koulukyydin saamisen vaikeus

liikkuvien lasten äiti

Heippa!

Onko kenelläkään kokemusta siitä, onko valituksista/hakemuksista ollut apua? Mitään neuvoja?

Ensin haluan sanoa sen, että kannatan toki lasten liikkumista (itsekin olen kulkenut koko ala-asteen ajan 3-4 km kouluun kesät talvet).Matkan pituus ei yksin kerro siitä millainen matka on, sen turvallisuutta tai "reiluutta"

Meillä lapset ovat siis toka-ja neljäsluokkalaisia. Koulumatka on n. 3.8 km ja matkaan kuuluu vaarallisen tien ylitys. Koulumatka tehdään kokonaan autotien reunassa, josta puolet matkasta on hiekkatietä ilman valaistusta yms. Toinen puoli on valaistua, mutta tie on todella kapea ja mutkainen.

Lakihan määrään yli 5 km matkasta koulukyydin tai jos matka vaarallinen, vie odotuksineen yli 2.5 tuntia tai lapsi ei pysty sitä kulkemaan. Koulullamme on käytäntö, että talvella yli 4 km matkalaiset ovat oikeutettuja koulukyytiin, ja 1-2- luokkaiset jos matka on yli 2km.

Nelosluokkalaisemme ei siis ole oikeutettu mihinkään kyytiin, mutta tokaluokkalainen on koska matkan varrella olevan tienylitys on luokiteltu vaaralliseksi eka-tokaluokkalaisille.

Nelosluokkalaiselle kesällä tuo matka ei juurikaan ole ongelma. Matkan pituuden takia ei ollenkaan ongelma, mutta pelottavaa toki on kun tie on todella kapea, mutkainen ja siinä reunassa pitää ajaa. Lisäksi vilkasliikentiesen tien ylitys, jossa nopeus on 100 km/H. Yleensähän kävelijöitä ja pyöräilijöitä suostitellaan kulkemaan valkoisen viivan puolella (siis tien reunassa) mutta tuolla matkalla se osuus on niin kapea, ettei siinä mahdu liikkumaan.

Tokaluokkainen on kulkenut vähän alle 2 km risteykseen pyörällä ja on siitä saanut taksikyydin koululle.

Nyt siis ongelma on tämä tuleva talvi. Nelosluokkalaisen koulu alkaa neljänä aamuna klo 7.55. Joka tarkoittaa sitä että kouluun on lähdettävä klo 7.00 ja se lähes neljän km matka, painava reppu (usein myös kypärä, luistimet, sukset, liikkakamat tms) mukana. Puolet matkasta siis valaisematonta pikkutietä. Herättävä on siis n.6.20 jotta ehtii syödä yms. että jaksaa matkan talsia. Entäs kun tulee 20 asteen pakkaset ja kuuden jälkeen kävelee tuota reittiä...

Tokaluokkalainen saa tänä vuonna vielä saman kyydin kun kesälläkin eli kävelee sitten tuon lähes 2km, ja sitten siitä hakee taksi. Hänen pitää myös lähteä tunti ennen koulualkua, koska taksi hakee risteyksestä aikaisin. Vaikka koulu (tai mikä koululautakunta onkaan) on myöntänyt koulukyydin jos matkaa on yli 2km, tarkoittaa se vain sitä että kyydin saa meidän tapauksessa vain osalle matkasta (ja juuri se pimeä matka on käveltävä) eikä kotoa kouluun.

Onko tämä siis kohtuullista alakoululaiselle? Jos tie olisi valaistua pyörätietä, sitä voisi vaikka pyöräillä, mutta kun ei ole.

Tarkoituksena on anoa koululta kyyditystä, saisi edes noihin kahdeksan aamuihin, kyllä iltapäivisin sitä jo kävelisi, mutta pimeät kylmät aamut klo kuusi, eivät kyllä ole pieniä lapsia varten.

Jos/kun valitus ei mene läpi, pitää vain yrittää sumplia omia töitä niin että pysyisi lasta kuljettamaan edes osan matkoista.

Ehdotusta, että maksaa taksin itse, ei kannata tehdä, tekisimme sen varmasti jos vain olisi taloudellisesti mahdollista. Muuttokaan ei ole mahdollinen vaihtoehto.

