Taloni on 100 m päässä joesta, jossa on kesät talvet vuolas virtaus.
Kun laitan jokeen lämpöpumpun lämmönvaihtimen, joka siis periaatteessa jäähdyttää jokivettä, mutta huonolla menestyksellä ja lopputuloksena saankin lämpöä talteen joesta. Tämä on selvä asia. Jokivesihän on aina muutaman asteen lämpöistä ja virtaus on hyvä.
Kysymys onkin: mitä teen putkille, jotka tulevat joesta taloon ja kompressoriin.
1) Jätän putket avomaalle.
2) Hautaan putket maan alle, mutta ei syvälle.
3) Hautaan putket syvälle.
4) Hautaan putket ja lämpöeristän ne.
5) Teen menoputkelle jotain edellisistä ja paluuputkelle jotain muuta. Mitä?
Mikä on fysikaalisesti ottaen Suomen ilmastossa paras vaihtoehto? Lisäkysymyksenä: kannataako kompressori sijoittaa minne?
A) Taloon
B) Talon ulkopuiolelle
B) Joen varteen
Lämpöpumppu
17
1294
Vastaukset
- lämpöäijä
Unohda se joki ja tilaa lämpökaivoäijät. Ne poraa pihallesi lämpökaivon ja asentaa toimivan systeemin parissa päivässä, eikä maksa 10k€ enempää.
- n.n.
Jokivesi on osan aikaa lämpöisempää kuin peruskallio, joten on silloin halvempaa energiaa. Joen syvyydestä riippuen keskitalvellakin voidaan olla samoissa lukemissa kuin peruskallio, joten siltä ajalta ei tule tappiota.
- n.n.
Joudut eristämään putket tai hautaamaan ne syvälle. Hitaasti virtaava vesi jäätyy helposti matkalla, joten tuo lapposysteemisi ei oikein toimi, tai sitten putken pitäisi olla todella paksu (paksussa lappoputkessa saadaan suuri virtaus). Joudut siis laittamaan siihen pumpuna ja laiterikon varalta pitää putket suojata jäätymiseltä. Lapposysteemiä voi tietysti käyttää apuna vähentämässä pumpun kuormaa. Mikäli putket haudataan eristämättöminä syvälle, niin sitten ei kannata laittaa niitä samaan ojaan, sillä se lähtöputki jäähdyttää sitä tuloputkea.
Kompressori tietysti sisään taloon, jolloin senkin hukkalämpö saadaan samalla talteen (lisäksi kompressorit eivät pidä huippupakkasista). Kuitenkin laiterikon varalta mielellään niin ettei mahdollisesti kerralla vuotava kaasu pääse oleskelutiloihin. Ei noita kuitenkaan oikeasti taideta vaatia ja onhan jääkaapissakin samat aineet. Ainoastaan seisova tai hitaasti virtaava vesi kerrostuu ja täten vesi pohjassa on 4-asteista. Voimakkaasti virtaava vesi sekoittuu ja täten sen keskilämpötila on hyvin alhainen, vain hieman yli nolla-asteista. Virtaavassa jokivedessä saattaa olla joskus jopa jääsohjoa, joka pohjaan tai joessa oleviin rakenteisiin jäätyessään saa aikaan suppotulvia.
Joten etsi mieluummin jokin lämpimämpi paikka kuin joki maalämpöpumpun primääripiirin paikaksi.- lämpöäijä
Kuolleena syntynyt ajatus ryhtyä itse rakentamaan lämpöpumppulaitteistoa. Siinä tarvitaan ainakin yksi kiertoliuospumppu, kompressori ,kaksi lämmönvaihdinta ja näiden säätämiseen tarvittava automatiikka.Lisäksi mittavat maankaivuutyöt ja hirveä määrä viitseliäisyyttä. Lopputuloksesta tulee lisäksi susi.Ikinä et saa laitteistoasi toimivaksi.
Kaiken tämän tekee lämpökaivoäijät puolestasi, ja kahden päivän päästä laitteistosi pelaa napista painamalla.
On sinulla mikä tahansa laitteisto, jos et nyt omilla risuilla lämmitä, niin tämän uuden laitteiston investointikustannukset on katettu seitsemässä vuodessa.Siis tämän lämpöäijiltä tilatun. Se oma virityksesi ei kannata koskaan.- n.n.
Täällä ainakin on puuhattu kaikenlaista, eikä susia juuri tule. Tuo lämpöpumppu alue varsinkin on helppoa, kun kuitenkin voi käyttää valmiita komponentteja.
Ei pidä tyrmätä jos joku haluaa kokeilla: miten muuten saadaan meille uusia firmoja, jollei kukaan kehitä mitään kun ostetaan vain valmiita laitteita.
- varmaan..
Tarkoitat varmaan, että viet maalämpöputket jokeen.
Tuon onnistumisessa ei esteitä liene, mutta sinun on saatava siihen vesipiirin lupa.
Luvatta ei nykyisin vesistöjä saa kaivella, padota tai täyttää.
Jos touhuillesi saat luvan, niin putket on haudattava reiluun syvyyteen, jo senkin vuoksi, ettei jäät niitä vie.
Muoviputket on aina syytä peittää maahan, ettei aurinko hajota niitä.
Tuota en epäile vähääkään, ettetko sieltä lämpöä löytäisi, sillä jo ilmalämpöpumpulla voidaa tuottaa lämpöä 25 asteen pakkasesta.
Virtaava vesi on aina tuota lämpöisempää.
Poriseppa aiheesta maalämpöammattilaisten kanssa.- Höperehtijä
Eikös se kuitenkin olis halpaa edes kokeilla tuolla lappoputkella juoksuttaa vettä vaikka talon nurkalle?Semmoinen kaivo vaikka siltarummuista. Se vesi kuitenkin tulis ilmaiseksi ja ikuisesti tiiviillä putkella. Rakentais sen lämmönvaihtimen uusiksi ja ulkoyksikkö kaivon päälle.
Mulla on vielä sopivasti rinne alaspäin mökin toisellakin puolella
- mölkhö
Tuossa
http://www.sulpu.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=32
on perustietoa.
Tältä Suomi 24 sivustolta löytyy muilta keskustelu foorumeilta runsaasti tietoa ja kokemuksia lämpöpumpun rakentamisesta lämpöpumppu hakusanalla, kuin myös koko netistä.
Tässä asiassa googlettaminen kannattaa.- Vyysikko
jos vesi pitää saada virtaamaan niin pumppu talon sisään, samalla pumpun hävuöt tuottaa lämpöä...
- Höperehtijä
Vyysikko kirjoitti:
jos vesi pitää saada virtaamaan niin pumppu talon sisään, samalla pumpun hävuöt tuottaa lämpöä...
Siis se lapposysteemi ei tarvi mitään pumppua, se virtaa ikuisesti itsekseen ja ilmaiseksi
- mölkhö
Höperehtijä kirjoitti:
Siis se lapposysteemi ei tarvi mitään pumppua, se virtaa ikuisesti itsekseen ja ilmaiseksi
tai ram pump, toimii joen tai puron virtauksen avulla itsekseen, ja sillä saat kukkienkastelu vedet. Siitä virtauksesta mahdollisesti irtisaatava lämpö ei kuitenkaan riitä edes lintupöntön lämmitykseen.
- se lappo
Höperehtijä kirjoitti:
Siis se lapposysteemi ei tarvi mitään pumppua, se virtaa ikuisesti itsekseen ja ilmaiseksi
Jäätyy vähän turhan helposti talvella. Toisekseen suljettu kierto ei vie juurikaan sähköä. Jos putkissa ei olisi kitkaa tms muita virtausvastuksia, niin senkään pyörittämiseen ei tarvittaisi pumppua alkuliikkeen jälkeen, koska ylös pumpattu kiertoneste saa potentiaalienergiaa korkeuseron verran ja takaisin palatessa se siis "syöksyy" paineella alaspäin, joka työntää toisesta päästä uutta kiertoa ylöspäin. Kiertopumpun viemä teho on kokoaisuuteen nähden olematon ja senkin kuluttama teho muuttuu lämmöksi, joten se ei mene hukkaan.
