Moi,
Olen itseoppinut kokki ja mielestäni osaan tehdä aika hyvää ruokaa ja monia eri variaatioita. Ja ystävänikin kehuvat minua mutta sitten tulee SE kysymys, että miksei tähän oo kastiketta. Totuus on, että minä en kerta kaikkiaan saa mitään kastikkeita ikinä onnistuun joten sen ruuan päälle kaataminen pilaisi myös ruuan. Ja itse pienestä pitäen olen aina vaan kuvitellut, että ketsuppi on ainoa oikea kastike ;)
Eli osaisko kukaan neuvoa miten esim. vaikka jauhelihakastikkeen sais helposti tehtyä tai muutkin vastaukset kelpaa ...
Idioottivarma
22
6905
Vastaukset
Kastikefilosofia lähtee siitä, että kaiken takana on kastikepohja, jonka päälle haluttu kastike rakennetaan - jos halutaan hyvä lopputulos.
Tietysti on paljon oikoteitä onneen: fondit, valmiit kastikepohjat, jotka ovat hyviä ja helppoja tapoja saada makuja soossiin. Mutta paras tulee tietysti kun tekee itse. Ruskean kastike- ja liemipohjan voi yleensä pakastaa ja käyttää myöhemmin pienempinä annoksina. Sen takia sitä kannattaa tehdä enemmän kerralla.
Näitä peruskastikkeita on useampaa lajia riippuen siitä, millaisen kastikkee halutaan lopputuloksen olevan: vaaleat peruskastikkeet, ruskeat peruskastikkeet, muna-öljypohjaiset majoneesit, paistoliemeen tehtävät kastikkeet, viinietikkapohjaiset kastikkeet, voi-munapohjaiset kastikkeet.
Eikä näitä opi kuin tekemällä. Kirjat auttavat tässä asiassa paljon - ja mielikuvitus. Kastikkeen teon eräs perusasia on myös maisteleminen ja oikean lopputuloksen löytyminen sitä kautta.Tuossa ylempänä omana viestinään eräs klassinen jauhelihakastike - Bolognese; bolognalainen jauhelihakastike.
- .......
Tyhmä kysymys mutta vastaa jos jaksat rautalangasta vääntää eli pitääkö kastikkeita(esim.ruskea kastike) haudutella tuntitolkulla ja tarviiko hyvässä kastikkeessa olla itsetehty liha-/kala-/kasvisliemi? Kastikepohja käsitteenä ei mene perille. Mikä on bolognese-kastikkeen kastikepohja?
....... kirjoitti:
Tyhmä kysymys mutta vastaa jos jaksat rautalangasta vääntää eli pitääkö kastikkeita(esim.ruskea kastike) haudutella tuntitolkulla ja tarviiko hyvässä kastikkeessa olla itsetehty liha-/kala-/kasvisliemi? Kastikepohja käsitteenä ei mene perille. Mikä on bolognese-kastikkeen kastikepohja?
Jokaiseen kastikkeeseen tarvitaan jokin liemi, muuten se ei ole juoksevaa vaan pöperöä. Tämä liemi on se "pohja", minkä päälle kastike rakennetaan. Toki tämä liemi voi olla vaikka vaan vettä, lihalientä, maitoa, kermaa, viiniä, etikkaa ja öljyä jne. mutta parhaimpiin ruskeisiin kastikkeisiin käytetään yleensä sitä varten erikseen tehtyä kastikepohjaa. Jos sellaisen viitsii tehdä, niin sitä joutuu kyllä hauduttelemaan ensin tuntitolkulla, mutta on toki vaivan arvoinen, jos pyrkii vähänkään kastikkeellaan briljeeraamaan.
Samoin kastike täytyy yleensä suurustaa tai keittää kokoon, jotta se sakenisi ja tarttuisi ruokaan tarjottaessa eikä lilluisi vaan lautasella. Varsinkin kokoon keittämiseen menee yleensä jonkin verran aikaa.
Mutta, kuten sanoin vastauksessani, löytyy nopeampiakin tapoja kuten fondit ja valmiit kastikepohjat. Näihin lisäämällä muita aineita saadaan useita erillaisia kastikkeita.
