Matkakertomus Madeiralta

Harmaa-pantteri

Tein jo kymmenennen matkani kolmen viime vuoden aikana. Useimmat matkoistani ovat olleet pitkiä kiertomatkoja. Olen esittänyt – en välttämättä aina tällä nimimerkillä – näillä palstoilla matkakertomukseni Intian, Normandian, Thaimaan, Kiinan ja Provencen kiertomatkoilta ja teenpä nytkin niin, vaikka kyseessä oli vain viikon matka Madeiralle, varmaan hyvin monelle palstalaiselle tutulle saarelle.

Olin jo kolmatta kertaa elämässäni Madeiralla. Ensimmäisen kerran olin siellä syys-lokakuussa 1980, toisen kerran huhtikuussa 1993 ja nyt jouluaaton aatosta uuden vuoden aaton aattoon. Aikaisemmilla matkoillani minulla on ollut seuralainen, mutta nyt olin sinkkuna, kun rakas vaimoni kuoli runsaat kolme vuotta sitten. Yksin jäämiseni on osaselitys viime vuosien runsaalle matkustelulle, joskin myös jo vaimoni kanssa teimme aina pari pitempää ulkomaanmatkaa vuodessa.

Lomailimme vaimoni kanssa Madeiralla siis huhtikuussa, jolloin luonto oli kukkeimmillaan ja Funchalin katuja reunustavat jakarandapuut röyhysivät sinisinä. Kuulimme jo silloin, että vuoden vaihteessa Funchal on vielä upeampi, kun sen jouluvalot loistavat ja mm. noissa jakarandapuissa palavat eriväriset lamput. Nyt kuulin, että niitä lamppuja on yhtä paljon kuin Madeiralla asukkaita, eli n. 285 000. Uskomattoman upea näky kaupunki kyllä oli. Helsingin jouluvalot eivät ole mitään niiden rinnalla.

Tarkoitukseni oli nyt olla joulu kotimaassa ja läheisteni parissa, kun sellaista oli pyydettykin, mutta sain päähäni lähteä nyt katsomaan niitä Funchalin jouluvaloja ja otin äkkilähdön matkan netistä. Ei ollut enää juuri valinnan varaa, joten hotellini oli todella vaatimaton yleensä käyttämääni tasoon verrattuna, mutta hyvällä paikalla, n. 3 km keskustasta länteen sijaitsevalla hotellialueella pääväylä Monumental Avenidan varrella se sijaitsi ja upeat meri- ja rantanäkymät huoneeni parvekkeelta olivat. Ja kun kyseessä oli joulun aika, matka hotellin vaatimattomuudesta huolimatta oli ihan tarpeeksi hinnakas, yli 800 euroa, vaikka siinä oli hieman äkkilähdön alennusta. Hintaan sisältyi päivittäinen hotelliaamiainen, joka oli hotellin tason mukaisesti vaatimaton.

Säät olivat koko ajan hyvät; joko täysin aurinkoista tai osapäiväisesti puolipilvistä, päivälämpötilat 18/ 22 Co. Funchlissa ei tullut sadepisaraakaan, mutta kokopäiväretkellä saaren keskiosissa yli kilometrin korkeudessa olimme muutaman kerran vettä tihkuvan pilven sisällä. Retken teimme tietysti bussilla, mutta liikuimme eri kohteissa myös jalkaisin.

Madeirahan on Portugaliin kuuluva autonominen alue, jolla on oma parlamenttinsa, lippunsa ja muut autonomian tunnukset. Saaren väestä asuu pääkaupungissa Funchalissa runsaat puolet, eli n. 150 000 henkeä. Funchalissa vain keskustan ydinalue ja alussa mainitsemani hotellialue ovat suurten kerrostalojen täyttämiä. Keskustassa on avarat kadut, joita reunustavat jakarandapuut ja oiden leveät jalkakäytävät ovat kaikki valkoisen ja mustan kiven mosaiikkia. Keskustan vieressä sijaitsevassa vanhassa kaupungissa yleensä vain kolmekerroksiset talot reunustavat hyvin kapeita katuja ja kujia. Laidoiltaan kaupunki nousee jyrkästi ylöspäin niin, että esim. Monten kaupunginosa on jo yli 600 metrin korkeudessa. Reuna-alueilla on vain pientaloja – ei niillä jyrkänteillä suuret pysyisikään – ja niissä kuulemma asuu yli puolet kaupunkilaisista.

Liikkuminen Funchalissa on korkeuserojen vuoksi työlästä. Mutta julkiset yhteydet ovat melko hyvät, taksit varsin halpoja, ja ala- ja yläkaupungin välillä kulkee myös varsin nopea ja vilkasliikenteinen ”ilmasilta”, n. parinkymmenen hengen hytit vaijereissaan.