Kannattaa tehdä kustannusarvio, tuleeko porakaivo sittenkin halvemmaksi. Se riippuu ihan tapaukohtaisesti sijainnin ja urakkahintojen mukaan. Jos kuitenkin päädyt laitamaan ne joen pohjaan, niin putket kannattaa laittaa routarajan alapuolelle ilman eristystä. Lämpö- ja kiertopumppu sisätiloihin, niin ne on helppo huoltaa ja kokonaishyötysuhde pysyy parempana.
JJH - Vyysikko
Höperehtijä kirjoitti:
Siis se lapposysteemi ei tarvi mitään pumppua, se virtaa ikuisesti itsekseen ja ilmaiseksi
sitä mä vaan miettisin, että ei välttämättä virtaa tarpeeks kovaa lapolla ts. jäätyy herkemmin talvella
- ongelma..
Vyysikko kirjoitti:
sitä mä vaan miettisin, että ei välttämättä virtaa tarpeeks kovaa lapolla ts. jäätyy herkemmin talvella
Isossa putkessa hitaalla virtaumalla lappoputken korkeinpaan kohtaan kertyy ajankanssa ilmaa ja toiminta lakkaa.
Eli tämäkin juttu jää ratkaistavaksi.
Luulisin, että löydät helpommin lämpöä talosi likakaivosta.
- Lämmönvaihdin
Jos nyt kertaan ääneen ajatuksia, mitä on esitetty...
1. Jokeen lämmönvaihdin paikkaan, jossa on hyvä virtaus, jottei lämmönvaihdin jäädy talvella. Ja riittävän syvälle, ettei kevätjäät vie vehkeitä mennessään.
---> tässä säästyy putkea, koska joen virtauksen avulla saadaan lämmönvaihtimelle hyvä "lämmitys"... maaputkea pitäisi vetää kilometritolkulla, jotta siihen saadaan tarttumaan lämpöä
2. Pitää varmistaa jollain menetelmällä, ettei jokeen menevä putki jäädy missään olosuhteissa. Eli pitäisi varmaan täyttää jollain alkoholin sekoituksella (esim. auton jäähdytysnesteellä)?
3. Kaikki pumput ja moottorit taloon sisälle, jotta niiden hukkalämmöt saadaan talteen.
---> tästä ilmeisesti tulisi kahden kierron systeemi:
Kaikkein yksinkertaisinta olisi ostaa uusi/käytetty ehkä hieman alitehoinen ilmalämpöpumppu (vaikka talon seinään asennettava) ja lisätä siihen se jokivesikierto, jolloin sen tehokkuus nousisi. Toisaalta hätätapauksessa voisi repiä jokivesikierron pois ja käyttää laitetta normaalina ilmalämpöpumppuna, joskin mahdollisesti huonommalla tehokkuudella.
Periaatteessa voisi kokeilla vaikka jotain vanhaa pakastinta käännettynä? tiedä sitten kestääkö kompressorit ja muut... eli periaatteessa laitan vanhan arkkupakastimen sisään suuren lämmönvaihtimen, joka tulee sieltä joesta. Siinä virtaa jotain alkoholiseosta, jottei se jäädy. Ja joessa on toinen lämmönvaihdin, joka vie pakastimen jäähdytyksen jokeen. Periaatteessa siis aika helppo ja varsin halpa nakki. Romuista tehtynä: tarvitsen kaksi auton jäähdytintä, sopivan kiertovesipumpun ja vaikkapa kumiletkua, sekä arkkupakastimen. Sisäkierto lienee sitten oma lukunsa. Helpoin olisi lämmittää suoraan sisäilmaa...
Mitenkähän ison pakastimen teho mahtaisi riittää? Ja jääkö sisäkierto(vesi??) liian viileäksi? Ja miten saan otetun lämmön pattereihin?
Taitavat käyttää nykyään CO2:ta nesteenä freonin sijaan?- ???????
Olisi tuossa ketjussa ollut järkiohjeitakin
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista1038192- 1105743
- 555171
- 2875168
- 773813
- 583021
- 662737
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222548Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292522- 452481