Mielellään siis kuulisin hyviä ideoita, tuohon valitukseen.
kiitos

11

708

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Äitilini72

      Kyllä mielestäni lapsesi voivat kulkea jalan tuon matkan. Aamulla aikaisin liikennettä on vähemmän, eikä tien ylitys kuulosta mitenkään poikkeuksellisen vaaralliselta. Koulumatkahan voisi olla kokonaan tuota valtatien laitaa.

      Opeta lapsesi kulkemaan pientareella. Pimeällä riittävästi heijastimia, turvaliivi ja taskulamppu.

      • liikkuvien lasten äiti

        Meillä onkin jo käytössä. Liukkaalla vaan hirvittää kun autot ajavat lujaa ja "pieni" ihminen ei joka mutkan takaa näy. Erityisesti bussit kulkevat siitä niin vierestä ohi.
        Kiitos kuitenkin viestistäsi.


      • Yksi vain
        liikkuvien lasten äiti kirjoitti:

        Meillä onkin jo käytössä. Liukkaalla vaan hirvittää kun autot ajavat lujaa ja "pieni" ihminen ei joka mutkan takaa näy. Erityisesti bussit kulkevat siitä niin vierestä ohi.
        Kiitos kuitenkin viestistäsi.

        Muistelen omaa koulutietämme, joka oli saman kaltainen. Vanhempani opettivat meidät aina auton tullessa väistämään reilusti pientareelle tai hankeen. Emme kokeneet sitä mitenkään ongelmana, kun varusteet olivat asianmukaiset. Taskulampun käytön opetus on tärkeää. Lapsi saattaa ajattelemattomuuksissaan osoittaa sillä autoilijaa silmiin. Oikea tapa on valaista tietä tai tien penkka niin, että autoilija havaitsee valoisan lumen. Taskulampun on oltava hyvä ja riittävän kirkas. Varapatterit viedään koululle odottamaan akuuttia tarvetta.


    • mapee

      kyllä on linjaus että jos nopeudet autoilla on yli kahdeksankymppiä niin tie on vilkasliikenteinen ja siten vaarallinen ja kyydin saa. valitusten kautta jokainen on sen silti saanut eikä automaattisesti vaikka linjaus on tuo ollutkin.

      Hankalaksi matkaksi on riittänyt pimeä ja tie jolla ei kevyenliikenteen väylää ole eli paikkaa jossa lapsi kulkee.

      Laita siihen valitukseesi ensinnäkin koulumatkan vaarallisuus koska se on se oleellisin osa. Ja ehkä vielä se, että kyse etenkin talvesta eikä kesästä. Kaikki tosiasiat ilman paatosta ja tunteilua toimii yleensä parhaiten. Jos saat vielä ongittua mikä on liikennevilkkaus tuolla tiellä niin se on ekstraa.. Tielaitos voi olla se taho josta apu löytyy?

      Niin ja jos matkoihin ei apuja tule niin lapset iltapäivähoitoon koululle ja sitten kuskaatte autolla ja hoitoa voisaada aamullakin mahdollisesti tai ainakin jotain kannatta ayrittää sopia koulun kanssa..

      • liikkuvien lasten äiti

        Hyviä juttuja oli. Toi paatos ja tunteilukohta =)) niinhän se just on että tunteella sitä helposti näitä omien lasten asioita vetää. Noista neuvoista oli paljon apua, täytyy laittaa "valitus" ja katsoa sitten miten toimitaan ellei siitä ole apua.
        KIITOS!


    • taisteluun!

      Hei!

      Kerää valitukseesi mukaan kaikki perheet, joita asia koskee. Meidän kylällä vastaavasta asiasta alettiin taistelemaan n 10 vuotta sitten. Itse emme silloin edes asuneet täällä. Aina tuli joka taholta kielteinen päätös kyydityksestä. Onneksi sikeys palkittiin ja muutama vuosi sitten, juuri kun meidän vanhin aloitti koulunsa, tuli lopullinen päätös Hovioikeudesta, jossa tie todettiin vaaralliseksi ( ei valaistusta, paljon raskastaliikennettä, ei kevyenliikenteen väylää). Nyt siiten "nautitaan" taksikyydistä. Taksi tosin hakee lapset jo todella aikaisin, eli klo 7.15, vaikka koulu alkaakin vasta klo 8 ja matkaa on 3,7 km.

      Tsemppiä!!!!

