sanasta kääpiö

kääpiö-man

Itseäni ärsyttää suuresti termi "lyhytkasvuinen" kun kuvataa kääpiökasvuista henkilöä. Itse olen vain 148,7cm pitkä mies ja ainakin omasta mielestäni olen ihan täysikasvuinen!

Siis kääpiö on kääpiö, eikä siinä pitäisi olla mitään ihmeellistä. En ymmärrä että missä kohtaa sana kääpiö on tullut negatiivikseksi, sitä sanaahan ollaan käytetty kautta historian ilman negatiivista konteksia.

Itseäni ainakin tekisi mieli potkaista jokaista sääreen, joka käyttää sanaa lyhytkasvuinen minun kohdalla. Eihän diabetikoistakaan sanota "insuliiniaineenvaihdunnan häiriöistä kärsivä henkilö" !!

Diabeetikko on diabeetikko ja kääpiö on kääpiö.

16

3610

  Vastaukset

  • Kivat sulle, taiat olla Savolainen?

  • Kääpiö-sanan syrjiminen on outoa, koska sitä on tosiaankin aina käytetty. Jos joku nyt voisi ystävällisesti kertoa, että mikä siinä sanassa niin pahaa on? Sehän on aivan tavallinen sana! jos joku muuttaa neutraalin sanan omassa päässään negatiiviseksi, niin ei kai se ole muiden ongelma?!

   Englannissa puhutaan "lyhytkasvuisuudesta" sanalla 'dwarfism' (suom. kääpiökasvu, kääpiöisyys) joka siis juontuu sanasta 'dwarf' eli kääpiö!

   • Eiköhän tämä asia ole jo jankutettu moneen kertaan, jos joku tykkää siitä että häntä kutsutaan kääpiöksi, niin siitä vain. Mutta antakaa meille, jotka emme tuosta sanasta pidä, myös oikeus kantaamme. Jos tekisi gallupin mitä ihmisille tulee mieleen sanasta "kääpiö" niin suurin osa mieltää sen satuolentoa kuvaavaksi termiksi. Eli olennolle, ei oikealle ihmiselle, joka on tasavertainen kansalainen ja joka on uskottava, aikuinen ihminen.Eihän mekään sanota ns. normaali kokoisia ihmisiä jättiläisiksi, vaikka he meidän korkeudelta siltä näyttävätkin.Kun tuolla ihmisten seassa liikkuu, kuulee taas lasten suusta totuuden, kun heistä suurin osa toteaa vanhemmileen että "katso kun pieni ihminen/äiti/nainen/mies/vaimo" Eivät hekään yhdistä meitä kääpiö sanaan jos eivät heidän vanhempansa sitä tee. Onneks vastaani on tullut näin aikuis iällä vain fiksuja ihmisiä, jotka eivät halua loukata minua alentavilla nimityksillä. Toisin oli joskus 60-luvulla kun ei oltu vielä näin sivistyneitä kuin nykyään. Mutta tämä sivistys ei ole kai tavoittanut vielä kaikkia, vaikka te haluattekin brassailla joillakin tiedoilla mitä olette "googlettamalla" löytäneet (jostan syystä te ihme kyllä olette oppineet käyttämään tietokonetta : )))


   • -bertta- kirjoitti:

    Eiköhän tämä asia ole jo jankutettu moneen kertaan, jos joku tykkää siitä että häntä kutsutaan kääpiöksi, niin siitä vain. Mutta antakaa meille, jotka emme tuosta sanasta pidä, myös oikeus kantaamme. Jos tekisi gallupin mitä ihmisille tulee mieleen sanasta "kääpiö" niin suurin osa mieltää sen satuolentoa kuvaavaksi termiksi. Eli olennolle, ei oikealle ihmiselle, joka on tasavertainen kansalainen ja joka on uskottava, aikuinen ihminen.Eihän mekään sanota ns. normaali kokoisia ihmisiä jättiläisiksi, vaikka he meidän korkeudelta siltä näyttävätkin.Kun tuolla ihmisten seassa liikkuu, kuulee taas lasten suusta totuuden, kun heistä suurin osa toteaa vanhemmileen että "katso kun pieni ihminen/äiti/nainen/mies/vaimo" Eivät hekään yhdistä meitä kääpiö sanaan jos eivät heidän vanhempansa sitä tee. Onneks vastaani on tullut näin aikuis iällä vain fiksuja ihmisiä, jotka eivät halua loukata minua alentavilla nimityksillä. Toisin oli joskus 60-luvulla kun ei oltu vielä näin sivistyneitä kuin nykyään. Mutta tämä sivistys ei ole kai tavoittanut vielä kaikkia, vaikka te haluattekin brassailla joillakin tiedoilla mitä olette "googlettamalla" löytäneet (jostan syystä te ihme kyllä olette oppineet käyttämään tietokonetta : )))

    Sanoisin näitä"metrin" mittaisia ihmisiä , pikku ihmisiksi.


   • se on välikasvuinen sillä lailla että kääpiö sana ei todellakaan kuulosta kivalta kuulla aikusten eikä lasten suusta eikä yleensäkkään keltään. tiedän sen omasta kokemuksesta koska olen lyhytkasvuinen enkä taatusti sitä haluaisi olla enkä kuulla koko kääpiö sanaa sillä se loukkaa suunnattomasti.


  • taas näitä

  • sana "dwarf" on asiallinen ilmaisu ja "midget" ei, ja tv-sarjojen suomennoksissa se täytyy ilmaista niin, että paheksutaan sanaa "kääpiö" ja korjataan sana lyhytkasvuiseksi. Niin se asenne siirtyy suomenkieleen.

   • No kyl se kääpiö-sanakin vois olla neutraali, mutta kun muut ihmiset sen kuullessaan rupeavat laskemaan leikkiä ja niin edelleen. :( Jos kääpiöisyys olisi kunnioitettava titteli, niin ei sitten olis ongelmaa.


  • aahahhahahah nii pakko potkasta sääreen ku et yletä turpaan vetämään =D

   • Ei, ensin voi lyödä palleille (jos sulla semosia on...?) ja sen jälkeen leegot kurkkuun... :-)


  • Hei

   Etsimme lyhytkasvuista ihmistä Elias Koskimiehen elokuvaan Likainen pommi tänään 27.10.10 keskiviikkona kuvattavaan kohtaukseen.

   Haluaisitko mukaan? Ota yhteyttä samantien niin kerron lisää tästä!

   Kaisa
   040 969 42 84

  • Mites olis Hobitti tai Umppa-Lumppa?

  • Kunniaa kääpiöille!

   • Miksi? Eikö yhteiskunta anna tarpeeksi vielä tukiaisia?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Miksi? Eikö yhteiskunta anna tarpeeksi vielä tukiaisia?

    Mitä tukiaisia, kerroppa minullekkin jos tiedät??? Kyllä minä, ja kaikki lyhärit joita tunnen, teemme ihan rehellistä työtä. Ja ei missään pilipali ammateissa, akateemisesti koulutettuja meistä on suuri osa. Ja sen jälkeen ansaitulla eläkkeellä, aivan niinkuin kuuluukin.
    Luulisi sinullakin olevan parempaakin tekemistä kuin katkeroitua siitä ettet itse pääse sieltä kaljatuopin äärestä minnekkään, paitsi äidin peräkamariin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mitä tukiaisia, kerroppa minullekkin jos tiedät??? Kyllä minä, ja kaikki lyhärit joita tunnen, teemme ihan rehellistä työtä. Ja ei missään pilipali ammateissa, akateemisesti koulutettuja meistä on suuri osa. Ja sen jälkeen ansaitulla eläkkeellä, aivan niinkuin kuuluukin.
    Luulisi sinullakin olevan parempaakin tekemistä kuin katkeroitua siitä ettet itse pääse sieltä kaljatuopin äärestä minnekkään, paitsi äidin peräkamariin.

    Akateemisuus ei tee kenestäkään parempaa ihmistä eikä näköjään ainakaan tuo sivistystä. Kokeilepa olla töissä pari viikkoa ilman siivoojaa. Jos olisin ilkeä voisin heittää, etteikö lyhytkasvuisista ole tekemään fyysisiä (=pilipali?) töitä?


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa jatkaa Jari-Matin mollaamista

   Seiskassa avautuu Maisa taas JM:n ”pettämisestä” (kätevästi unohtuu että maisa oli se varsinainen pettäjä) ja ”taloussotkuista”. On kyllä muijalla po
   119
   11125
  2. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   Kotimaiset julkkisjuorut
   257
   8207
  3. Sofia Belorf kuljetti setelipinoja matkalaukussaan, kertoo tullivirkailija 28.5.20

   Tullivirkailija todisti Katiska-oikeudenkäynnissä ja kertoi Sofian jääneen kiinni paksujen (50 euron) setelinippujen kuljetuksesta matkalaukussaan. Ni
   76
   3388
  4. Sanna Marinin hallitus Suomen historian suosituin

   Jopa persuistakin 1/3 pitää Marinin hallitusta hyvänä. Edellinen ennätys on Paavo Lipposen hallituksen ajoilta. Voidaan tehdä johtopäätös: suomalaine
   Maailman menoa
   198
   2263
  5. KALJAA PÄÄSEE OSTAMAAN VIROSTA 1.6 !!!

   MIKÄ ONNEN PÄIVÄ! Viro avaa rajat suomalaisille kaljanostajille kesäkuun alusta. Suomalaiset pääsevät Viroon ilman, että heidän tarvitsee jäädä maahan
   Maailman menoa
   71
   2151