lapsen puheen viivästyminen

mietin vain

poika täyttää 3 nyt jouluna ja puheterapiaa on saanut puoli vuotta joka nyt keskeytettiin koska pojalle on tullut paljon sanoja.sanoja ei ollut kuin pari viime keväänä jolloin terapia aloitettiin.suun motoriikassa ei kuulemma ollut vikaa ja kuulo on normaali.vielä saa kiukkukohtauksia kun ei aina ymmärrä mitä sanoo.sanoista jää eka kirjaimet yleensä pois.nyt muodostaa jo lauseitakin.onko syytä huoleen vai annetaanko pojan itsekseen opetella?jotenkin vain mietin että puheterapeutti ei laittanut mihinkään tutkimuksiin koska se "oppi"niin hyvin puhumaan ja puhe tahtoo olla epäselvää.
sori jos sekavaa tekstiä mut apuja tosissaan kaipaan

4

1555

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuka sitä antoi

      Oliko terveyskeskuksen puheterapia? Siellä puheterapian tarve on niin suurta, että pikkuisenkin edistyksen jälkeen buukataan pihalle, koska kipeämmin apua tarvitseviakin on.

      Jos koet, että lapsen puheen viivästymistä ja epäselvyyttä on tutkittava ja hoidettava, hae lähete keskussairaalan audiofoniatriselle neuvolan lastenlääkäriltä. Ota asia puheeksi 3v neuvolassa, jos teillä on. Tosin tavan terveydenhoitajan ammattitaito ei riitä puheen kehityksen vaikeuksien ymmärtämiseen, osa on vielä vanhakantaisia "kyllä kaikki oppii, toiset vain vähän hitaammin"- kökköpuppua jauhavia täti-ihmisiä.
      Olennaista ei ole sanojen määrä, vaan äänteiden määrä. Ymmärrettävyysongelmaa voitte kotona ratkoa (ihan ilman mitään osastolääkärienkin suosittelua) käyttämällä piktopäiväjärjestystä sekä tukiviittomia. Kenellekään lapselle niistä ei ole haittaa. Sen sijaan ymmärtämisongelmaan niistä on paljonkin etua.
      Selaile tämän palstan ketjuja, niin löydät paljon vinkkejä siihen mitä voitte kotona tehdä, vaikka terveydenhuollon puolella asiaan ei reagoitaisikaan mitenkään ettekä enää jostain syystä saisikaan puheterapiaa.

      • ei kokemusta

        Ihmettelen miksi ei jatkettu puheterapiaa tuon tekstin perusteella mitä olit laittanut.

        Minulla on taas päivänvastainen kokemus, omalla lapsellani on kanssa epäselvää puhetta jonkin verran mutta siitä kyllä saa selvän. ainostaan jää joitakin kirjaimia edestä pois kun sanoo, lähinnä r ja s äänteet.

        Jotenka ota ihmeessä neuvolaan yhteys ja sano mitä itse ajattattelet ja pyydä lähete uudestaan puheterapiaan. Vielä jos oli mukava puheterapeutti. (omasta kokemuksesta voin sanoa sen verran että ei ole mukava puheterapeutti oma lapseni on samaa mieltä)


    • Päivyli

      Itse kiinnittäisin huomiota, miten lapsi kokonaisuutena kehittyy, Onnistuuko leikki muiden kanssa, onko puhe ainoa raivarien syy jne. Mitenkäs päivähoidossa. Jos lapsi ei ole päivähoidossa, suosittelisin ryhmään menoa. Tuolloin syytä tehdä kuntoutussuunnitelma tukemaan lapsen puheen kehitystä.Lapsen vuorovaikutustaitojen kehittämiseen paljon huomiota, paljon kirjojen lukemista ja keskustelua.
      Itse seurailisin vielä vähän aikaa rauhassa ellei lapsen käytöksessä ilmene huolestuttavia piirteitä kuten pahoja raivokohtauksia, poikkeavaa vilkkautta, junnautumista joihinkin asioihin, selkeää syrjäänvetäytymistä ym. Ja jos suvussa on enemmän esim. lukivaikeutta, ei kannata liian kauan odotella.

    • Joskus kuitenkin...

      Iteselläni on elokuussa 3-v täyttänyt tyttö... hän ei puhu kunnolla, sanoja kyllä löytyy ja koko ajan tulee lisää, mutta paljon on tytön omia sanojoja ja "säklätystä"...
      Puheterapiaan olemme saaneet lähetteen mutta milloin sinne pääsee onkin ihan eri asia..
      Mutta itse en ole huolestunut tytön puhumisesta koska koko ajan tulee uutta ja olen 100% varma että hän oppii puhumaan.. tosin paljon, paljon muita hitaammin, mutta oppii kuitenkin!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe