PUHEVAIKEUDET

Elokuu19

PUHEEN TUOTTAMINEN MOTORISESTI VAIKEAA LAPSELLA?
Meillä on 4.5v tyttö menossa lähiaikoina tutkimuksiin,koska puheessa on vikaa ja alkuviikolla saatiin erityislastentarhanopettajalta lausunto,koska täytyy tutkia onko neidin vaikea tuottaa puhetta motorisesti.Nyt tuli postissa tukiviittomia ja myöhemmin tulee PSC-kuvia käyttöön.

KAIPAISIN JUTTUKAVERIA ja TIETOA SEKÄ KAIKKEA MUUTA MAHDOLLISTA. :(

Täytyisi jostain löytää kuvitettuja lasten loruja ja lauluja...mutta mistä?

9

2939

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ainakin

      Ainakin kirjastosta varmaan löydät kaipaamiasi kirjoja.

      Hanhiemon iloinen lipas/Kirsi Kunnas
      on ainakin pullollaan loruja,
      sekä "Tiitiäisen satupuu".

      • ainakin

        Laulu DVD-levyjä taitaa olla ainakin Fröbelin Palikoilla.

        Ainakin äänikaseteissa aikoinaan oli leikkimisohjeet mukana.


    • katja

      www.papunet.net

      Tuolta sivustolta saat tosi paljon materiaalia, siel on kuvitettuja loruja ja satuja sekä hyvä kuvapankki, josta voit tulostella tarvitsemiasia kuvia.

    • kaikille lapsille,

      mutta sopivat tosi hyvin myös erityistukea tarvitseville, on Häntä pystyyn- kirjassa. Siihen on saatavana myös cd. Alunperin Lasten parhaat kirjat-kerhon julkaisema, mutta löytyy varmaankin myös kirjakaupoista. Käytän paljon työssäni päiväkodissa, suosittelen!

    • Puheterapeutti Helsingistä

      Ainakin Espoon Avainsäätiön Kahvakeskus myy mahtavia loru- laulu- ja satupaketteja kuvitettuina, ks. http://www.avainsaatio.fi/main.php?id=16. Ovat toki kalliita itse maksettaviksi, mutta tuolta saa materiaalin valmistukseen hyviä ideoita.

      Ainakin Helsingin kirjastoista löytyy teos Viitottuja satuja ja lauluja / toimittaneet Eija Roisko ja Liisa Varho-Iivonen, Helsinki : Kehitysvammaliitto 1996. Kun pääsette puheterapeutin tutkimuksiin ja mahdollisesti kuntoutukseen, niin hän osaa varmasti antaa lisävinkkejä puheen kehityksen tukemiseksi.

    • Vulkan

      En tiedä auttaako tämä sujuvan puheen oppimiseen ja riippuu varmaan tapauksesta, mutta kun laulaa toistuvasti samoja lapselle mieluisia lauluja ja lukee hänelle mieluisia kirjoja yhä uudelleen ja uudelleen, hän oppii muistamaan sanat ulkoa ja alkaa sitten jossain vaiheessa toistella niitä mukana.

      Tietysti se on aikuiselle aika rassaavaa kuunnella Fröbelin palikoiden "Hippulat vinkumaan" 15 kertaa peräkkäin, tai lukea sama iltasatu joka halvatun ehtoo kolmen viikon ajan. Mutta kun lapset tykkäävät kuunnella jotain, heidän mielenkiinnolleen ei tunnu löytyvän rajoja. :)

    • käyttö

      on sitten taitolaji ja kannattaa kokeilla paljon erilaisia tapoja jotka sopivat juuri teidän lapsellenne..
      Ensinnäkin kuvat kannattaa laminoida/päällystää kontaktimuovilla. myös kaksipuolenen tarranauha on kätevää!

      Jos lapsesi oppii nopeasti käyttämään kuvia voi hänelle tehdä kuvista oman kommunikaatio-kansion. Olen nähnyt esim kansioita jossa kuvat ovat tarranauhalla kiinni aihepiireittäin(minä perhe, haluan/kyllä/ei/lisää ruoka, tekeminen, tunteet yms ) ja kannessa on tarranauha paloja johon hän voi laittaa itselleen kuvista päiväjärjestyksen, viikonpäivän, tunteita tai jotain muuta mitä haluaa sanoa/muistaa) ja sen päivän tärkeät asiat on sitten heti siinä etusivulla esillä.
      Jos oppii kuvien käytön hitaasti voi tehdä esimerkiksi "ensin-sitten" kortin johon aina tarranauhalla laittaa vaikka että ensin puetaan päälle ja sitten mennään ulos. Tarranauha on helppo, koska siihen tarttuu hyvin ja kuvia on helppo vaihdella. Päiväjärjestyksen voi tehdä vaikka kartongista tai pienestä viivottimesta johon laittaa tarraa ja kuvat on helppo aina vaihdella. Tälläinen viivotin voi myös toimia "reissuvihkona" lapsi laittaa siihen kuvat mitä on tehnyt PK:ssa ja voitte illalla siitä kotona keskustella.
      Kuvia voi laittaa myös ympäri taloa(vessaan, naulakkoon vaatteista ym. jolloin niitä tulee aktiivisemmin käytettyä)Kuvia kannattaa myös värittää jolloin ovat kivemman näkösiä, niitä kannattaa myös kopioida erikokoisina jolloin ovat monikäyttöisempiä ja helpompia käyttää.

      Tukiviittomista sen verran että kannattaa selvittää olisko sinulla/perheelläsi mahdollista päästä/saada tukiviittomakoulutusta tai jollekkin kurssille. tukiviittomia toki voi opetella myös itsenäisesti, mutta kuvista on välillä tosi hankala katsoa, että miten ne sormet nyt oikein menee jne.. Kurssilla helpompaa kun joku koko ajan näyttää ja ohjaa. Tukiviittomien opetteluun on myös olemassa tietokoneelle laitettavia ohjelmia jossa mm. pelejä ja tehtäviä joita voi pelata yhdessä lapsen kanssa ja kartuttaa näin sanavarastoa ja opetella viittomia. CD:t ilmeisesti melko kalliita, mutta kuulema laadukkaita ja monipuolisia.

      Papunetin joku mainitsikin. sieltä löytyy paljon vinkkejä kuvien käyttöön mm. eilaisissa peleissä ja leikeissä..

    • Dysfasialasten Tuki ry

      Hei!

      Käy tutustumassa yhdistyksemme suujumppavinkkeihin osoitteessa www.kaapeli.fi/dysfasia. Kiva tapa vahvistaa suun alueen lihaksia.

    • saikku

      jos vain saisin sinuun yhteyden voisin kopsata sulle noita lauluja.meillä on kuvitettuna joululauluja ja muita lastenlauluja esim.pienen pieni veturi hämähämähäkki yms.noi pictot on aika hyvä kommunikointi.aluksi minunkaan lapseni ei paljon puhunut mutta nyt ollaan käytetty kuvia kotona ja eskarisssa ja nyt joku aika sitten puhe alkoi lisääntyä nyt saa jo sanoa että hiljaa.tosin vieläkään ei tule pitkiä lauseita mutta puhuu kuitenkin.jaksamista noihin tutkimuksiin ne voi välillä viedä hermot sekä vanhemmilta että lapselta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      300
      3455
    2. 204
      2951
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2534
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      233
      1992
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1425
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1318
    9. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      170
      1304
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    Aihe