ETSIN TUKEA ENOLLENI

tossu

Hei!

Olen 31 vuotias nainen uudeltamaalta. Minua ahdistaa enoni tilanne. Tässä vähän taustaa: Enoni on koko ikänsä asunut ns "vankeudessa". Ei tiedä ulkomaailmasta oikeastaan mitään. Enoni on nyt n 60 vuotias ja asuu äitinsä (mummoni) kanssa maalla, jossa asunut koko ikänsä.

Joskus muinoin hänet haluttiin ottaa kuurojen kouluun ja siellä olikin hetken. Kun sitten Hänen normaalit "vaistonsa" heräsivät murrosiässä ja hän ihastui erääseen tyttöön koulussa (tietääkseni yrittivät seurustellakkin), niin pappa halusi hänet väkisin kotiin.
Sen jälkeen hän ei ole ollut ulkomaailman kanssa oikeastaan missään tekemisissä. Hän ei osaa kirjoittaa, ei puhua, ei viittoa. Kommunikointi on täysin elekielen varassa. Hän ei ole ikinä ottanut tippaakaan viinaa. Lapsuuden kodissaan on nähnyt tuota läträämistä paljonkin ja nyttemmin kaikki elossa olevat sisarukset ovat alkoholisteja.

Mummo väittää että hänellä olisi jokin kehitysvamma, mutta muuta minä en kyllä hänestä näe enkä koe, kuin että hän on kuuro. Hänellä on oma mopo ja traktori, jotka ovat ainoat ilon lähteet hänen elämässään. Koska he asuvat maalla, tulee siellä pitkän matkan takia käytyä harvemmin.

Olen miettinyt todella pääni puhki, miten kauheaa hänellä on ollut kun ei ole pystynyt pukemaan tunteitaan ymmärrettävään muotoon. Eikä kukaan oikeastaan koskaan ole hänen tunteitaan ottanut huomioon. Hän on hyvä ihminen, on mm pelastanut kotitilan tulipalolta saamatta siitä mitään kiitosta.

Nyt on tilanne se, että mummo alkaa kohta tulemaan elämänsä päähän. Enoni jää sisarustensa päätäntävallan alaiseksi. Ovat miettineet vaihtoehtoja, josko joku sisaruksista asuisi enon kanssa siellä maalla, tai kenelle heistä enoni tulisi asumaan... myös laitoshoito (vanhainkoti) on vilkkunut yhtenä mahdollisuutena. Se tilanteessa huolestuttaa eniten, että kaikki sisarukset taistelevat jo nyt mummon perinnöstä, niin miten käy enoni, joka on antanut koko elämänsä mittaisen panoksen olemalla mies talossa, kun pappani sitten 84 kuoli. Enoni ei taatusti sisarusten perintöriidan keskellä saa mitään omia mielipiteitään tai tunteitaan kuuluviin ja kyse on kuitenkin hänen elämästään!!!

KUKAAN EI OLE PUHUNUT SANALLAKAAN ETTÄ MITÄ JOS KYSYTTÄISIIN ENOLTA ITSELTÄÄN!!!!!!!!
Eno ei ole tyhmä. Varmasti hänelle pystyisi asian jotenkin selittämään ja kysymään. Mutta sisarukset ovat sitä mieltä että eno ei ymmärrä, eno ei voisi päättää mitään itse... jne

Todella pelkään mitä sitten tapahtuu kun mummo kuolee? Kestääkö enoni sitä, kun mummo on hänen elämänsä tärkein ja samalla pahin ihminen.
Enoni ei edes tiedä mistä on jäänyt elämässään paitsi sen tähden että joutui eroamaan kuurojen koulusta nuorena, eikä kukaan ole vaivautunut opettamaan hänelle mitään!!!

