Toiminnallinen heikkonäköisyys ja laserleikkaus, kokemuksia?

jetton

Olen 41-vuotias mies, jolla on lapsuudessa (todettu 7-vuotiaana) hoitamatta jäänyt vasemman silmän toiminnallinen heikkonäköisyys eli ns. laiska silmä (ei karsastus). Oikean silmän näön ollessa kutakuinkin normaali. Silmien liian suuren eriparisuuden takia silmälasien/piilolinssien käyttö ei ollut mahdollista. Käytännössä olen siis elänyt yksisilmäisenä ilman tarvetta silmälasien käyttöön. Nyt vanhempana alkaa tietenkin ikänäkö vaivata, lähinnä kun on hämärää.

Vasen silmä ei ole sokea, siinä on ns. liikkumisnäkö, eli en törmäile huonekaluihin, erotan kyllä esineet (kirjat, kynät, paperit) pöydällä, kuten myös värit, mutta lukea en sillä näe. Hajataiton takia myös ääriviivat/muodot ovat epätarkkoja.

Valitettavasti toiminnallista heikkonäköisyyttä ei voida aikuisena leikkauksilla korjata, sillä kyseessä on ennemminkin silmän ja aivojen välisestä toimintahäiriöstä kuin optisesta ongelmasta. Ihmisen näköjärjestelmä kun muotoutuu 10 ikävuoteen mennessä, jonka jälkeen vaillinaisten hermoratojen aiheuttamaa heikkoa näkökykyä on lähes mahdotonta korjata tai edes parantaa.

Kävin eilen tutkituttamassa silmäni laserleikkauksia tekevän yksityisen silmälääkärin luona ja tuloksena silmien osalta seuraavat arvot: vasen silmä 8 d (hajataitto yli 1) ja oikea 2.5 d. Lasikorjattuna vasemman silmän visusarvo on 0.2 (edelleen heikko). Koska vasemman silmän taittovirhe on niin suuri, tarvitaan kaksi leikkausta, jotta päästäisiin lähelle nolla-taittoa. Sarveiskalvot ovat n. 0.530 mm paksuja, joten ne ovat riittävän paksuja kahteenkin leikkaukseen. Sitä paitsi, plus-näön leikkauksessa ei kuulemma tarvitse ”höylätä” niin paljon kuin likinäön yhteydessä.

MUTTA mahdollisella leikkauksella saavutetaan ainoastaan silmän palauttaminen optisesti kuntoon, leikkaus ei tule vaikuttamaan toiminnalliseen näköhäiriöön mainittavasti. Näin väittää koululääketiede ja silmälääkärinkin mukaan leikkauksen jälkeen parhaimmassakin tapauksessa näkökyky voisi parantua tuon 0.2 visusta. Missään tapauksessa siitä ei tule niin hyvää kuin oikeasta silmästä.

KYSYMYS:

Jos sinulla on/oli vastaavanlainen oire (toiminnallinen heikkonäköisyys) ja olet käynyt laserleikkauksessa, miten leikkaus käytännössä vaikutti näkökykyysi?

2

1730

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hei, minulla on vastaava vaiva ja huonon silmän leikkausta on väläyelty ja olen jonossa silmäklinikan tutkimuksiin. Leikkautitko silmäsi ja miten pärjäilet silmäsi kanssa nykyisin.

  • Anonyymi

   Minulla on hieman vastaavanlainen tilanne, mutta plussaa oli laiskemmassa silmässä vähemmän ja näöntarkkuus oli siinä saatu lapsena tehdyn peittohoidon seurauksena paremmaksi (visus lasikorjattuna 0,8). Silmään tehtiin lasik ja lopputulos oli se, että näin sillä silmällä hieman paremmin, kuin silmälasikorjauksella.
   Plussanäköä, kun leikataan, niin usein tulee siihen silmään enemmän kaikkea valon siroamis yms halo-ongelmia. Minullekin tuli, mutta silti olen tyytyväinen, koska näkökyky parantui.
   Kymmenessä vuodessa tosin leikkauksen vaikutukseen tuli palautumista kohti vanhoja arvoja, koska sekin on vissiin yleisempää, kun plussaa leikataan.
   olen kuitenkin tytyväinen, koska en tarvitse niin paksua linssiä tuohon silmään, kuin ennen,
   Nykyään tullut sitten vielä ikänäkö molempiin silmiin.
   Suunnittelen linssileikkausta molempiin silmiin, eli tekomykiöitä.
   Toiseen ehkä monitehomykiö ja toiseen yksiteho. Tai sitten molempiin moniteho.
   Pitää ottaa selvää kuinka minulla mikäkin vaihtoehto toimisi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. En minä alussa sua pitänyt kauniina

   Mutta nyt olet silmissäni maailman ihanin nainen. En edes käsitä, mitä tapahtui. Pikkuhiljaa muutuit silmissäni haluttavimmaksi naiseksi koko maailmas
   Tunteet
   181
   2156
  2. Tämäkin vielä! Steppi suviseuroissa

   Nyt on maailmankirjat sekaisin, En ollut uskoa silmiäni. Selvänä teltassa lauloi muiden mukana.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   64
   2024
  3. Voisitko mies kirjoittaa

   Jotain kivaa ja siten että tunnistaisin itseni varmasti? Ei ilkeilyjä..
   Ikävä
   48
   1057
  4. Kirjoitan sulle sydämestäni

   Syvin toiveeni on päästä kanssasi suhteeseen, saada tutustua sinuun ja että sinäkin tuntisit minut sellaisena kuin olen. Minulla on paljon rakkautta s
   Tunteet
   58
   816
  5. uskallatkohan laittaa

   Kerro jotain mistä sinussa pidän? Tunnemme toisemme riittävän hyvin tietääksemme toisistamme nämä asiat melko osuvasti.
   Ikävä
   36
   739
  6. Homseksuaaliksi syntyminen - vuosisadan sumutus?

   Tieteellinen fakta on ettei homoseksuaaliksi voi syntyä vaan homoseksuaaliksi ruvetaan. Tätä kylmää ja itsestäänselvää tosiasiaa ei aivan viime vuosik
   Luterilaisuus
   254
   711
  7. Meillä on vain telepaattinen suhde

   Tai siis mulla suhun. Yksipuolinen se on, ja romanttinen kaikesta huolimatta. Mielikuvitus korvaa sen, mitä ei koskaan ollut.
   Ikävä
   61
   689
  8. Ei tiemme enää kohtaa

   Joten älä odota, että ilmestyisin elämääsi. Se, mitä on tapahtunut on mennyttä, eikä sitä enää saa takaisin. Voi olla, että et näe minua pitkään aikaa
   Ikävä
   69
   675
  9. Body count

   Sanotaan että miehellä tulevaisuus ratkaisee ja naisella menneisyys kun etsitään oikeasti vakavaan parisuhteeseen toista. Jos naisella paljastuu oleva
   Sinkut
   238
   650
  Aihe