Toiminnallinen heikkonäköisyys ja laserleikkaus, kokemuksia?

jetton

Olen 41-vuotias mies, jolla on lapsuudessa (todettu 7-vuotiaana) hoitamatta jäänyt vasemman silmän toiminnallinen heikkonäköisyys eli ns. laiska silmä (ei karsastus). Oikean silmän näön ollessa kutakuinkin normaali. Silmien liian suuren eriparisuuden takia silmälasien/piilolinssien käyttö ei ollut mahdollista. Käytännössä olen siis elänyt yksisilmäisenä ilman tarvetta silmälasien käyttöön. Nyt vanhempana alkaa tietenkin ikänäkö vaivata, lähinnä kun on hämärää.

Vasen silmä ei ole sokea, siinä on ns. liikkumisnäkö, eli en törmäile huonekaluihin, erotan kyllä esineet (kirjat, kynät, paperit) pöydällä, kuten myös värit, mutta lukea en sillä näe. Hajataiton takia myös ääriviivat/muodot ovat epätarkkoja.

Valitettavasti toiminnallista heikkonäköisyyttä ei voida aikuisena leikkauksilla korjata, sillä kyseessä on ennemminkin silmän ja aivojen välisestä toimintahäiriöstä kuin optisesta ongelmasta. Ihmisen näköjärjestelmä kun muotoutuu 10 ikävuoteen mennessä, jonka jälkeen vaillinaisten hermoratojen aiheuttamaa heikkoa näkökykyä on lähes mahdotonta korjata tai edes parantaa.

Kävin eilen tutkituttamassa silmäni laserleikkauksia tekevän yksityisen silmälääkärin luona ja tuloksena silmien osalta seuraavat arvot: vasen silmä 8 d (hajataitto yli 1) ja oikea 2.5 d. Lasikorjattuna vasemman silmän visusarvo on 0.2 (edelleen heikko). Koska vasemman silmän taittovirhe on niin suuri, tarvitaan kaksi leikkausta, jotta päästäisiin lähelle nolla-taittoa. Sarveiskalvot ovat n. 0.530 mm paksuja, joten ne ovat riittävän paksuja kahteenkin leikkaukseen. Sitä paitsi, plus-näön leikkauksessa ei kuulemma tarvitse ”höylätä” niin paljon kuin likinäön yhteydessä.

MUTTA mahdollisella leikkauksella saavutetaan ainoastaan silmän palauttaminen optisesti kuntoon, leikkaus ei tule vaikuttamaan toiminnalliseen näköhäiriöön mainittavasti. Näin väittää koululääketiede ja silmälääkärinkin mukaan leikkauksen jälkeen parhaimmassakin tapauksessa näkökyky voisi parantua tuon 0.2 visusta. Missään tapauksessa siitä ei tule niin hyvää kuin oikeasta silmästä.

KYSYMYS:

Jos sinulla on/oli vastaavanlainen oire (toiminnallinen heikkonäköisyys) ja olet käynyt laserleikkauksessa, miten leikkaus käytännössä vaikutti näkökykyysi?

3

3908

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hei, minulla on vastaava vaiva ja huonon silmän leikkausta on väläyelty ja olen jonossa silmäklinikan tutkimuksiin. Leikkautitko silmäsi ja miten pärjäilet silmäsi kanssa nykyisin.

    • Anonyymi

      Minulla on hieman vastaavanlainen tilanne, mutta plussaa oli laiskemmassa silmässä vähemmän ja näöntarkkuus oli siinä saatu lapsena tehdyn peittohoidon seurauksena paremmaksi (visus lasikorjattuna 0,8). Silmään tehtiin lasik ja lopputulos oli se, että näin sillä silmällä hieman paremmin, kuin silmälasikorjauksella.
      Plussanäköä, kun leikataan, niin usein tulee siihen silmään enemmän kaikkea valon siroamis yms halo-ongelmia. Minullekin tuli, mutta silti olen tyytyväinen, koska näkökyky parantui.
      Kymmenessä vuodessa tosin leikkauksen vaikutukseen tuli palautumista kohti vanhoja arvoja, koska sekin on vissiin yleisempää, kun plussaa leikataan.
      olen kuitenkin tytyväinen, koska en tarvitse niin paksua linssiä tuohon silmään, kuin ennen,
      Nykyään tullut sitten vielä ikänäkö molempiin silmiin.
      Suunnittelen linssileikkausta molempiin silmiin, eli tekomykiöitä.
      Toiseen ehkä monitehomykiö ja toiseen yksiteho. Tai sitten molempiin moniteho.
      Pitää ottaa selvää kuinka minulla mikäkin vaihtoehto toimisi.

    • Anonyymi

      HEI MINULLA ON MYÖS NIIN SANOTTU LAISKA SILMÄ NYT OLEN MEOSSA KAIHI LEIKAUKSEEN SILMÄ LÄÄKÄRI SANOI ETTÄ MOLEMMAT SILMÄT MUTTA TAYS SANOI ETTÄ VAAN TOINEN SE LLAISKA SILMÄ KUULEMMA EI MUUTU MIHINKÄÄN VAIKKA LEIKKATAIS ONKO KELÄÄN TIETOA TÄLLÄISESTÄ ASIASTA KIITOS

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      250
      18375
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      81
      3100
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2151
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      265
      1387
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1262
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1073
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      949
    Aihe