tekisi mitä.

        Huvittaa nämä lausuntonne välittäjistä ja kuntotarkastajista.

        Kyllä ketkuja on ketjun joka välissä. Ostaja yrittää päästä mahdollisimman halvalla, myyjä paremman hinnan toivossa ei kerro kaikkea, välittäjä on saattanut aloittaa viime maanantaina suoraan lihatiskiltä, kuntotarkastaja on eläkeläisinsinööri, josta aika on ajanut jo ohi.

        Jos itse olisin myymässä taloa ottaisin koulun käyneen ja pitkään alalla toimineen välittäjän isosta firmasta, samoin kuntotarkastajan isosta firmasta ja mielellään tarjouksen ehtona rakennusvirhevakuutus.

        Noissa firmoissa tiedetään, miten homma hoituu ja jos vahinko käy, heillä on varaa vastata huutoonsa eikä tehdä konkurssia ja avata eri nimellä uusi firma.

        Pitkään alalla toiminut välittäjä on jo oppinut, että tarkkana pitää olla ja selvittää asiat kunnolla. Selvittelyyn jälkikäteen menee liikaa aikaa ja energiaa. Siitä taas seuraa, että palkka pienenee


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      181
      11307
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      57
      5392
    3. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      46
      2627
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      38
      2311
    5. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      13
      1811
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      44
      1735
    7. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      38
      1393
    8. Känniläiset veneessä?

      Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v
      Nurmes
      37
      1319
    9. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      6
      1226
    10. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      26
      1179
    Aihe