Kinkun suolauksesta.

Pirre*

Pitipä ihan ryhtyä kysymään teiltä, hyvät palstalaiset, että millainen ero on tuore harmaasuolatulla kinkkulla ja tuoresuolatulla joulukinkulla, vai eikö mitään?

Onko ne suolattu eritavoin - ja jos, niin mitä eroa niiden suolaustavoissa tarkalleen on?

Onko harmaasuolatut kinkut kelluneet pelkästään suolavedessä, ja niin ettei niihin ole ruiskuttamallakaan lisätty sisälle yhtään suolavettä?

Tarkoitan näitä kauppojen mainostamia, tuoreita harmaasuolattuja kinkkuja.

42

8218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sen sanoo

      Toinen suola on harmaa, toinen ei (valkoinen).

      • Pirre*

        näsäviisas :)

        Huomenta vain, ja oikein hyvää päivää Sinulle.


      • vaan
        Pirre* kirjoitti:

        näsäviisas :)

        Huomenta vain, ja oikein hyvää päivää Sinulle.

        Ei ole kohdallani näsäviisautta. Olen nähnyt kaupan hyllyllä sekä harmaata, että valkoista, ilmeisesti pestyä suolaa.
        Siitä päättelin.


      • Pirre*
        vaan kirjoitti:

        Ei ole kohdallani näsäviisautta. Olen nähnyt kaupan hyllyllä sekä harmaata, että valkoista, ilmeisesti pestyä suolaa.
        Siitä päättelin.

        Anteeksi, tosiaan onhan sitä merisuolaa joka on harmaata; leinee silti suolaista. :)


      • suolan värillä ei ole mitään tekemistä ko. asian kanssa. (Suola voi olla vaaleanpunaistakin - kaivossuola - mutta yleensä enemmän tai vähemmän valkoista.)

        Harmaasuolattu tarkoittaa suolattua lihaa, jonka väriä ei ole lisäaineilla värjätty punaisemmaksi. Olikohan se nitriittiä, jolla saatiin kinkun väri kauniin punaiseksi. Niitä kinkkuja myytiin Suomessa joitain vuosia sitten paljonkin. Eri tavoin suolattuja kinkkuja on saatavilla erikoisliikkeissä. Entinen työnantajani antoi vuosittain joululahjaksi tuoreita kotimaisia kinkkuja, jotka oli suolattu liottamalla suolavedessä. Luulen tuoresuolatun tarkoittavan tuoreena (pakastamattomana) suolattua.
        Muistan muutamia vuosia sitten puhutun siitä, että kinkkuihin ruiskutetulla suolavedellä sai hyvän kilohinnan suolavedelle ja sitä sitten valutettiin uunissa astiaan.


      • Otto-Vaan
        optimisti-orvokki kirjoitti:

        suolan värillä ei ole mitään tekemistä ko. asian kanssa. (Suola voi olla vaaleanpunaistakin - kaivossuola - mutta yleensä enemmän tai vähemmän valkoista.)

        Harmaasuolattu tarkoittaa suolattua lihaa, jonka väriä ei ole lisäaineilla värjätty punaisemmaksi. Olikohan se nitriittiä, jolla saatiin kinkun väri kauniin punaiseksi. Niitä kinkkuja myytiin Suomessa joitain vuosia sitten paljonkin. Eri tavoin suolattuja kinkkuja on saatavilla erikoisliikkeissä. Entinen työnantajani antoi vuosittain joululahjaksi tuoreita kotimaisia kinkkuja, jotka oli suolattu liottamalla suolavedessä. Luulen tuoresuolatun tarkoittavan tuoreena (pakastamattomana) suolattua.
        Muistan muutamia vuosia sitten puhutun siitä, että kinkkuihin ruiskutetulla suolavedellä sai hyvän kilohinnan suolavedelle ja sitä sitten valutettiin uunissa astiaan.

        Orvokin kanssa tuntosarvet kohillaan.
        Just noin minäkin ajattelin asian olevan ja
        muistaakseni kerran liikkeessä asia selvitettiin.

