Aihealueet

Listaukset

  Matalataajuinen melu

  Vertaistukea kaipaava

  Onko kohtalotovereita? Asuntooni kuuluu jostain erittäin matala ääni, tasainen jumputus, joka haittaa nukkumista. Hermot menossa, kun ei saa nukkua. Olen kärsinyt melusta nyt viiisi vuotta tottumatta siihen. Pakko pitää öisin korvatulppia, mistä taas korvat tulevat kipeiksi. Kuulosuojaimet eivät auta, melu tulee läpi. Melun lähdettä en tiedä, matalat äänethän kuuluvat kaukaa ja tunkevat rakenteitten läpi. Onko muilla tämmöistä ongelmaa ja oletteko keksineet apua? Melu on niin hiljainen, että viranomaiset eivät voi asiaan puuttua, äänen mataluus tekee sen häiritseväksi.
  Mielenterveyshäiriöstä ei tarvitse ruveta puhumaan, haitta on vain tässä asunnossa, ei aiemmissa asunnoissa eikä muualla nukkuessa. Tinnituksesta ei ole kysymys.

  25

  3123

   Vastaukset

   • hommaa muovailuvahaa, laitat ensin korvakäytävää jotain ohutta tulppaa sitten laitan muovailuvahaa korvaan levität lehden ympärille.

    itse käytän kuulokojetta korvataus. Toinenkin vaihtoehto on kun itselleni tulee korvakappale. Sä voisit hommata itselle henkilökohtaisesti muovailtu korvakappale, ei takuulla ääni mene korvaan. Mene kuuloasemalle käymään.

   • tuollainen matala jyrinä , hiljainenkin , on lähes mahdotonta vaimentaa .

    Kokeile kohinaa pienellä volyymilla makkariin , voi peittää muut äänet .

    • omasta asunnostasi? Joskus melun lähde löytyy todella yllättävästä paikasta. Kokemusta on.

     Asutko kerrostalossa? Siellä ilmanvaihdosta, lämmityksestä ja vesijohdoista aiheutuu kaikenlaista matalataajuista melua. Mikäli jumputus on tasaisen jatkuvaa, lähde voisi olla vesikiertoisen lämmityksen kiertovesipumppu, ilmalämpöpumpun moottori tai joku muu jatkuvasti käyvä laite. Myös poistoilmapuhaltimet katolla tai ilmakanavissa tuottavat matalataajuista melua.

     Omakotitalossa melulähteitä on helpompi hallita koska voit aina kiertää koko talon ja etsiä melulähteen. Kerros- ja rivitalossa melu voi tulla naapurista tai talotekniikan laitteista ja etsiminen on hankalampaa.

     Tsemppiä etsinnälle ja toivottavasti saat jumputuksen katoamaan.


   • Paljon kiitoksia teille vastauksista!

    Keksijä, käytätkö siis kuulokojetta meluntorjuntaan? Korvatulppia mulla on joka lähtöön, jopa muotoillut, mutta niistä tulehtuu korvat, hankalaa. Silikoniset ovat parhaat, suosittelen.

    Kysyisin tuosta ehdotuksesta että kohinaa makkariin: tuotetaanko sitä jollain erityisellä laitteella? Välillä kuuntelen musiikkia äärimmäisen hiljaisella volyymilla, mutta ei sitäkään aina jaksa.

    Joo, kerrostalosta on kyse. Mahdollisia aiheuttajia on paljon: lämmityspumppu, ilmanvaihtolaite, naapuritalojen laitteet, läheisen teollisuusalueen lukemattomat härvelit. Melu kun muuttuu heijastuessaan ja resonoidessaan, niin on vaikea tunnistaa. Ainoa vaihtoehto olisi pysäyttää vehkeet vuoron perään ja katsoa koska melu loppuu, mutta jos sitä ehdottaisi, tulisi varmaan kohta piipaaa-auto noutamaan...
    Ulkoa tulevaa melua voisi tietysti eristää, mutta miten?

    Muutto taitaa tosiaan olla paras vaihtoehto, ei vain viitsisi kotoaan lähteä... Ei tähän varmaan ratkaisua löydy. Jatkakaa kuienkin keskustelua, jos on ajatuksia aiheesta. Voisi kuvitella että ongelma koskettaisi monta muutakin nykyisessä melumaailmassa. Helpottaa vähän kun kuulee muitten kokemuksia.

    • viritetään aseman sivuun , kohisee , voi auttaa .


    • matka- tai muu radio kirjoitti:

     viritetään aseman sivuun , kohisee , voi auttaa .

     Tosi hyvä idea! Tuo kohina kuullostaa sitäpaitsi miellyttävältä, kuin tuulen kohinalta. Tuli mieleen, että levykaupassa näkyi luonnonäänilevyjä...
     Tällä kertaa melu päihitti kohinan, mutta kunhan se joku yö on vähän hiljaisempi, voi käydä toisin päin.


    • hanki studio foam eristeet ne on ääni eristettyä vaahtomuovia luulis et niitten läpi ei tule, itse kuulen 2 sekunnin ajan hiljaisen jyrinän kun rupean nukkumaan


   • Heippa,

    Voi olla että tunnen erittäin hyvin mainitsemasi ilmiön koska hermostuin siihen itsekin n.10v sitten. Ryhdyin selvittämään asiaa ja tulin siihen lopputulokseen että korkeajännitejohdot olivat kaiken pahan alku.
    Ainakin tapauksessani. Juttelin asiasta sähköyhtiöiden insinöörien ja muutaman fyysikon kanssa. Ilmiö tiedetään eikä sille osata tehdä mitään. Ja valitettavasti vain harva herkistyy näille nk. Infra-äänille joten asiaa ei edes ryhdyttäisi korjaamaan.
    Mikäli kyseessä on mainitsemani ilmiö niin sääolosuhteiden pitäisi vaikuttaa. Kostealla ilmalla ääni voimistuu maksimiinsa. Mikäli ääni on aina samalla tasolla niin sen lähde voi olla talossa. Jonkinlaiset rakenteelliset resonanssit esim. ilmastointilaitteissa voisi aiheuttaa matalia taajuuksia.
    Eräs mahdollisuus on se että korvasi tuottaa äänen itse. Kuulostaa eksoottiselta mutta vasta tänäpäivänä tutkijat myöntävät että esim. Tinnitus voi olla korvan itsensä tuottama ääni. Hyvä juttu on kuitenkin se että korvan tuottaman äänen voi kuulla korvan ulkopuolelta, joten sen saa "kiinni". En tiedä mikä taho pystyy tällaiseen tutkimukseen mutta eiköhän maamme huippu korvalääkärit ymmärrä asian päälle.
    Toivottavasti löydät äänen lähteen.
    ps. Apteekista saatavat vahatulpat voisivat olla hyvät. Kokeile aktiivisia-kuulosuojaimia; maksavat paljon mutta taajuus saattaa jäädä suojauksiin.

    • Ääni kai tosiaan kantautuu voimakkaammin kosteassa ilmassa. Tässä tapauksessa melutaso vaihtelee ja ääni on kostealla säällä voimakkaampaa. Sen lähde ei siis liene rakennuksessa - helpotuksen huokaus! Ikkunoiden äänieristys olisi ehkä ensimmäinen järkevä toimenpide. Millaisiahan vaihtoehtoja lienee ja miten yksittäinen osakas saa muutella ikkunasysteemeitä? Tietääkö kukaan?
     Korva ei tuota ääntä tässä tapauksessa, sillä melu kuuluu vain tietyssä paikassa.
     Aktiiviset kuulosuojaimet - kiitos tiedosta! Poistavatkohan ne tosiaan matalat äänet? Tätyypä googlailla.
     Harva tosiaan kuulee näitä infraääniä. Ja vaikka kuulisikin, asialle ei mahda mitään. Melua rajoitetaan vain desibelien mukaan, ja matalat äänet häiritsevät erittäin hiljaisina. Terveyshaittoja niistä kyllä on muutenkin kuin yöunien pilaajina - jopa silloinkin kun niitä ei edes kuule. Netistä löytyy tästä juttuja.


    • ap. kirjoitti:

     Ääni kai tosiaan kantautuu voimakkaammin kosteassa ilmassa. Tässä tapauksessa melutaso vaihtelee ja ääni on kostealla säällä voimakkaampaa. Sen lähde ei siis liene rakennuksessa - helpotuksen huokaus! Ikkunoiden äänieristys olisi ehkä ensimmäinen järkevä toimenpide. Millaisiahan vaihtoehtoja lienee ja miten yksittäinen osakas saa muutella ikkunasysteemeitä? Tietääkö kukaan?
     Korva ei tuota ääntä tässä tapauksessa, sillä melu kuuluu vain tietyssä paikassa.
     Aktiiviset kuulosuojaimet - kiitos tiedosta! Poistavatkohan ne tosiaan matalat äänet? Tätyypä googlailla.
     Harva tosiaan kuulee näitä infraääniä. Ja vaikka kuulisikin, asialle ei mahda mitään. Melua rajoitetaan vain desibelien mukaan, ja matalat äänet häiritsevät erittäin hiljaisina. Terveyshaittoja niistä kyllä on muutenkin kuin yöunien pilaajina - jopa silloinkin kun niitä ei edes kuule. Netistä löytyy tästä juttuja.

     Ymmärtääkseni ulomman ikkunan huolto kuuluu taloyhtiölle ja sisempi ikkunalasi asukkaalle. Näin esim. jos ikkuna särkyy. Eli kysy varmuuden vuoksi lupa isännöitsijältä, ennenkuin tiivistät. Ikkunoita ei saa tiivistää koko matkalta, sinne kuuluu jäädä pienet ilmastointiraot. Selvitä asia kunnolla, ennenkuin aloitat, niin ei tule vahonkoja.

     Toivottavasti pääset melusta eroon jollain tavalla!


   • Mulla on itsellä samanlainen kokemus. Ensin luulin että sen aihauttaisi tyhjäkäynnillä oleva auton, taksi tai vastaava, koska se tietenkin häiritsi eniten juuri yöllä kun muu paiväajan taustahäly vaimeaa.

    Minulla oli kokemusta siitä että jopa 8 kerroksen asunnossa ikkubat resomoivat kun talon edessä oli jakeluauto tuomassa tavaraa kaupaa/kapakkaan. Siksi epäili tässäkin autoa häiriön lähteeksi, mutta mitenpä siinä asuntoni lähellä niin pitkään ja usein olisi auto tyhjäkäynnillä, ei ollut tksiasemaakaan lähellä.

    Talossa oli ruokakauppa alakerrassa ja sen (kylmä?) laitteita epäilin myös, samoin talon ilmanvaitokoneistoa tai vastaavaa, mitä niitä on. Mutta kun se häiriö vaihteli. Pahimmillaan viikkoja putkeen että ei kunnollanukutuksi saanut, josku taas oli hiljaisenpaa tai jopa olematonta ja sai hyvin nukutuksi. Mikä siihen vaikuttaisi, vuodenaikako, lämpötila ulkona???? Kaikkea sitä yrittää keksiä selitykseksi - mistä sen tietää.

    Luulotautinen en tietääkseni ole. Nyt asun muualla ja hyvin menee. Vaikka aluksi "kuvittelin" uudessa kämpässäkin hurisevan- ehkä pelkäsin niin paljon sitä että kuvittelin omiani, tai sitten oli "jäänyt hurina ja tärinä päälle kroppaan" edellisestä asunnosta, ja kesti vähän aikaa päästä siitä eroon. Tämä kyllä saattaakuulostaa jo luulosairaudelta.

    Kettumaista tuossa matalataajuuksisessa häiriössä on se että ei siihen korvatulpat auta, se tulee koko kropan kautta, panee koko kropan resosoimaan.

    Itse käytin pahimpina aikoina samaa kuin tinnituksesta kärsivät kuulemma käyttävät. Panevat itselleen sopivaa musaa soimaan juuri sopivalla volyymillä, mikä parhaalta tuntuu - peittää häiritsevän tinnutuksen, korvien vinkunana (tai minun tapauksessani matalataajuuksisen resonoinnin), mutta ei ole liian kovaa häiritäkseen nukahtamista. Toki ei vaatii tottumista, jos ei ole koskaan ennen radio päällä nukkunut.

    Minulla oli Radio Suomi auki sängyn vieressä, laitoin se sopivalle volyymille ja odottelin kunnes nukahdin. Ehkä kohinakin toimii, jota löytyy kanavien välistä.

    Nyt viime päivinä juuri ollut juttua USAn ja Kanadan rajalta, Kanadan puolelta, jossa erään kaupungin asukkaat kärsivät matalataajuuksisesta tärinästä, joka valvottaa. Pahinpaan aikaa jopa 22 000 valitusta asiasta viranomaisille yhdessä päivässä.

    Sylliseksi epäillään USAn puolella olevaa teräsyhtiötä tai vastaavaa tuotantolaitosta. USAn puolella ei olla, törkeää kyllä, kovin innostuneita tutkimaan asiaa, vaikka syy on mitä ilmeisimmin USAn puolella, itsekin sen taitavat myöntää.

    Eikö sitten häiritse USAn puolella? Jospa siellä ei ole asutusta lähellä häiriölahdettä, ja kaipa se tärinä voi kulkeutua erikoisestikin enemmän suuntaan kuin toiseen. Kauempana voi olla jopa pahempi kuin lähempänä?

    Samoin tuulivoimaloista on samanlaisia kertomuksia - matalataajuista hurinaa joka tekee elämän helvetiksi lähialueilla, samaa raportoitu Suomesta ja monista muista maista.

    Kyllä tämä on ihan oikea ongelma eikä mitään luulottelua. En tiedä voiko ihmiset reagoida tähän kovin yksilöllisesti, toista haittaa enemmän kuin toista? Monilta se vie yöunet, kuten minulta aikoinaa, ja tuntui että ottaa sydämen päällekin. en ihmettelisi jos nosti verenpainetta, en tiedä mitattu silloin, eikä mulla ainakaan tietääkseni ole ollut verenpaineongelmia. Mutta tuohon aikaan olisi voinut hyvinkin olla koholla, oli se häriö sen verran stressaavaa.

    • Olen samaa mieltä, että tähän pitäisi puuttua jollain tavalla. Kaikkien haitallisten aineiden osalta ollaan ehkä liiankin tarkkoja, mutta infraääniä ei tunnuta rajoittavan millään. Erikoista tästä tekee se, että infraäänten on todettu olevan kiistatta haitallisia hermostolle ja heikentävän keskittymiskykyä ja psyykkistä suorituskykyä.

     Infraääniä on käytetty jo kauan aseena ja vaikutus on todettu niin haitalliseksi että ne ovat kielletty.

     https://crab.wordpress.com/2008/01/14/a-short-history-of-sound-weapons-pt2-infrasound/

     Ei ole vaikea uskoa että myös heikommilla infraäänillä olisi samoja vaikutuksia kun aivot niille herkistyvät ja virittyvät niitä kuulemaan.


   • Nuo ovat tuota ns. runkoääntä joka syntyy esim. ilmanvaihtomoottorien värinästä ja kulkee rakenteita pitkin kunnes muuttuu sopivassa paikassa esim. ohutlevyseinästä ilmaääneksi. Eli kyseessä on tavallaan suuri mekaaninen äänentoistolaite, jossa ihmiset asuvat akustisissa lokeroissa joissa kaiuttimina toimivat esim. seinät.

    Ja kun äänentasot eivät ylitä viranomaisten suosittelemaa 100 desibeliä asuntorahastamisyhtiöt eivät tee mitään korjatakseen asuntoja, eikä asioista välitetä edes rakennusvaiheessa.

    Onhan tämä jonkinlainen "systeeminen" kansanterveyttä heikentävä ongelma, mutta ainahan voi muuttaa toiseen vastaavanlaiseen asuntoon.

   • Suurin osa äänistä tulee puhelintukiasemista, joita on kaikkialla. Paikassa jossa asun, äänet ovat välillä päällä ja välillä pois päältä. Ääni on välillä vaihtelevaa, toisinaan yhtenäisempää, välillä vaimeampaa välillä voimakkaampaa. Minulla lähimpiin tukiasemiin on vain muutamia satoja metrejä, ne on rakennettu aivan törkeään paikkaan. Kun kuulen kyseistä ääntä, alan katseella etsimään, onko lähettyvillä tukiasemia ja yleensä on. Kiusallinen juttu, jolle kukaan ei varmastikkaan tee yhtään mitään, kuten ei tuulivoimalamelulle. Olen tajunut ääniongelman lähteen vasta lähikuukausina, vaikka ääniongelman olen huomannut jo vuosia sitten. Jotkut pitävät varmasti foliohattujen juttuna, mutta pitäköön. Tämä ongelma tulee vaikuttamaan vauvasta vaariin ja köyhästä rikkaaseen!

    • Minulla on sama ääniongelma, mutta en usko että tukiasemat tuota ääntä aiheuttaa. Niissä ei kuitenkaan lähetysteho ole juurikaan suurempi kun itse puhelimissa, mutta välimatkan takia kenttä miljoonia kertoja heikompi. Tietysti masto on uhkaavan näköinen esine, mutta sen ainoa tarkoitus on nostaa antenni maastoesteiden yläpuolelle, Vanhat TV- ja linkkimastot ovat aivan eri asia. Niissä on tehot aivan eri luokkaa.

     Vaihtosähkö sinällään aiheuttaa hurinaa, mutta se on 50Hz, ja kuulorajan yläpuolella. Suuret muuntajat ja moottorit voivat resonoida alemmillakin taajuuksilla.


   • Täälläkin maalla kuuluu välillä yllä kuvattu humina. Nyt on selkeä sää ja humina ei kuulu. Arvelenkin että ilmankosteudella ja tuulensuunnalla on vaikutusta tuohon. Samoin maaperällä, eli kallioperässä äänet kulkevat ja resonoivat paremmin. Mahtaako ap:n talo sijaita kallioseudulla?
    Puhelinmastoon täällä lienee matkaa yli kilometri.
    'Käpy'malliset korvatulpat auttavat minulla hiukan paremmin kuin perinteiset.

    Insinööreillä on tosiaan ollut paha tapa vähätellä tekniikan sivuvaikutuksia. Silti tätä asiaa pitää pitää esillä, jo vertaistuenkin vuoksi.

    • Minulla on korvat humisseet vuosia.
     Ei auta tulpat ei muu.
     Päivällä tuskin huomaa, mitta kun tulee hiljaisuus niin huomaa.
     Nukkumaan mennessä ne äänet pitää vaan sulkea pois mielestään. Jos jäät niitä kuuntelemaan , et nuku.
     Sanot vaan, että siinähän jyriset ja ajattelet vaikka mukavia asioita, niin uni tulee.
     Äänet on tosi inhoittavia, mutta minkäs voit.


   • Minulla on tuo sama ongelma, ja olen hyvin varma että se ei johdu korvista. Ilmiö tunnetaan infraääniallergiana, eli korva herkistyy matalille äänille. Joissain tapauksissa melun lähde löydetään, toisissa ei.

    Minulla se kuuluu pelkästään talossa sisällä. Ulkona ei. En myöskään ole kuullut sitä muualla kun kotonani. Joskus ääni on katkennut kuin seinään. Joskus se taas alkaa kuulumaan yht-äkkiä. Lähelläni ei ole korkeajännitelinjoja eikä tukieasemia (joista en kyllä usko moisen äänen voivan tulla). Olen katkaissut kokeeksi omasta talostani sähköt, mutta sillä ei ole asiaan vaikutusta. Se ei siis tule sähköstä eikä mistään pyörivistä pumpuista. Lähimmät naapurit ovat 50m päässä.

    Olen hyvin varma että kyseessä on oikea ääni, jota esim. välikaton höyrynsulkumuovi resonoinnilla vahvistaa. Tämä siksi että se ei kuulu ulkona. Se on myös niin heikko että muut eivät sitä kuule, mutta minulle hyvinkin voimakas. Vastaa tosiaan ulkona tyhjäkäynnillä käyvää rekkaa.

    Olen kyllä miettinyt olisiko mahdollista että ilmastointiputkissa esiintyy resonointia joka aiheuttaa herkistymisen. Ääni ei kyllä lakkaa jos ilmastoinnin sammuttaa, mutta se ei välttämättä todista lähdettä vääräksi. Jos avaan saunan poistoventtiilin auki ja pistän ilmastoinnin täysille, alkaa tuollainen matala resonointi kuulumaan kovaa. Sen kuulevat jo kaikki, ja se tavallaan todistaa että putkisto resonoi matalalla taajuudella.

   • Itse olen työpaikalla huomannut että tulee pahoinvointia ja lievää päänsärkyä kun viereisen rakennustyömaan työkoneet päästelevät sellaista hiljaista matalataajuista ääntä joka kantautuu toimiston sisälle. Muutama päivä siinä on nyt ajellut asfalttijyrä ja on ollut pientä pahoinvointia ja päänsärkyä koko sen ajan töissä.

    Ilmiö on vähän samanlainen kuin matkapahoinvointi autossa kun tietyissä autoissa/busseissa tulee sellaista pahoinvointia aiheuttavaa matalaa murinaa, tuntuu että ne matalat taajuudet jotenkin resonoi sisäelimien kanssa ja tulee huono olo.

   • Hei!
    Yksi äänilähde on mainitsematta eli laivadieselit. Itse asun muutaman kilometrin päässä Hailuodon lauttareitistä ja se aiheuttaa matalataajuista ääntä, jota vaimo ja tytär eivät kuule. Onneksi lautat eivät kulje kaiken yötä. Ulkona ääni ei häiritse niinkuin sisällä. Joissakin satamissahan laivadieselit taitavat hurista yölläkin tyhjäkäynnillä. Nyt on iv remppa meneillään ja siksi näitä asioita tutkiskelen. IV-kanavat voivat ehkä olla yksi reitti. Palaan asiaan, jos ratkaisuja löytyy. Muutama vuosi pitää vielä odottaa Hailuiodon siltaa.

   • Taloyhtiön kellarissa puhiseva kylmäkellarin lauhdutin-tuuletinpaketti? Ovat yleensä, varsinkin elämänsä loppupuolella niitä pahimpia matalataajuisen melun aiheuttajia.

   • Tuon selvittämiseen on helppo keino, mittamikki kunnollinen A/D muunnin perään fft muunnin ja katsoo mikä kyseinen ääni on.

    Kun on noin selvä signaali, jonka voi kuulla, sen mittaaminen ei ole vaikeeta.

    Sitten kun mennään kohinarajan alle, alkaa tulla haastetta.

    Jos äänet vaivaa kannattaa ne selvittää.

    Sitten on mahdollisuus saada ääni hiljaiseksi.

   • Tuollainen melu kerrostalossa tulee useimmiten patterien kohinasta eli vesi virtaa liian lujaa ja alkaa kohista.
    Meilläkin nyt kun uusi lämmitysjärjestelmä pannuhuoneessa, tullut voimakas kohina pattereihin, mikä haittaa nukkumista koska matalataajuista ja jatkuvaa- varsinkin hiljaisena yöaikana

    Asiaa on ollut todella vaikeaa saada kuntoon, vaikka selvä säätövika- ilmoitetaan vaan että oikein säädetty. Ja sama porukka sai jo vanhalla lämmitysjärjestelmällä patteirt huutamaan kun lämmitys laitettiin päälle eli joku liian lujalla

    Täytynee kääntyä terveystarkastajan puoleen- asumisterveysasetus määrää että öisin ei saa olla yli 25 desibelin melua ja matalataajuinen jatkuva melu voi olla tuota alempaakin koska häiritsee

   • Etelä-Kuopiossa ajoittain on ihan ulkonakin kuulunut sellainen matalataajuinen "pum-pum-pum" ääni lyhyinä sarjoina, tosin äänisarjan välillä voi olla pitkiäkin taukoja. Voisin kuvitella että moinen ääni lähtisi jostain järeästä paalutuskoneesta peruskallioon osuessaan mutta kun ääni kuuluu yöllä niin en uskoisi että paalutustöitä tehtäisiin yöaikaan.
    Jotkut ovat arvelleet (muutkin ovat siis kuulleet tämän äänen) että jossain sijaitseva murskauslaitos voisi aiheuttaa tällaisen äänen ajoittain.

    Jokatapauksessa ääni tuntuu olevan hyvin kantava, ikäänkuin peruskallioon osuisi jotain. Arvelisin että äänen lähde saattaa olla jopa kymmenien kilometrien säteellä koska tässä lähiympäristössä ei ole kuin asuinrakennuksia.

    Asunnossani on myös ilmanvaihtokone joka humisee vaimeasti, sen huomaa vasta sitten jos tulee sähkökatko että "joku taustaääni puuttuu" joten en mielestäni ole mitenkään yliherkkä äänille.

    • Katsokaa: Vastaa havaintokysely huminasta .
     Jos kärsii ongelmasta, amonyymisti halutessaan vastaamalla voi saada asioita eteenpäin. Tai jopa ratkeamaan.


   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    336
    7954
   2. Sofia ja Stefan, niin suloisia yhdessä

    Stefan ja Sofia kävivät yhdessä kuntosalilla ja Stefan ylpeänä kuvasi rakastaan. Mahtaa olla Stefanille helpotus, kun voi olla julkisilla paikoilla na
    Kotimaiset julkkisjuorut
    113
    2853
   3. Sofia oli astiaostoksilla

    Vähänkö söpöä, kun oli ihastelemassa astioita kaupassa. Minusta hän on niin symppis ja luulisin, että osaa iloita monista asioista aidosti. Onhan Bam
    Kotimaiset julkkisjuorut
    75
    1502
   4. Loiseläjä Sofia

    kuvailee itseään Martiinan vanhassa asunnossa jossa Martiinan ostamia mattoja, kylpyammekoriste yms. Eikö tolla moukalla ole MITÄÄÄN suhteellisuudenta
    Kotimaiset julkkisjuorut
    83
    994