Bolognesen kastikepohja on yksinkertaisesti öljy ja vesi (viini). Tähän kastikepohjaan annetaan sitten makua juureksilla ja tomaatilla sekä lopullinen luonne jauhelihalla. Tämän veden tai viinin sijasta voisi tietysti käyttää mitä tahansa valmista lientä kuten italialaista vaaleaa peruslientä, joka keitetään vasikanlihasta, kanasta ja vihanneksista. Mutta sen teko vie kyllä aikaa.
Tässä pari vinkkiä kastikepohjista ja kastikkeista:
http://www.elisanet.fi/kokkaaja/kastikkeet.html
Ruskeisiin kastikkeisiin käytetään monasti liemipohjana ns. demi-glace´ta, joka on keitetty kokoon luista, juureksista ja vihanneksista yrttien kanssa keitetystä liemestä.
Unohdin tietysti edellisestä kaikki kalakastikkeet, joiden liemi(kastikepohja) on yleensä keitetty kalanperkeistä, voista, yrteistä ja viinistä, matkassa joskus joku juures ja sipuli, suolaa, pippuria. Periaatteessahan tämä on jo hyvä kalasopan pohja, johon lisäämällä vain kala ja vähän enemmän juureksia saadaan hyvä soppa.- kastike???
crudo kirjoitti:
Jokaiseen kastikkeeseen tarvitaan jokin liemi, muuten se ei ole juoksevaa vaan pöperöä. Tämä liemi on se "pohja", minkä päälle kastike rakennetaan. Toki tämä liemi voi olla vaikka vaan vettä, lihalientä, maitoa, kermaa, viiniä, etikkaa ja öljyä jne. mutta parhaimpiin ruskeisiin kastikkeisiin käytetään yleensä sitä varten erikseen tehtyä kastikepohjaa. Jos sellaisen viitsii tehdä, niin sitä joutuu kyllä hauduttelemaan ensin tuntitolkulla, mutta on toki vaivan arvoinen, jos pyrkii vähänkään kastikkeellaan briljeeraamaan.
Samoin kastike täytyy yleensä suurustaa tai keittää kokoon, jotta se sakenisi ja tarttuisi ruokaan tarjottaessa eikä lilluisi vaan lautasella. Varsinkin kokoon keittämiseen menee yleensä jonkin verran aikaa.
Mutta, kuten sanoin vastauksessani, löytyy nopeampiakin tapoja kuten fondit ja valmiit kastikepohjat. Näihin lisäämällä muita aineita saadaan useita erillaisia kastikkeita.
Bolognesen kastikepohja on yksinkertaisesti öljy ja vesi (viini). Tähän kastikepohjaan annetaan sitten makua juureksilla ja tomaatilla sekä lopullinen luonne jauhelihalla. Tämän veden tai viinin sijasta voisi tietysti käyttää mitä tahansa valmista lientä kuten italialaista vaaleaa peruslientä, joka keitetään vasikanlihasta, kanasta ja vihanneksista. Mutta sen teko vie kyllä aikaa.
Tässä pari vinkkiä kastikepohjista ja kastikkeista:
http://www.elisanet.fi/kokkaaja/kastikkeet.html
Ruskeisiin kastikkeisiin käytetään monasti liemipohjana ns. demi-glace´ta, joka on keitetty kokoon luista, juureksista ja vihanneksista yrttien kanssa keitetystä liemestä.
Unohdin tietysti edellisestä kaikki kalakastikkeet, joiden liemi(kastikepohja) on yleensä keitetty kalanperkeistä, voista, yrteistä ja viinistä, matkassa joskus joku juures ja sipuli, suolaa, pippuria. Periaatteessahan tämä on jo hyvä kalasopan pohja, johon lisäämällä vain kala ja vähän enemmän juureksia saadaan hyvä soppa.Joo siis minä olen tuo alkuperäinen kysyjä ja ilokseni huomaan, että kastikkeen teko tosiaan on monimutkaista. Luulin, että olen vaan hölmö kun en osaa sitä tehdä mutta se vaikuttaakin siltä, että pelkästään tota kastiketta varten täytyy käydä ihan omat koulut. Kiitoksia vastauksista.
kastike??? kirjoitti:
Joo siis minä olen tuo alkuperäinen kysyjä ja ilokseni huomaan, että kastikkeen teko tosiaan on monimutkaista. Luulin, että olen vaan hölmö kun en osaa sitä tehdä mutta se vaikuttaakin siltä, että pelkästään tota kastiketta varten täytyy käydä ihan omat koulut. Kiitoksia vastauksista.