        Kun kerran sattu, muutama joulu taaksepäin
        harmillinen takaisku.
        Paistoin normaalisti olevinaan tuoresuolatun
        kinkun aattoa vasten yöllä.Aamulla maistoin
        lämmintä kinkkua palan ja totesi olevan ihan
        hirveän makuista ja vatsakin reagoi melkein välittömästi siihen.

        Kinkku kainalossa ja jalat ristissä painelin
        kauppiaan juttusille.He tutkivat sen ja kinkussa
        ei ollut suolaa ja oli jo pilaantunut vaikkei se
        haissut eikä ulkoisesti siltä näyttänyt.
        Silloin selvitettiin nämä suolauksen salat
        juurtajaksain.

        Sain sitten uuden luomukinkun tilalle ja just ehti
        paistua illaksi.
        Tulikuuma kinkku kainalossa painelin pojan luo
        aaton ruokailuun.
        Hyvä kun vielä silloin nelivuotias pojan poika
        hihkaisi nähdessään mun kinkkupaketin.
        HEH HEE ukki tuo pitzaa.:)))


      • Otto-Vaan kirjoitti:

        Orvokin kanssa tuntosarvet kohillaan.
        Just noin minäkin ajattelin asian olevan ja
        muistaakseni kerran liikkeessä asia selvitettiin.

        Kun kerran sattu, muutama joulu taaksepäin
        harmillinen takaisku.
        Paistoin normaalisti olevinaan tuoresuolatun
        kinkun aattoa vasten yöllä.Aamulla maistoin
        lämmintä kinkkua palan ja totesi olevan ihan
        hirveän makuista ja vatsakin reagoi melkein välittömästi siihen.

        Kinkku kainalossa ja jalat ristissä painelin
        kauppiaan juttusille.He tutkivat sen ja kinkussa
        ei ollut suolaa ja oli jo pilaantunut vaikkei se
        haissut eikä ulkoisesti siltä näyttänyt.
        Silloin selvitettiin nämä suolauksen salat
        juurtajaksain.

        Sain sitten uuden luomukinkun tilalle ja just ehti
        paistua illaksi.
        Tulikuuma kinkku kainalossa painelin pojan luo
        aaton ruokailuun.
        Hyvä kun vielä silloin nelivuotias pojan poika
        hihkaisi nähdessään mun kinkkupaketin.
        HEH HEE ukki tuo pitzaa.:)))

        että suolatusta kinkusta kannattaisi leikata pala tai muutama paksuhko viipale ja paistaa kokeeksi pannulla. Jos on liian suolaista kinkkua kannattaisi liottaa vedessä liian suolan poistamiseksi.

        Tosi hyvä tuuri, että ryhdyit ajoissa kinkun paistoon. Jos jättää asiat viime hetkeen, voi joutua pulaan. Itselläni on joitain kokemuksia asiasta, enkä ole varma olenko vieläkään osannut kylliksi ottaa opikseni.

        Joko olet käynyt tutustumassa Tyysterin savustamoon? Kerropa sitten aikanaan, mitä uutta ovat taas keksineet? Itse syön lihaa melko harvoin, mutta uusia makuja on aina kiva kokeilla.

        Parempaa onnea kinkunpaistoon tänä vuonna!


      • Otto-Vaan
        optimisti-orvokki kirjoitti:

        että suolatusta kinkusta kannattaisi leikata pala tai muutama paksuhko viipale ja paistaa kokeeksi pannulla. Jos on liian suolaista kinkkua kannattaisi liottaa vedessä liian suolan poistamiseksi.

        Tosi hyvä tuuri, että ryhdyit ajoissa kinkun paistoon. Jos jättää asiat viime hetkeen, voi joutua pulaan. Itselläni on joitain kokemuksia asiasta, enkä ole varma olenko vieläkään osannut kylliksi ottaa opikseni.

        Joko olet käynyt tutustumassa Tyysterin savustamoon? Kerropa sitten aikanaan, mitä uutta ovat taas keksineet? Itse syön lihaa melko harvoin, mutta uusia makuja on aina kiva kokeilla.

        Parempaa onnea kinkunpaistoon tänä vuonna!

        Mun piti kulkea siitä kautta viikolla ja käydä
        siellä.Ajo ohjelman muutoksen myötä jäi sitten
        käymättä.Saa nähdä miten vielä kerkiää tai saa
        aikaiseksi lähtä käymään.

        Sulla olikin hyvä vinkki esi maistella kinkkua,
        toi ei ole tullut edes pieneen mieleenikään.
        Kiitos vinkistä!


      • Pirre*
        optimisti-orvokki kirjoitti:

        suolan värillä ei ole mitään tekemistä ko. asian kanssa. (Suola voi olla vaaleanpunaistakin - kaivossuola - mutta yleensä enemmän tai vähemmän valkoista.)

        Harmaasuolattu tarkoittaa suolattua lihaa, jonka väriä ei ole lisäaineilla värjätty punaisemmaksi. Olikohan se nitriittiä, jolla saatiin kinkun väri kauniin punaiseksi. Niitä kinkkuja myytiin Suomessa joitain vuosia sitten paljonkin. Eri tavoin suolattuja kinkkuja on saatavilla erikoisliikkeissä. Entinen työnantajani antoi vuosittain joululahjaksi tuoreita kotimaisia kinkkuja, jotka oli suolattu liottamalla suolavedessä. Luulen tuoresuolatun tarkoittavan tuoreena (pakastamattomana) suolattua.
        Muistan muutamia vuosia sitten puhutun siitä, että kinkkuihin ruiskutetulla suolavedellä sai hyvän kilohinnan suolavedelle ja sitä sitten valutettiin uunissa astiaan.

        tuon nitriittiasian, mutta vastauksestasi selvisi juuri se kysymykseni villakoiran ydin.

        Eli se että liotetaanko tuoresuolattua kinkkua suolavedessä vai pelkästään suolataanko se ruiskuttamalla suolavettä sisälle lihaan.

        Asia on tärkeä..:), ja nimenomaan vain siitä syystä, että paistaja tietää varata tarpeeksi ison uunipannun kinkun alle. Yleensähän kinkku laitetaan paistumaan yöksi uuniin, ja ei kai sitä kukaan jaksa koko yötä vahtia, ja niin voi rasvainen liemi tulvia yli.

        Kiitos suomennuksestasi o-orvokki; mikkään asia ei näköjään ole ihan selevää pässin... eiku possunlihaa :)).


      • Pirre*
        Otto-Vaan kirjoitti:

        Orvokin kanssa tuntosarvet kohillaan.
        Just noin minäkin ajattelin asian olevan ja
        muistaakseni kerran liikkeessä asia selvitettiin.

        Kun kerran sattu, muutama joulu taaksepäin
        harmillinen takaisku.
        Paistoin normaalisti olevinaan tuoresuolatun
        kinkun aattoa vasten yöllä.Aamulla maistoin
        lämmintä kinkkua palan ja totesi olevan ihan
        hirveän makuista ja vatsakin reagoi melkein välittömästi siihen.

        Kinkku kainalossa ja jalat ristissä painelin
        kauppiaan juttusille.He tutkivat sen ja kinkussa
        ei ollut suolaa ja oli jo pilaantunut vaikkei se
        haissut eikä ulkoisesti siltä näyttänyt.
        Silloin selvitettiin nämä suolauksen salat
        juurtajaksain.

        Sain sitten uuden luomukinkun tilalle ja just ehti
        paistua illaksi.
        Tulikuuma kinkku kainalossa painelin pojan luo
        aaton ruokailuun.
        Hyvä kun vielä silloin nelivuotias pojan poika
        hihkaisi nähdessään mun kinkkupaketin.
        HEH HEE ukki tuo pitzaa.:)))

        o-orvokki ei tiedä niin ei kukkaa, niin se on :)

        Oisi tosi inhottavaa jos saisi sisältä pilaantuneen kinkun, koko jouluhan se oisi pilalla..:)

        Voi noita nykylapsia..ainakin isoissa kaupungeissa taitaavat olla oikea nouseva pitza sukupolvi..harmi sinällään..eihän se pitzan ravintoarvo ole kummoinenkaan.


      • tyhmyyteni.
        optimisti-orvokki kirjoitti:

        suolan värillä ei ole mitään tekemistä ko. asian kanssa. (Suola voi olla vaaleanpunaistakin - kaivossuola - mutta yleensä enemmän tai vähemmän valkoista.)

        Harmaasuolattu tarkoittaa suolattua lihaa, jonka väriä ei ole lisäaineilla värjätty punaisemmaksi. Olikohan se nitriittiä, jolla saatiin kinkun väri kauniin punaiseksi. Niitä kinkkuja myytiin Suomessa joitain vuosia sitten paljonkin. Eri tavoin suolattuja kinkkuja on saatavilla erikoisliikkeissä. Entinen työnantajani antoi vuosittain joululahjaksi tuoreita kotimaisia kinkkuja, jotka oli suolattu liottamalla suolavedessä. Luulen tuoresuolatun tarkoittavan tuoreena (pakastamattomana) suolattua.
        Muistan muutamia vuosia sitten puhutun siitä, että kinkkuihin ruiskutetulla suolavedellä sai hyvän kilohinnan suolavedelle ja sitä sitten valutettiin uunissa astiaan.

        mutta sinä epärehellisyytesi. Sataprosenttisen varmasti olit googlettanut tuon nitriitin käytön, ja sitten kuitenkin mukamas kaivelet muistisi kätköistä asian, muuten niin kuin täällä teki muutama muukin, mm. aloittaja.


      • Pirre* kirjoitti:

        tuon nitriittiasian, mutta vastauksestasi selvisi juuri se kysymykseni villakoiran ydin.

        Eli se että liotetaanko tuoresuolattua kinkkua suolavedessä vai pelkästään suolataanko se ruiskuttamalla suolavettä sisälle lihaan.

        Asia on tärkeä..:), ja nimenomaan vain siitä syystä, että paistaja tietää varata tarpeeksi ison uunipannun kinkun alle. Yleensähän kinkku laitetaan paistumaan yöksi uuniin, ja ei kai sitä kukaan jaksa koko yötä vahtia, ja niin voi rasvainen liemi tulvia yli.

        Kiitos suomennuksestasi o-orvokki; mikkään asia ei näköjään ole ihan selevää pässin... eiku possunlihaa :)).

        kuitenkaan tiennyt. Jos ostaisin kinkun, ostaisin sen luottokauppiaalta ja kysyisin miten homma on hoidettu. Ehkä ostaisin mieluiten suolavedessä liotetun luomupossun kinkun.

        Aikanaan kun perheen kanssa paistoin kinkkua, laitoin useimmiten sen pussiin (joskus taikinakuoreen ja söin siitäkin mehevimmät palat). Ennen nukkumaanmenoa otimme kinkun uunista ja isännän kannatellessa sitä uunipellillä laskin ylimääräisiä liemiä leikatusta paistopussinkulmasta astiaan. Sen alemman kulman sidoin sitten tukkoon pussinsulkijalla (ja yläkulmasta pääsivät ylimääräiset höyryt ulos.)

        Anopilta aikoinaan saamastani Perheen joulukirjasta löysin hyviä perinteisiä jouluruokaohjeita ja sieltä sain mielestäni parhaan reseptin kinkun kuorrutukseenkin:

        Kinkun ruskistaminen:
        Poista kamara kypsästä kinkusta, laita se uunipannulle ja sekoita
        3 rkl sinappia
        1 rkl siirappia
        1 rkl perunajauhoja
        1 munankeltuainen
        Levitä seos tasaisesti koko kinkun yli. Ripottele päälle korppujauhoja ja ruskista 225 asteessa noin 15 minuuttia, niin että kinkku saa kauniin värin. Kuorruttamisen aloitin alaosista, ja yritin peittää kinkun mahdollisimman hyvin näkyviltä osin.

        Käsittelin jo (vähän) jäähtyneen kinkun ja laitoin uudelleen kuumaan uuniin. Suosittelen lämpimästi herkuttelijoille, joiden perheessä ei kananmuna-allergiaa tunneta.

        Hyviä jouluvalmisteluja!


      • tyhmyyteni. kirjoitti:

        mutta sinä epärehellisyytesi. Sataprosenttisen varmasti olit googlettanut tuon nitriitin käytön, ja sitten kuitenkin mukamas kaivelet muistisi kätköistä asian, muuten niin kuin täällä teki muutama muukin, mm. aloittaja.

        varmasti tällä kertaa tässä asiassa.;))
        Elettyjen vuosien varrella omalle kovalevylleni on karttunut paljon monenlaista "sinnepäin" tietoa, kun olen kiinnostunut kaikenlaisista asioista. Paltakeskusteluihin olen muutamia kertoja googlettanut vastauksia joihinkin kiinnostaviin kysymyksiin. Silloin olen saattanut tuoda parhaat linkit vinkiksi. Täältä saa usein paljon helpommin hyviä vastauksia kuin hakukoneiden välityksellä.

        Mitä ihmeen väliä sillä on, mistä tietoa kaivelee. Hyvä, että joku kaivelee toistenkin puolesta. Eihän kukaan voi kaikkea tietää ja täällä kysyen olen minäkin saanut monia asioita selville - ihan googlettamatta. Ihmisten omakohtaiset kokemukset ovat arvokas lisä hakukoneiden antamiin "faktoihin" ja faktoihin.

        En usko sinua tyhmäksi - ainakaan sen perusteella, ettet muistanut punaisista ja harmaista kinkuista käytyjä keskusteluja joskus vuosikymmenen tai -kymmenten takaa.

        Herkullisia jouluvalmisteluja ja keskusteluja sinullekin! - Eihän sekään mitään haittaa, jos joku erehtyy välillä. Väittävät erehtymistä inhimilliseksi. Yritetään siis välttää palstan muuttumista epäinhimilliseksi. ;))


      • Pirre*
        tyhmyyteni. kirjoitti:

        mutta sinä epärehellisyytesi. Sataprosenttisen varmasti olit googlettanut tuon nitriitin käytön, ja sitten kuitenkin mukamas kaivelet muistisi kätköistä asian, muuten niin kuin täällä teki muutama muukin, mm. aloittaja.

        mutta nyt jo riittää, - tämä häikäisee jo liikaa.


      • Anskuliini
        optimisti-orvokki kirjoitti:

        kuitenkaan tiennyt. Jos ostaisin kinkun, ostaisin sen luottokauppiaalta ja kysyisin miten homma on hoidettu. Ehkä ostaisin mieluiten suolavedessä liotetun luomupossun kinkun.

        Aikanaan kun perheen kanssa paistoin kinkkua, laitoin useimmiten sen pussiin (joskus taikinakuoreen ja söin siitäkin mehevimmät palat). Ennen nukkumaanmenoa otimme kinkun uunista ja isännän kannatellessa sitä uunipellillä laskin ylimääräisiä liemiä leikatusta paistopussinkulmasta astiaan. Sen alemman kulman sidoin sitten tukkoon pussinsulkijalla (ja yläkulmasta pääsivät ylimääräiset höyryt ulos.)

        Anopilta aikoinaan saamastani Perheen joulukirjasta löysin hyviä perinteisiä jouluruokaohjeita ja sieltä sain mielestäni parhaan reseptin kinkun kuorrutukseenkin:

        Kinkun ruskistaminen:
        Poista kamara kypsästä kinkusta, laita se uunipannulle ja sekoita
        3 rkl sinappia
        1 rkl siirappia
        1 rkl perunajauhoja
        1 munankeltuainen
        Levitä seos tasaisesti koko kinkun yli. Ripottele päälle korppujauhoja ja ruskista 225 asteessa noin 15 minuuttia, niin että kinkku saa kauniin värin. Kuorruttamisen aloitin alaosista, ja yritin peittää kinkun mahdollisimman hyvin näkyviltä osin.

        Käsittelin jo (vähän) jäähtyneen kinkun ja laitoin uudelleen kuumaan uuniin. Suosittelen lämpimästi herkuttelijoille, joiden perheessä ei kananmuna-allergiaa tunneta.

        Hyviä jouluvalmisteluja!

        vielä tekemään salmiakkikuvioita ja laittamaan kokonaisia neilikoita koristeeksi ja sitten vielä potkaan foliopaperista "tupsu", sukkapuikkoon punainen omena ja se sopivaan paikkaan kinkkuun.

        Herkullista joulua!


    • Pakastettu

      Pakastettu kinkku on harmaasuolattu ja pakastamaton on tuoresuolattu.
      Kyllä ne vesisuola liuoksella on piikitetty molemmat.

    • Minä taas luulen että samalla suolalla ne on molemmat suolattu. Toista on piikitetty, suolavesi ruiskutettu sinne kinkun sisään. Toista taas on liotettu suolavedessä ja suola on imeytynyt sinne kinkun sisään.
      En ole varma olenko oikeassa mutta jostain mulle on sellainen käsitys tullut.

      • Pirre*

        Kyllä, samalla suolalla varmaankin, mutta tuo suolaustapa on hieman nyt hakusessa :)


    • ibiza*

      Jos hyvän kinkun haluat, hankit tuoreen suolaamattoman kinkun... Kinkku ruiskusuolataan juuri ennen uuniin laittoa n. 10 % suolaliuoksella varoen liikaa suolaamista...

      Suolattu ja pakastettu kinkku kun ei kunnolla enää jäädy ja vanheneminen alkaa välittömästi pakastuksesta huolimatta... Maku on sen mukainen... Pakkasta pitäisi olla 25-30 astetta jota missään kaupan "altaassa" ei ole...

      Vertaa suolatun ja suolaamattoman lohen säilymistä pakkasessa... Suolattu vaalenee ja vanhenee alta aikayksikön...

      • Pirre*

        vanhanaikaisesti, ihan liottamalla kinkkua suolaveessä..sitä onnellisen posun takajalakaa :)

        Mutta, ihan mielenkiinnosta asiaa kohtaan tässä kyselen "joutavia"..

        Olen joskun joutunut ostamaan valmiiksi suolatun kinkun ja siitä valui hirmuinen määrä lientä pellille, ts. se suolausvesi poistuu lihasta sitä paistettaessa.

        Yhden uuninkin olen pilannut, kun en arvannut laittaa kinkkua paistopussiin, ja kinkkua paistaessa rasvainen vesi tulvi sähköuunin pohjalle, hyvä ettei syttynyt tuleen myöhemmin..


    • pohdintaa

      googlettamalla eri hakusanoilla kuten liha, kinkku , harmaa suolaus, harmaa suola ym löytyy kymmeniä artikkeleita asiasta.

      • Aivan turhaan

        Sinun mielestäkö on koko Suomi 24:n.

        Hyvää Joulua sinulle mykkäkoulun opettaja.


      • Pirre*
        Aivan turhaan kirjoitti:

        Sinun mielestäkö on koko Suomi 24:n.

        Hyvää Joulua sinulle mykkäkoulun opettaja.

        Siehän hoksasit antaakin mukavan virkanimen palstakriitikoille, tai suunsulkijoille :))


    • Anskuliini

      mun mielestä tarkoittaa sitä ettei kinkun suolauksessa ole käytetty nitriittiä.
      Harmaasuolattu ja tuoresuolattu kinkku on ihan sama asia, tuoresuolattu ei vaan ole pakastettu.
      Suomalaisissa raaoissa kinkuissa ei tietääkseni käytetä nitriittiä, vaan ne paistettaessa saavat luonnollisen harmaan värin, kinkkurullat on taas toinen juttu.

      • Pirre*

        kaikki makkaramme, ja yleensä kaikki lihatuotteet, jalosteet olisivat harmaita ellei tuota nitriittiä käytettäisi suolan lisäksi.

        Muistatko aikoinaan neuvostoliittolaisten makkarat ja kinkkuleikkeet, miten ne tuntuivat etovan näköisiltä, ne oli niitä harmaasuolattuja..makkaroita :/

        Ai sie luulet tai tiedät, että kaikkiin kaupoissa myytäviin kinkkuihin laitetaan ruiskulla suolavettä sisään...?


      • Anskuliini
        Pirre* kirjoitti:

        kaikki makkaramme, ja yleensä kaikki lihatuotteet, jalosteet olisivat harmaita ellei tuota nitriittiä käytettäisi suolan lisäksi.

        Muistatko aikoinaan neuvostoliittolaisten makkarat ja kinkkuleikkeet, miten ne tuntuivat etovan näköisiltä, ne oli niitä harmaasuolattuja..makkaroita :/

        Ai sie luulet tai tiedät, että kaikkiin kaupoissa myytäviin kinkkuihin laitetaan ruiskulla suolavettä sisään...?

        kyllä, ainakin silloin kun itse olin niissä hommissa.


      • Pirre*
        Anskuliini kirjoitti:

        kyllä, ainakin silloin kun itse olin niissä hommissa.

        ex -rokottaja siellä paikalla :))

        P.s. Kirjoitan sinulle vielä ennen joulua..

        Pirre*


    • Lisään tähän vielä uudelleen mielestäni parhaan kuorrutusohjeen, kun arvelen sen jäävän huomaamatta tuolta ylempää:

      Anopilta aikoinaan saamastani Perheen joulukirjasta löysin hyviä perinteisiä jouluruokaohjeita ja sieltä sain mielestäni parhaan reseptin kinkun kuorrutukseenkin:

      Kinkun ruskistaminen:
      Poista kamara kypsästä kinkusta, laita se uunipannulle ja sekoita
      3 rkl sinappia
      1 rkl siirappia
      1 rkl perunajauhoja
      1 munankeltuainen
      Levitä seos tasaisesti koko kinkun yli. Ripottele päälle korppujauhoja ja ruskista 225 asteessa noin 15 minuuttia, niin että kinkku saa kauniin värin. Kuorruttamisen aloitin alaosista, ja yritin peittää kinkun mahdollisimman hyvin näkyviltä osin.

      Käsittelin jo (vähän) jäähtyneen kinkun ja laitoin uudelleen kuumaan uuniin. Suosittelen lämpimästi herkuttelijoille, joiden perheessä ei kananmuna-allergiaa tunneta.

      Hyviä jouluvalmisteluja!

      • Pirre*

        vihjeestä, varmasti tulee hyvä kuorutus..pittääpä kokeilla.

        Olen aina vain voidellut, so maalannut kinkun sinapilla ja ripotellut siihen kattavan kerroksen korppujauhoja ja sitten koristellut koko komeuden neilikoilla.

        Antamallasi ohjeella tehty seos on varmasti helpompi levittää kinkun päälle kuin pelkkä sinappi.
        Kiitos kaunis, ja iloista joulun alusaikaa Sinullekin!


    • henrii

      ole pakastettu, luulisin niin. Joskus oon ihmetellyt kuinka suolatun kikun voi pakastaa, ja kuika vanhoja mataavat olla.
      Jotekin musta pakastamalla lihasta saa maun pois.
      Mää tiirailin semmosta tuoresualattua, vuan oli pualet kalliimpi semmomen sianjalaka.

      • anteeksi

        henrii, mutta alkoi naurattaa, kikun.


      • henrii
        anteeksi kirjoitti:

        henrii, mutta alkoi naurattaa, kikun.

        ännä ei tahro tarttua tuahonnnn eikä hoooo kaaannn, kiojootus paperihinnn.


      • henrii
        henrii kirjoitti:

        ännä ei tahro tarttua tuahonnnn eikä hoooo kaaannn, kiojootus paperihinnn.

        kerran koulussa kirjoitin aineen, se kertoi linnuista, ja jummi jammi siinä linnuista sanassakin puuttui yksi ännä :)


      • Pirre*

        sianliha halpaa, vai onko...paljon kinkun kilohinta lienee tänä jullina?

        Ostaako hiän mimmosen ison potkan, - taisihan siulla olla syöjiä vielä omasta takaa?

        Meillä on nyt harvinaiseb hiljainen joulu, (luojan kiitos) vain kahden lapsen perreet pääseepi meille joulupäivänä syömään, - aattona saamme veistellä vävyn kinkkua ja herkkuja. :)


      • Anskuliini
        henrii kirjoitti:

        kerran koulussa kirjoitin aineen, se kertoi linnuista, ja jummi jammi siinä linnuista sanassakin puuttui yksi ännä :)

        vielä koo ällän eteen ;)-


      • henrii
        Anskuliini kirjoitti:

        vielä koo ällän eteen ;)-

        näitä murre juttuja, kukaan ei varmaan tiedä mikä on linu.


      • Anskuliini
        henrii kirjoitti:

        näitä murre juttuja, kukaan ei varmaan tiedä mikä on linu.

        olla sama kuin klinu jossain päin.


      • henrii
        Pirre* kirjoitti:

        sianliha halpaa, vai onko...paljon kinkun kilohinta lienee tänä jullina?

        Ostaako hiän mimmosen ison potkan, - taisihan siulla olla syöjiä vielä omasta takaa?

        Meillä on nyt harvinaiseb hiljainen joulu, (luojan kiitos) vain kahden lapsen perreet pääseepi meille joulupäivänä syömään, - aattona saamme veistellä vävyn kinkkua ja herkkuja. :)

        anoppilaan aattona, mutta kyllä tietysti kinnkku täytyy paistaa. Täytyy huomenna käydä hakemassa pakaste kinnkku, onhan niitä päiviä syödä kun aatto on maanantaina.


      • Pirre*
        Anskuliini kirjoitti:

        olla sama kuin klinu jossain päin.

        on kai samaa tarkoittava, sellainen sievä/sievistelevä ilmaus samasta elimestä..:)


      • minulle ainakin
        Pirre* kirjoitti:

        on kai samaa tarkoittava, sellainen sievä/sievistelevä ilmaus samasta elimestä..:)

        naurattaa vieläkin.
        Harmiton virhe, henrii, hyvää joulun odotusta sinulle.


      • henrii
        Anskuliini kirjoitti:

        olla sama kuin klinu jossain päin.

        oli hyvemmän makuisia kun kauppiaat itse saivat suolata kinkkunsa (siis sian). Nykyäänhän se on kiellettyä.
        Olisikohan siinä kysymyksessä suolaveden myynti.


      • Pirre*
        henrii kirjoitti:

        oli hyvemmän makuisia kun kauppiaat itse saivat suolata kinkkunsa (siis sian). Nykyäänhän se on kiellettyä.
        Olisikohan siinä kysymyksessä suolaveden myynti.

        suolavettä myyvä porras on muuttunut :)


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitään järkeä?

      Että ollaan erillään? Kummankin pää on kovilla.
      Ikävä
      119
      1662
    2. Noniin rakas

      Annetaanko pikkuhiljaa jo olla, niin ehkä säilyy vienot hymyt kohdatessa. En edelleenkään halua sulle tai kenellekään mi
      Ikävä
      99
      1488
    3. Lasten hyväksikäyttö netissä - Joka 3. nuori on saanut seksuaalisen yhteydenoton pedofiililtä

      Järkyttävää! Lapsiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö verkossa on yhä pahempi ongelma. Ulkolinja: Lasten hyväksikäy
      Maailman menoa
      36
      911
    4. Multa sulle

      Pyörit 24/7 mielessä, kuljet mun mukana, mielessä kyselen sun mielipiteitä, vitsailen sulle, olen sydän auki, aitona. M
      Ikävä
      29
      859
    5. Kumpi vetoaa enemmän sinuun

      Kaivatun ulkonäkö vai persoonallisuus? Ulkonäössä kasvot vai vartalo? Mikä luonteessa viehättää eniten? Mikä ulkonäössä?
      Ikävä
      38
      811
    6. Nainen, olen tutkinut sinua paljon

      Salaisuutesi ei ole minulle salaisuus. Ehkä teimme jonkinlaista vaihtokauppaa kun tutkisimme toisiamme. Meillä oli kumm
      Ikävä
      50
      786
    7. Mies, eihän sulla ole vaimoa tai naisystävää?

      Minusta tuntuu jotenkin, että olisit eronnut joskus, vaikka en edes tiedä onko se totta. Jos oletkin oikeasti edelleen s
      Ikävä
      43
      738
    8. Olet myös vähän ärsyttävä

      Tuntuu, että olet tahallaan nuin vaikeasti tavoiteltava. En tiedä kauanko jaksan tätä näin.
      Ikävä
      37
      730
    9. Okei nyt mä ymmärrän

      Olet siis noin rakastunut, se selittää. Onneksesi tunne on molemminpuolinen 😘
      Ikävä
      56
      728
    10. Onko sulla empatiakykyä?

      Etkö tajua yhtään miltä tämä tuntuu minusta? Minä ainakin yritän ymmärtää miltä sinusta voisi tuntua. En usko, että olet
      Ikävä
      37
      700
    Aihe