Aihe

Vanerin taivutus

sorbola

Mikä olisi rakenteen kestävyyden kannalta sopivin liima? Polyuretaani? vai joku muu?
sellainen mikä pitää taivutuksen..eli ei suoristu ajan kanssa

5

4776

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ja vellit

   Vaneri taipuu vain yhteen suuntaan kerrallaan. Ja se palautuu jossakin määrin aina takaisinpäin vaikka taivuttelisi miten eli pitää lukita jollakin rakenteella. Et kertonut mitä taivuttelet?
   Todennäköisesti tarkoitit kuitenkin laminointia. Eli viilujen liimaamista valmiiseen muotoon. Tammer f3 on ainakin tarkoitukseen käytetty.

  • oikea..

   vaneri tai puukaistaleet kannattaa taivuttaa muottiin vedellä kostutettuna, polyuretaaniliimalla liimattaessa puu pitää muutenkin kostuttaa.

  • harrastepuuseppä
  • alvar aaltopelti

   Niin se liima....

   Taivuttelen koivuvanerista kaarevaa kaidetta. kaide taipuu 90 astetta noin metrin matkalla. kuivana 9mm koivu vanerit taipuvat juuri ja juuri 'muottiini'. ajatuksenani oli että taivuttaisin 1. vanerin paikalleen> liimaa > toinen vaneri päälle ruuvaten sieltä täältä kiinni liiman kuivuttua uusi kerros, ja niin edelleen. Kysymykseni olisi

   1.Kannattaisiko vaneria hiukan kostuttaa > jännittää paikalleen> antaa kuivua, ja sitten vasta liimata, jotta jännitys pienenisi?

   2. minkälaista liimaa suosittelette? (kaide koivua, ja tulee sisäkäyttöön)

  • TiteBond

   Polyuretaani varmaan käy, samaten epoksi mutta on sotkuista ja isoimpina määrinä kallistakin.

   PVA-tyyppisistä suosittelisin TiteBondia, joka on tyypiltään "aliphatic resin glue". PVA liimaa se käytön kannalta on mutta sillä tavoin vähän muutettua että kovettuu täysin kovaksi.

   Tuon TiteBond originalin lisäksi on tullut muutamia muitakin muunelmia, esim TIteBond extend, jolla on vähän pitempi avoin aika ja muistaaksen joku toinen versio, joka kestää kosteutta paremmin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohujulkkis Maisa Torppa ja erosekoilu räjäytti somen: "Valehtelee viimeiseen asti" "Työtön äiti..."

   Maisa Torpan ja Mikko-rakkaan erospekulointi saa tunteet kuumenemaan: https://www.suomi24.fi/viihde/kohujulkkis-maisa-torppa-ja-erosekoilu-rajaytti-so
   Kotimaiset julkkisjuorut
   212
   14066
  2. Kohusopassa keitetty Roope Salminen palaa itsevarmana julkisuuteen: "Olen erittäin hypeissä"

   Mitäs mieltä olet Roopen paluusta? https://www.suomi24.fi/viihde/kohusopassa-keitetty-roope-salminen-palaa-itsevarmana-julkisuuteen-olen-erittain-hype
   Kotimaiset julkkisjuorut
   181
   5196