Yritän etsiä ammatti ihmisten tukea tilanteelle, joka olisi minun mielestäni paras ennakoida nyt eikä niin että kaikki räjähtää enon käsiin kun mummo kuolee... Eno kirjaimellisesti huolehtii mummosta tällä hetkellä, mummon huonontuneen muistin ja kävelyn vaikeuden takia.

Kertokaa minulle, keneen minun kannattaisi olla yhteydessä??? Enoni kannalta toivon että kaikki tilanteet sujuisivat rauhallisesti ja hän saisi kaiken tuen ja turvan mitä hän tarvitsee, eikä hänen tunteitaan työnnettäisi sivuun. Toivon että hänen mielipiteensä otetaan huomioon (mikäli hän uskaltaa sen ilmaista, kun ei ole ikinä saanut päättää itse mistään mitään). Kuitenkin toivon ettei häntä vietäisi mihinkään tuttujen ihmisten läheltäkään. Hän on 60 vuotta elänyt niin pienissä piireissä, että pelkään että uusien asioiden tulva ja kommunikoinnin vaikeus saavat hänet sairastumaan mielenterveydeltään. ihmettelen ettei hänellä ole tullut mitään jo aikaisemmin... hän ei todella tiedä ulkomaailmasta paljoa mitään.

please, kertokaa mistä aloittaisin auttamisen? Katsoin kuurojen yhdistyksen sivut, mutta en oikein tiedä kehen ottaisin yhteyttä...
-tossu-

18

1295

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nimimerkki

      Jos tuo kirjoittamasi pitää kutiansa, niin ei voi muuta sanoa kuin että voi voi.
      Koko ikänsä ollut "omissa maailmoissaan" ilman että pystyy selkeästi ilmaisemaan tunteitaan kenellekään.
      Tahoja joihin voit ottaa yhteyttä, on monia.
      Pelkäät perintöriitaa? Ellei enoasi ole laitettu holhoukseen, niin enosi on lain mukaan perijä.
      Mutta mutta. Otappa vaikka nyt alkuun yhteyttä kuurojen liittoon tms. ja kysele sieltä. Apua varmasti saa kun sitä osaa kysyä.

      • tossu

        Kiitos vastauksesta. Mummo aikoo ilmeisesti määrätä äitini tämän enoni holhoojaksi. Ei kai kumminkaan enoni jää ilman perintöä, vaikka olisi holhouksessa? Tuota en ajatellut, ajattelin lähinnä sitä, että enoni tunteet ja mielipiteet ja oikeudet poljetaan ihan varmasti siinä tiimellyksessä, eikä tasan varmasti kukaan edes kysy siltä mitään kun "eihän se ymmärrä"...

        Perintö voisi auttaa enoani hänen loppu elämäkseen, mutta jos siitäkin päätösvalta menee jollekkin sisaruksista... en usko että varsinaisesti eno siitä itse paljon iloa saisi.
        Enohan on itsekin melko "rikas" jos voisi niin sanoa, mutta ei hän itse sitä tiedä. Mummo on pantannut joka ikisen pennin enon tilille mitä hän on ilmeisesti jotakin vammaistukea saanut. Eno ei ymmärrä rahoista mitään, kun ei hänelle ole numeroitakaan opetettu.

        Lisää kommentteja kaipaan, neuvoja, mielipiteitä.
        Mietin tuossa että onkohan enoni ainoa laatuaan tässä suomen maassa. Kai pääosin meillä kaikille kuuroille opetetaan viittomakieli. Löytyyköhän mistään muualta piilossa olleita kuuroja, joille ei vain yksinkertaisesti ole vaivauduttu opettamaan viittomakieltä ja näin ollen "riistetty" häneltä oma elämä...

        Tämä puheenaihe on meidän suvussamme tabu, minä en enää voi olla hiljaa, vaikka muuten niin ihanat ihmiset ympärillä kärsisivät (nämä sisarukset ja mummo), kuitenkin kyse on tuntevan, ajattelevan ja ennenkaikkea hyväsydämmisen ihmisen elämästä. Hän ei varmasti ole tehnyt mitään niin kauheaa, että olisi ansainnut jo 60 vuoden eristäytyneisyyden. Hän on varmasti maailman yksinäisin ihminen. Onhan hänellä mummo, mutta...

        Ja kaikista pahinta on se että sisarukset ja mummo ajattelevat aidosti vain suojelevansa enoani. Toki hän suojelua kaipaa ja huolenpitoa siinä kuin me muutkin ihmiset, mutta kyllä minun mielestäni ollaan menty tässä liian pitkälle.

        Jotenkin pelkään itse aiheuttavani pahaa tällä kirjoittamisella tästä asiasta, en tiedä onko se pahaa olo ja ahdistus siitä miltä tuntuisi olla enoni saappaissa, onko se pelkoa, miten sukulaiset reagoisivat jos tietäisivät minun kirjoittaneen näin... Mitään muuta en halua kuin hyvää enolleni.
        -tossu-


    • >S<

      Kuulevana tässä nyt vastaan.

      Enosi ei valitettavasti ole ainoa kuvailemasilainen syrjäytynyt kuuro. Kuurous on aikaisemmin ollut melkoinen tabu, etenkin syrjäseuduilla. Kuuroutta ei ole ymmärretty, eikä siten kuuron perheenjäsenen tarpeita ole välttämättä osattu erityisemmin ottaa huomioon. Monet vanhan ajan yksittäiset kuurot ovat ns. hyssyttelyn vuoksi jääneet syrjään ja näin ollen heidän elämänpiirinsä on voinut jäädä todella pieneksi. Kuuroushan ei itsessään tee ihmisestä tyhmää, vaan lähinnä ongelmia aiheuttaa se, ettei yhteisen kielen puuttuessa saa informaatiota tärkeistä asioista.

      Hienoa kuitenkin, että olet uskaltanut ja päättänyt pitää enosi puolia! Otathan yhteyttä KL:n kautta vaikkapa alueesi kuntoutussihteeriin, hän osannee kertoa kuinka toimia jatkossa. Liitto kun tietääkseni pyrkii edelleen löytämään näitä syrjäytyneitä henkilöitä.

      Kaikkea hyvää teille, toivottavasti enosi asiat järjestyvät!

    • vaikuta

      aivan tavalliselta kuurolta. Olisiko hän myös autistinen? Monivammainen kuuro ei ole kovin harvinaista.

    • otappa yhteyttä

      Hei Tossu!

      Otappa yhteyttä Kuurojen Liiton kuntoutussihteeriin, joka on aivan varmasti kaikista paras apu, ainakin paras alku, joka panee rattaat pyörimään eteenpäin.

      Hänen yht.tietonsa löydät luonnollisesti KL:n kotisivun kautta.

    • Tossu

      Kiitos paljon vastauksista. Täytynee ottaa yhteyttä tuohon sihteeriin. Mielestäni enoni ei ole autistinen, olen ollut autistien avustajana koulussa ja tiedän millaisia ongelmia heillä on.

      Enoni havainnoi tarkkaavaisesti ympäristöä ja jos esim keskustelen mummon kanssa, hän seuraa molempien ilmeitä ja eleitä ja joskus ihan tuntuu, niinkuin hän olisi perillä asioista.

      Kuten sanoin, eno huolehtii mummosta tällä hetkellä. Osaa tehdä ruokaa, jos olisi hätä, osaa soittaa puhelimella sisarustensa numeroon, pelasti kotitilan tulipalolta (kantoi ensimmäiseksi verstaasta ulos bensat ja kaasupullot, ajoi traktorin ulos ja sitten lähti kamalassa ukonilmassa ajamaan naapuriin hälyyttämään apua, kun mummo oli ihan shokissa ja otti sydämestä). Hän osaa pitää kodin puhtaana ja on tarkka hygieniastaan.

      Televiosio on hänelle pakkomielle, koska se on ainoa kanava ulkomaailmaan. Siksi osittain normaali elämänrytmi on mennyt sekaisin, koska hän katselee niin myöhään televisiota, kun mummo antaa. Ja riitaahan siitä syntyy, kun mummo määrää kaikesta.

      Mitä sitten tapahtuu, kun otan yhteyttä tuohon sihteeriin? Menevätkö he katsomaan enoani, miettivät tukitoimia?

      Eniten toivoisin hänelle ystävää tai tukihenkilöä joka olisi itsekkin kuuro ja osaisi ehkä paremmin kommunikoida tai ymmärtää häntä.
      Olisikohan tuollainen tukihenkilö mahdollinen?
      -Tossu-

      • >S<

        Lisään vielä, että ainakin oman alueeni kuntoutussihteeri vaikuttaa tosi mukavalta ja helposti lähestyttävältä ihmiseltä. Eli otathan rohkeasti yhteyttä omaan alueesi vastaavaan, hän varmasti osaa kertoa enosi tulevaisuuden vaihtoehdoista ja mahdollisista tukihenkilöistäkin. Uskoisin, että he käyvät vierailemassa ihan paikanpäällä.


      • Anmiki

        Hei Tossu!
        Oletko jo ottanut yhteyttä kuurojen liiton kuntoutussihteeriin? Siitä varten kuntoutussihteeri auttaa kuurojen juoksuvia asioita. Kyllä, kuuro tukihenkilö löyty. Osaa jutella enon kanssa. Elämä alkaa hymyillä.
        Toivotan kaikkea hyvää enolle. Olet hyvällä asialla. Hyvä hyvä!


      • Annala
        Anmiki kirjoitti:

        Hei Tossu!
        Oletko jo ottanut yhteyttä kuurojen liiton kuntoutussihteeriin? Siitä varten kuntoutussihteeri auttaa kuurojen juoksuvia asioita. Kyllä, kuuro tukihenkilö löyty. Osaa jutella enon kanssa. Elämä alkaa hymyillä.
        Toivotan kaikkea hyvää enolle. Olet hyvällä asialla. Hyvä hyvä!

        Hei!

        Kerron vielä. Enon elämä kääntyy hyväksi. Hän kiittää kovasti sinua. Saatpa nähdä. Kuurot ovat iloisia puolestasi. Olet rohkea. Ota yhteyttä jos et ole vielä yhteyttä kuntoutussihteeriin.
        Olet hyvä ihminen,tossu. :-)


    • saat helposti

      Hei,

      saat tiedot helposti esim. googleen laittamalla kuurojen kuntoutussihteeri Uusimaa. Olen myös kuullut, että on kuuroja tukihenkilöitä, joten tuo sihteeri varmasti selvittää ne asiat.

      • tytsy

        Hienoa, että sait ohjeita ottaa yhteyttä kuntoutussihteeriin. Uudellamaalla on erittäin hyvä tyyppi, joka osaa hoitaa asian hienovaraisesti ja voit luottamuksella kertoa hänelle kaikki enostasi, uudellamaalla on myös tukihenkilötoimintaa. Kerrothan joskus täällä mitä enollesi kuuluu.


    • luettavaa

      Toivottavasti saat asiat järjestymään enosi kannalta hyväksi.

      Muutama asia rupesi minua mietityttämään kun luin tuota juttua. Miten enosi on voinut soittaa puhelimella? Ensinnäkin, hän on kuuro - voi kyllä soittaa. Varmasti sisarukset tietävät enosi soittavan. Eräässä viestissä mainitsit ettei enosi osaa laskea eikä lukea, kun ei hänelle ole numeroita opetettu. Mutta osasi kuitenkin soittaa sisaruksille?

      On tutkittu joskus, että ihmisen ensimmäiset vuodet on sitä optimaalisinta puheen kehityksen aikaa. Yleensä yli 10-vuotiaan puhe ei enää kehity eikä hän tule oppimaan puhetta. Esim. Susilapset jäävät ilman kommunikaatiota ja elävät vaistojensa varassa. Mietin enoasi, hän on 60-vuotias. Onko kieltä laisinkaan? Etkö sinä voisi käydä tukiviittoma kurssilla ja aloittaa hänen kanssaan viittomaan? Silloin se olisi läheinen ihminen, joka tuo sitä jonkinlaista kielitaitoa.

      Laitapa tänne viestiä miten enosi voi ja mitä olet saanut avuksi.

      Olen hiukan epäilevä Tuomas, mutta haluaisin uskoa totuuden.

      • ei ihme

        Mielenkiintoista luettavaa. Kyllä tässä Suomessa on edelleenkin sen kaltaisin jolla ei kommunikaatio ole lainkaan. 60 v viittomakielen oppinen uskoisin edelleen. Mutta se viehän se aikaa jos ks enolla on motivaatiota. Hyvä kun kuntsariin otta yhteyttä ja sen kautta lähtee asia eteenpäin. Mikäli järjestyy suuntaan tai toiseen niin on tietty paikka mihin hänet voidaan sijoittaa viittomakieliseen ympäristöön. Esim vanhainkotiin. Etelässä niitä on tarjolla.

        Kontaktin saaminen voi olla hankalaa mutta ajan myötä oppii...tsemppiä eteenpäin ja nostan hattua sinulle.


      • tossu

        Enolle on laitettu jokaisen sisaruksen valokuvan viereen puhelin numero. Hän tuottaa puhelimeen sellaista "pä-pä-pä" ääntä, jolloin tiedetään ettei kaikki ole hyvin. Muuten hän ei soita, jollei kaikki ole kohdallaan. Eli hän painelee samat numerot kuin valokuvien vieressä. Hän osaa kirjoittaa oman etunimensä, ei muuta. Puhetta ei tuota ollenkaan.

        Itse olen erotilanteessa ja pahasti solmussa perheeni kanssa, joten tämä asia on jäänyt nyt minultakin taka-alalle. Tiedän että mummo on huonossa kunnossa ja lähellä dementoitumista, joten luulen ettei enoni oloaan kovin turvalliseksi tunne. Sisarukset ovat kaikki alkoholisoituneita ja eri mieltä asioista enoni kohdalla, mummo taas vihainen jos hänen asioihinsa puututaan. Eli patti tilanne edelleen...

        Itsellä menee tosiaan kaikki energia oman perheen pattitilanteeseen, työhön ja pienten lasten hoitoon sekä vanhimman kouluongelmiin.
        Pelkkää kriisiä koko elämä! Ja niin epäoikeudenmukaista kohtelua. Minusta vaan tuntuu että kädet on sidotut ja voimat poissa...


      • sWe
        tossu kirjoitti:

        Enolle on laitettu jokaisen sisaruksen valokuvan viereen puhelin numero. Hän tuottaa puhelimeen sellaista "pä-pä-pä" ääntä, jolloin tiedetään ettei kaikki ole hyvin. Muuten hän ei soita, jollei kaikki ole kohdallaan. Eli hän painelee samat numerot kuin valokuvien vieressä. Hän osaa kirjoittaa oman etunimensä, ei muuta. Puhetta ei tuota ollenkaan.

        Itse olen erotilanteessa ja pahasti solmussa perheeni kanssa, joten tämä asia on jäänyt nyt minultakin taka-alalle. Tiedän että mummo on huonossa kunnossa ja lähellä dementoitumista, joten luulen ettei enoni oloaan kovin turvalliseksi tunne. Sisarukset ovat kaikki alkoholisoituneita ja eri mieltä asioista enoni kohdalla, mummo taas vihainen jos hänen asioihinsa puututaan. Eli patti tilanne edelleen...

        Itsellä menee tosiaan kaikki energia oman perheen pattitilanteeseen, työhön ja pienten lasten hoitoon sekä vanhimman kouluongelmiin.
        Pelkkää kriisiä koko elämä! Ja niin epäoikeudenmukaista kohtelua. Minusta vaan tuntuu että kädet on sidotut ja voimat poissa...

        Ymmärrettävää että tuntuu vaikealta. Mutta soittaminen kuntoutussihteerille ei ole vaikea asia ja vie hetken. Voit kertoa hänelle että asia on luottamuksellinen ja kuntoutussihteeri voi mennä enosi luo visiitille ja eikä hänen tarvitse kertoa keneltä kuuli asian. Voit pyytää että kuntis käy katsastamassa tilannetta. Ja toivottavasti hän keksii jotain heille tukea.
        Kuntikset ovat ammattitaitoisia ihmisiä. Rohkeasti vaan soittamaan ja sitten on yksi asia vähemmän. Pikkuhiljaa selviät, Tossu. Voimia sinulle.


      • Voima
        ei ihme kirjoitti:

        Mielenkiintoista luettavaa. Kyllä tässä Suomessa on edelleenkin sen kaltaisin jolla ei kommunikaatio ole lainkaan. 60 v viittomakielen oppinen uskoisin edelleen. Mutta se viehän se aikaa jos ks enolla on motivaatiota. Hyvä kun kuntsariin otta yhteyttä ja sen kautta lähtee asia eteenpäin. Mikäli järjestyy suuntaan tai toiseen niin on tietty paikka mihin hänet voidaan sijoittaa viittomakieliseen ympäristöön. Esim vanhainkotiin. Etelässä niitä on tarjolla.

        Kontaktin saaminen voi olla hankalaa mutta ajan myötä oppii...tsemppiä eteenpäin ja nostan hattua sinulle.

        Hei!

        Ei saa laittaa enon vanhainkotiin. Vanhainkoti ei ole häntä varten. Henkilökunta ei osaa jutella enon kanssa omalla kielellä. Vanhainkoti on tarkoitettu kuuleville. Eno kuuluu kuurojen vanhainkotiin.


      • ei ihme
        Voima kirjoitti:

        Hei!

        Ei saa laittaa enon vanhainkotiin. Vanhainkoti ei ole häntä varten. Henkilökunta ei osaa jutella enon kanssa omalla kielellä. Vanhainkoti on tarkoitettu kuuleville. Eno kuuluu kuurojen vanhainkotiin.

        Sitä tarkoitan, etä kuurojen vanhainkotiin. On ihan ymmärrettävää, että kuulevien vanhainkotiin ei kannata koska viittomakielen vuorovaikutus puuttuu ja viittomakielen ympäristökin puuttuu myös. Ikävä kyllä, että riippuu asiakkaan kotikunnasta maksusitomuksesta ja kunnan varallisuudesta. Jos asiakkaan kunta on myönteinen kustannusasiata niin sitten ei ole mitään ongelmaa.


      • tarkennan
        Voima kirjoitti:

        Hei!

        Ei saa laittaa enon vanhainkotiin. Vanhainkoti ei ole häntä varten. Henkilökunta ei osaa jutella enon kanssa omalla kielellä. Vanhainkoti on tarkoitettu kuuleville. Eno kuuluu kuurojen vanhainkotiin.

        Otan tuosta tekstinä kopion suluissa olevat...
        (Mikäli järjestyy suuntaan tai toiseen niin on tietty paikka mihin hänet voidaan sijoittaa viittomakieliseen ympäristöön. Esim vanhainkotiin. Etelässä niitä on tarjolla. )

        TÄSSÄ TARKOITAN, ETTÄ VIITTOMAKIELISEEN YMPÄRISTÖÖN. Ei tarkoita sitä, että asiakas laitettaisiin kuulevien vanhankotiin vaan viittomakieliseen ympäristöön joka tarkoittaa viittomakieliset taitoiset henkilökunnat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      8109
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4592
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2230
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2119
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1935
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1805
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1736
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1716
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1633
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe