Halpa bussilla Pietariin

Tarja H.

Haluatko Pietariin halvalla? Ajattelin jakaa viimeisimmät tietoni venäläisten marsujen (?????????) eli pikkubussien käytöstä. Matkustin kesällä 2007 ja uudelleen lokakuussa tällaisella bussilla Helsingistä Pietariin. Hinta on 15 euroa suuntaansa.

Bussit lähtivät kesällä hotelli Presidentin edestä, mutta lokakuussa paikka oli siirtynyt alemmaksi katua ja pari bussia seisoi patentti- ja rekisteritoimiston edessä. Bussit lähtevät kello 11 - 12, riippuen siitä miten nopeasti ne täyttyvät. Vajaalla bussilla kun ei kannata heti lähteä.

Lähtöpaikka: http://www.prh.fi/fi/prh_palvelee_innotalossa.html

Kävele autoja kohden ja joku kylttiä kädessä pitelevä täti kalastaa sinut sisälle. Tarjolla on useita eri firmoja. Valitse sinua miellyttävä auto, kerro tätille nimesi (toiset haluavat tehdä istumakartan) ja se missä haluat istua. Kylttitäti lähtee mukaan ja rahastaa ja neuvoo matkan aikana. Venäjäksi tietysti. En minäkään mitään venäjää osaa, mutta ymmärrän tikotiko-venäjälläni sen verran että pystyn seuraamaan matkanjohtajaa;) Eli: maksa autossa matka käteisellä, anna passi tätille, hän kirjoittaa matkustajalistan ja rentoudu sitten rajalle asti. Olutta ei muuten sitten kannata juuri juopotella matkalla, koska vessataukoja ei ole kuin pari, rajalla ja kaupassa. Matka rajalle kestää 2 tuntia. Ennen rajaa pyydä matkatätiltä maahantulokortti ja täytä sen kaksi osaa. Minä soperran aina jotain imigratzia kartoshkusta, hyvin ymmärtävät.

Suomen rajalla kaikki poistuvat bussista ja kävelevät passintarkastukseen. Lokakuussa siihen meni 15 minuuttia, kesällä hiukan enemmän. Bussi ajaa sillä aikaa rakennuksen päätyyn. Kaikki takaisin bussiin ja Venäjän rajalle. Sama juttu. Sitten ajetaan kauppaan. Kaupat ovat itse asiassa vain pieniä huoltoasemia, Saa niistä tupakkaa ja viinaa. Rajalla kannattaa vaihtaa rahaa, koska kurssi on hyvä. Muista muuten siirtää kello tunti eteenpäin.

Tauko kestää vain noin 15 minuuttia ja sitten jatketaan suoraan Pietariin. Bussit ajavat Vosstanija-aukiolle Oktjabrskaja hotellin eteen. Se aukio Nevskin päässä, jossa on patsas ja rautatieasema. Minä tosin olen aina jäänyt pois Tsornaja Retskan metroaseman lähellä, pohjois-Pietarissa, koska olen ollut menossa sinnepäin. Sano kuskille ja hän jättää sinut rantakadulle lähelle TR metroasemaa jos olet sinnepäin menossa. Perillä olen ollut kummallakin kerralla kello 19 tai 19.30, keskustaan menee varmaan vielä puolisen tuntia.

PALUUMATKA:

Mene aukiolle puoli kymmenen maissa. Siellä on yli kymmenen isoa bussia ja marsua ja kaikki ovat lähdössä Helsinkiin. Valitse haluamasi. Pikkubussit ovat ehkä nopeampia, mutta isossa bussissa on enemmän tilaa, mistä kukin tykkää. Bussit lähtevät kello 21.30 - 22, riippuen taas porukan määrästä. Paluumatkalla ajetaan ensin Viipurin rautatieasemalle. Kestää noin 2 tuntia. Siellä 15 minuutin tauko. Vessat ovat rautatieasemalla. Viimeksi vessa oli kiinni, mutta hain siivojaan joka avasi oven. Aukiolla on yksi huoltoasema, mutta kioski on halvempi. Ruokaa ei siinä vaiheessa saa tai edes ehdi syödä. Autoon ja noin tunti rajalle. Venäjältä Suomeen tultaessa on koko ajan näytettävä passia. Rajavartiat ja kaikki virkaatekevät huolehtivat siitä ettet vain yritä edes lähestyä rajaa ilman passia. He pysäyttävät auton ja katsovat, että kaikilla on varmasti passit mukanaan (rajalta lähtiessä tarkastavat vielä, että olet saanut leiman passiin). Venäjän passintarkastus, autoon ja rajamarkettiin. Tämä on hiukan isompi kauppa. Isohko valikoima viinaa ja tupakkaa eli halvat ostokset ellet ehtinyt tekemään Pietarissa.

Venäläiset ovat muuten hyvin tarkkoja siitä, etteivät tuo Suomeen liikaa tupakkaa ja viinaa. Onko ne peloteltu Suomen tullilla kuoliaaksi vai katsovatko vaan ettei tule ongelmia? Kuka tietäisi? Viimeksi matkatäti kysyi onko minulla omaa tupakkaa vietävänä ja kun ei ollut niin kysyi voisinko ottaa vietäväksi hänen kiintiönsä (meni tosin hiukkasen aikaa tajuta mitä hän halusi minulta) Toki toki. Viipurin jälkee kuski toi minulle kartongin, jonka kannoin tullien läpi ja palautin hänelle Suomen puolella. Eihän tuosta vaivaa ollut. Yleensä ottaen kuskit, tätit ja matkustajat ovat fiksua ja kivaa porukkaa. Usein löytyy suomea tai englantia osaava matkustaja joka tulkkaa tarvittaessa.

Suomen rajan jälkeen ajettiin kesällä suoraan Hesaan, mutta lokakuussa pidettiin tauko Rajahovissa eli kuten venäläiset sitä kustsuvat, Shaibassa (????? = kiekko). Se pömpelihän on pyöreä kuin kiekko.

Hesassa pysähdytään mahdollisuuksien rajoissa siellä missä porukka haluaa. Viimeksi heitettiin yksi tyttö lentoasemalle. Rautatientorilla ollaan joskus 03 aikaan. Raaka aika olla perillä, mutta onpahan nopea matka.

Toivottavasti joku rohkaistuu kokeileman marsuja. Ovat mukavia, halpoja ja nopeita. Kyllähän se matkahuollon bussikin vie perille, mutta maksaa yli 40 euroa. Noissa venäläisbusseissa ei todellakaan tarvita paljon kieltä. Mene muiden perässä, näytä passia kun kysytään ja täytä imigraatiokortti mennessä. Ryhmille tiedoksi: kesällä 12 hengen kaveriporukkamme tilasi tällaisen masrsun viemään heidät Pietarista Turkuun ja sillonkin hinta oli vain 25 euroa hengeltä. Bussifimojen nimiä löytyy pallontallaajien venäjäkeskustelusta. Googlaa vaan bussi pietari.

By the way ( tai tietty ??????). Minä en muuten ole koskaan rekisteröitynyt Pietarinmatkoillani, vaikka reissu olisi kestänytkin yli 3 päivää. Niitä ei kiinnosta rekistraatio huilun vertaa, mutta ainahan voi varautua johonkin nipottajaan. kyllä siitä rahalla selviää.

Hauskaa matkaa!

59

23617

  Vastaukset

  • Mitenkähän mahtaa onnistua Viipuriin meno tai poisjääminen? Onko kellään kokemuksia? Vai ajavatko talla pohjassa suoraan Pietariin?

   • Kulkeeko nämä matruskat myös Kuopion kautta Viipuriin, Sortavalaan ym.Täällä kyllä näkee noita pikkubusseja mutta ei ole saanut tarkempaa tietoa keneltäkään niiden reiteistä.Kyllä täälläkin kulkijoita on ja luultavasti joku suomalainen niitä käyttääkin myös täällä.


   • Kyllä pikkubussit vähintään Viipurin liittymään voivat tiputtaa matkalla, siitä vaan liftaamalla, taksilla tai julkimoilla itse kaupunkiin.


   • Kyllä onnistuu. Sanot vaan, että jäät pois Viipurissa. Hyvällä onnella ajavat sinut perille asti mutta varaudu siihen, että tiputtavat sinut Viipurin liittymään, josta voi jatkaa liftaten tai kävellenkin perille asti.


  • Hyvä opastus ja itsellänikin vain hyviä kokemuksia näistä venäläisdösistä, vaikka en osaa sanaakaan venäjää.

   Yksi VAROITUS KAIKILLE: älkää ikinä, ei koskaan, ottako vastaan tupakkaa, tms. tullin yli kannettavaksi, ellette 100 prosentin varmuudella tunne henkilöä, joka teille tupakoitaan tarjoaa. Jos tupakkakartongissa onkin esim. huumeita ja jäätte siitä kiinni, arvatkaa, uskovatko selityksiänne ?! Kuseen joudutte te.

   Tämä pätee muuallakin matkusteluun, älkää ikinä ottako toiselle kuuluvia tavaroita tulliin, ellette takuuvarmasti tunne henkilöä tai tiedä varmasti, mitä tavara sisältää !

   • parempi katsoa kuin katua, sellaiseen tupakkakartsaan mahtuu melkein mitä vaan...
    Ei kantsi kuskata muiden tavaroita vaikka olis kysyjä ns. puolituttu...
    Ottais varmaan päähän lusia jonkun toisen puolesta.


   • Juu. Onhan se kyllä typerää mennä ottamaan vastaan tuntematonta tavaraa tuntemattomilta. En yleensä sellaista mene tekemään. Taisin olla viimeksi liian hyvätuulinen enkä jaksanut olla varuillani. Olen ensi kerralla varovaisempi. Ei todellakaan ole järkevää kuskata toisten kamoja. Enhän tekisi sitä missään muuallakaan maailmassa.

    Elämä menee toisaalta todella tylsäksi jos epäilee jokaisen ihmisen tarkoitusperiä...kuten eräät tällä listalla tekevät...näköjään elääkseen. "Varo veli venäläistä" näyttää olevan joidenkin täällä kirjoittavien elämäntarkoitus. Mutta en tarkoita sinua. Minua ei veli venäläinen pelota. Kuten jokaisella matkalla otan ihmisen ihmisenä.
    T:T  • olikohan tämä provo tarkoitettu laittomien matkanjärjestäjien menekin edistämiseksi?
   Tuosta kun kärähtää niin tulee aikas pitkä penni maksettavaksi...
   siitä ei ole kauan kun joku kärähti vastaavasta kuljetus yritteliäisyydestä, siis matkoja ilman matkojen järjestämislupaa.
   Luvanvaraisia elinkeinoja ovat mm. henkilöliikenne, tavaraliikenne, jne...

   • Ja jos kyseessä on ulkomaalainen kuljettaja, niin sitten napsahtaa visa poikki...

    Ulkomaalaisen oikeus harjoittaa elinkeinoa Suomessa

    Elinkeinon harjoittamista koskevat edellytykset

    Pääsääntönä on, että elinkeinonharjoittajana toimivalla luonnollisella henkilöllä on oltava asuinpaikka Euroopan talousalueella (Eta). Eta:n ulkopuolelta tulevan elinkeinonharjoittajan, luonnollisen henkilön taikka yhteisön tai säätiön, tulee hakea Patentti- ja rekisterihallitukselta lupaa elinkeinon harjoittamisen aloittamiseen Suomessa. Kolmannesta maasta, ja EU-/ETA-valtiosta tietyn ajan jälkeen, tulevalta elinkeinonharjoittajalta edellytetään oleskelulupaa, jota haetaan sisäasiainministeriön alaiselta ulkomaalaisvirastolta.

    Ulkomaalaisen yhteisön tai säätiön Suomessa tapahtuva elinkeinon harjoittaminen edellyttää myös sivuliikkeen avaamista Suomeen. Ennen elinkeinotoiminnan aloittamista sivuliikkeestä on tehtävä kaupparekisteri-ilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukseen.


   • justaan kirjoitti:

    Ja jos kyseessä on ulkomaalainen kuljettaja, niin sitten napsahtaa visa poikki...

    Ulkomaalaisen oikeus harjoittaa elinkeinoa Suomessa

    Elinkeinon harjoittamista koskevat edellytykset

    Pääsääntönä on, että elinkeinonharjoittajana toimivalla luonnollisella henkilöllä on oltava asuinpaikka Euroopan talousalueella (Eta). Eta:n ulkopuolelta tulevan elinkeinonharjoittajan, luonnollisen henkilön taikka yhteisön tai säätiön, tulee hakea Patentti- ja rekisterihallitukselta lupaa elinkeinon harjoittamisen aloittamiseen Suomessa. Kolmannesta maasta, ja EU-/ETA-valtiosta tietyn ajan jälkeen, tulevalta elinkeinonharjoittajalta edellytetään oleskelulupaa, jota haetaan sisäasiainministeriön alaiselta ulkomaalaisvirastolta.

    Ulkomaalaisen yhteisön tai säätiön Suomessa tapahtuva elinkeinon harjoittaminen edellyttää myös sivuliikkeen avaamista Suomeen. Ennen elinkeinotoiminnan aloittamista sivuliikkeestä on tehtävä kaupparekisteri-ilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukseen.

    Näissä venäläisissä halpabusseissa ja marsuissa matkustajathan ovat virallisesti kysyttäessä turisteja Venäjältä. Suomestakin tehdään tilausbussimatkoja suomalaisilla busseilla esim. Pietariin, Viipuriin, Tallinnaan, Tukholmaan jne. Niissäkin on mukana matkanjohtaja, joka neuvoo rajanylityksissä yms.

    Nämä Tennispalatsin ja Oktjabskajan edustalta lähtevät bussitkin ovat ns. päivän ostosmatkoja Helsinkiin ja ainahan joukossa on niitäkin, jotka palaavat seuraavana päivänä samalla bussilla Suomesta Pietariin. Paljon toki on pidemmillekin "matkoille" meneviä tai niiltä tulevia, joiden osalta kyse on pikemminkin reittimatkustamisesta, jota näissä busseissa ei saisi harjoittaa.

    Rajaviranomaiset eivät kuitenkaan syystä tai toisesta kovin kovalla kädellä ole puuttuneet näihin. Matkustajien joukossa on muuten havaittu jonkin verran myös Suomen Pietarin pääkonsulaatin matalapalkkaisia suomalaisia viisumivirkailijoita...


   • ...tätä kautta Suomen ja Venäjän väliseen henkilöliikenteeseen.

    On aika ihmeellistä että rajavalvontaa suorittavat viranomaiset eivät aktiivisesti puutu tähän bussinekseen vaikka asia on heillä tiedossa. Resurssejako puuttuu?

    Harmaan sektorin toiminnan tulokset näkyvät jo aikataulunmukaisessa bussien linjaliikenteessä josta on vuoroja karsittu kovalla kädellä harmaan talouden yrittäjien vietyä matkustajat.


   • "olikohan tämä provo tarkoitettu laittomien matkanjärjestäjien menekin edistämiseksi?
    Tuosta kun kärähtää niin tulee aikas pitkä penni maksettavaksi...
    siitä ei ole kauan kun joku kärähti vastaavasta kuljetus yritteliäisyydestä, siis matkoja ilman matkojen järjestämislupaa.
    Luvanvaraisia elinkeinoja ovat mm. henkilöliikenne, tavaraliikenne, jne..".

    En todellakaan mainosta kenenkään puolesta. Tämän siitä saa, kun ajattelee rehellisesti jakaa kokemuksiaan muiden matkustajien hyväksi. Onko niin vaikea uskoa, että joku voisi ihan hyvää hyvyyttään kirjoittaa matkastaan ja rohkaista jotakuta kokeilemaan samanlaista matkaa? Mitä se kärähtäminen sinulle kuuluu? Sinäkö niitä sakkoja maksat? Onko sinulla venäläinen bussiyritys? Itse en välitä huilun vertaa siitä, mitä näille marsuyrittäjille tapahtuu, tai siis uskon että ei tapahdu yhtikäs mitään. Kyllä rajavirkailijoilla on muutakin tekemistä kuin kytätä marsuja, joissa on venäläinen kuski, venäläiset matkustajat ja joiden maksuasioista se kuuluisa erkkikään ota selvää. Jos sinne on joskus eksynyt joku hassu suomalainen niin voi voi.

    Miksi me otetaan paineita toisen man liikenneitsijöiden takia. Nautitaan hyvästä ja halvasta matkasta! Tuollainen nipottaminen on juuri niin suomalaista. Venäläinen vaan porskuttaaja ja nauttii elämästään...ei tämä ole keneltäkään pois! Lopeta surkeilu!

    T:T


   • Tarja H. kirjoitti:

    "olikohan tämä provo tarkoitettu laittomien matkanjärjestäjien menekin edistämiseksi?
    Tuosta kun kärähtää niin tulee aikas pitkä penni maksettavaksi...
    siitä ei ole kauan kun joku kärähti vastaavasta kuljetus yritteliäisyydestä, siis matkoja ilman matkojen järjestämislupaa.
    Luvanvaraisia elinkeinoja ovat mm. henkilöliikenne, tavaraliikenne, jne..".

    En todellakaan mainosta kenenkään puolesta. Tämän siitä saa, kun ajattelee rehellisesti jakaa kokemuksiaan muiden matkustajien hyväksi. Onko niin vaikea uskoa, että joku voisi ihan hyvää hyvyyttään kirjoittaa matkastaan ja rohkaista jotakuta kokeilemaan samanlaista matkaa? Mitä se kärähtäminen sinulle kuuluu? Sinäkö niitä sakkoja maksat? Onko sinulla venäläinen bussiyritys? Itse en välitä huilun vertaa siitä, mitä näille marsuyrittäjille tapahtuu, tai siis uskon että ei tapahdu yhtikäs mitään. Kyllä rajavirkailijoilla on muutakin tekemistä kuin kytätä marsuja, joissa on venäläinen kuski, venäläiset matkustajat ja joiden maksuasioista se kuuluisa erkkikään ota selvää. Jos sinne on joskus eksynyt joku hassu suomalainen niin voi voi.

    Miksi me otetaan paineita toisen man liikenneitsijöiden takia. Nautitaan hyvästä ja halvasta matkasta! Tuollainen nipottaminen on juuri niin suomalaista. Venäläinen vaan porskuttaaja ja nauttii elämästään...ei tämä ole keneltäkään pois! Lopeta surkeilu!

    T:T

    "Miksi me otetaan paineita toisen man liikenneitsijöiden takia. Nautitaan hyvästä ja halvasta matkasta! Tuollainen nipottaminen on juuri niin suomalaista. Venäläinen vaan porskuttaaja ja nauttii elämästään...ei tämä ole keneltäkään pois! Lopeta surkeilu!"

    En tiedä, millä ajattelet, mutta kyllähän tuossakin on totuus kaikkea muuta kuin mitä väität. Liikennöinti Suomessa on luvanvaraista ja siihen liittyy kaikkea paljon välillisesti yhteiskunnan puoleen tapahtuvaa velvoitetta. En uskokaan, että tuossa aiemmassa kritiikissä kannetaan huolta venäläisten liikennöitsijöiden puolesta vaan asiansa hoitavien ja yritysriskeihin sitoutuneiden suomalaisten liikennöitsijöiden puolesta. Suomalainen yrittäjä maksaa toiminnastaan verot, palkat työntekijöilleen ja sitä kautta hyödyttää laajemmaltikin yhteiskuntaamme. Jos kaikki ajattelisivat samanlailla vapaamatkustajamaisesti, niin sekaisihan tämä maamme menisi.

    Joka tapauksessa ihan hieno homma, että moinen mahdollisuus on olemassa, mutta vielä parempi, jos hoitavat velvoitteet Suomea kohtaan siinä missä suomalaisetkin liikennöitsijät. Epäilempä vaan!


   • PekkoOriginal kirjoitti:

    ...tätä kautta Suomen ja Venäjän väliseen henkilöliikenteeseen.

    On aika ihmeellistä että rajavalvontaa suorittavat viranomaiset eivät aktiivisesti puutu tähän bussinekseen vaikka asia on heillä tiedossa. Resurssejako puuttuu?

    Harmaan sektorin toiminnan tulokset näkyvät jo aikataulunmukaisessa bussien linjaliikenteessä josta on vuoroja karsittu kovalla kädellä harmaan talouden yrittäjien vietyä matkustajat.

    On 2 mahdollisuutta mennä Pietariin ! 1: Sovtransavto (autot ovat suomen tai RUS kilpisiä) autö lähtee kampista kellarin terminaalista. ja 2: Mikrofkat (MARSUILLA EI OLE OIKEUTTA LIIKKUA SUOMESSA KOSKA NE OVAT NS,REITTI TAKSEJA ELI MARSRUTKAYA TAKSI) Mirobusseilla on oikeus ihan laillisesti ottaa kampissa kyytiin Pietariin meneviä asiakkaita. MUTTA VIISUMI JA MATKAVAKUUTUS PITÄÄ OLLA) Matkavakuutus maksaa n 60-70 e ja viisumi 130 e. Suosittelen Rustravel nimistä firmaa. Palvelu on laadukasta ja nopeaa. Itse ex NL:n kansalaisena sain viisumin 2 vrk mutta FIN kansalaisena siihen menee yleensä riippuen jonoista n 2 vkoa. Mutta Mikrobussi firmoista suosittelen Kingline nimistä yhtiöä tai Zakaz avtobus OAO. Mutta kinglinellä on Helsingissä oma konttori samoin kun Sovtransavtolla.

    Hinnat: Mikrolla pääsee n 20-30 e hinnalla ja Sovtransavto tai Finnord maksaa 35 e muistaakseni.
    Sovtransavto ja Finnord ovat isojen bussien firmoja jotka stoppaa muutamassa kaupungissa kun taas Mikrobussit eivät stoppaa missään muualla kun Vaalimaalla,Torfjassa ja Pietarissa.

    HYVÄÄ MATKAA ITSEKULLEKKIN SÄÄDYLLE =) !!!

    T: Serjoza (Autonkuljettaja)


   • Tarja H. kirjoitti:

    "olikohan tämä provo tarkoitettu laittomien matkanjärjestäjien menekin edistämiseksi?
    Tuosta kun kärähtää niin tulee aikas pitkä penni maksettavaksi...
    siitä ei ole kauan kun joku kärähti vastaavasta kuljetus yritteliäisyydestä, siis matkoja ilman matkojen järjestämislupaa.
    Luvanvaraisia elinkeinoja ovat mm. henkilöliikenne, tavaraliikenne, jne..".

    En todellakaan mainosta kenenkään puolesta. Tämän siitä saa, kun ajattelee rehellisesti jakaa kokemuksiaan muiden matkustajien hyväksi. Onko niin vaikea uskoa, että joku voisi ihan hyvää hyvyyttään kirjoittaa matkastaan ja rohkaista jotakuta kokeilemaan samanlaista matkaa? Mitä se kärähtäminen sinulle kuuluu? Sinäkö niitä sakkoja maksat? Onko sinulla venäläinen bussiyritys? Itse en välitä huilun vertaa siitä, mitä näille marsuyrittäjille tapahtuu, tai siis uskon että ei tapahdu yhtikäs mitään. Kyllä rajavirkailijoilla on muutakin tekemistä kuin kytätä marsuja, joissa on venäläinen kuski, venäläiset matkustajat ja joiden maksuasioista se kuuluisa erkkikään ota selvää. Jos sinne on joskus eksynyt joku hassu suomalainen niin voi voi.

    Miksi me otetaan paineita toisen man liikenneitsijöiden takia. Nautitaan hyvästä ja halvasta matkasta! Tuollainen nipottaminen on juuri niin suomalaista. Venäläinen vaan porskuttaaja ja nauttii elämästään...ei tämä ole keneltäkään pois! Lopeta surkeilu!

    T:T

    Sori Kamrat =) Muuten hyvän jutun kirjoitit ja on hyvä et edistät tieotutta tosta matkaamisesta mutta yhden asian joudun korjaamaan. MARSU = Marsrutkaya TAKSI Ei saa harjoittaa ammattiliikennettä suomessa.
    saavat vain tuoda ja viedä samoja asiakkaita.
    MIKROBUSSI= Mikrofkaya voi ottaa asiakkaita esim Kampista niinkun ne tekeekin.

    T: Serjoza


  • Missä näitä halpabusseja voi vuokrata? Alko kiinostaa toi juttu. oisin kato pääsy itsenäisyyspäiväks ja seuraaks päiväks venäjälle mut hintaa ois sillon ollu 350€...

   • Pääseekö tälläisen marsun kyytiin Lappeenrannasta/lähistöltä, ja mitä maksaa matka sitten sieltä Pietariin?


  • SEURAAVA ASEMA

   Tennispalatsin takaa Nevski Prospektille
   Eteläinen Rautatiekatu on epävirallinen Pietarinterminaali
   Julkaistu: 7.6.2007 00:00

   Matti Keppo

   helsingin sanomat

   MIKA RANTA / HS

   Timo Härkönen hyvästeli vaimonsa Natalia Härkösen, joka lähti saattamaan heidän tytärtään Pietariin hammaslääkärikäynnille.

   Ranskalainen ala-asteen opettaja Jérôme Lemaistre katselee huolestuneen näköisenä kelloaan Eteläisen Rautatiekadun ja Jaakonkadun kulmassa. Asfaltilla on täyteen pakattu matkalaukku, ja sen päällä ruusu muovipaketissa.

   Kello lähentelee yhtätoista sunnuntaina aamupäivällä, eikä matkatoveria näy missään.

   "Sankt Peterburg?"

   Selän takana häärivällä venäläisnaisella on kysyvä ilme kasvoillaan. Hän yrittää saada pikkubussin täyteen, ennen kuin matka kohti Pietaria alkaa.

   "Asun täällä Helsingissä. Ystäväni houkutteli minut Pietariin viikoksi lomalle. Odotan häntä", Lemaistre kertoo ja vilkaisee ihmisvilinään.

   Eteläinen Rautatiekatu muuttuu joka päivä aamukymmenen ja puolenpäivän välillä epäviralliseksi Pietarin-bussiterminaaliksi. Nytkin Tennispalatsin ja Presidentti-hotellin välille on kadun varteen pysäköity puolentusinaa pikkubussia ja pari isoa turistibussia.

   Tavaroita pakataan jo autoihin ja ystäviä halataan.

   Uutterat venäläisnaiset kiertävät Sankt Peterburg -kylttien kanssa kysymässä, josko ohikulkijoilla olisi asiaa Pietariin. Voi sitä jäädä pois Viipurissakin. Autot ovat tuoneet Helsinkiin edellisenä yönä bussilastillisen ihmisiä ja he etsivät nyt väkeä paluumatkalle.

   Matkalaisten kokemusten perusteella hinta on 10–15 euroa suuntaan. Pikkubusseilla matka voi taittua kuudessakin tunnissa. Isoilla menee pari kolme tuntia kauemmin. Ne kun pysähtyvät ostoksia varten ennen itärajaa esimerkiksi Bauhausiin, Biltemaan, Lidliin tai Vaalimaan Rajamarkettiin.

   Timo Härkönen on juuri saatellut vaimonsa ja tyttärensä bussiin. Tytär on menossa hammaslääkäriin.

   "Nyt laitetaan sellainen rauta. Hän aloitti täällä oikomishoidon, mutta jatkohoito on Pietarissa", Härkönen kertoo.

   Siellä toimenpide maksaa kolmanneksen siitä, mitä Suomessa, hän arvioi.

   Venäläisbussit ovat kulkeneet Pietarin ja Helsingin väliä aina siitä lähtien, kun Neuvostoliitto hajosi.

   Suurin osa matkustajista on venäläisiä. Moni kulkee Pietarin ja Helsingin väliä sukulaisissa tai tulee ostoksille.

   Pietarilaisen pöytätennisjoukkueen valmentaja Emma Agajan ja pelaaja Diana Atajan ovat palaamassa Helsinki Openista. "Emme ole aikaisemmin juuri nähneet Helsinkiä. Päätimme jäädä viikoksi kisojen jälkeen", valmentaja Agajan kertoo.

   Samaan bussiin on menossa myös pietarilainen Mihail Kolodin. Mies kertoo kierrelleensä Helsingin museoita ja puhuneensa pelkkää esperantoa, kieliharrastaja kun on.

   "Haluan istua tuossa, siellä tulee kuitenkin kuuma", hän ilmoittaa matkanjohtajan virkaa toimittavalle naiselle.

   Bussit lähtevät Pietarista Suomeen joka ilta kello 21–22 maissa Nevski Prospektin liepeiltä, Ploštšad Vosstanija -aukiolta hotelli Oktjabrskajan edestä.

   Toiminta ei aina ole aivan Suomen lakipykälien mukaista. Poliisi on joskus ratsannut venäläisbusseja lupien vuoksi. Liikenneministeriön mukaan ne ovat tilausbusseja, eivätkä saisi poimia uusia matkustajia Helsingistä. Ylimääräiset matkustajat on komennettu ratsioissa ulos.

   Pysäköinninvalvojatkaan eivät ole erityisen innoissaan kadunvartta terminaalina käyttävistä busseista. He käyvät jakamassa siirtokehotuksia itänaapureille.

   "Niitä busseja vaan tulee niin älytön määrä", johtava pysäköinnintarkastaja Marjo Jumpponen huokaa.

   Suomalaiset Pietarin-reittibussit lähtevät aivan vierestä, Kampin terminaalista. Kun kello lyö kaksitoista, Turusta aamulla lähtenyt vuoro sukeltaa terminaalin tunnelista Eteläiselle Rautatiekadulle. Hinta on Helsingistä 35 euroa suuntaan.

   "Tuolla hän on", opettaja Lemaistre huudahtaa ja ryhtyy retuuttamaan matkalaukkuaan venäläisbussiin.

   Päätepysäkki on Nevski Prospekt.

  • Haluaisin vain kiittää erinomaisesta tiedosta :) Lähdin viimeviikolla torstaina Pietariin Presidentin edustalta...päätin ottaa pienimmän bussin, jotta ei tarvitse turhaa seisokella turhaan pissatauoilla. Hinta oli kyllä noussut 20 eur tai sitten olisi ollut 600 Rur...noh samapa tuo sillä kaveri ajoi kuin itse olisin ajellut. lähtö tapahtui 11:sta ja perillä Pietarissa 17:00 paikallista aikaa...ei mitenkään paha jos mietin, että ajaessani itse omalla autolla en olisi kyllä paljoa nopeammin ajanut. Paluumatka kestikin sitten 5,5 tuntia kun ihmiset halusivat pysähdellä enemmän pissitauoille...Olkoon laitonta tai ei niin TODELLA TOIMIVAA ja HALPAA ! Paluumatkalla vietiin ihmisiä kotiovelle ja lentokentälle ilman lisäkustannuksia...EI TODELLAKAAN toimisi Suoomessa ei millään pahalla ammattiautoilijat niin kyllä Venäläiset osaavat asiakaspalvelun tässä valitettavasti Suomalaisia paremmin...ja 6:nesta kyydistä saa -50 % alennusta..

   • Minua kiinnostaisi tietää mikä on näiden pikkubussien tilanne tänä päivänä? Vieläkö kulkevat ja onko lähtöpaikat pysyneet samoina? Entä hintataso, onko noussut paljon?


   • _Pietari kirjoitti:

    Minua kiinnostaisi tietää mikä on näiden pikkubussien tilanne tänä päivänä? Vieläkö kulkevat ja onko lähtöpaikat pysyneet samoina? Entä hintataso, onko noussut paljon?

    en tiedä en ole koskaan käyttänyt mutta kaverini käyttää aika usein kun sukulaisia asuu hatsinassa eli pietarin lähellä kaverini sanoo että toimii hyvin ja on edullista kyllä niitä samasta paikasta lähtee jonkin verran hinta on varmaa 15-25e riippuu bussista


   • _Pietari kirjoitti:

    Minua kiinnostaisi tietää mikä on näiden pikkubussien tilanne tänä päivänä? Vieläkö kulkevat ja onko lähtöpaikat pysyneet samoina? Entä hintataso, onko noussut paljon?

    Meneehän niitä jokapäivä kampin tennispalatsin edestä. hinta 20-30 välissä. =) MUISTA VIISUMI JA MATKAVAKUUTUS.


  • jonkun urputtajan, kyttääjän mielessä näköjään.
   ei voi muuta johtopäätöstä tehdä kuin toiset kun menee ja itse ei uskalla vaikka mieli tekis niin valitetaan.
   ei tämä ryssien bussitouhu ole keneltäkään pois. menkää vaan sinne kamppiin ja minne vaan ja matkustelkaa, se avartaa.
   toimii se vielä ainakin ja tuntuu olevan suosittua. pääosin venäläistä porukkaa. hinnan määräämää.
   ei muuta kun sinne rohkreasti.

   • Anteeksi, mutta mikä maahantulo kortti?? Tarviiko sitä jos on suomen, että venäjän passi?? Ajattelin reissata yksin melko pian Pietariin ja tuo minibussi kuulosti mahtavalta ja halvalta :)


   • Niemi kirjoitti:

    Anteeksi, mutta mikä maahantulo kortti?? Tarviiko sitä jos on suomen, että venäjän passi?? Ajattelin reissata yksin melko pian Pietariin ja tuo minibussi kuulosti mahtavalta ja halvalta :)

    Ei tartte migreeni korttia täytellä jos on molemmat passit , muistat vaan näyttää sitä venäjän passia venäjän tullissa


   • Ei tarviii kirjoitti:

    Ei tartte migreeni korttia täytellä jos on molemmat passit , muistat vaan näyttää sitä venäjän passia venäjän tullissa

    Haha, migreenikortti :D Ok, kiitos tosi paljon!! Taidanki sitten jo tässäkuussa lähtä reissuun.. pelottaa hieman, mutta minkäs teet ku oon minä :P


   • No siinä taas yksi jonka mielestä suomalaisa Venäjälle saa kuskata vaan suomibussit. ENNEMMIN MENEN RUS BUSSILLA JONKA KULJETTAN TIEDÄN OSAAVAN PAIKALLISEN LIIKENTEEN VENÄJÄLLÄ. KUN TAAS FINSKIKUSKIT EI TIEDÄ HEVONVITTUAKAAN MISTÄÄN LIIKENNE KULTTUURISTA VENÄJÄLLÄ.


  • Käytetään oikeaa termiä eli marsrutkaya on reittitaksi ja Mikrobus on reittibussi ! ja ne mitkä lähtee kampin pihalta on MIKROBUSSEJA.

   • Osaisiko joku selventää vielä, että miten tuo viisumi-asia ja sen hinta menee? Tarviiko ihan muutaman hassun päivän visiitillekin hakea se vähintään 35 euron hintanen viisumi? ja missä se maksetaan ja minne? ja maahantulo ilmotus? Bussista saa, rajalla vasta? Ja siis jos otat tuommoisen Marsu/Mikron niin lisäksi hintaa tulee tuosta viisumi/maahantulo-ilmotuksesta? Paljonkohan se yhteensä tulisi maksamaan tuo lysti?
    Kauheen sekavan kuulonen systeemi kaiken kaikkiaan.


   • Harasoo jo etukäteen kirjoitti:

    Osaisiko joku selventää vielä, että miten tuo viisumi-asia ja sen hinta menee? Tarviiko ihan muutaman hassun päivän visiitillekin hakea se vähintään 35 euron hintanen viisumi? ja missä se maksetaan ja minne? ja maahantulo ilmotus? Bussista saa, rajalla vasta? Ja siis jos otat tuommoisen Marsu/Mikron niin lisäksi hintaa tulee tuosta viisumi/maahantulo-ilmotuksesta? Paljonkohan se yhteensä tulisi maksamaan tuo lysti?
    Kauheen sekavan kuulonen systeemi kaiken kaikkiaan.

    Mene laivalla Pietariin Helsingistä ja takaisin 3 päiväksi niin et tarvii viisumia


   • Harasoo jo etukäteen kirjoitti:

    Osaisiko joku selventää vielä, että miten tuo viisumi-asia ja sen hinta menee? Tarviiko ihan muutaman hassun päivän visiitillekin hakea se vähintään 35 euron hintanen viisumi? ja missä se maksetaan ja minne? ja maahantulo ilmotus? Bussista saa, rajalla vasta? Ja siis jos otat tuommoisen Marsu/Mikron niin lisäksi hintaa tulee tuosta viisumi/maahantulo-ilmotuksesta? Paljonkohan se yhteensä tulisi maksamaan tuo lysti?
    Kauheen sekavan kuulonen systeemi kaiken kaikkiaan.

    Jos maitse menet niin tarvitsen AINA viisumin. Viisumin saat joko kutsulla Venäjän kontulaatista tai suurlähetystöstä tai paljon yksin kertaisemmin matkatoimistosta.

    Maahantulo-ilmoitus ei maksa mitään ja sen saat viimeistään rajalla, jos bussissa niitä ei valmiina ole. Sen kirjoittaa muutamassa minuutissa, jos venäjää tai englantia osaa. Rekisteröinti sitten maksetaan jos olet paikan päällä yli 3 arkipäivää tai majoitut hotelliin. Rekisteröinnin voit hoitaa myös postissa, jos et hotelliin majoitu. Postin hintoja en tiedä, hotellit ottaa reilun 10 €/rekisteröinti.

    Mutta jos menet laivalla, saat olla maissa kolme päivää etkä tarvitse viisumia laisinkaan.


   • maitse mennessä. kirjoitti:

    Jos maitse menet niin tarvitsen AINA viisumin. Viisumin saat joko kutsulla Venäjän kontulaatista tai suurlähetystöstä tai paljon yksin kertaisemmin matkatoimistosta.