Minusta parasta Madeirassa on sen luonto, jota voidaan sanoa ainutlaatuiseksi. Saari on vain hieman tuhannen neliökilometrin kokoinen, eli n. 50x20 km, mutta sen korkeuserot suuret ja jyrkät, ja luonto sen mukainen. Kun korkeimmat huiput nousevat lähes kahteen kilometriin, niin pienellä alueella luonto vaihtelee melkein subtrooppisesta tundraan. Keskisaarella on melko laaja ylätasanko yli 1,5 km:n korkeudessa, ja sen puuton luonto todellakin on jyrkässä vastakohdassa vain 10 km:n päässä siitä linnuntietä olevasta rannikon vehreydestä, jossa näin keskitalvellakin monenlaiset kukat leimusivat. Ja välillä on vyöhyke, jossa mahdottoman rehevät lehtimetsät puita kiertävine liaaneineen vaihtuvat järeäpuustoisiksi sankoiksi havumetsiksi.

Madeiran vuoristossa – autioita ylätasankoa lukuun ottamatta – sijaitsee paljon pieniä ja viehättäviä kyliä. Nykyisin niihin johtavat varsin hyvät joskin usein serpentiinimäiset tiet. Mutta menneinä aikoina nuo kylät ovat olleet vain jalka- tai aasipolkuyhteyksien varassa. Keskisaarella mahtavassa rotkossa sijaitseva varsin suuri Curreira das Freirasin kylä on ollut vuosisatoja niin eristyksissä, että sinne on kehittynyt oma murrekin. Tie sinne valmistui vasta 1960-luvulla. Kylä, jonka nimi suomeksi on Nunnien laakso, muodostui kuitenkin jo 1500-luvulla, kun Funchalissa olleen luostarin nunnat siirtyivät luostarin aarteet mukanaan pakoon tuohon aikaan rannikkoja vaivanneita merirosvoja.

Madeiraa luonnehtivat levadat, rakennetut kastelukanavat, joita saarella on n. 2000 km, useimmat edelleen käytössä. Niiden joko kivistä ladotut tai betonista valetut partaat ovat hyvin suosittuja kävelyreittejä. Partaat ovat kapeat, vajaan metrin levyiset, ja paikoin kulkevat varsin korkealla, joten kävelijällä ei sovi olla pahaa korkean paikan kammoa. Niitä kävelin nytkin kahteen otteeseen, toisen kerran Funchalin yläkaupungilla kulkevaa ja toisen kerran hieman kauempana sijaitsevaa levadaa, jonne tullen mennen pääsi bussilla, kummallakin kertaa yli 10 km. Lavadoilta on yleensä hyvin hulppeat maisemalliset näkymät.

Paljon kävelin myös Funchalin kaupunkilla. Aina tein päiväretken kaupungille, mennen tullen kävellen, jolloin tuli lähemmäs kymmenen kilometrin kävely. Myös useimpina iltoina menin keskikaupungille tai vanhaan kaupunkiin syömään tai muuten, mutta aina palasin sieltä taksilla, ja taksimaksu n. 3 kilometriltä oli n. neljä euroa. Jouluaattoillasta joulupäivän loppuun, samoin lauanatai-illasta sunnuntain loppuun hintaan tuli 50 % korotus. Jokseenkin sama korotus tuli myös kaikkiin ravintola-aterioihin.

Illallisen söin ravintoloissa ”omaan piikkiini”, ja hinta juomineen (lasi-pari viiniä) vaihteli arki-iltoina 15-25 euroon, mutta jouluna ja sunnuntaisin ei kunnollista illallista saanut alle 30 euron. Yhtenä iltana meillä oli eräässä yläkaupungilla sijaitsevassa tyypillisessä madeiralaisessa paikassa ohjelmallinen madeiralainen ilta, jossa tarjottiin myös illallinen. Illan hinta oli 39 euroa. Ohjelmassa oli mm. madeiralaisia kansantansseja, ja minäkin pääsin tanssiin nuoren, nätin tytön hakemana! Esiintyi myös fado-laulajatar Amalia (ei sentään maailmankuulu Amalia Rodrigues, joka on jo edesmennyt).

Tekemästäni kokopäiväretkestä jo mainitsin. Se suuntautui ensiksi Gabo de Giraolle, jyrkänteelle, joka putoaa suoraan mereen 540 metriä. Se on toiseksi korkein sellainen maailmassa, sitä korkesmpi (720 metriä) on vain Taiwanilla. Sieltä matkamme jatkui pitkin etelärannikkoa Rioi Bravan pikkukaupunkiin, josta suuntasimme saaren poikki sen luoteiskulmaan rannikolle, stten pohjoisrannikkoa pitkin koilliskulmaan ja taas saaren poikki takaisin Funchaliin. Lounaan nautimme pohjoisrannikolla Sao Vicenten kylässä ja kakkukahvit iltapäivällä koillisrannikon Santanan kylässä. On turha edes yrittää kuvata matkan varren huikaisevia näkymiä, ne pitää nähdä! Monille ystävilleni olen jo lähettänyt satsin ottamistani digikuvista ja kiittävää palautettakin on jo tullut.

Perjantaina 28.12. illalla oli Funchalin ympärijuoksu, johon osallistui eräitä nimeltä tunnettuja huippujuoksijoita eri maista, ei kuitenkaan Suomesta. Osallistuin minäkin – tosin vain katselijana mennessäni Copacabana-yökerhoon kuulemaan siellä esiintynyttä portugalinkielisen maailman jumaloimaa brasilialaista laulajatar Joanaa. Kymmenen euron sisäänpääsymaksu tuntui halvalta, mutta ei esityskään ollut kummoinen; mielestäni tuo nuori nainen oli vain varsin tavallinen iskelmälaulaja, paljon vaikuttavmpi oli madeiralaisen iltamme fado-laulajatar Amalia, joka iältään olisi sopinut Joanalle äidiksi.