Onhan tuo vähän tottakin - monissa ravintoloissa on erikseen kastikekokki, joka on erikoistunut näihin soosseihin, keittelee valmiiksi kastikepohjat ja kehittelee uusia versioita ruokalajeihin.
Mutta ei se nyt niin vaikeata ole - muutamalla perusssoossilla pärjää jo mukavasti. Voihan sitä lisäksi aina harjoitella yhden ruskean ja yhden vaalean peruskastikkeen, joilla ratsastaa jo kauas.
Oma bravuurini on punaviinikastike, jonka maustan pienellä määrällä siitakesieniä ja parilla tipalla tryffeliöljyä. Ei ole vaikea tehdä ja onnistuu aina - kehuja kerää ymmärtävän suussa.- mummin tapaan
crudo kirjoitti:
Onhan tuo vähän tottakin - monissa ravintoloissa on erikseen kastikekokki, joka on erikoistunut näihin soosseihin, keittelee valmiiksi kastikepohjat ja kehittelee uusia versioita ruokalajeihin.
Mutta ei se nyt niin vaikeata ole - muutamalla perusssoossilla pärjää jo mukavasti. Voihan sitä lisäksi aina harjoitella yhden ruskean ja yhden vaalean peruskastikkeen, joilla ratsastaa jo kauas.
Oma bravuurini on punaviinikastike, jonka maustan pienellä määrällä siitakesieniä ja parilla tipalla tryffeliöljyä. Ei ole vaikea tehdä ja onnistuu aina - kehuja kerää ymmärtävän suussa.1.paistoliemikastike:jos olet paistanut pannulla esim.sipulia ja lihaa, niin nosta ne pois, pidä lämpimänä kannen alla tai uunissa 100 asteessa.Laita paistoliemeen pannuun vettä, kiehauta, lisää kerma, keitä kokoon sopivan paksuiseksi.Jos ei ole makua tarpeeksi, lisää valkosipulia, pippuria ja yrttejä, jos haluat.
Jos olet paistamassa lihapullia tai jauhelihapihvejä, ei tarvitse edes nostaa niitä pois vaan voit tehdä kastikkeen samanaikaisesti: lisää vähän vettä,siirtele lihapullia, päälle kermaa ja anna hautua.
2.juustokastike: paista pannussa tai kattilassa purjorenkaita, muukin vihreä käy. Lisää kupillinen vettä, kiehauta, lisää sulatejuustoa vaikka 100 gr. Kun juusto on sulanut, lisää mausteita, jos tarvitsee, ks.paistoliemikastiketta. - vanha kokki
mummin tapaan kirjoitti:
1.paistoliemikastike:jos olet paistanut pannulla esim.sipulia ja lihaa, niin nosta ne pois, pidä lämpimänä kannen alla tai uunissa 100 asteessa.Laita paistoliemeen pannuun vettä, kiehauta, lisää kerma, keitä kokoon sopivan paksuiseksi.Jos ei ole makua tarpeeksi, lisää valkosipulia, pippuria ja yrttejä, jos haluat.
Jos olet paistamassa lihapullia tai jauhelihapihvejä, ei tarvitse edes nostaa niitä pois vaan voit tehdä kastikkeen samanaikaisesti: lisää vähän vettä,siirtele lihapullia, päälle kermaa ja anna hautua.
2.juustokastike: paista pannussa tai kattilassa purjorenkaita, muukin vihreä käy. Lisää kupillinen vettä, kiehauta, lisää sulatejuustoa vaikka 100 gr. Kun juusto on sulanut, lisää mausteita, jos tarvitsee, ks.paistoliemikastiketta.Jos taas vähän helppais kysyjää. Crudon esimerkit olivat tavallaan ihan ok. mutta on helpompikin tapa, jolla saat ihan kelpo soosin aikaan. Menettele seuraavaan tapaan:
Ota jauheliha huoneen lämpöön noin tunti ennen aiottua valmistusta. Silppua sipuli hienoksi. Kuumenna paistinpannu jolla sulatat voin. Anna voin hieman ruskistua ja laita sipulit ruskistumaan. Sipulin saatua väriä,lisää jauheliha vähän kerrallaan pannulle ja sekoittele lastalla koko ajan. Kun kaikki liha on pannulla, yritä saada lihasta mahdollisimman ryynimäistä ja irrallista, pidä pannulla, kunnes liha on kauniin ruskeata.
Laita kattilaan tilkka vettä ja hellan levy päälle
vaikka kolmoselle, kaada ruskistettu jauheliha kattilaan. Helppo maustaminen; lisää hyvänlaatuista lihalientä makusi tai ohjeen mukaan, joko kuutioina tai fondina. Lisää muutama maustepippuri. Jätä kattila hiljaksiin kiehumaan.
Kuumenna paistinpannu ja laita sille voita ja anna voin jälleen hieman ruskistua, lisää vehnäjauhoja pannulle ja sekoita voihin. Anna seoksen ruskistua tummemmaksi kuin maitosuklaa. Lisää ruskistettu jauhosuurus kattilaan, koko ajan sekoittaen. Kaada varovasti, ettei synny kokkareita. Keitä jonkin aikaa, eli 4-7 minuuttia, että jauhot kypsyvät. Tarkista maku,lisää suolaa jos tarvitsee. Lorauta kastikkeeseen tilkka aitoa kermaa,joka pyöristää maun. Ei ollut vaikeata, vai mitä. Halutessasi voit lisätä kastikkeen joukkoon tomaattipyrettä, tai vaikka ketsuppia, mutta se ei ole suinkaan tarpeen. Tämä on normaali kotiruokana tarjottava kastike, joten unohda kaikki demi glasit ja sauce espagnolet, ne kuuluvat ihan muualle. - Peräkamarin Arvid
mummin tapaan kirjoitti:
1.paistoliemikastike:jos olet paistanut pannulla esim.sipulia ja lihaa, niin nosta ne pois, pidä lämpimänä kannen alla tai uunissa 100 asteessa.Laita paistoliemeen pannuun vettä, kiehauta, lisää kerma, keitä kokoon sopivan paksuiseksi.Jos ei ole makua tarpeeksi, lisää valkosipulia, pippuria ja yrttejä, jos haluat.
Jos olet paistamassa lihapullia tai jauhelihapihvejä, ei tarvitse edes nostaa niitä pois vaan voit tehdä kastikkeen samanaikaisesti: lisää vähän vettä,siirtele lihapullia, päälle kermaa ja anna hautua.
2.juustokastike: paista pannussa tai kattilassa purjorenkaita, muukin vihreä käy. Lisää kupillinen vettä, kiehauta, lisää sulatejuustoa vaikka 100 gr. Kun juusto on sulanut, lisää mausteita, jos tarvitsee, ks.paistoliemikastiketta.sinulla erikoisia sörsseleitä tekevä mummi. Taidat nyt hiukan narrata, sillä pyysin äitimuorin laittamaan sun kertomallasi tavalla pottujen kanssa
kastetta. Huonoa tuli, ei ainakaan mulle maistunut.
Kyllä oma äiteeni tekee parempaa, vaikka käyttääkin jauhoja paksuntamiseen. Kerro mummilles terveisiä, että muuttaa kastikkeeensa maistuvampaan muotoon. - vanhaa äitimuoriäsi
Peräkamarin Arvid kirjoitti:
sinulla erikoisia sörsseleitä tekevä mummi. Taidat nyt hiukan narrata, sillä pyysin äitimuorin laittamaan sun kertomallasi tavalla pottujen kanssa
kastetta. Huonoa tuli, ei ainakaan mulle maistunut.
Kyllä oma äiteeni tekee parempaa, vaikka käyttääkin jauhoja paksuntamiseen. Kerro mummilles terveisiä, että muuttaa kastikkeeensa maistuvampaan muotoon.saa rääkätä nykyajan resepteillä. Minun mummini taas älysi asiat toisella tavalla jo 75 vuotta sitten.Ja että oli hyvää, kattilan tai pannujen kaapiminen oli ihanaa mummin tekemän ruoan jälkeen.Kyllä minä tiedän sen, että jauhokastike on monelle ainoa oikea.Pääasia, että ollaan tyytyväisiä.
- vanha kokki
vanhaa äitimuoriäsi kirjoitti:
saa rääkätä nykyajan resepteillä. Minun mummini taas älysi asiat toisella tavalla jo 75 vuotta sitten.Ja että oli hyvää, kattilan tai pannujen kaapiminen oli ihanaa mummin tekemän ruoan jälkeen.Kyllä minä tiedän sen, että jauhokastike on monelle ainoa oikea.Pääasia, että ollaan tyytyväisiä.
Hänen tapansa tehdä kastikeita ilman suurusta on ihan oikea, mutta kastikkeesta tulee tosin melkoisen rasvainen, kun kermaa keitetään kokoon. Kysyjän ongelmana oli, miten tehdä esimerkiksi simppeli murukastike ja tuskinpa antamaani helpompaa ohjetta on, ellei käytä valmiita kastikepohjia. Kermakastike ilman suurusta, on sikäli ongelmallinen, että se tottumattomalla helposti leikkaa, niin että olisiko edellisen kirjoittajan äitimuorille käynyt siten, jolloin tuloksena on kirkas kermasta syntynyt voiliemi.
- unohdin ihan "burren...
vanha kokki kirjoitti:
Hänen tapansa tehdä kastikeita ilman suurusta on ihan oikea, mutta kastikkeesta tulee tosin melkoisen rasvainen, kun kermaa keitetään kokoon. Kysyjän ongelmana oli, miten tehdä esimerkiksi simppeli murukastike ja tuskinpa antamaani helpompaa ohjetta on, ellei käytä valmiita kastikepohjia. Kermakastike ilman suurusta, on sikäli ongelmallinen, että se tottumattomalla helposti leikkaa, niin että olisiko edellisen kirjoittajan äitimuorille käynyt siten, jolloin tuloksena on kirkas kermasta syntynyt voiliemi.
että olihan hänellä jauhokastikkeita. Jokainen meistä sai istua joskus ja survoa haarukalla jauhoja ja voita yhteen.Siis esim. 4 hengen kastike: Voipaketista juustohöylällä ohut viipale lautaselle, päälle ripotellaan jauhoja, painellaan haarukalla massaksi.Keitetään vettä, lisätään voi-jauho-massa, lisätään hitaasti maitoa ja/tai kermaa.Maustetaan suolalla,mustalla pippurilla(=sauce bechamel=valkokastike), valkosipulilla,yrteillä, tomaattisoseella omien ideoiden mukaan riippuen siitä, minkä kanssa kastike syödään.Söimme sitä esim. kokonaisena keitetyn,lihapullataikinalla täytetyn kukkakaalin kanssa.Se täytetty kukkakaali gratinoitiin uunissa tällä soosilla.
- Utelias Ilmari
unohdin ihan "burren... kirjoitti:
että olihan hänellä jauhokastikkeita. Jokainen meistä sai istua joskus ja survoa haarukalla jauhoja ja voita yhteen.Siis esim. 4 hengen kastike: Voipaketista juustohöylällä ohut viipale lautaselle, päälle ripotellaan jauhoja, painellaan haarukalla massaksi.Keitetään vettä, lisätään voi-jauho-massa, lisätään hitaasti maitoa ja/tai kermaa.Maustetaan suolalla,mustalla pippurilla(=sauce bechamel=valkokastike), valkosipulilla,yrteillä, tomaattisoseella omien ideoiden mukaan riippuen siitä, minkä kanssa kastike syödään.Söimme sitä esim. kokonaisena keitetyn,lihapullataikinalla täytetyn kukkakaalin kanssa.Se täytetty kukkakaali gratinoitiin uunissa tällä soosilla.
Miten mummisi täytti kukkakaalin jauhelihalla?
Minulle opetettiin kansakoulussa aikoinaan valkokastikkeen teko seuraavasti.
Sulatetaan kasarissa voi,lisätään siihen vehnäjauhoja, sekoitetaan. Lisätään tilkka vettä ja keitetään jauhot kypsiksi, kaiken aikaa sekoittaen. Lisätään maitoa. Keitellään kypsäksi varovaisesti pienehköllä lämmöllä, kaiken aikaa sekoittaen, ettei kastike ota pohjaan. Maustetaan suolalla ja jauhetulla valkopippurilla, voidaan lisätä sitruunan mehua. Opetettiinkohan minua sittenkin väärin, mutta näinkin tehty kastke kuitenkin maistuu mielestäni hyvälle. unohdin ihan "burren... kirjoitti:
että olihan hänellä jauhokastikkeita. Jokainen meistä sai istua joskus ja survoa haarukalla jauhoja ja voita yhteen.Siis esim. 4 hengen kastike: Voipaketista juustohöylällä ohut viipale lautaselle, päälle ripotellaan jauhoja, painellaan haarukalla massaksi.Keitetään vettä, lisätään voi-jauho-massa, lisätään hitaasti maitoa ja/tai kermaa.Maustetaan suolalla,mustalla pippurilla(=sauce bechamel=valkokastike), valkosipulilla,yrteillä, tomaattisoseella omien ideoiden mukaan riippuen siitä, minkä kanssa kastike syödään.Söimme sitä esim. kokonaisena keitetyn,lihapullataikinalla täytetyn kukkakaalin kanssa.Se täytetty kukkakaali gratinoitiin uunissa tällä soosilla.
Kysehän on vähän siitä, miten kastikkeen suurus tehdään siten, että ei tule paakkuja eikä kastike ruskistu - kun tehdään vaaleaa kastiketta. Tässähän on nyt kyseessä vaalea peruskastike eli juuri Sauce bechamel, johon erilaisia muita aineita lisäämällä saadaan kymmeniä eri kastikkeita eri tarkoituksiin.
Tuo tapa, jossa voihin sotketaan jauhot erikseen on se klassinen ranskalainen vaalea voi-jauho-suurus - roux - jolla moni kastike suurustetaan. Tekemällä roux erikseen estetään juuri kastikkeen paakkuuntuminen, kun voin sulaminen kuumaan nesteeseen päästää jauhot leviämään tasaisesti nesteeseen.
Vanha ohje sanoo yksikantaan: "Vaalea roux kastellaan maidolla, suolaa, sipuli, johon pistelty neilikoita, keitetään 20 minuuttia". Maailman lyhyimpiä klassisen keittokirjan ja -taidon ohjeita.- .........
Utelias Ilmari kirjoitti:
Miten mummisi täytti kukkakaalin jauhelihalla?
Minulle opetettiin kansakoulussa aikoinaan valkokastikkeen teko seuraavasti.
Sulatetaan kasarissa voi,lisätään siihen vehnäjauhoja, sekoitetaan. Lisätään tilkka vettä ja keitetään jauhot kypsiksi, kaiken aikaa sekoittaen. Lisätään maitoa. Keitellään kypsäksi varovaisesti pienehköllä lämmöllä, kaiken aikaa sekoittaen, ettei kastike ota pohjaan. Maustetaan suolalla ja jauhetulla valkopippurilla, voidaan lisätä sitruunan mehua. Opetettiinkohan minua sittenkin väärin, mutta näinkin tehty kastke kuitenkin maistuu mielestäni hyvälle.Ihmettelen samaa että miten kukkakaalin voi täyttää?
- on helppo sekin
......... kirjoitti:
Ihmettelen samaa että miten kukkakaalin voi täyttää?
Kokonainen kukkakaali veteen 15 minuutiksi, niin mönkivät mahd.madot pois.Sitten siivotaan vielä tummat pilkut pois kaalista, koverretaan varsi pois keskeltä varovasti,ettei kaali mene rikki.
Keitetään kaali(7-10 min koosta riippuen).Sillä aikaa tehdään jauhelihataikina sipulin, suolan,valkosipulin ja pippurin kanssa, jonka voi ruskistaa kevyesti.Kun kaali on melkein valmis, otetaan se ja täytetään jauhelihamössöllä.Asetetaan täytetty kaali kukkapuoli ylöspäin voideltuun vuokaan. Kaadetaan valkokastike(sauce bechamel) kaalin päälle ja gratinoidaan uunissa, että saa VÄHÄN väriä. Kuoritut perunat lisäksi, ei välttämättä.Hyvä ja halpa ruoka, jonka voi tarjota vieraillekin. - Sinun kastikkeesi
Utelias Ilmari kirjoitti:
Miten mummisi täytti kukkakaalin jauhelihalla?
Minulle opetettiin kansakoulussa aikoinaan valkokastikkeen teko seuraavasti.
Sulatetaan kasarissa voi,lisätään siihen vehnäjauhoja, sekoitetaan. Lisätään tilkka vettä ja keitetään jauhot kypsiksi, kaiken aikaa sekoittaen. Lisätään maitoa. Keitellään kypsäksi varovaisesti pienehköllä lämmöllä, kaiken aikaa sekoittaen, ettei kastike ota pohjaan. Maustetaan suolalla ja jauhetulla valkopippurilla, voidaan lisätä sitruunan mehua. Opetettiinkohan minua sittenkin väärin, mutta näinkin tehty kastke kuitenkin maistuu mielestäni hyvälle.on varmasti hyvää,tämä beurre-kastike on vain helpompi tehdä, eikä paakkuunnu.Mummin pentu.
- nimi väärin
Sinun kastikkeesi kirjoitti:
on varmasti hyvää,tämä beurre-kastike on vain helpompi tehdä, eikä paakkuunnu.Mummin pentu.
---
nimi väärin kirjoitti:
---
Jos olisin kokkaileva pappi, olisi Credo tosi komea nimi= "Uskon..."
Onhan tämä ruoanlaittokin joskus vähän uskonasiaa.- stten tarkoittaa?
crudo kirjoitti:
Jos olisin kokkaileva pappi, olisi Credo tosi komea nimi= "Uskon..."
Onhan tämä ruoanlaittokin joskus vähän uskonasiaa.Ja kiva, kun et suuttunut väärästä nimestä.
stten tarkoittaa? kirjoitti:
Ja kiva, kun et suuttunut väärästä nimestä.
Ruokalajin nimi - maailman vaikeimpia tehdä ja reseptinä helpoimpia seurata.
Olkoon arvoitus - lieneekö yhtä vastausta olemassakaan.- kukkakaalista
on helppo sekin kirjoitti:
Kokonainen kukkakaali veteen 15 minuutiksi, niin mönkivät mahd.madot pois.Sitten siivotaan vielä tummat pilkut pois kaalista, koverretaan varsi pois keskeltä varovasti,ettei kaali mene rikki.
Keitetään kaali(7-10 min koosta riippuen).Sillä aikaa tehdään jauhelihataikina sipulin, suolan,valkosipulin ja pippurin kanssa, jonka voi ruskistaa kevyesti.Kun kaali on melkein valmis, otetaan se ja täytetään jauhelihamössöllä.Asetetaan täytetty kaali kukkapuoli ylöspäin voideltuun vuokaan. Kaadetaan valkokastike(sauce bechamel) kaalin päälle ja gratinoidaan uunissa, että saa VÄHÄN väriä. Kuoritut perunat lisäksi, ei välttämättä.Hyvä ja halpa ruoka, jonka voi tarjota vieraillekin.Joskus olen käyttänyt valmista hollandaise-soosia valkokastikkeen tilalla (Thomy t.Knorr).Soosi kaalin päälle, ja gratinoidaan(ruskistetaan) hieman, ei liikaa uunissa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työttömyys on kasvussa - Hallitus halusi kannustaa työttömät töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa
Hallitus halusi kannustaa työttömät töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa. Työttömyys on kuitenkin kasvussa. Mitä itse aja3522816Mikä piirre on kasvoissa tärkein?
Mikä piirre on kasvoissa tärkein kun valitset seuraa itsellesi?1201559Suurimman myrskyilyn jälkeen
vakiintuu tyynenpi tunne. Entistä vakaampi, entistä varmempi. Aina vaikealla hetkellä auttaa, kun ajattelen sinua. Minul481380Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan151058Mikä häpeä Haapaveden kaupungille
Avin huomautuksen mukaa hoitoyksikkö on ollut monin osin lainvastainen. Huomautettavaa on monista asioista. Miten Haa571007Tojotamies törttöili taas auton eteen
Ja taas joku Tojotapappa vähät välitti liikennesäännöistä ja kääntyi viitostietä ajaneen auton eteen tänään, tällä kerta28958En sano tätä pahalla
Mutta olihan meillä aika reippaasti ikäeroa ja aivan erilaiset elämäntilanteetkin. En vaan jotenkin tajunnut sitä aiemm82933Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo149908- 80908
Tiedättekö miksi mies on olemassa?
Lisääntymistä varten. Ei mitään muuta hyötyä. Jos nainen voisi lisääntyä ilman miestä, luuletteko miehet että naiset tar205849