Kesälomalla Portugaliin

Nimetön

Aika hiljaista tällä Portugalin palstalla, tietäisikö joku aktiivisempaa palstaa.
Tarkoitus olisi menneä kesälomalla Portugaliin viikoksi, kesäkuun alussa, enempi nähtävyys kuin löhöloma.
vaihtoehdot Lissabon tai Porto, kumpi parempi nähtävyyksien kannalta!, vaiko molemmat, onko autonvuokraus järkevää/liikenne kaoottista, onko maaseudulla nähtävyyksiä. Julkinen liikenne on ymmärtääkseni hyvä ja kohtuuhintainen.Tarkoitus olisi etsiä hotelli rannalta josta olisi kohtuu hyvä ja lyhyt yhteys keskustaan.
Vinkkejä kaivattaisiin , hotelleista, nähtävyyksistä Porto, Lissabon, maaseutu, hyvistä tavallisen kansan ruokapaikoista

Aikavaihtoehto Lokakuussa syyslomalla tarkeneeko uida meressä, onko ulkouimaaltaat jo suljettu, Säänpuolesta ainakin syyloma Roomassa oli Suomalaiselle nähtävyyksien katselijalle ihanteellinen

Matti Matkaaja

6

2211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Matkailupalstojen aktiivisuus korreloi suoraan turistikauden vilkkauden kanssa. Tähän aikaan Suomesta tehdään ryhmämatkoja Portugaliin Madeiralla, mahdollisesti myös Lissaboniin, ei muualle. Niinpä aktiivisuus Portugalin palstalla on siitä syystä juuri vähäistä.

      Pyytäisin sinua katsomaan tältä palstalta keskustelua ainakin seuraavien osikoiden alta:
      - Portugaliin ensimmäistä kertaa
      - Portugali lomakohteena
      - Cascaisiin
      - Ravintolakäytänöistä

      Voit myös tehdä tietohaun viesteistä.

      Portoa ei tietääkseni ole tällä palstalla käsitelty. Lissabon pääkaupunkina tarjoaa mielestäni ilman muuta enemmän nähtävää kuin Porto. Spontaanisti Portosta tulee mieleeni ristely Douro-joella, jota voin lämpimästi suositella.

      Portugalilaisilla autoilijalla vauhti on melkoinen ja ohitukset ovat vaarallisia. Liikenne on toisaalta hyvin joustavaa ja tilaa annetaan kohteliaasti eikä vain tiukkapipoisesti pidetä kiinni omista oikeuksista. Portugalin liikenneonnettomuustilastot ovat EU:n pahimmasta päästä; parannusta on tosin jonkin verran tapahtunut. Kaikesta huolimatta auton vuokraus on yleistä.

      Julkinen liikenne toimii hyvin suurissa kaupungeissa, kuten Lissabonissa ja Portossa, joisa bussien lisäksi on metro. Myös henkilöjunaliikenne on vielä aika mittava, vaikka supistuksia onkin viime vuosina tehty vähän liikennöidyillä reiteillä. Lissabonin ja Porton välillä kulkeen tiheään nopeitakin junia.

      Kuakoliikenettä hoidetaan myös busseilla.

      Historialliset nähtävyydet ovat pääosin kaupunkien tuntumassa.

      Ehdotan, että valitsette vaikka Lissabonin tai sen ympäristön matkanne tukipisteeksi, josta teette retkiä ympäristöön. Mm. Évora Alentejossa saattaa olla ihan mielenkiintoinen vierailupaikka ja ilmeisesti julkisella liikenteellä saavutettavissa.

      Lissabonissa hurahtaa viikko ihan mukavasti ja jos ajasta käyttää vielä vähän aikaa naapurikaupungeissa vierailuun, voi aika käydä vähiin.

      Olen monelle suositellut Cascaisia tukikohdaksi, sieltä mm. löytyy hotelleja rannoilta ja kaupunki on itsessään varsin viehättävä.

      Tavallisen kansan ruokapaikkoja löytyy roppakaupalla ja niiden tarjontaan harvemmin pettyy. Kysymys on loppujen lopuksi siitä, mitä haluaa syödä ja miten paljon tuntee portugalilaista ruokaa. Kansanravintoloiden menut kun eivät välttämättä ole englanniksi. Lissabonissa lounashinnat tällaisissa ravintoloissa alkavat viidestä-kuudesta eurosta.

      Meriveen lämpötila Cascaisissa nousee korkeimmillaan 20 C:n pintaan. Tänä syksynä syys-ja lokakuu olivat erittäin lämpimiä, kuivia ja aurinkoisia, mikä pidensi rantakautta merkittävästi.