    Maahantulo-ilmoitus ei maksa mitään ja sen saat viimeistään rajalla, jos bussissa niitä ei valmiina ole. Sen kirjoittaa muutamassa minuutissa, jos venäjää tai englantia osaa. Rekisteröinti sitten maksetaan jos olet paikan päällä yli 3 arkipäivää tai majoitut hotelliin. Rekisteröinnin voit hoitaa myös postissa, jos et hotelliin majoitu. Postin hintoja en tiedä, hotellit ottaa reilun 10 €/rekisteröinti.

    Mutta jos menet laivalla, saat olla maissa kolme päivää etkä tarvitse viisumia laisinkaan.

    Hei!

    Onko tietoa, lähtevätkö bussit myös viikonloppuisin tuolloin 11 aikaan?


   • Harasoo jo etukäteen kirjoitti:

    Osaisiko joku selventää vielä, että miten tuo viisumi-asia ja sen hinta menee? Tarviiko ihan muutaman hassun päivän visiitillekin hakea se vähintään 35 euron hintanen viisumi? ja missä se maksetaan ja minne? ja maahantulo ilmotus? Bussista saa, rajalla vasta? Ja siis jos otat tuommoisen Marsu/Mikron niin lisäksi hintaa tulee tuosta viisumi/maahantulo-ilmotuksesta? Paljonkohan se yhteensä tulisi maksamaan tuo lysti?
    Kauheen sekavan kuulonen systeemi kaiken kaikkiaan.

    katoppa netistä sellanen firma kun Rustravel. siel on viisumi hinnat. Ja sit joudut ottamaan vakuutusyhtiöstäsi matkavakuutuksen englanninkielisenä leimattuna lomakkeena. ja Rustravelin konttorista saat esim niitä rajailmoitus propushkoja. Itselläni on 1hden vuoden viisumi autoleimalla. Eli saan mennä ja tulla millon itse hauluan. 1 hden vuoden viisumi maksaa 130 e toimitusaika n 2 vkoa ja matkavakuutus n 70 e
    Eli hyötyyn nähden sikahlapa.


   • CEBEP kirjoitti:

    katoppa netistä sellanen firma kun Rustravel. siel on viisumi hinnat. Ja sit joudut ottamaan vakuutusyhtiöstäsi matkavakuutuksen englanninkielisenä leimattuna lomakkeena. ja Rustravelin konttorista saat esim niitä rajailmoitus propushkoja. Itselläni on 1hden vuoden viisumi autoleimalla. Eli saan mennä ja tulla millon itse hauluan. 1 hden vuoden viisumi maksaa 130 e toimitusaika n 2 vkoa ja matkavakuutus n 70 e
    Eli hyötyyn nähden sikahlapa.

    Jos sinulla ei ole aikaisempia viisumillisia käyntejä Venäjällä, vuosiviisumin saamiseen kuluu aikaa noin 6 - 7 viikkoa. Nykyisin saat sellaisen kuitenkin ilman aikaisempia käyntejä.


  • Tästä matkustusmuodosta itse myös todella kiinnostunut! Ajankohta olisi lokakuun puoliväli. Onko mitään järkeä lähteä Jyväskylästä Helsinkiin tuollaista kyytiä varten? Pääseekö tosiaan vaikkapa maanantaina, jolloin olemme lähdössä, klo10-12 moisen bussin kyytiin halvalla Tennispalatsin ja Presidentin läheisyydestä? Viisumit ja majoitukset alkavat olla ok, matkustusmuotoa vielä haetaan, halvinta mahdollisinta. Tässä olisi venäläistä tunnelmaa ainakin!

   • Eli toisin sanoen, kuinka varmaa on päästä maanantaiaamuna moiseen kyytiin?


   • Игорь kirjoitti:

    Eli toisin sanoen, kuinka varmaa on päästä maanantaiaamuna moiseen kyytiin?

    Kyllä niitä meneepi sieltä ihan joka päivä monta kappaletta. Sinne vaan.


   • Penttiina kirjoitti:

    Kyllä niitä meneepi sieltä ihan joka päivä monta kappaletta. Sinne vaan.

    Selevä. Muutkin saavat toki kertoa tuoreita kokemuksiaan jos vaan sellaisia löytyy! Varaan hostellin ja hommaan viisumit. Sit vaan Helsinkiin ja seikkailumielellä kinuamaan kyytiä venäläisbusseilta. Ajankohta joskus lokakuun puolivälissä maanantaina. :D

    Voipi tulla kokemusrikas reissu.


  • Matkusta tiheästi Helsinki-Pietari väliä ja voin todeta ettei lähtö Pietarista ole itsestäänselvyys. Viimeksi nousin Isoon bussiin ja odotimme 3 tuntia lähtöä jonka jälkeen meille kerrottiin että tämä bussi ei lähde mihinkään koska matkustajia on liian vähän. Sitten odotimme 2 tuntia Mikrikissä ja sitten paikalle tuli toinen mikrikki jolla pääsimme lähtemään. Mutta lähtiessäni Helsingistä otin ihan summanmutikassa yhden marsun ja se vei perille todella mukavasti. Katsottiin joku sotaelokuva matkalla ja pysähdyksiäkin oli ihan mukavasti. Mutta suosittelen tyhjentämään ns, kusilastin jo helsingissä. Koska seuraava pysähdys on Pyhtäällä Taxfreekaupan edessä 15 min ja senjälkeen Suoraan rajalle. Tokihan Rajalla Vaalimaalla ja Torfjanovkassa on myös WC:t Matkan pituus on sen vuoksi arvioitu 7 h koska koskaan ei tiedä kuinka kova ruuhka Vaalimaalla ja Torfjalla on. Määränpää On Moskovksij metroaseman vieressä Aktjaborskayalla ja sieltä lähtevät paluumatkalle bussit 07.00 aamulla ja 21-22.00 välisenä aikana.

   • Mikä oli hinta nykypäivänä?


  • Tarkoitus olisi mennä toukokuussa! Eli siis viisumi, passi ja kopio matkavakuutuksesta (englanniksi) ja kyytiin vaan? Mahtavaa!:D

  • Matkustan jatkuvasti Helsinki-Pietari -väliä, joten kokemusta näistä busseista on karttunut.

   Helsingistä bussit lähtevät tennarin takana olevan makuunin edestä klo10-11 ja klo15. Kesäaikaan bussit täyttyvät nopeasti, joten paikka kannattaa käydä varaamassa tuntia ennen. Itse en osaa venäjää, mutta oikeastaan kieltä ei ole tarvittu. "St.Peter?", kysyy kylttiä kannatteleva täti ja tähän riittää pään nyökäytys ja olet bussissa. Haluavat nähdä usein passin tässä kohtaa. Halvimmillaan olen päässyt kyseisen matkan 11€:lla. Kesäaikaan nostavat hintoja n.15-20€:n. Yli 20€ ei ole koskaan maksanut.

   Bussissa kannattaa pyytää täytettäväksi ennen rajaa maahantulokortti (immigratsionnuyu kartu), niin ei sitten tarvitse kuluttaa muidenkin aikaa rjalla sen täyttelemiseen. Bussit tulevat Nevskiy Prospektin ja Ligovsky prospektin risteykseen, aiemminkin voi jäädä pois.

   TOinen vaihtoehto on yöbussit. Ovat hiukan kalliimpia (30€-40€), mutta toimivat takseina. Noutavat sinut siis illalla osoitteestasi ja vievät perille antaamaasi osoitteeseen. Näppärää. Yleensä hakevat n.klo23 ja perillä ollaan aamuyöstä klo4-5 paikallista aikaa. Nämä bussit pitää tilata puhelimitse, joten tähän tarvitsen aina venäjänkielentaitoisen ystäväni apua, sillä kuskit ym. eivät puhu englantia, vaikka joskus mainostavatkin puhuvansa. Näitä firmoja on paljon, tässä yksi paljon käyttämäni: http://rostransfer.ru/

   Viisumin tarvitsee aina maateitä matkatessa. Toivottavasti asiaan tulee vielä muutos. Viisumi Venäjälle on paljon kalliimpi, kuin viisumi Suomeen.

  • Mennään silloin tällöin Tampereelta Pietariin.
   Hinta on 35 euroa, jos tulee ryhmä voi sopiakin halvemmin.

  • Kävin kyseisellä bussilla just Pietarissa. Bussi makso sen 20e Helsinki-Pietari. Lähti 11 aikaa lauantai aamulla ja perillä oltii 18 jälkeen. Hyvät kyydit :)

   • Tampere - Viipuri
    Mistä numerosta voi tilata?

    Mitä maksanee?


  • Minidösä uudenvuoden aikaa ja muina yleisinä lomaaikoina saattaa maksaa 30e helsinki-pietari välillä. Yleensä kun tulee heti uudenvuoden jälkee takasin suomeen niin hintaa voi olla 35 euroa. Normaalisti aamusin 20 euroa ja iltasin 25 euroa kotiovelle vietynä.

  • Vieläkö minibussit kulkee tennrin edestä? Lähtevätkö iltaisin myös? Mihin aikaan? Miten viikonloppuisin?

  • Makuunin edessä (Helsingin Kampissa, Tennispalatsin takana) oli busseja, pikkubusseja ja isompia. Lähtöaikana oli klo 10-11 ja klo 14-15. Tilanne maaliskuussa 2012.

  • Minibussi/viisumi -päivityksiä??

  • Jos on automaattinen vakuutus MasterCardin kautta tai ammattiliiton kautta, tarvitsenko erillisen todistuksen siitä? Voinko kirjoittaa tiedon vakuutuksesta suoraan matkapapereihin ilman erillisiä todistuksia vakuutusyhtiöltä?

   • Kyllä tarvitsee. Todistus kannattaa pitää myös matkoilla mukana jotta saat mahdollisen sairauden / muun vakuutukseen liittyvän kustannuksen sen piikkiin.


   • Minä tarvitsin vuosiviisumin hankinnassa todistusta vakuutusyhtiöstä. IF postitti sen kotia erittäin nopeasti - muistaakseni se oli minulla jo seuraavana päivänä. Minulla on ammattiliiton kautta automaattinen matkavakuutus. Silti tarvitsen erillisen todistuksen Venäjän matkoja varten. On MasterCard matkavakuutuskin, mutta olen kuullut, että se ei ole niin hyvä. Ehtoja on ainakin heikennetty vuoden 2014 alussa.


  • Virolainen Superbus ajaa Helsingistä Pietariin 10 eurolla/sivu.

  • Aika usein tulee käytyä Pietarissa, opiskelijabudjetilla kun mennään niin katson nykyään Tripsteristä https://www.tripsteri.fi/pietari/pietariin-matkustaminen/ marsu- ja bussitilanteen, että millä kannattaa mennä, näköjään Ecolinesillakin pääsee nykyään. Halvin lippu 7,5 euroa ei paha. Viimeks makso marsu 1200 ruplaata, että halvempihan tuo on.

  • Kiitos vinkistä, meni seurantaan tuo Tripsteri :) tuollahan on kohteita ihan pilvin pimein!

  • Ei muuta kommenttia kuin se että miksi ihmeessä joitain kiinnostaa jotkut liikenneluvat ym. Kateellisia.
   Venäläisillä firmoilla on sovitut luvat tuoda ja viedä turisteja.
   Jos kiinnostaa harjoittaa turistiliikennettä Venäjälle niin siitä vaan !
   Veikkaanpa ettei suomalaisista vellihousuista Venäjänmatkoille ole.
   Tai on liian isot odotukset tuotoista.
   Toinen erittäin mukava liikennemuoto on ne yksityiset taksit
   (liikenneluvista en tiedä) jotka hakevat kotiovelta ja vievät kotiosoitteeseen.

  Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleisuus onkin kääntynyt päinvastoin laskuun korona kriisissä

   Kokonaiskuolleisuus kääntyikin koronan vuoksi kovaan laskuun USA:ssa USA:n kokonaiskuolleisuuteen koronaviruksella on sen sijaan ollut päinvastainen
   Pandemiat
   36
   3273
  2. Korona: Kunta jätti sairaat vanhukset heitteille TAAS!!!

   Kuusamon kunta on ilmeisesti päättänyt jättää koronakriisissä riskiryhmään kuuluvat liikuntarajoitteiset vanhukset ilman ruokaa. Kunta on sopinut ett
   Kuusamo
   47
   2394
  3. Ihmisjahti Kotkassa

   Mitä ammuskelua enkeleiden kerholla oli? Villikka ja Kasila etsinnässä?
   Kotka
   34
   1467
  4. Stockmann konkurssiin ?

   Korona vei asiakkaat. Ensin kuitenkin hakeudutaan yrityssaneeraukseen. Viimeinen sammuttaa valot.
   Maailman menoa
   46
   755