VAROITUS TIETÄMÄTTÖMILLE

Yliopisto-opiskelija

Nyt, kun tämä palsta on muodostunut lähinnä valmennuskurssijärjestäjien temmellyskentäksi, niin tavallinen asiakas unohtuu kokonaan.

En suinkaan sano, että kaikki kurssit ovat humpuukia. Opiskelijoiden tulisi kuitenkin ymmärtää, että taso vaihtelee huomattavasti niin kaupungista kuin järjestäjästäkin riippuen. Usein kannattaakin kuunnella yliopisto-opiskelijoiden kokemuksia, jos haluaa vähänkään puolueetonta tietoa kurssien laatuun liittyen. Taustalla tässä kaikessa toiminnassa on unelmilla ja mielikuvilla rahastaminen. Mikäs siinä, jos pappa maksaa kurssit, mutta ei kursseista ole mitään hyötyä, jos ei ole aidosti motivoitunut, koska monet huipputason opiskelijat käyvät kalliita kursseja, vaikka heillä ei olisikaan sellaisille minkäänlaista tarvetta.

Nykyään valmennusbisnes on lähinnä kolmen suuren järjestäjän kynsissä: Eximian, Valmennuskeskuksen ja Huippuvalmennuksen. Itse olen käynyt aikanani Valmennuskeskuksen kurssilla, ja opetus oli osittain todella kehnoa. Kaverini kävi aikanaan Huippuvalmennuksen kurssin, ja oli lähinnä säälittävää, kun opettajaa vaihdettiin kesken kurssin. Jatkuvasti mainostettiin jotain, kuinka proffat vetävät kursseja, mutta jos heillä ei ole sen kummempaa osaamista pääsykokeisiin valmentamisesta, niin siitäkään ei ole mitään apua. Eximiallakin on varmasti jossain päin Suomea aivan laadukkaita kursseja, mutta kun olen saanut senkin opetuksesta hieman kyseenalaisen kuvan.

Kurssien taso vaihtelee siis kaupungeittain huomattavasti. Jos kurssin opettaja ei ole hyvissä ajoin tiedossa ennen kurssin alkamista, niin kuulostaa melkoisen huolestuttavalta. Lisäksi joidenkin toteuttama mainonta menee niin koomiseksi, että on oikeasti todella vaikea päättää, pitäisikö itkeä vaiko nauraa. Täällä sitten vielä firmojen pomot nahistelevat kuin pikkupennut. Hävetkää!

Suomessa on oikeus antaa opetusta maksua vastaan. Mutta yrittäkää nyt kuitenkin ymmärtää, että tälläinen kaupallinen huuhaa ei auta niin kauan kuin tällaisen opetuksen olemassaoloa pidetään näin suuressa arvossa. Kurssille kannattaa siis mennä vain, jos on oikeasti kykyjä ja haluaa tällöin saada vielä huomattavasti etumatkaa muihin. Ikävä on kuitenkin huomata kevään koittaessa, että se 1000 euroa maksanut kurssi ei sitten ehkä kuitenkaan ollut hintansa väärtti. Ei kannata ruokkia tällaista järjestelmää vain, jos tavoitteena on nimekäs opiskelupaikka.

Kurssijärjestäjät osaavat kyllä vedättää painamalla hienoja kuvia lehdyköiden kansiin ja mainostauluihin. Jotkut myös ilmeisesti kuvittelevat, että hyvä valmennus=paljon tehtäviä. On ilmesti aivan sama, kuka pelle luokan edessä yrittää opettaa jotain, jos perspektiiviä asiaan ei ole.

Vanhemmat, vaikka teillä olisikin rahaa, niin varmistakaa kullannuppunne motivaatio ja lahjat ennen kuin lähetätte hänet jollekin hölmölle kurssille. Tuo on järjestäjille vain bisnestä. Ei heitä kiinnosta paskaakaan, pääseekö joku Maija jostain takametsästä hienoon kouluun. Muutama hassu tehtävävihkonen, itseopiskelumateriaalit ja kaikenmaailman opiskelutekniikkajauhannat eivät välttämättä auta lainkaan. Ainoa hyöty tuollaisesta toiminnasta on luultavasti ryhmäkuri.

8

1425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Järki käteen

      Loistavaa, kirjoittaahan tällä palstalla joku järkeväkin ihminen ja vieläpä asiaa.

