Kouluterveydenhoitajan kutsu

***

Voiko kouluterveydenhoitaja kutsua seiskaluokkalaisen, 13v oppilaan keskustelemaan kahden kesken ilman vanhempien läsnäoloa? Kutsussa ei mainita syytä miksi haluaa keskustella. Juuri ollut terveydenhoitajan tarkastus johon kutsuttiin vanhempi mukaan. Siellä kaikki ok eikä mistään huomauttamista puolin eikä toisin.

Voiko terveydenhoitaja kieltää vanhemman läsnäolon keskustelussa?

12

3008

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 30-kynppinen

      "Hoidostaan päättävällä alaikäisellä on kuitenkin oikeus kieltää tervey-dentilaansa ja hoitoansa koskevien tietojen antaminen huoltajalleen."

      Eli mielestäni voi ja pitääkin. Lääkäri/hoitaja saa oikeampaa tietoa kun lapsi ei joudu miettimään vanhempien mielipidettä.

      • ....

        Pointti on nimenomaan se, että kutsu tuli lapselle täysin yllättäen. Hänellä ei ole terkkarille mitään asiaa. Terve nuori mies, kaikki ok.


      • hmmm...
        .... kirjoitti:

        Pointti on nimenomaan se, että kutsu tuli lapselle täysin yllättäen. Hänellä ei ole terkkarille mitään asiaa. Terve nuori mies, kaikki ok.

        ei pahalla mutta kaikki ei välttis ole ok, ehkä terkkari on huomannut olemuksen olevan esim. masentunut


      • mutta terkkarilla on
        .... kirjoitti:

        Pointti on nimenomaan se, että kutsu tuli lapselle täysin yllättäen. Hänellä ei ole terkkarille mitään asiaa. Terve nuori mies, kaikki ok.

        Jos lapsesi hermoilee keskustelutuokiota, kerro hänelle, ettet itsekään tarkasti tiedä mistä on kysymys, mutta luultavasti terkkari haluaa vaan keskustella nuorten kanssa. Ehkäpä terkkarilla onkin asiaa nuorille :)

        Jos olet sitä mieltä, että lapsesi on terve nuori mies, älä huolehdi turhaan. Luulen, että terkkari käy läpi kaikki seiskat eli kutsu ei luultavasti ole tullut ainoastaan pojallesi.


    • SPRG

      en tiedä kuinka se sopii yhteiskunnan lakipykäliin mutta lapsen kannalta ehdottomasti hyvä juttu puhua luottamuksellisesti aikuiselle ilman vanhempien painostavaa läsnäoloa

    • kutsu vastaan

      Hei, en näe mitään syytä, miksi kouluterveydenhoitaja ei saisi jututtaa seiskaluokkalaisia. Jutteluhan on luottamuksellista eli terveydenhoitajalla on vaitiolovelvollisuus. Terkkarimme ovat ammattitaitoista väkeä! Hienoa, jos seiskaluokkalaiset saavat mahdollisuuden käydä juttelemassa henkilökohtaisesti jonkun aikuisen kanssa. Ei joka kunnassa tuollaista mahdollisuutta ole.

      Jos asia painaa mieltäsi, ota yhteyttä terveydenhoitajaan ja kysy, mistä asioista hän aikoo nuorten kanssa keskustella. Uskon, että terveydenhoitaja haluaa "tutustua" uusiin seiskoihin ja kuulla, mitä heille kuuluu, painaako joku asia mieltä ja jutella muita luottamuksellisia asioita. Uskon myös, että terkkari haluaa luoda nuoriin luottamuksellisen suhteen, että nuoret ymmärtävät, että ainakin terkkarille voi mennä kertomaan asiasta kuin asiasta, vaikka mikä olisi meneillään teiniraskaudesta syömishäiriöön. Terkkari on usein koululla se, jonka puoleen helposti käännytään. Terkkarin kautta saa apua.

      Ajattelisin itse, että tuollaisessa henkilökohtaisten asioiden jutteluissa (oppilas ja terkkari) ei ole tarpeellista, että vanhempi on läsnä. Anna lapsesi/nuoresi hoitaa keskustelutuokio kahdestaan terkkarin kanssa.

    • mapee

      siis terkka ei voi kieltää vanhemman läsnäoloa missään vaiheessa, mutta lapsi voi täysi-ikäisenä. Aiemminkin on tilanteita joiss avanehmman läsnäolo ei ole välttämättä toivottavaa.

      Vanhempi taas voi kieltää ettei lasta voi tai saa tavata ilman heitä, mutta se tuskin on kenenkään etu? Kahden kesken lapset juttelevat rohkeammin ja asioista joista vanhemmille ei kerrota. Salassapitohan taka asen, että et tietoa saa vaikka kysyt ilman lapsen lupaa.

      Meillä oli juuri toissaviikolla koomisia hetkiä kun lapsi tahtoi minut mukaansa lääkäriin ja tämä ei hoksannut, että se on lapsen tahto eikä äidin ja sitten siitä seurasi paljon hauska ameille ja tk:lle turhia tutkimuksia..

    • tuosta pitää tehdä

      kantelu koulutoimen johtajalle tai terveyskeskuksen johtajalle joka vastaa kouluterveydenhoitjaista.

      Hirveää uteliaisuutta tai johdattelevia kysymyksiä voi hoitsu tehdä, ja lapsihan kertoo.
      Meillä on kukaan lapsita käy kouluterveydenhoitjalla, koska emme luota heihin. Olemme kaiken tarpeellisen avun saaneet yksityisiltä lääkäriasemilta.

      Kouluterkkarihan utelee koko perheen ja suvun asiat, jos ei laita peliä pian poiikki. Juoruthan sitten alkaa leviää.

      • Meillä

        nuori koki terveydenhoitajan ainoaksi koko koulussa, jonka kanssa voi jutella! Ehkä terkka kutsuu kaikki seiskat juttelemaan, ehkä jotain jäi puhumatta, kun olitte yhdessä tarkastuksessa. Ihan niin tai näin, ei mitään hätää! Anna nuoresi mennä yksin. Mihin sinua siinä tarvitaan!


    • opex

      Eikö kouluterkkarilla tyypillisesti käydä nimenomaan yksin? Harvassa ovat ne teinit, jotka kehtaavat kysellä vaikka ehkäisystä tms. vanhempien kuullen tai kertoa masennuksestaan.

      Jokelan tapauksenkin jälkeen on mediassa vaadittu lisää oppilashuoltoa kouluihin. Olisipa joku juttuttanut Pekka-Ericiäkin kahden kesken joskus! Kaikille lapsille pitäisi antaa tilaisuus jutella mieltä painavista asioista. Mutta jos sitä yritetään koulussa tehdä, niin johan valitetaan siitäkin.

      Miksi olet huolestunut? Mitä pahaa voi seurata siitä, että terkkari juttelee lapsen kanssa? Uskotko hänen haluavan jotain pahaa?

    • Ja hyvä onkin

      Voi kutsua ja hyvä onkin, jos kutsuu. Juttelun luonne on erilaista nuoren kanssa ilman vanhempia.

      Kyseenalaista on ehkä se, ettei vanhemmille ilmoitettu näin tapahtuvan.

      Oikeaan tapaan kuuluisi ilmoittaa, että tehdään vielä nuoren kanssa henkilökohtainen keskustelu.

    • Anonyymi

      Aloituksesta on aikaa mutta oliko paikkakunta Kirkkonummi?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1003
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      956
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      850
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      76
      747
    5. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      741
    6. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      46
      719
    7. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      34
      707
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      82
      702
    9. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      690
    10. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      108
      684
    Aihe