      Käytyäsi edellä ehdottamiani viestejä läpi, ole hyvä ja kysy lisää.

      Portugali on turvallinen matkailumaa. Tervetuloa!

      • Barbeito

        Makuasioista ei kannata kiistellä, mutta minä menisin Portoon, varsinkin jos aiotte vuokrata auton eli silmäillä muutakin kuin itse cityä. Kaupunkinakin minusta Porto on Lissaboniakin kiehtovampi.

        Kummassakaan paikassa ei käsittääkseni pääse rantahotelliin jos haluaisi ihan keskustassa asua, Lissabonissa tulee aika äkkiä vaihtoehdoiksi Estoril, Cascais jne., Portossa vaikkapa Espinho tai Matosinhos.

        Pohjois-Portugali on huomattavasti vehreämpää ja maastoltaan vaihtelevampaa (= korkeuseroja) kuin Lissabonin seutu. Lokakuun säästä en ole varma, mutta se saattaa olla pohjoisempana jo koleampi.

        Portosta käsin autoilumatkan päässä ovat mm. Braga, Penafiel (itse kylässä ei ole sinänsä nähtävää mutta siellä on Quinta da Aveledan viinitila, josta mm. Casal Garcia tulee), Amarante, Mateus-palatsi (Mateus Rosen "kotipaikka"), Viseu jne. Douron jokilaakso on upean näköinen ja Vila Nova de Gaian portviinitaloissa "toispuoljokkee" kannattaa tietysti vierailla.


    • Minun ensimmäinen käyntikohteeni Portugalissa oli Porton kaupunki lokakuussa tai oliko peräti marraskuussa v. 1994. Sen jälkeen olen käynyt Portossa muutamia kertoja keväällä ja syksyllä työmatkoilla. Jokiristeilyn taisin tehdä v. -95 lokakuun lopulla ja minua tuurasi, sillä sää oli vuodenaikaan nähden mitä parhain (n. 25 C).

      Douro-joen seutu Portossa on Unescon maailman- perintölistalla ja aluetta on eri lähteistä peräisin olevilla varoilla entisöity vuosien mittaan. V. -94 seudun kiinteistökanta oli erittäin surkeassa kunnossa.

      Portugalin kesä on suhteellisen kuiva, nykyään, ilmeisesti ilmastomuutoksesta johtuen, myös Pohjois-Portugalissa. Toki, vuodet eivät ole veljeksiä, niinpä esim. viime kesä oli koko Portugalissa keskimääräistä sateisempi (mikä ei suomalaisen mittapuun mukaan merkitse kovin sateista) ja viileämpi; syksy puolestaan oli normaalia kuivempi ja lämpimämpi, niin että rantakausi esim. Algarvessa jatkui aina lokakuun loppuun saakka. Lissabonin päivälämpöilatkin nousivat aivan marraskuun alkuun saakka 20-25 C:een.

      Virallisesti rantakausi alkaa Portugalissa kesäkuun alussa ja päättyy viimeistään syyskuun puolessa välissä koulujen alkaessa ja viimeistenkin kesälomien loppuessa. Virallinen rantakausi merkitsee mm. sitä, että rannalla on vahti ja että ranta siivotaan säännöllisesti ja että uimaveden laatua tarkkaillaan.

      Rannoilla voi toki oleskella ja mennä uimaan muinakin aikoina ja on paljon rantoja, joilla ei ole palveluita.

      Keski- ja Pohjois-Portugalissa merivesi on kylmästä merivirrasta johtuen viileää myös kesällä ja jää 16-18 C:een.

      Jos kevät on ollut jota kuinkin normaali eli vettä on tullut, eivät maaston vihresyerot Lissabonin ja Porton ympäristössä ole merkittävät. Pohjoisessa kasvaa enemmän metsää, mikä tietenkin lisää vihreyttä. Kuivan kesän jälkeen sekä Lissabonin ympäristössä että pohjoisessa maaston kasvillisuus on kellastunutta tai ruskettunutta.

      Portugalin keskikesän vitsauksena ovat metsäpalot, jotka kuivina kesinä saattavat olla hyvin tuhoisia. Tänä vuonna paloja oli kesällä vähän, mutta syys- ja lokakuusssa ja vielä marraskuun alussakin ennnätysmäisen runsaasti.

      Porton lämpötilat ovat Lissabonin lämpötiloja 3-5 C matalampia keväällä ja syksyllä. Pohjoisessa myös sataa tilastollisesti enemmän. Rantakausi siellä päättynee viimeistään syyskuun alussa. Lissabonin alueella kausi jatkuu pidempään säistä riippuen.

      Kesäkuun alku juhannukseen saakka voi olla vielä epävakaista myös Lissabonissa. Täällä noudatetaan hyvin pitkälle kalenterin mukaista vuodenaikajakoa, niin että kesä alkaa kesäpäivänseisauksesta ja päättyy syyspäiväntasaukseen.

      Porton ja Lissabonin välillä sijaitsee Figueira da Fozin rantakaupunki, joka on runsaan kahden tunnin junamatkan päässä sekä Portosta että Lissabonista. Junat pysähtyvät historiallisessa Coimbran kaupungissa, jonka vanha kaupunki on rakennettu kauniin Mondego-joen rannalle.

      Ensi kertaa Portugaliin aikovalle suositan ilman muuta tutustumista Lissaboniin, sillä pääosa Portugalin historiaa on tehty siellä. Lissabonista löytyy mm. museoita moneen lähtöön, kauniita vanhoja puistoja, kasvitieteellinen puutarha, v. 1998:n maailmannäyttelyn rakennettu Parque des Nacõesin alue Tejo-joen rannalla, jossa on mm. erittäin mielenkiintoinen Oceanário-akvaario.

      Viineistä kiinnostuneille voin suositella käyntiä mm. Azeitaõhin, jossa sijaitsevat Fonsecan (mm. Periquita) viinintuotantolaitokset. Viiniä tuotetaan myös Palmelassa, Lissabonin kupeessa. Matkaa Alentejoon jo suosittelinkin. Sieltä löytyy erittäin paljon viinitiloja, tunnetuimpia viinialueita ovat Borba, Reguengos, Monsaraz, Estremoz.

      Alentejo on myös tunnettu korkkipuistaan; Portugali onkin maailman johtava korkintuottajamaa.

    • Kesäkuussa 2007 olimme Porton seudulla,että Dourolla viikon automatkalla.Hiljaista oli turismi siihen aikaan sillä päin.Auton vuokraus on ilman muuta järkevää,liikenne on aivan normaalia.Maksullisilla moottoriteillä tosi vähän liikennettä.Hiekkarantoja kyllä riittää,mutta palvelut puuttuvat.Nähtävyyksiä Lissabonin seudulla enemmän.Säätila siihen aikaan "suomenkesä".Majoituksen olimme varanneet etukäteen osoitteesta www.wonderfulland.com (viihtyisiä kauniilla paikoilla)

    • Lissabon/Porto

      Hei

      Kuten muutama muukin vastaaja, suosittelen Lissabonia. Mutta Portoon ehtii hyvin parin päivän reissulle, noin 350 km suuntaansa kunnon moottoritietä. Autoilu Lissabonin keskustassa on, hmm, no aika kaoottista. Portossa ajetaan paljon rauhallisemmin kuin Lissabonissa.
      Moottoriteillä ajetaan lujaa, mutta siellä pärjää hyvin ihan normaalinopeuttakin (130-140km/h) ajava auto, ei jää jalkoihin, mutta ei kyllä ole jonon ekakaan.

      Lissabonin ja Porton välillä on jo mainittujen kohteiden lisäksi Obidos, hieno vanha kaupunki sekin

      Portossa suositan myös portviinitaloja ja Douron risteilyjä.

      Lissabonista on mainitsematta vielä yksi mielestäni upea paikka, Cabo da Roca, Euroopan mantereen läntisin paikka, samalla matkalla voi käydä hämmästelemässä Sintran palatseja ja hienoa vuoristoluontoa.

      Arrabidan vuoristo on hieno, suositan patikkaretkeä tai vaikkapa delffiinien bongausta.

      • Kikka

        Kyllä kannattaa Obidoksessa poiketa minunkin mielestä. Ajelimme viime kesänä koko matkan ihan pohjoisesta Lissaboniin asti ja yksittäisistä pikkupaikkakunnista tuo jäi mieleen tosi viehkeänä pikkukylänä, jossa valkoisia taloja, kapeita katuja, muuri ympärillä - ja paljon turisteja jo silloin, vaikka oli vasta kesäkuun alku, ei siis turistiaika.

        Merivesi tosiaan kylmää siellä länsirannikolla ja usein aika isoja aaltojakin. Ketään ei uimassa näkyny ainakaan tuohon aikaan kesästä eikä itsekään mieli tehnyt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1867
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1563
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1266
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1214
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1212
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1140
    Aihe