      Voin allekirjoittaa melkein kaiken edellä mainitun. En kuitenkaan sitä, että opetus olisi kaikkialla huonoa. Voi olla erittäin hyvääkin, ja pääsääntöisesti on.

      Pyrkijä, ota selvää ennen kuin päätätät, kuinka aiot pyrkiä. Ilman kurssiakin voi päästä yliopistoon, ei kurssi ole mikään välttämättömyys.

      Vertaa kurssinjärjestäjiä, jos kurssille aiot. Kysy ketkä opettavat!! Kysy kuinka kauan ovat opettaneet!! Millaista palautetta ovat saaneet!! Vastauksen jälkeen ole vielä kriittinen ja mieti, pitävätkö tiedot paikkaansa.

      MUTTA!!! Jos joku kurssinjärjestäjä ei osaa vielä syksyllä sanoa, minkä nimiset henkilöt heillä keväällä opettavat, niin homma ei pelaa!!


      Järki käteen

    • Prof

      Just noin. Ihan pieni korjaus vaan, ei Huippuvalmennuksen kursseilla mitään proffia opeta. Eikä opeta muidenkaan.

      -Prof

      • Proroffa

        Proffa on tutkijaihminen. Kaikki yliopiskelijaopiskelijaihmiset tietävät, että proffilla on niin paljon tietoa, että heidän opetuksensa menee usein korkealta ja kovaa ylitse.


    • V.Gioia

      Hyöty riippuu paljon siitä, mikä ala on kyseessä. Useimmilla aloilla on valmennuksesta hyötyä. Saa opetuksen, vertaistuen ja kokeet näyttävät oikean tason. Mutta ei kurssi mikään välttämättömyys ole. Kukaan ei voi väittää, etteikö opiskelemaan pääsisi ilman valmennustakin. Kaikki on lopulta itsestä kiinni!!

      • tx....ttc

        Järki käteen = Nousiainen tai Laajasalo.

        Jos kevään kurssi on toukokuussa, ihme jos ei helmikuussa ehdi opettajia valita...


      • Leo ja Pentti
        tx....ttc kirjoitti:

        Järki käteen = Nousiainen tai Laajasalo.

        Jos kevään kurssi on toukokuussa, ihme jos ei helmikuussa ehdi opettajia valita...

        "Taas mennään, mutta yhtään en tiedä mihin" Sanoi Leo Lastumäki aikoinaan Viuhahhahtaja elokuvassa. Elokuva liittyy sikäli aiheeseen, että siinäkin oli hajamielinen proffa (Pentti Siimes).


    • asiaa!

      Jos hakijalla on taipumuksia ja kiinnostusta alalle, hän selviää kyllä ilman valmennuskurssejakin. Opinto-oppaita on tietenkin tutkittava (jottei ole harhakuvitelmia alasta) ja jo hakuvaiheessa on syytä hallita itselleen sopivat opiskelutekniikat.

      Minua on useamman kerran pyydetty (ei siis saatu) valmennuskurssien opettajaksi. Olen saanut touhusta sen käsityksen, että viime kädessä lähes kuka tahansa alalle valmistunut saa paikan opettajana, jos vain on saatavilla valmennuskurssien aikaan. Se, että rahat luvataan takaisin, ellei opiskelupaikkaa heltiä, ei tarkoita sitä, että opetus olisi korkeatasoista: opettaja saa palkollisena palkkansa joka tapauksessa. Tunnen ihan liian monta opettajaa, jotka opettavat valmennuskursseilla sen vuoksi, että muuta työtä ei (juuri heille) ole saatavilla - tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö joillain kursseilla todellakin olisi niitä luvattuja huippuopettajia.

      Kannattaa laskeskella, kuinka monelle opiskelupaikatta jääneelle "takuun luvanneen" valmennusfirman kannattaa maksaa kurssimaksu takaisin, kun muutama kurssilainen opiskelupaikan kuitenkin saa.

      • Asiaa! asiaa!

        Jep. Kannattaa todella kysellä opettajista (nimi, opiskelu- ja työtausta), sillä opettaja tekee kurssin (tai on tekemättä).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      181
      4157
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      115
      2656
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2234
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      130
      2195
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      53
      1910
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1495
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      109
      1391
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1332
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1170
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1061
    Aihe