    • huolestunut11

      meillä sama tilanne, alan kerätä valituslappua.. lapsi nyt 3lk koulumatka 4,7km.
      3km matka on soratiellä, jossa ei kevyenliikenteenväylää, matkasta 1,9km on ilman katuvaloja. talvella tie on todella liukas, näkyväisyys heikko, autoja ollut jo ojassa...
      ärsyttää, kun vaarallisuuspäätös on niin tiukassa ja tuossa matkassa jo se koulumatkaan käytetty aikakin alkaa paukkua, kun matka on niin pitkä. kukaan ei vastaa viesteihin, kun olen kysellyt, joten
      nyt mahdollisimman kattava hakemus asiasta, jotta saisi matkaan kuljetusta edes osittain..

      edelliseen viitaten, eli hoviin asti menitte? missä määrin se vaarallisuus todettiin, meillä on osin matka ilman valaistusta, osin ilman kevyenliikenteen väylää.. eli kannattaako valitusta tehdä pidemmällekin? onko se voimassa vain yhden lukuvuoden vai ehkä sitten jatkossa muutenkin, kun on valitettu ja päätös tehty?

      • HuoltajanVastuulla

        Onko teillä mahdollista itse hoitaa kuljetukset tai edes osan niistä (autolla, pyörällä)?
        Millaiset ovat omat työaikanne?
        Onko vanhemmilla mahdollista järjestellä kimppakyytejä, jos samalta suunnalta tulee koululaisia?

        Kyllä 4,7 km on harmittavan pitkä koulumatka kuljettavaksi jalan talvella. Siihen kuluu kävellen aikaa noin 45-50 minuuttia.

        Aina ei ensimmäisenä kannata aloittaa tuota pitkää valituskäytäntöä, jos vain jotain muita ratkaisuja olisi mahdollista löytää.


    • huolestunut11

      toki on muita järjestelyjä tehty, jotta lapsen ei tarvitse tuota koko matkaa kulkea kokoajan kävellen, kun ei sitä jaksa ja matka on vaarallinen talvella. Kyse onkin siitä, että tulkitaanko kussakin kunnassa/kaupungissa perusopetuslakia koulumatkan suhteen oikein. Kaikki tietänee, että raha ratkaisee, eli toisinaan päätöksiä tehdään kustannuslähtöisesti eikä välttämättä silloin tehdä oikeaa lain mukaista ratkaisua. Sen takia niistä kunnan päätöksistä voi valittaa jos kokee, että lakia on tulkittu väärin.

      Kesäaikana tuo matka taittuu helposti, nopeammin ja turvallisemmin polkupyörällä, mutta talviaikana vaarallisuus on läsnä. Yksi päivä lapsi kertoi, kun osamatkaa käveli, että yksi auto yhtäkkiä vaan pyörähti ympäri tiellä (kun tie on niin liukas) ja sitten auto jatkoi matkaa normaalisti..

      • HuoltajanVastuulla

        Perusopetuslaissa tuo koulumatkan pituus täytyy olla vähintään 5 km, jotta oikeus ilmaisee kuljetukseen on perusteltu, kun kysymyksessä on terve koululainen. Löydät kyllä netistä perusopetuslaista maininnat koulumatkan suhteen. Jos lapsenne koulumatka on 4,7 km, raja ei ylity. Tien vaarallisuus on määritelty ELY-keskuksessa. Pimeys, liukkaus ja heikko näkyvyys ei tee tieosuudesta vaarallista vaan lähinnä liikennemäärät ja siinäkin yleensä raskas liikenne.

        Onko kyseessä yksityistie vai Valtion ylläpitämä tieosuus? Kannattaa kysellä kenelle kuuluu tien hiekoittaminen. Autoilijoissahan se vika on, jos ajavat liukkaalla tiellä liian lujaa. Pitäisi osata ajella kelin mukaan.


      • PalvelutAAjaOO

        Kuin myös, yrittäisin valita helpomman riesan tien tekemällä lapseni koulumatkasta itse mahdollisimman turvallisen.

        Yksi mahdollisuus on valita asuinpaikka uudelleen. Kun itse etsin perheellemme taloa esikoisemme ollessa vasta puoli vuotias, tsekkasin ihan ensin koulut (alakoulu, yläkoulu, lukio, amis kaikki 1-2 km päässä kotoa), päiväkoti, kauppa, liikuntapaikat jnpp. Talon/asunnon arvo on kiinni saatavilla olevista palveluista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    9. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe