Tao+Kungfutselaisuus?

taikurimies

Jostain tuli luettua, että tao-käsite olisi taolaisuuden ja kungfutselaisuuden peruskäsite. Taolaisuuden nyt tiedänkin, että se ilmiselvästi kuuluu siihen, mutta Kungfutselaisuus ? Liittyykö se siihen todellakin niin paljon ? Mielentäni mitä olen lukenut erilaisista opuksista kungfutselaisuudesta niin taota ei ole juurikaan mainittu, muutakuin ehkä uuskungfutselaisuuden yhteydessä, koska sehän on saanut vaikutteita taolaisuudesta. Että miten on ? Olenko aivan väärässä ? Korjatkaa käsityksiäni. Kiitos.

5

506

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei mikään

      on jotain ja jokin - ainakin sellainen mikä monen mielestä on tärkeää - ei ole mitään.
      Konfutselaisuus on kain jotain tiettyjen sääntöjen tarkkaa noudattamista vähän niinkuin kristityille raamatun siteeraaminen.

      • Mitään mistään kiinalaisesta tietämättä, ihan vain arvaillen, sanoisin, että vaikka taolaisuudessa kehotetaan pudottamaan pois kaikki opillinen viisaus, niin kehitetaan siinä kuitenkin luonnollisuuteen, ja jos tässä suomalaisuuteen vedoten huomaa kokonaisnäkemyksellisyyden olevan luonnollista maailmanhahmotuksessa, niin saa kaiken sopimaan yhteen: luonnollinen teko maailman kokonaisuus huomioon ottaen, oppien vääristämättä asiaa, on viisas, taitava teko, siis opiksi kelpaava, sille, joka haluaa jonkin opin, jota seurata -> "konfutselainen" tapa katsoa maailmaa. Mutta tietenkin voi olla, että konfutselaisten opinkappaleet ovat vääriä. Niin ne ovat ainakin, jos tarpeeksi tarkaan ja viisaasti katsotaan, väittää taolaisuus. Tässä avuksi suomalaisuus: näe asioiden mieli ja toimi oman ymmärryksesi pohjalta, eikä kiipijämäisesti ulkoa luetun "kirjaviisauden" mukaan.


      • kelloton
        ihmejuttu kirjoitti:

        Mitään mistään kiinalaisesta tietämättä, ihan vain arvaillen, sanoisin, että vaikka taolaisuudessa kehotetaan pudottamaan pois kaikki opillinen viisaus, niin kehitetaan siinä kuitenkin luonnollisuuteen, ja jos tässä suomalaisuuteen vedoten huomaa kokonaisnäkemyksellisyyden olevan luonnollista maailmanhahmotuksessa, niin saa kaiken sopimaan yhteen: luonnollinen teko maailman kokonaisuus huomioon ottaen, oppien vääristämättä asiaa, on viisas, taitava teko, siis opiksi kelpaava, sille, joka haluaa jonkin opin, jota seurata -> "konfutselainen" tapa katsoa maailmaa. Mutta tietenkin voi olla, että konfutselaisten opinkappaleet ovat vääriä. Niin ne ovat ainakin, jos tarpeeksi tarkaan ja viisaasti katsotaan, väittää taolaisuus. Tässä avuksi suomalaisuus: näe asioiden mieli ja toimi oman ymmärryksesi pohjalta, eikä kiipijämäisesti ulkoa luetun "kirjaviisauden" mukaan.

        Meille ehkäpä suurin dilemma tulee siinä, että pystyisi tunnistamaan 'opitut (kirja)viisaudet' - näitä kun kulttuurimme syöttää taukoamattomalla tahdilla.

        Kokonaan en ns. kirjaviisautta hylkäisi - joskin olen samaa mieltä päällisin puolin, ettei ulkoa opitut litaniat mitään auta. Lukemalla voidaan kuitenkin kehittää omaa käsityskykyä sekä ympäristöstä, että itsestään ja omasta ajattelusta. Nämä toimivat sitten 'työkaluina', jotka auttavat itsekehityksen prosessissa.


    • tutkinut

      Taolaisuuden opettajan Laotsen kuvaukset tao'sta sopii hyvin Vanhan Testamentin Jumalakuvaan, Jumalan nimeen, Deo, Teo, Theos latinan ja kreikan kielellä.

      Monilla idän kansoilla on vastaavia säilyneitä kuvauksia Jumalan nimestä, joita on kuvattu jossakin suomennetussa kirjassa.

      • kelloton

        Jostainhan se Raamatun idea jumalasta piti plagioida.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5670
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3597
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      210
      1732
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1712
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      92
      1176
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1135
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      849
    9. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      838
    Aihe