Madeira on kokenut melkoisia muutoksia käyntini väleillä. Ensimmäisellä käynnilläni 1980 kapean niemen poikki kulkenut, merestä alkanut ja mereen päättynyt saaren lentokentän ainoa kiitorata oli niin lyhyt, että silloinenkaan lentokone ei päässyt siltä nousemaan täydessä bensalastissa, joten täytyi suorittaa välilasku tankkausta varten Lissabonissa. Toisella käynnilläni 1993 niin ei enää tarvinnut tehdä, kun kiitorataa oli jatkettu molemmista päistään meren päälle rakennetulle kannelle. Sen jälkeen taas kantta on jatkettu, mutta niin lyhyt kiitorata edelleen on, että hieman hirvittää matkustajaa sille lähestyminen, kun vuoret vilisevät vieressä ja alla näkyy vain merta. Kyllä tuollaisen n. 300 matkustajaa ottavan koneen täytyy jarruttaa täysillä välittömästi, kun sen pyörät ovat ottaneet kiitoradan pintaan.

Myös Madeiran tiestössä on tapahtunut suuria muutoksia. Toki siellä edelleen on paljon kiharaisia ja kapeita vuoristoteitä, mutta pääväylät on rakennettu uudestaan ja ne kulkevat hyvin usein tunneleissa ja rotkot ylittävillä silloilla. Funchalisa lentokentälle tuleva tie on tällainen kokonaan, eikä sitä ollut vielä 1993. Kaikki lienee tapahtunut EU:n rahoituksella. Sitenhän on uusittu myös manner-Portugalin kaikki päätiestö ja mm. Porton kaupungissa mahtavan Douro-joen (esp. Duero) yli on rakennettu kolme uutta, komeaa siltaa. Tuohon kaikkeen tutustuin Portugalin kiertomatkallani 2003.

Matkani ei ollut nyt niin tiivisohjelmainen kuin nuo suosimani kiertomatkat aina ovat, eikä ollut hotellin vaihtoa, joten ihan ”luppoaikaakin” jäi. Niinpä ehdin lukea matkalukemisenani olleen juuri Finlandia-palkitun Hannu Väisäsen kirjan ”Toiset kengät”. Ei kirjaa aiheetta palkittu. Luin jo aikaisemmin hänen esikoisteoksensa ”Vanikan palat”, ja täytyy sanoa, että harvinaisen monitaitoinen mies on kyseessä: eturivin taidemaalareitamme ja graafikkojamme, ja tuollainen sanankäyttäjä! Kaiken lisäksi myös sellainen muusikko, että toimii ranskalaisen maaseutupaikkansa kyläkirkon kanttori-urkurina.


Että tämä tästä matkasta. Täytyy olla kohtalolle kiitollinen, että vielä tässä korkeassa iässä voin tuollaisia matkoja tehdä. Se edellyttää paitsi henkistä vireyttä, kiinnostusta niihin, myös fyysistä kuntoa, ja tietysti myös tarvittavaa rahavarantoa. Enemmän kai olen noihin matkoihini kolmen viimeisen vuoden aikana kuluttanut kuin mitä näin eläkeläisellä olisi kohtuudella ollut varaa, mutta mitä siitä, jos kerran rahaa on riittänyt. Ja on muistettava, että käärinliinassa ei ole taskuja. Eivätkä ainakaan perilliseni ole minua noista matkoista kiellelleet, joten hyvällä omallatunnolla olen voinut niitä tehdä. Ja jo helmikuussa on ohjelmassani parin viikon kiertomatka Etelä-Amerikassa, Argentiinassa ja Brasiliassa, jos Jumala suo. Varmaan sitten rasitan teitä matkakertomuksellani sieltäkin!

50

9578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Harmaa-pantteri

      Harmittaa hieman, etten voinut olla Madeiralla enää uutta vuotta vastaanottamassa. Vuosi sitten Funchalin ilotulitus pääsi Guinnesin ennätysten kirjaan maailman kaikkien aikojen komeimpana lajissaan, ja nyt oli luvassa ehkä vielä komeampi, mikäli sikäläistä taksikuskia on uskominen. Hän kertoi sen viimevuotisen ilotulituksen maksaneen 1,2 miljoonaa euroa, ja tiesi budjetin nyt vielä suuremmaksi.

      Sama taksikuski kertoi, että Funchalin jouluvalaistus – joka alkaa marraskuussa ja jatkuu loppiaiseen – maksaa myös maltaita. Jo kaikki sen rakentaminen hienoine laitteineen ja 285 000 lamppuineen on kallis urakka, mutta myös sähkö, joka Madeiralla on kuulemma EU:n kalleinta, kun se kaikki tuotetaan öljyvoimalla. Madeiralla on kyllä runsaasti vettä, kun vuoristossa sataa ja se johdetaan alas, mutta se kaikki tarvitaan asukkaiden ja hotellien käyttövedeksi ja myösviljelysten kasteluun, jota varten levadat alun perin on rakennettu

    • rasittava kertomus

      Tuosta mainitsemastasi jyrkänteestä tuli mieleeni prekestolen eli saarnastuoli,joka sijaitsee Norjassa lähellä Stavangeria. Sen pudotus vuonoon on n.600 metriä.Tiedä häntä sitten ,voiko sen laskea mereksi,mutta huikea paikka on kyseessä,en ole siellä käynyt henk.koht. ainakaan vielä. Madeiran matka on ollut ajatuksissa jo pitkään ja kertomuksesi perusteella matkakuume sinne vain lisääntyi. Mutta tässä ei nyt muuta kuin oikein hyvää uutta vuotta !

      • Harmaa-pantteri

        Siitä vaan varaamaan matkaa huhtikuuksi, jolloin saaren kukkaisloisto ja jakarandojen kukinta on upeimmillaan! Matkatoimistojen kautta tapahtuvat matkat ovat silloin halvempia kuin joulun ja uuden vuoden aikaan, samoin hintataso saarella. Mutta ei Madeira silloinkaan mikään halpa paikka ole, mutta mielestäni aina "hintansa väärtti".


      • penttia

        Katsokaapa Googlesta miten korkea jyrkänne on kyllä se on lähempänä 540 metriä kuin 600 metriä.


      • Barbeito
        penttia kirjoitti:

        Katsokaapa Googlesta miten korkea jyrkänne on kyllä se on lähempänä 540 metriä kuin 600 metriä.

        Googlea kun käytät niin tulee tosiaan heti tietoa kuin apteekin hyllyltä. Ensimmäinen osuma väittää korkeudeksi 560 m, seuraava 580 m ja sitä seuraava 590 m. Muistelisin että paikan päällä oleva kyltti kertoo korkeudeksi 582 m. Parempimuistiset korjatkaa, en nyt löytänyt tähän hätään valokuvaa ko. kyltistä että olisin voinut tarkistaa.


      • Barbeito
        Barbeito kirjoitti:

        Googlea kun käytät niin tulee tosiaan heti tietoa kuin apteekin hyllyltä. Ensimmäinen osuma väittää korkeudeksi 560 m, seuraava 580 m ja sitä seuraava 590 m. Muistelisin että paikan päällä oleva kyltti kertoo korkeudeksi 582 m. Parempimuistiset korjatkaa, en nyt löytänyt tähän hätään valokuvaa ko. kyltistä että olisin voinut tarkistaa.

        Cabo Giraosta. Googlettaja ehkä tarkoittikin tuota norjalaista paikkaa?


      • Te siellä Madeiralla useamminkin käyneet, antakaa vinkkejä lentoyhteyksistä, sillä harvat suorat lennot Helsingistä on aina täynnä!!! kiitoksin


      • Yksi..riittää

        Pitääkö tätä samaa tunkea joka keskusteluun?


    • Kiitoksia!

      Olen toivonut pääseväni käymään Madeiralla. josta olen ennenkin hyvää kuullut. Nyt sinne on ihan pakko päästä, niin hyvän kuvan paikasta maalasit.

      Sinulla varmaan oli jonkun matkatoimiston pakettimatka. Onkohan sinne sinne ns. halpalentoja? Niin matka tulisi halvemmaksi, jos itse hankkisi internetin avulla majoituksen.

      Mainitsemasi ravintolahinnat ovat melko korkeita. Onko Madeiran hintataso yleensäkin korkea, vai oliko noissa hinnoissa joululisää?

      Madeira ei taida olla mikään ostosparatiisi? Mitä sieltä ehkä kannattaisi ostaa? Tiettävästi siellä ei ole sellaisia uimarantoja kuin Kanarian saarilla, mutta varmaan hotelleissa on uima-altaat.

      • Harmaa-pantteri

        "Maalaamani" kuva Madeirasta on mieluummin todellista harmaampi kuin liioitteleva, on se sellainen saari.

        Ei Madeira koskaan kovin halpa paikka ole, mutta selvästi halvempi muulloin kuin joulun ja uuden vuoden aikaan. En tiedä, meneekö sinne varsinaisia halpalentoja, eli noiden tiettyjen yhtiöiden lentoja, mutta kannattaa varmaan netista katsella. Eräillä matkatoimistoillakin on tarjonnassaan pelkkiä lentoja, ja hotellin varmasti saa varatuksi netistä. Siten ehkä matkan saa edullisimmin.

        Madeira ei todellakaan ole mikään varsinainen ostosparatiisi, mutta kyllä Funchalissa melko suuria tavaratalojakin on. Enenmmän ehkä varsin kalliita erikoisliikkeitä. Mutta maaseudun kylissä myydään paljon halvemmalla kaikkea, myös Madeiran perinteisiä käsitöitä. Sellaisia minäkin kiertomatkaltani tuliaisikseni ostin.

        Hiekkarantoja Madeiralla ei ole ollenkaan, kun rannat ovat jyrkkiä kalliorantoja. Mutta merivesialtaita on Funchalin hotellialueellakin muutamia, ja kaikissa paremmissa hotelleissa myös varsin hvyät uima-altaat. Omassa vaatimattomassa hotellissani ei sellaisia ollut ollenkaan, mutta edellisellä matkallani sen lähellä olevassa hotellissa (muistaakseni neljä tähteä) olivat oikein hyvät.


    • Harmaa-pantteri

      Selasin palstaa ja silmiini osui erään matkailijan mainio kuvakoonnos Madeiralta, juuri samoista maisemista, joissa kaikissa minäkin liikuin.

      Itsekin otin sieltä n. 300 digikuvaa, mutta minun ei nyt tarvitse heikolla teknisellä taidollani yrittää niitä tänne työstää, kun saan tässä esittää valmista; asianomainen kuvaaja ei varmaan siitä pahastu (tosin näissä ei ole kuvia siitä Funchalin upeasta jouluvalaistuksesta, kun näkyvät olevan aikaisemmalta syksyltä):

      http://luonto.galleria.fi/kuvat/Matkan varrelta/Madeira/

      • helmikuussa menossa

        kiitos matkakertomuksesta!
        me menemme helmikuussa ensimmäistä kertaa Madeiralle ja matkakuume senkuin kohoaa!


      • Sepe46

        Kiitos! Oli mukava lukea matkakertomuksesi Madeiralta. Ottamani Madeiran valokuvat voivat minun puolestani olla kertomuksessa linkkinä.

        Olemme olleet vaimoni kanssa neljä kertaa Madeiralla. Ensimmäisen kerran helmikuussa 1979 ja viimeksi nyt marraskuussa. Madeira on aina mahtava paikka ja käymisen arvoinen, meni sinne mihin vuodenaikaan tahansa.

        Hyvää alkanutta matkustusvuotta sinulle. Ehkä saamme luettavaksi uusia matkakertomuksia myöhemmin...


      • Mielettömän järisyttävän
        Sepe46 kirjoitti:

        Kiitos! Oli mukava lukea matkakertomuksesi Madeiralta. Ottamani Madeiran valokuvat voivat minun puolestani olla kertomuksessa linkkinä.

        Olemme olleet vaimoni kanssa neljä kertaa Madeiralla. Ensimmäisen kerran helmikuussa 1979 ja viimeksi nyt marraskuussa. Madeira on aina mahtava paikka ja käymisen arvoinen, meni sinne mihin vuodenaikaan tahansa.

        Hyvää alkanutta matkustusvuotta sinulle. Ehkä saamme luettavaksi uusia matkakertomuksia myöhemmin...

        upea kuvakokoelma paikasta. Täällä netissä olen katsellut monia kuvagallerioita eri paikoista ,mutta tämä vie kaikista kirkkaasti voiton. Näitä kuvia näyttämällä saan monen kaverin innostumaan paikasta ja kun siihen vielä lisätään edellinen kertomus,niin uskon saavani reissukaverin matkaani. Hienoja kuvia kerrassaan ja kuvahan kertoo sen mitä silmäkin näkee,että pakko on uskoa. Saari on hieno. kiitos!


    • kerttu-elma

      Kiitos matkakertmuksesta ja niistä kuvista jotka olit järkännyt..Ei tiedä vaikka vielä matkustaisin sinne!!

      • kuvista ja

        upeasta kertomuksestasi.
        Olin Madeiralla ennen joulua ja paikka on mieletön. Viikko liian lyhyt, mutta matkakertomuksesi sai sen pitenemään.. Kiitos siitä!


    • on omahyväinen pikkumies

      ja narsisti vailla vertaa. nikkejä hänellä on lukemattomia. pahiten hä oksentelee ja ruikkii paskojaan kepusaitilla, sillä hän on sairauteen asti kepuvihollinen.

      • viestin lähettäjällä?

        Pikkumies todella olet, pikkusieluinen, mutta et kai voi olla omahyväinen vaan mitättömyytesi tiedostanut ja siksi katkera parempiesi kuten HarmaanPantterin rinnalla. Pysyisit siellä kepusaitillasi etkä tulisi ruikkimaan paskojasi tänne.


    • 20 x 50 km

      on liikaa vuohia ja turisteja: muta ja mukulakivet ryöppyää kaduille kovalla sateella.
      Jokaisen turistin on maksettava yhden puun istutus ja ostettava yksi vuohi kehitysapuna.

      • -pukki

        Liikaa vuohia...? Eipä ole ollut häiriöksi asti.
        Eiköhän turistien mukanaan tuomat eurot ole ja tukevat jatkossakin saaren taloutta riittävästi, vertaa tilannetta ennen nykyturismia ja nykypäivää.
        Saaren erinomaisissa kasvuolosuhteissa ne puut kasvavat muutenkin.


    • punttu

      Madeiran saarelta,kiitoksia. Täytyy kyllä korjata sen verran että köysiradan (telefericon) vaunuihin ei kyllä mahdu kahtakymmentä ihmistä kerralla.

      • lomailija

        totuus köysiradasta . Näet siellä todellisen madeiralaisen elämän kukko todennäköisesti laulaa ja muutenkin . meidän suomalaistan täytyis mennä kai tuonne ahvernanmaalle niin nähtäisi vähän rauhallisuutta


    • herrasmies kuulemma

      Hieno kertomus matkasta , kävin itse v2007 kesällä paikassa ja kyllä sinne vielä mennään levadoita mittaamaan . Ei mitään pakkomynntiä eikä sisäänheittäjiä niiinkuin " välimeren " turistirysissä .

      • totta tämä on

        Olin huhtikuussa 2010 Madeiralla ja kyllä siellä on sisäänheittäjiä . Tosin eivät ole yhtä innokkaita kuin turkissa, mutta turha väittää , että madeira olisi vapaa kaikista turismin lieveilmiöistä.


      • totta tämä on kirjoitti:

        Olin huhtikuussa 2010 Madeiralla ja kyllä siellä on sisäänheittäjiä . Tosin eivät ole yhtä innokkaita kuin turkissa, mutta turha väittää , että madeira olisi vapaa kaikista turismin lieveilmiöistä.

        Majoitusta Funchalissa on muuallakin kuin Lidon turistalueella, jossa on suurin hotellikeskittymä ja siten kova kilpailu matkailijoiden rahoista. Lidon ulkopuolella matkailun "lieveilmiöt" ovat vähäisemmät.


      • no problemos
        totta tämä on kirjoitti:

        Olin huhtikuussa 2010 Madeiralla ja kyllä siellä on sisäänheittäjiä . Tosin eivät ole yhtä innokkaita kuin turkissa, mutta turha väittää , että madeira olisi vapaa kaikista turismin lieveilmiöistä.

        Madeiralla on illalla ruokaravintoloiden edessä "sisäänheittäjiä", mutta ovat ystävällisiä, eivät "päällekäyviä" ja eivät roiku perässä tai estä etenemistä, ravintolassa ei tule ketään "just for you" viuluniekkaa, joka pyytää kohta rahaa jne.
        Esittelevät ruokalistaa, lupailevat alennuksia ja tarjoavat usein madeiraviini maistiaisia.

        Eli aina voi hymyillä ja todeta ei tällä kertaa. Ruokalistoja saa tutkia vapaammin ulkona, kun tekee sen valoisaan aikaan.

        Alennuksiin kannattaa suhtautua varauksella, vaikka se esitetään tyyliin 10% Ale, niin koskee yleensä vain aikuisten normaalihintaisia pääruokia, muut normihinnalla.


      • Madeirankävijä
        no problemos kirjoitti:

        Madeiralla on illalla ruokaravintoloiden edessä "sisäänheittäjiä", mutta ovat ystävällisiä, eivät "päällekäyviä" ja eivät roiku perässä tai estä etenemistä, ravintolassa ei tule ketään "just for you" viuluniekkaa, joka pyytää kohta rahaa jne.
        Esittelevät ruokalistaa, lupailevat alennuksia ja tarjoavat usein madeiraviini maistiaisia.

        Eli aina voi hymyillä ja todeta ei tällä kertaa. Ruokalistoja saa tutkia vapaammin ulkona, kun tekee sen valoisaan aikaan.

        Alennuksiin kannattaa suhtautua varauksella, vaikka se esitetään tyyliin 10% Ale, niin koskee yleensä vain aikuisten normaalihintaisia pääruokia, muut normihinnalla.

        Madeiran sisäänheittäjistä. Eivät ole päällekäyviä, kuten monessa muussa kohteessa. Yleisesti ottaen
        ovat mukavia ja huumorintajuisia tyyppejä.
        Tosin viime vuosina kilpailu on koventunut ja sisäänheittäjiä on tullut enemmän.


      • hedelmämyyjät

        Kauppahallin hedelmämyyjät kyllä tuntuivat melkein väkisinmyyjiltä. Ensin maistattaavat puoli väkisin liudan eri hedelmiä ja sitten kysytään päälle joka hedelmästä erikseen ostaako.


      • hedelmämyyjät kirjoitti:

        Kauppahallin hedelmämyyjät kyllä tuntuivat melkein väkisinmyyjiltä. Ensin maistattaavat puoli väkisin liudan eri hedelmiä ja sitten kysytään päälle joka hedelmästä erikseen ostaako.

        ...meillä täällä Ponta Delgadan hallissa ei anneta maistiaisia, koska myyjät olettavat kaikkien tuntevan myytävänä olevat hedelmät. Saat katsella aivan rauhassa.

        On totta, että Funchalin hallissa ainakin jotkut hedelmämyyjistä ovat agressiivisia. Mutta minusta on kyllä hyvä, että hedelmiä saa maistaa ennen mahdollista ostosta, etenkin kun kyseessä on lajikkeita, joista jokut saatavat olla matkailijalle tuntemattomia. Huomatkaa, että esim. passiohedelmiä on myytävänä useampia lajikkeita, Kaikki eivät varmaankaan ole aikaisemmin maistaneet ananasbanaania.


      • Ei ikinä enää samaa
        masseur kirjoitti:

        ...meillä täällä Ponta Delgadan hallissa ei anneta maistiaisia, koska myyjät olettavat kaikkien tuntevan myytävänä olevat hedelmät. Saat katsella aivan rauhassa.

        On totta, että Funchalin hallissa ainakin jotkut hedelmämyyjistä ovat agressiivisia. Mutta minusta on kyllä hyvä, että hedelmiä saa maistaa ennen mahdollista ostosta, etenkin kun kyseessä on lajikkeita, joista jokut saatavat olla matkailijalle tuntemattomia. Huomatkaa, että esim. passiohedelmiä on myytävänä useampia lajikkeita, Kaikki eivät varmaankaan ole aikaisemmin maistaneet ananasbanaania.

        Olen varma, että sain vatsataudin kauppahallista ,kun myyjät tyrkyttivät hedelmiä suoraan likaisista käsistään, ( heillä oli valmiiksi viipaloituja paloja paljaalla kädellä ). En olisi halunut ottaa niitä maistiaisia, mutta en kehdannut olla ottamattakaan ja mikä oli tulos! Olisi pitänyt olla vaan "töykeä" , sillä olen todella herkkävatsainen.


      • mercados lavadores
        masseur kirjoitti:

        ...meillä täällä Ponta Delgadan hallissa ei anneta maistiaisia, koska myyjät olettavat kaikkien tuntevan myytävänä olevat hedelmät. Saat katsella aivan rauhassa.

        On totta, että Funchalin hallissa ainakin jotkut hedelmämyyjistä ovat agressiivisia. Mutta minusta on kyllä hyvä, että hedelmiä saa maistaa ennen mahdollista ostosta, etenkin kun kyseessä on lajikkeita, joista jokut saatavat olla matkailijalle tuntemattomia. Huomatkaa, että esim. passiohedelmiä on myytävänä useampia lajikkeita, Kaikki eivät varmaankaan ole aikaisemmin maistaneet ananasbanaania.

        Tyrkyttäähän ne tuotteita, mutta jos ei ala kauppaa tekemään, niin en ole vaivaksi kokenut.
        Hauskempaa on katsoa kaloja pilkkovia ukkoja, joilla sätkä suussa... ja itse väistellä hiiren raatoja ;))
        Ponta Delgadan kauppahallia pääseen vertaamaan ensi kuussa.


      • lomailija
        totta tämä on kirjoitti:

        Olin huhtikuussa 2010 Madeiralla ja kyllä siellä on sisäänheittäjiä . Tosin eivät ole yhtä innokkaita kuin turkissa, mutta turha väittää , että madeira olisi vapaa kaikista turismin lieveilmiöistä.

        ON SE kunhan mietit näitä kaikkia turisti maita . Niitä iilmiöitä kyllä löytyy täältä SUOMESTA . NIIN mitäs sieltä aasian maista tudaan suomeen kun ei muuta halpamaista keksitä


    • Seijap
    • Seijap

      Tuo lentokenttä pelottelu on ihan aiheetonta. Iso lento-onnettomuus sattui vuonna 1977 ja siloin kiitorata oli liian lyhyt eli 1400 metriä.

      Kiitorata on nykyisin kansainväliset mitat täyttävä ja kolme kilometriä pitkä!! ..ja onnetomuuksi ei oli 1977 jälkeen sattunut. En huomannut että koneemme oli jarrutttanut mitenkään enemmän kuin muillakaan kentillä!!

      Turvallisin mielin voit laskeutua Madeiralle.

      • lomailija

        oletko katsonut turvallisuus tilastola


    • pelottaaminuavähän

      Uskaltaako tuolla korkeanpaikankammosta kärsivä mennä mihinkään vai pitääkö olla koko ajan silmät kiinni? Pelottaa etukäteen, että jää hienot maisemat näkemättä jos joutuu vuorenrinnettä kiertämään liina lähellä jyrkänteen reunaa... Sinne silti pian lähdössä ja innolla odotan reissua. :)

      • Madeira

        Älä mene koko ajan saat pelätä


      • Kaameakankkunen
        Madeira kirjoitti:

        Älä mene koko ajan saat pelätä

        Ja sää olet sitten pelännyt jo yli 6 vuotta.


    • tahtoo Madeiralle

      Näkee hienoja maisemia kiertoajeluillakin vaikkei jyrkille levadoille haluaisi lähteäkään. Kiva olisi kuulla miten reissusi meni, vaikka korkeita paikkoja pelkäätkin. Hyvää matkaa ihanalle Madeiralle. Kerran olen ollut, viime vuonna ja uudestaan tekee jo mieli.

    • Kyllä siellä uskaltaa mennä, vaikka hiukan pelkäisikin korkeita paikkoja. Siihen kulkemiseen tottuu aika äkkiä.

    • pelottaaminuavähän

      Kohta pitäis alkaa laukkuja pakkaamaan, ei ole montaa päivää lähtöön. Tulen sitten kertomaan kuinka pelotti. :D

    • sinne myös

      Hyvää matkaa. Ihan kateeksi käy :) Voi kun pystyisikin lähtemään keväällä, mutta taitaa jäädä syksyyn.

    • FHC

      Hyvää matkaa täältäkin! Laita raporttia paikanpäältä...

      • pelottaaminuavähän

        No niin, takaisin täällä kylmässä. Aivan mahtava reissu ja aivan UPEA paikka! Viikko aivan liian lyhyt aika ensikertalaiselle, joten varmasti teemme toisenkin reissun. Pari retkeä teimme ja henkeäsalpaavat maisemat kyllä oli! Nunnien laakson retkellä sai pitää pari kertaa silmät kiinni, kuin myös pohjoisen reissulla, sen verran oltiin korkealla ja kapea tie pitkin vuoren seinämää. Suosittelen silti kaikille, paitsi kovasta korkeanpaikankammosta kärsivälle, silloin jo matka bussilla lentoasemalta hotellille voi mennä silmät kiinni. Ilma oli hyvä, auringossa lähempänä 30astetta ja pilvisinäkin hetkinä (sää muuttuu todellakin todella nopeasti), pärjäsi hyvin ihan ohuella neuleella. Pohjoisen puolella vähän viileämpi, sinne pitkälahkeista ja paitaa päälle. Kaapelihissiin EN lähtenyt, muuten kyllä jokseenkin uskalsi nauttia maisemista.

        Ensi kerralla pidemmälle vaellukselle vuoristoon ja saaren länsipuolikin tutkimaan. Pidimme kovasti, hyvää matkaa vaan kaikillle! Ei saarta turhaan ole kehuttu! :)


      • Antti
        pelottaaminuavähän kirjoitti:

        No niin, takaisin täällä kylmässä. Aivan mahtava reissu ja aivan UPEA paikka! Viikko aivan liian lyhyt aika ensikertalaiselle, joten varmasti teemme toisenkin reissun. Pari retkeä teimme ja henkeäsalpaavat maisemat kyllä oli! Nunnien laakson retkellä sai pitää pari kertaa silmät kiinni, kuin myös pohjoisen reissulla, sen verran oltiin korkealla ja kapea tie pitkin vuoren seinämää. Suosittelen silti kaikille, paitsi kovasta korkeanpaikankammosta kärsivälle, silloin jo matka bussilla lentoasemalta hotellille voi mennä silmät kiinni. Ilma oli hyvä, auringossa lähempänä 30astetta ja pilvisinäkin hetkinä (sää muuttuu todellakin todella nopeasti), pärjäsi hyvin ihan ohuella neuleella. Pohjoisen puolella vähän viileämpi, sinne pitkälahkeista ja paitaa päälle. Kaapelihissiin EN lähtenyt, muuten kyllä jokseenkin uskalsi nauttia maisemista.

        Ensi kerralla pidemmälle vaellukselle vuoristoon ja saaren länsipuolikin tutkimaan. Pidimme kovasti, hyvää matkaa vaan kaikillle! Ei saarta turhaan ole kehuttu! :)

        Hieno homma, itse olen menossa 6-13.4, toivottavasti on lämmintä :)


    • jokapaikanmatkailija

      Hyvä matkakertomus Madeiralta, itse olen menossa huhtikuussa kukkafestifaaleil-le ja uudelleen Juhannukseksi, on tässä nyt ollut muuta reissua välillä, joten sielua ja mieltä lepuuttamaan, ynnä jalkoja liikuttelemaan lempipaikkaan pitää kyllä päästä . Ne lavadat ja Funchalin tunnelma ovat ainutlaatuiset.Siis olen ollut parikymmentä kertaa.

    • arcoiris2

      kiva matkakertomus, mutta mistä ihmeestä johtuu käsitys ettei madeiralla ole hiekkarantoja, hiekkaa se on musta laavahiekkakin, niitä kyllä on useampiakin ja jo aika kauan on ollut ne pari saharasta rahdatusta keltaisesta hiekasta tehtyä tekohiekkarantaakin. itse arvostan enemmän niitä mustahiekkaisia, minusta ne on eksoottisempia kuin tavalliset keltaiset.Kyllä Madeira on niin persoonallinen paikka että kannattaa käydä ja joka kerta siellä on erilaista ja aina se yllättää...vaikka kävisi joka vuosi ja joinain vuosina jopa kahdesti ja olisi pitkiä aikojakin....tylsää ei ole ollut koskaan ja korkeanpaikan kammoiselle mainiota siedätyshoitoa Cabo Giraon upouudella läpinäkyvällä terdelläkin tuli taaperrettua ihan muina naisina vaikka pelkään ihan kauheasti semmoisia paikkoja.

    • Bigilee

      Kyllä Madeiraltakin monenlaisia uimarantoja löytyy, kun lähtee autoilemaan ristiin rastiin saarta - laavahiekkaa, vaaleita hiekkarantoja, merivesi-altaita..... Parasta on tietenkin monipuolinen kasvusto, joka kukoistaa miltei ympäri vuoden. Kahden viikon lomalla ehtii nähdä jo koko saaren vuoristoineen ja viehättävine pikkukaupunkeineen.

      Jos olet kiinnostunut Madeiran saaresta, käypä matkasivullani katsomassa kuva- matkakertomusta http://www.birgit.mummu.net/Matkailu/Portugali/MadeiranSaari.htm

    • Reissublogi

      Hieno matkakertomus! Madeiralle on joskus päästävä.

    • Lianpi

      Madeira on yksi maailman hienoimmista paikoista!
      Joka kerran käy, palaa sinne toisenkin kerran.
      Se pitää itse nähdä ja aistia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6293
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4036
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2446
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1970
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1433
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe