Suomen pystykorva

kertokaa

Kertokaapa Suomen pystykorvasta kommenteja.
Olen aikeissa hommata lintukoiraa ja pystäri olisi mielenkiintoinen. Haluaisin kuitenkin kysäistä että onko sen haukuntaan pihapiirissä mahdolista vaikuttaa koulutuksella vai onko se enemmän luonteesta kiinni. Ja rajoittuuko sen riista pelkästään lintuihin ja näätiin, vai oletteko saaneet koiran kiinnostumaan muustakin ?
Kaikki kommentit ovat tervetulleita.
Kiitos

13

7622

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikinokka......

      Jaa-a mitenkähn saisin kerrottua mahdollisemman lyhyesti.... Näin aluksi voisin sanoa Mitä enemmän puuhastelet, juttelet olet yhdessä pystiksen kanssa sitä uskollisimman ja paremman koiran siitä saat. Hemmottelulla ja yhdessäololla et saa metsästysviettiä pois. Punaturkista saa vaikka mitä irti kunhan olet sen kanssa. Meillä pystis haukkuu linnut/näädät ym, ajaa jänikset ja noutaa sorsat. "Etippä kissssssa" käskyä totellaan hyvinkin mielellään :D Myös hirviä on haukuttu mutta ampumatta olen jättänyt ja sen jälkeen ei hirven jäljille lähdetä niin helposti. Myös muutama kettu on tullut ammuttua. Pystykorvan saa oikeastaan kiinnostumaan mistä tahansa mikä liikkuu tai ääntele kunhan itse olet kiinnostunut ja koirasi suostuu "palvelemaan" sinua ja oivalaa mitä haluat...
      Asun taajamssa ja eipä ole tullut naapureilta sanomisia 2 kertaa lenkillä käynti ja päivällä ja iltasella sisällä käynti pitää pikinokan hiljasena häkissä. Tietysti ohimeneville uros koirille pitää rähjätä. Alussa piti käydä käskemässä koira hiljaiseksi tämän haukuttua pikkulintuja.
      Suomenpystykorva on melko helppo koira jos saat sen luottamuksen. Pystykorva vaati myös ymmärrystä sen oma "sielun elämä" on hyvinkin mielenkiintoinen. Omaatahtoa koirasta löytyy sekä oiva pihavahti..

      • hyvin paljon

        hyvältä rupesi tuntumaan nuo kommentit.
        Kysyisin vielä että kuinka helppo pystykorvan oli opettaa tuo jänikselle ajo, ja kuinka ajo sujuu verrattuna ajokoiraan.
        Kiitos


      • pikinokka.....
        hyvin paljon kirjoitti:

        hyvältä rupesi tuntumaan nuo kommentit.
        Kysyisin vielä että kuinka helppo pystykorvan oli opettaa tuo jänikselle ajo, ja kuinka ajo sujuu verrattuna ajokoiraan.
        Kiitos

        Pystykorvahan ei ole varsinaisesti ajava koirarotu joten isoin "ongelmahan" on kestävyys. Voisin sanoa että pystykorva on yksi nopeimmista koiraroduista vinttikoirien jälkeen. Se omaa niinsanotun räjähtävän nopeuden eli pinkaisee "0-100km/h" jo ekoilla metreillä. :D Kuitenkaan se ei pysty pitämään huippunopeuttaa ylläään kovinkaan pitkään kun taas ajokoira on hitaampi mutta jaksaa juosta jäniksen perässä pitkään. Pystykorva ei ainakaan meillä aja jänistä kovinkaan pitkään eikä se lähde 500m pitemmälle usein paljon lähempänä.
        Opettamisessa ei ole ollut mitään ongelmaa. Alussa ammuttiin pari kanalintua jolloin koiralle tuli selväksi että näitä haetaan. Sitten mentiin seudulle missä on jäniksiä ja koiralähtee tietysti ajamaan haukkuen (ulinaa saman tapaista millainen on ajokoirienkin ääni) ja sitten on pammautettu. Ja siitä lähtien on ajettu myös jäniksia ja haukuttukanalintuja. Mutta jos jäniksiä ei halua niin jättää ampumatta ja toruu... Sen takia en koiraani käytä haukkukokeissa koska jänisajoista saa miinus pisteitä kun taas narttun olen pitänyt pelkkänä lintukoirana ja sorsassa.
        Tuli tönkösti selitettyä mutta kehumalla koira kyllä tajuaa mitä haluat...


      • Pystykorvainen
        hyvin paljon kirjoitti:

        hyvältä rupesi tuntumaan nuo kommentit.
        Kysyisin vielä että kuinka helppo pystykorvan oli opettaa tuo jänikselle ajo, ja kuinka ajo sujuu verrattuna ajokoiraan.
        Kiitos

        Kyllähän se jänistä oppii ajamaan, oma nuori pystykorvani ajaa jänistä semmoiset 15-30min. jänistä en aijo sille ampua koska siitä voi olla haittaa linnun metsästyksessä. Jäniksen ajussa ajokoira on tietenkin parempi, mutta eräs tuttuni väitti saaneensa joskus pystykorvasta hyvän jäniskoiran.


    • se--

      Hyvä koirahan tuo pystykorva on ollu. Haukkumiseen voi ehkä vaikuttaa koulutuksellakin, ainakin tutuilla on onnistunut kohtalaisen hyvin. Itselläni ei ole tarvinnut kouluttaa, kun ei paljon häkissä hauku. Naapurin koira kyllä huutaa kuin viimestä päivää; ehkä se on luonteestakin kiinni kuinka herkkähaukkuinen koira on. Riista ei rajoitu pelkästään lintuihin ja näätiin, vaan pystyyhän sillä metästämään melkein mitä tahansa oravasta hirveen :D
      Itse en ole muuta riistaa ampunut kuin lintuja, joten nykyään ei enää muun riistan perään usein lähde.

    • Luu

      Oletko lukenut hyvät kirjat pystykorvista "Pikinokka Pystykorva" ja "Suomenpystykorva metsällä ja kotona"?

    • Ellis

      Omat kokemukseni SPK'sta ovat varsin positiivisia. :) Itselläni on kyseisen rodun edustaja, lintuja tosin pääasiassa haukkuu. Mutta onhan paljon SPK'ia käytössä muunkin riistan metsästyksessä, sitä en epäile yhtään. Ja kyllähän se haukkuu, niin metsällä kuin kotonakin, mutta ei ilman syytä. Mitä nyt välistä kaverille ärähtää verkkoseinän läpi. Tietenkin SPK on herkkähaukkuisempi kuin jotkin muut rodut, että jos hiljaisuus on taattava, niin en välttämättä kyseistä rotua suosittelisi.


      Mutta, kaikenkaikkiaan SPK on erittäin ihmisystävällinen, iloinen, ja reipas koira, eli suosittelen lämpimästi. :))

    • ^^4ni^^

      Mulla on pystykorva ja se haukkuu kaikkee mitä eteen sattuu: metsäkanalinnut,hirvet,näädät,supit ym..
      Pystykorva on yleensä kaiken riistan koira :) Pystykorva on herkkä haukkumaan pihapiirissä,meillä ei tarvii kun kävelijä tai jokin haju olla niin alkaa haukkuminen,ei sitä kannata estää mitenkään rajusti voi olla että se ei hauku metsällä mitään riistaa sen jälkeen..Onhan tietysti luonteet erillaisia se riippuu onko uros vai narttu :)

      • Henzu21

        Meidän suomenpystykorva lähti tossa viime sunnuntaina kun oltiin lintu metsällä peuran perään. Olimme aika kaukana kotoa koira kerkesi nostaa metson puuhun ja sit läks. koira oli hävyksissä torstaihin asti. me hädissään laitoimme ilmoituksia lehtiin radioihin.... sitten torstaina päivällä eräs nainen soittii että taitaa tämä teidän pystykorva olla täälllä meidän pihalla. niimpä lähdimme hakemaan koiraa. Nainen kertoi että pystäri oli kertonut hänelle kaikista kokemuksistaan ulvomalla ja jolisemalla. Täti oli niin innoissaan kehui miten ihana koira meillä on. mutta kyllä se tuntui hyvältä saada koira kotiin. sai yöt nukuttua. vanha ajurimmekin sai elämän ilonsa takaisin.

        Sellaista kysyisin vielä:
        Olisiko kenelläkään puhdasrotuista suomenpystykorva narttua jolle haluaisitte pentuja?
        Me haluaisimme jatkaa hyvä sukuisen pystärimme sukua. Otathan yhteyttä jos kiinnostaa.


    • jaakko poika

      Kyllä pystykorvien haukkumiseen on vaikea vaikuttaa kouluttamisella. Se on sille verissä. se voi uskoa hetken uskoa. Ja sitten taas se voi alkaa haukkua. Koira voi haukkua yksinäisyyttää, tais sitten se reagoi johonkin näkemäänsä. Olen myös lukennut pystärin herkästä luonteesta. Että se voi loukkaantua, aika herkästi kun sille sanottaan voimmakkaasti. t. jaakko

      • mageliin

        ...tarhalle ei mennä, jos koira haukkuu. Siis jos haluaa saada koirasta "hiljaisen häkkikoiran". Tosin ei hauku sitten vieraitakaan. Eli koulutuksen aikana häkkiä lähestyessä, jos/kun koira haukkuu/ulisee, käännytään kylmästi ja näkymättömiin odottelemaan. Ääni pennulla on surkea, mutta.. Kun tulee hiljaista homma uusiksi. Jossain vaiheessa koira odottaa että ovi tarhasta aukeaa. Muistaa vain palkita pentu onnistumisesta, makupala ja leikkiä..


      • lahtinen--
        mageliin kirjoitti:

        ...tarhalle ei mennä, jos koira haukkuu. Siis jos haluaa saada koirasta "hiljaisen häkkikoiran". Tosin ei hauku sitten vieraitakaan. Eli koulutuksen aikana häkkiä lähestyessä, jos/kun koira haukkuu/ulisee, käännytään kylmästi ja näkymättömiin odottelemaan. Ääni pennulla on surkea, mutta.. Kun tulee hiljaista homma uusiksi. Jossain vaiheessa koira odottaa että ovi tarhasta aukeaa. Muistaa vain palkita pentu onnistumisesta, makupala ja leikkiä..

        Kysyisin, että miten Suomenpystykorvan saa helpoiten haukkumaan Metsoa ja teertä? Vastauksia?


      • Metsässä menijät
        lahtinen-- kirjoitti:

        Kysyisin, että miten Suomenpystykorvan saa helpoiten haukkumaan Metsoa ja teertä? Vastauksia?

        Meillä on 6kk suomenpystykorva uros. Koira lähti 5kk ikäisenä ekan kerran isännän mukaan oikeaan lintujahtiin. Heti ekalla käynnillä saatiin pennulle alas ammuttua 1 teeri. Koira ei tietenkään mitenkään haukkunut sitä yms. reagoinut. Annoimme koiran rauhassa tutustua teeriin haistelemalla/repimällä sitä metsässä ja kotonakin vielä. Tätä me toisteltiin parisen kertaa, niin koira alko jo juosta lintujen perässä korvat pystyssä ja oli kovin kiinnostunut kaikista linnuista, ei tosin vielä puusta haukkunut. Kerran on 6kk koiramme haukkunut teertä puusta ja alaskin saatiin. Teeri jäi kitumaan, isäntä ampui vahingossa siipeen. 6kk koiramme kuitenki päätti sen teerin päivän, hyökkäsi vain kimppuun ja kaulasta kiinni. Se oli jotenki outo katsottavaa kun pentukoira tappaa ison linnun. Luulin että se haluais leikkiä sen kanssa vain. Mutta onneksi kävi toisinpäin! Sinun siis pitää ensin koittaa ampua alas lintu koiralle. :)

        Me käytettiin penikkaa 4kk ikäsestä asti päivittäin metsässä eli ''tulevalla työpaikalla'' juoksuttamassa ilman mitään pyssyjä. Ensin koira vinkaisi kun törmäsi jokaikiseen kantoon yms. Nyt 6kk kulkee metsässä kuin vanhatekijä. Suosittelen ensin opettamaan koiralle mikä sen työpaikka on ja miten siellä liikutaan ennenkö alatte ''tosi toimiin'' :)

        Ainiin pitäähän siihen pyssin ääneenkin totuttaa vielä. =)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5604
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1977
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      57
      1718
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      10
      1281
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe