Nimiäiset

t.minä

Moi!

Tuolla jo alempana olikin vähän keskustelua nimiäisistä, mutta ajattelin jatkaa asiasta eri keskustelussa.
Itsellä lapsi on vasta suunnitteilla nyt yhden keskenmenon jälkeen, mutta kai sitä kannattaa varautua etukäteen.
Mietin, kun aiemmissa viesteissä puhuttiin nimiäisistä ja kummeista samassa lauseessa, niin sitä en ymmärrä. Kummihan on kristinuskoon liittyvä henkilö, joka kasvattaa lapsen kristinuskoon. Siksi olenkin ajatellut, että meidän lapselle/lapsille ei tule kummeja vaan "läheisiä henkilöitä". Kuulostaahan sekin hassulta, mutta kummeja he eivät ainakaan ole. Miltä kuulostaa?
Ja sitten ajattelin, että kutsukortteihin voisi laittaa otsikoksi "Tervetuloa nimenantojuhlaan" ja pienellä präntillä keskiaukeaman alareunassa, että "Pyydämme huomioimaan, että kyseessä ei ole kastejuhla". Meneekö tämä yli eli onko turha huomautus?
Ja miten järjestää ohjelmaa nimiäisiin? Olen ollut parissa ristiäisissä ja siellä se touhu keskittyy ensin itse kastamiseen ja sitten syömiseen. Miten nimi ilmoitetaan, kuka sen ilmoittaa ja missä vaiheessa? Mitä muuta ohjelmaa nimiäisiin?

17

5760

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nimiäisiin

      "Kummihan on kristinuskoon liittyvä henkilö, joka kasvattaa lapsen kristinuskoon."

      Ei millään kirkolla ole "kummi" sanaan niin minkäänlaista yksinoikeutta. Sana on yleismaailmallinen, googlettamalla löytyy sanalle kymmenittäin eri merkityksiä ja käyttöä, on lastenklinikan kummit, jne jne.

      "Siksi olenkin ajatellut, että meidän lapselle/lapsille ei tule kummeja vaan "läheisiä henkilöitä". Kuulostaahan sekin hassulta, mutta kummeja he eivät ainakaan ole."

      No kyllä todella kuulostaa. Siviilikummi on täysin vakiintunut käsite. Vrt. siviilivihkiminen, siviilihautajaiset jne. Myös omalla tytöllämme on kolme siviilikummia, jotka hän kauniissa nimiäisissään itselleen sai. Itse tosin puhun aina vain pelkistä kummeista, miksi asiaa pitäisi jotenkin korostaa? Kauniit kummitodistukset tulivat Pro-Seremonioista. Joiden kotisivuilla myös puhutaan nimenomaan siviilikummeista:

      http://www.pro-seremoniat.fi/juhlat/nimiaiset.phtml

      Lapsellesi melkoisesti helpompi puhua myöhemmin kummeistaan kuin jostain ihmeen "läheisistä henkilöistä". Sellaisia saa sitten aina vaan selitellä, että "niinkun kummit, mut ei sit ihan kuitenkaan" "häh..?"

      Ja sitten ajattelin, että kutsukortteihin voisi laittaa otsikoksi "Tervetuloa nimenantojuhlaan" ja pienellä präntillä keskiaukeaman alareunassa, että "Pyydämme huomioimaan, että kyseessä ei ole kastejuhla".

      Voi täh? Vertaa "Tervetuloa ristiäisiin. Pyydämme huomioimaan että nämä eivät ole nimenantojuhlat"

      Että jos nyt ei kuitenkaan. :) Tajuat varmaan itsekin.

      Voi laittaa että nimenantojuhla tai meillä kutsuttiin ihan suoraan vaan nimiäisiin.

      "Ja miten järjestää ohjelmaa nimiäisiin?"

      Katso tältä palstalta viesti jossa kerrottu yksien nimiäisten varsin yksityiskohtaiseta kulusta. Yleensä nimiäisissä puhuja pitää puheen jonka yhteydessä nimi paljastetaan. Teidän juhlat, te päätätte. Toisin kuin pakollisiin kaavoihin sidotut kirkon juhlat nimiäiset voidaan toteuttaa ihan miten itse haluatte. :)

      • t.minä

        Totta, kutsuun voi kirjottaa jo suoraan, että "Tervetuloa nimiäisiin". Siinä ei pitäisi jäädä mitään epäselvää...
        Nimenantojuhla on vain mielestäni niin kaunis sana, ja se tarkoittaa sekä ristiäisiä eli kastejuhlaa että nimiäisiä.


    • ohjelmalle

      Yksi malli ohjelmalle löytyy alempaa tältä palstalta:



      UPEA NIMIÄISJUHLAMME JA SIVIILIKUMMIT

      Järjestimme kotonamme 2kk tytöllemme n. 15-20 hengen juhlat joihin kutsuttiin läheisimmät sukulaiset. Nimesimme kolme kummia (jotka ovat siis siviilikummit), kummi tuttavapariskunta ei myöskään ollut kirkon jäseniä. Juhlan puhujan pyysimme Pro-Seremonioista:

      http://www.pro-seremoniat.fi/palvelut/

      Mukava puhuja kävi luonamme ja auttoi tilaisuuden suunnittelussa ja puheen saimme etukäteen sähköpostilla katsottavaksemme. Etukäteen kävin hankkimassa vauvalle upean valkean nimiäismekon (hankin Haloselta, myydään "ristiäismekkoina") ja kukat nimiäispöytään (olkkarin pieni pöytämme) Omalla äidilläni oli tallessa omissa ristiäisissäni aikanaan käytetty valkea liina ja vesimalja. Tilaisuus alkoi vieraiden kerääntymisellä olohuoneeseen (vieraiden saapuessa minä olin vauvan kanssa piilossa makuuhuoneessa) jonne vauvan isä laittoi soimaan cd:ltä kauniin vivaldin kevään jonka soidessa itse kävelin vauva sylissäni olohuoneeseen, jolloin vieraat näkivät meidät ensimmäisen kerran. Puhuja piti kivan puheen johon kuului osaksi nimen kertominen (tarkoituksella emme olleet kertoneet kenellekään tytön nimeä etukäteen :) , jonka isä lausui ja laittoi samalla tytölle ihanan kukkakaupasta tilaamani pikkuruisen aidon kukkaseppeleen. Pöydällä oli omissa ristiäisissäni ollut malja (pohjalla kaunista koristehiekkaa) jonka veteen kummit laskivat kummilupauksen lausuttuaan kädessään sytytetyt kelluvat valkoiset kynttilät (mitään päänkastelu vesikasteita ei siis nimiäisissä tietenkään ole). Tilaisuuden lopuksi lausuin itse lyhyen kauniin runon ja allekirjoitettiin Pro-Seremonioilta tulleet kauniit kummitodistukset joista yksi jäi muistoksi pienelle tulokkaalle. Ja siirryttiin vapaaseen seurusteluosioon keittiön tarjoilupöydän ääreen :)

      Kaikkiaan tilaisuus oli omasta mielestäni kertakaikkiaan upea ja juhlallinen ja parilla vieraista oli jo tippa silmässä kauniista ja liikuttavasta tilaisuudesta, kuten oli kyllä itselläkin. Vinkkejä omien kauniiden nimiäisten järjestämiseen voi katsoa Pro-Seremonioiden sivuilta (ja myös puhujansa osaavat auttaa mieluisan suunnittelussa):

      http://www.pro-seremoniat.fi/juhlat/nimiaiset.phtml

      MITEN VIRALLINEN PAPERIPUOLI HOIDETAAN?

      Vauvan synnyttyä saavat kaikki väestörekisterikeskukselta (riipumatta kuuluuko kirkkoon tai ei) kotiinsa kirjeen jossa kysytään vauvan tulevaa nimeä. Tähän paperiin kirjoitimme koko nimen (voi postittaa ennen tai jälkeen nimiäisiä, ei liity siihen mitenkään) ja vanhempien allekirjoitus. Itse postitimme vasta nimiäisten jälkeen, oli jotenkin kivempi niin. Paluupostissa tuli tytön kelakortti jossa pysyvä henkilötunnus (synnytyssairaalasta saatava tunnus on vain väliaikainen) merkkinä siitä että tyttö on rekisteröity omalla nimellään Suomen väestörekisteriin.

      MIKSI VALITA NIMIÄISET RISTIÄISTEN SIJAAN?

      Kummien (siviilikummit) ei tarvitse olla kirkon jäseniä. Voivat olla tai olla olematta, ihan sama.
      Oman näköinen tilaisuus. Saat järjestää itse juuri sellaiset nimiäiset kuin haluat, et ole pakotettu kirkon vakioristiäiskaavaan.
      Saat valita puhujan itse. Voi olla Pro-Seremonioista, sukulainen, tuttu, kenet itse haluat.
      Saat halutessasi vaikuttaa puheeseen itse. Pro-Seremonioiden puheen saat etukäteen tarkistettavaksesi, etkä ole pakotettu kuuntelemaan papin puheen mahdollisesti omistasi paljonkin eroavia mielipiteitä tai asioita.
      Vapaa musiikki. Ei tarvitse kuunnella virsiä, voit soittaa ihan mitä kaunista musiikkia ikinä itse haluat cd:ltä tai pyytää paikalle vaikka tutun kitaran, pianon, viulun tms. soittajan.
      Kukaan ei vaivaannu. Suurin osa suomalaisista vierastaa kirkollista virrenveisuuta ja kädet ristissä papin johdolla rukoilemista, kun asiaan ei uskota itse se tekee olon helposti vaivaantuneeksi. Nimiäisissä tätä ongelmaa ei ole.
      Lapsesi tulee säästymään kesätöissään kirkollisverolta ja saa aikanaan valita katsomuksensa itse. Vai liitätkö pienen lapsesi hänen mielipidettään kysymättä automaattisesti myös jäseneksi poliittiseen puolueeseen tai muuhun näkemykselliseen järjestöön? Tuskin.

      Toivottavasti tästä nyt olisi vähän apua jollekin ristiäisiä vierastavalle tai asiaa pohtivalle tuoreelle ei-kirkon-jäsen isälle tai äidille.

      T. Kesävauvan vm. 2005 äiti

      • tämä teidän nimiäistouhunne

        Kasteen onnetonta matkimista eikä mitään muuta. Jos olette fiksuja niin jätätte koko homman tekemättä tai sitten ihan reilusti kastatte lapsenne.


      • Juupa juu
        tämä teidän nimiäistouhunne kirjoitti:

        Kasteen onnetonta matkimista eikä mitään muuta. Jos olette fiksuja niin jätätte koko homman tekemättä tai sitten ihan reilusti kastatte lapsenne.

        Miten nämä nimiäiset ovat enemmän pelleilyä kuin "reilusti kastaminen"?

        Kulttuuripohja on molemmilla Suomessa sama, kirkkoon kuuluvilla tai kuulumattomilla. On luonnollista, että nimiäisissä on paljon samaa kuin kastejuhlassa.


      • Usko N.Noton
        tämä teidän nimiäistouhunne kirjoitti:

        Kasteen onnetonta matkimista eikä mitään muuta. Jos olette fiksuja niin jätätte koko homman tekemättä tai sitten ihan reilusti kastatte lapsenne.

        Kristityt näyttävät pyrkivän omimann kaiken niin että jos luopuu uskonnosta joutuu muka luolumaan suuresta osasta inhimmillistä elämää.
        Eikö tämä ole sellaista sitomista josta lahkojen kohdalla aina varoitetaan.

        Ei näitä tapoja kristityt keksineet, hekin omivat ne muualta.

        Kyllä minun mielestäni on suurempaa pelleilyä uskoa johonkin nukkumatin kaltaiseen satuolentoon ja perustaa elämänsä tuhansia vuosia sitten paimentolaisten nuotiotulilla kertomaan satukirjaan. Joku voi loukkaantua tästä, mutta minua on elämäni aikana loukattu niin paljon ja pahasti vain siksi etten usko että joskus voi antaa hiukan takaisin. Olkaa hyvä.


      • urpoja
        tämä teidän nimiäistouhunne kirjoitti:

        Kasteen onnetonta matkimista eikä mitään muuta. Jos olette fiksuja niin jätätte koko homman tekemättä tai sitten ihan reilusti kastatte lapsenne.

        Mistä tällaisia urpoja oikein sikiää?? Vahvistaa entisestään käsitystäni uskisten järkyttävästä ahdasmielisyydestä.

        Ei se että ei usko tonttuihin, noitiin, menninkäisiin tai muuhun yliluonnolliseen tarkoita etteikö haluaisi juhlistaa uutta ihanaa pientä perheenjäsentään.

        Pelkästään viime vuosien 2000-2007 aikana ev.lut. kirkon jäsenmäärä on tippunut yli 120 000 suomalaisella. Parin seuraavan vuoden aikana jäsenprosentti tulee tippumaan alle 80%. Kun jälleen viime vuonna tuli taas uusi ennätys kirkosta eroavien määrässä on sanomattakin selvää että uskonnollinen kaste tulee ajan kanssa jäämään suosiossa toiseksi nimiäisille.

        Tämä tosiasia tuntuu olevan monelle yliluonnolliseen kiihkeästi uskovalle kova pala purtavaksi.

        http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kirkosta erosi taas enn%C3%A4tysm%C3%A4%C3%A4r%C3%A4/1135232958952


      • -ekonomi
        urpoja kirjoitti:

        Mistä tällaisia urpoja oikein sikiää?? Vahvistaa entisestään käsitystäni uskisten järkyttävästä ahdasmielisyydestä.

        Ei se että ei usko tonttuihin, noitiin, menninkäisiin tai muuhun yliluonnolliseen tarkoita etteikö haluaisi juhlistaa uutta ihanaa pientä perheenjäsentään.

        Pelkästään viime vuosien 2000-2007 aikana ev.lut. kirkon jäsenmäärä on tippunut yli 120 000 suomalaisella. Parin seuraavan vuoden aikana jäsenprosentti tulee tippumaan alle 80%. Kun jälleen viime vuonna tuli taas uusi ennätys kirkosta eroavien määrässä on sanomattakin selvää että uskonnollinen kaste tulee ajan kanssa jäämään suosiossa toiseksi nimiäisille.

        Tämä tosiasia tuntuu olevan monelle yliluonnolliseen kiihkeästi uskovalle kova pala purtavaksi.

        http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kirkosta erosi taas enn%C3%A4tysm%C3%A4%C3%A4r%C3%A4/1135232958952

        lapselleni kristillisiä arvoja ja vien hänet esim. seurakunnan päiväkerhoon kuin elän koko elämäni tyhjän päällä kiristellen hampaitani ja uskotellen itselleni ja lapselle, että on parempi olla uskomatta mihinkään. Ateisteille on näköjään häpeällistä uskoa mihinkään turvalliseen. Lapset sitten saavat kärsiä siitä kun isi ja äiti toitottavat omia vasemmistolaisia tai vastaavia vääristyneitä arvojaan.

        En voi ymmärtää mitä pahaa on kristillisissä arvoissa tai ev.lut kirkon palveluissa.

        Mikä sen hienompaa kuin esim. mennä perheen kanssa yhdessä joulukirkkoon.

        Jokainen tekee asiat tyylillään, mutta ateistien/uskonnottomien lapset jäävät elämässään paljosta paitsi.


      • kamalaa..
        -ekonomi kirjoitti:

        lapselleni kristillisiä arvoja ja vien hänet esim. seurakunnan päiväkerhoon kuin elän koko elämäni tyhjän päällä kiristellen hampaitani ja uskotellen itselleni ja lapselle, että on parempi olla uskomatta mihinkään. Ateisteille on näköjään häpeällistä uskoa mihinkään turvalliseen. Lapset sitten saavat kärsiä siitä kun isi ja äiti toitottavat omia vasemmistolaisia tai vastaavia vääristyneitä arvojaan.

        En voi ymmärtää mitä pahaa on kristillisissä arvoissa tai ev.lut kirkon palveluissa.

        Mikä sen hienompaa kuin esim. mennä perheen kanssa yhdessä joulukirkkoon.

        Jokainen tekee asiat tyylillään, mutta ateistien/uskonnottomien lapset jäävät elämässään paljosta paitsi.

        No huhhuh... Ihanko oikeasti olet sitä mieltä, että uskonnottomalla ihmisellä ei ole elämässään muuta kuin hampaiden kiristelyä ja vääristyneitä arvoja??

        Jokaisella meillä on omat uskomme ja arvomme, vaikka varsinaiseen uskontoon emme "kuuluisikaan"! Ei onni, rakkaus ja elämänmyönteisyys ole kiinni mistään uskonnosta, vaan oman pääkopan sisällöstä. Suorastaan kammottavaa ajatellakin, että joku on sitä mieltä, ettei kristinuskoon kuulumaton voisi olla ihan normaalilla moraalilla ja järjellä varustettu ihminen! Sivistynyt ja lainmukainen elämä ei vaadi uskoa kristinuskoon.

        Onneksi olen vapaa kaikista uskonnoista ajattelemaan omilla aivoillani ja tutkimaan maailmaa ja maailmankaikkeutta omilla ajatuksillani! Tällaisen vapaan ajattelun ja luvan omiin ajatuksiin annan mieluummin jälkipolvilleni kuin minkään valmiiksi pureskellun ajattelumallin ja varsinkin, kun se näyttää olevan noin suoraa muut-ovat-huonoja- ajattelua!


      • arvo ateisti
        -ekonomi kirjoitti:

        lapselleni kristillisiä arvoja ja vien hänet esim. seurakunnan päiväkerhoon kuin elän koko elämäni tyhjän päällä kiristellen hampaitani ja uskotellen itselleni ja lapselle, että on parempi olla uskomatta mihinkään. Ateisteille on näköjään häpeällistä uskoa mihinkään turvalliseen. Lapset sitten saavat kärsiä siitä kun isi ja äiti toitottavat omia vasemmistolaisia tai vastaavia vääristyneitä arvojaan.

        En voi ymmärtää mitä pahaa on kristillisissä arvoissa tai ev.lut kirkon palveluissa.

        Mikä sen hienompaa kuin esim. mennä perheen kanssa yhdessä joulukirkkoon.

        Jokainen tekee asiat tyylillään, mutta ateistien/uskonnottomien lapset jäävät elämässään paljosta paitsi.

        Ei ole sinunkaan elämäsi herkkua jos joudut sisältöä hakeaksesi turvautumaan satuihin.


      • myös ekonomi
        -ekonomi kirjoitti:

        lapselleni kristillisiä arvoja ja vien hänet esim. seurakunnan päiväkerhoon kuin elän koko elämäni tyhjän päällä kiristellen hampaitani ja uskotellen itselleni ja lapselle, että on parempi olla uskomatta mihinkään. Ateisteille on näköjään häpeällistä uskoa mihinkään turvalliseen. Lapset sitten saavat kärsiä siitä kun isi ja äiti toitottavat omia vasemmistolaisia tai vastaavia vääristyneitä arvojaan.

        En voi ymmärtää mitä pahaa on kristillisissä arvoissa tai ev.lut kirkon palveluissa.

        Mikä sen hienompaa kuin esim. mennä perheen kanssa yhdessä joulukirkkoon.

        Jokainen tekee asiat tyylillään, mutta ateistien/uskonnottomien lapset jäävät elämässään paljosta paitsi.

        En kuulu kirkkoon, vanhempani eivät kuulu kirkkoon, mieheni ei kuulu kirkkoon, eikä tietystikään piakkoin syntyvä lapsemme tule kuulumaan kirkkoon.

        En ole koskaan kokenu ateismiani hampaiden kiristelyksin, päin vastoin! Enkä todellakaan koe, että olisi häpeällistä uskoa mihinkään turvalliseen -uskon ystävyyteen, rakkauteen, toisen ihmisen kunnioittamiseen, perheeseen... Moneen kauniiseen asiaan. Jumalaan uskominen se pelottavaa olisi, kun sen olemassaolosta ei voi olla edes varma.

        En sano että ev. lut. kirkon palveluissa on mitään pahaa. Joillekin ihmisille ne saattavat hyvinkin tuoda apua. En tuomitse lainkaan. Itse en kuitenkaan saa niistä mitään irti. Kävin aikoinani rippikoulunkin, ihan mielenkiinnosta. Olihan se mukavaa kavereiden kanssa leirillä olla, mutta se uskontopuoli oli jo siinä iässä mielestäni höpöä. Siis höpöä minulle, kun en mitenkään voinut uskoa. Se tuntuisi epäaidolta uskoa.

        Joulukirkkoon saa rauhassa mennä, vaikka ei kuulukaan kirkkoon tai on ateisti! Eihän sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, uskooko vai ei. Kaikki eivät vain halua kirkossa käydä, edes kirkkoon kuuluvat. Olen itse käynyt Jouluna kerran kirkossa mummoni kanssa. Oli todella tylsää. Tämä on minun mielipiteeni. Minusta on hienompaa tehdä muita asioita Jouluna, jotka tuntuvat aidosti tunnelmallisilta.

        Ja miksikö juhlin Joulua? Sitä juhlittiin Suomessakin jo ennen kristinuskoa, talven juhlana. Arvostan perinteitä ja kulttuuria, todellakin. En vain usko Jumalaan.

        Minä en ole koskaan jäänyt mistään paitsi. Kirkossa olen päässyt käymään, ja pääsen edelleenkin jos haluen. Elämänkatsomustieto oli todella avartava oppiaine uskontotunteihin verrattuna. jne.

        Lopuksi vielä mainittakoon, että olen hyvin kaukana vasemmistolaisesta...


      • suusta
        myös ekonomi kirjoitti:

        En kuulu kirkkoon, vanhempani eivät kuulu kirkkoon, mieheni ei kuulu kirkkoon, eikä tietystikään piakkoin syntyvä lapsemme tule kuulumaan kirkkoon.

        En ole koskaan kokenu ateismiani hampaiden kiristelyksin, päin vastoin! Enkä todellakaan koe, että olisi häpeällistä uskoa mihinkään turvalliseen -uskon ystävyyteen, rakkauteen, toisen ihmisen kunnioittamiseen, perheeseen... Moneen kauniiseen asiaan. Jumalaan uskominen se pelottavaa olisi, kun sen olemassaolosta ei voi olla edes varma.

        En sano että ev. lut. kirkon palveluissa on mitään pahaa. Joillekin ihmisille ne saattavat hyvinkin tuoda apua. En tuomitse lainkaan. Itse en kuitenkaan saa niistä mitään irti. Kävin aikoinani rippikoulunkin, ihan mielenkiinnosta. Olihan se mukavaa kavereiden kanssa leirillä olla, mutta se uskontopuoli oli jo siinä iässä mielestäni höpöä. Siis höpöä minulle, kun en mitenkään voinut uskoa. Se tuntuisi epäaidolta uskoa.

        Joulukirkkoon saa rauhassa mennä, vaikka ei kuulukaan kirkkoon tai on ateisti! Eihän sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, uskooko vai ei. Kaikki eivät vain halua kirkossa käydä, edes kirkkoon kuuluvat. Olen itse käynyt Jouluna kerran kirkossa mummoni kanssa. Oli todella tylsää. Tämä on minun mielipiteeni. Minusta on hienompaa tehdä muita asioita Jouluna, jotka tuntuvat aidosti tunnelmallisilta.

        Ja miksikö juhlin Joulua? Sitä juhlittiin Suomessakin jo ennen kristinuskoa, talven juhlana. Arvostan perinteitä ja kulttuuria, todellakin. En vain usko Jumalaan.

        Minä en ole koskaan jäänyt mistään paitsi. Kirkossa olen päässyt käymään, ja pääsen edelleenkin jos haluen. Elämänkatsomustieto oli todella avartava oppiaine uskontotunteihin verrattuna. jne.

        Lopuksi vielä mainittakoon, että olen hyvin kaukana vasemmistolaisesta...

        Nimimerkki "myös ekonomi" vei sanat suusta! Erityisesti kohta

        "Arvostan perinteitä ja kulttuuria, todellakin. En vain usko Jumalaan."

        tuntuu olevan monelle uskovaiselle jotenkin ihan mahdotonta käsittää. Että ihminen, joka vain yksinkertaisesti ei usko yliluonnolliseen, arvostaa perinteitä ja kulttuuria siinä missä joku uskovainenkin. Ei uskonnollisuudella ole mitään tekemistä esim. sen kanssa että haluaa juhlistaa uutta suloista perheenjäsentään!

        T. Toisia nimiäisiä parhaillaan suunnitteleva äiti :)


      • oikeasti akateeminen
        -ekonomi kirjoitti:

        lapselleni kristillisiä arvoja ja vien hänet esim. seurakunnan päiväkerhoon kuin elän koko elämäni tyhjän päällä kiristellen hampaitani ja uskotellen itselleni ja lapselle, että on parempi olla uskomatta mihinkään. Ateisteille on näköjään häpeällistä uskoa mihinkään turvalliseen. Lapset sitten saavat kärsiä siitä kun isi ja äiti toitottavat omia vasemmistolaisia tai vastaavia vääristyneitä arvojaan.

        En voi ymmärtää mitä pahaa on kristillisissä arvoissa tai ev.lut kirkon palveluissa.

        Mikä sen hienompaa kuin esim. mennä perheen kanssa yhdessä joulukirkkoon.

        Jokainen tekee asiat tyylillään, mutta ateistien/uskonnottomien lapset jäävät elämässään paljosta paitsi.

        Nähtävästi kauppakorkeakoulussa ei opeteta kuin raha-asioita, jos kerran kuva inhimillisestä elämästä on jäänyt niin kapeaksi, että kuvittelee kirkolla olevan kaiken ylimmän totuuden kaikesta muusta kuin raha-asioista.

        Minä kasvatan lapseni mielelläni kirkon ulkopuolella, sillä kirkon sisällä on vain oheisenkaltaisia ahdasmielisiä ihmisiä, jotka kasvattavat lapsensa samanlaisiksi.


      • kommentoida itsekin
        oikeasti akateeminen kirjoitti:

        Nähtävästi kauppakorkeakoulussa ei opeteta kuin raha-asioita, jos kerran kuva inhimillisestä elämästä on jäänyt niin kapeaksi, että kuvittelee kirkolla olevan kaiken ylimmän totuuden kaikesta muusta kuin raha-asioista.

        Minä kasvatan lapseni mielelläni kirkon ulkopuolella, sillä kirkon sisällä on vain oheisenkaltaisia ahdasmielisiä ihmisiä, jotka kasvattavat lapsensa samanlaisiksi.

        Itse en kuulu ev.lut kirkkoon. (olen joskus kuulunut muutaman vuoden ja kummikin olen parille lapselle)
        Uskon Jumalaan ja tulevan lapseni aiomme siunata.

        Kummeja ei meille tule, mutta jos joku haluaa omissa nimiäisissä valita kummit, ei se minusta ole hullu ajatus. Kirkon ihmiset ovat aika maallistuneita.. Täällä ehkä vaahdotaan perinteistä, kasteen merkityksestä ym, mutta olen huomannut, että harva evl.kummi hoitaa tehtäväänsä oikein, kumminhan tehtävä olisi oikeasti olla kristillinen kasvattaja.. Sen takia näen kummit, niin kirkkoon kuuluvien ja kuulumattomien yhtä hyväksi.


    • oli niin

      että lapselle pyydettiin neljä kummia, joiden tehtävänä ei tietysti ole millään lailla uskonnollinen vaan olla läheisiä aikuisia lapsen elämässä. Puhumme silti kummeista. Juhla oli hyvin pienimuotoinen, kaksi kummeista lausui keksimänsä runot, nimeä vieraat yrittivät arvailla annetuista kirjaimista ja "voittaja" sai lahjakortin, jolla sai lapsen "lunastaa" myöhemmin yökylään. (lähinnä vain hauska vitsi..:) sitten juotiin kahvia ja syötiin pullaan ja päiviteltiin vauvan pyöreitä poskia. Kutsuun ei tarvitse laittaa mitään pientä pränttiä, meillä luki tervetuloa nimiäisiin.

    • -faktaa-

      Nimiäisten yhteydessä kummeja kutsutaan siviilikummeiksi.

      Ohjelmana nimiäisiin voi olla esim. kertomista vauvan alkutaipaleesta ja hauskoista sattumuksista.

      • tammimammeli

        Lueskelin ketjua ja hämmästyin kuinka vanhoillisia ihmisiä voi olla liikkeellä vielä nykyäänkin.

        Erityisesti mieleen jäi: "seurakuntaan kuulumattomat lapset jäävät paljosta paitsi".

        Itse olen kuulunut tapakristittynä kirkkoon melkein koko elämäni, nyt pari vuotta ollut sitoutumaton oman tien tallaaja. Ainut seurakunnan juttu joka oli kiva oli ripari, mutta sekin vain kun pääsi ulkomaille kerran elämässään. Kirkkokäynnit ovat aina olleet pakkopullaa sekä uskontotunnit, paitsi yläasteen ysillä kun käytiin eri uskontokuntia läpi.

        Tietääkseni lapseni voi käydä rippileirin vaikkei kirkkoon kuulu ja nykyään eri tahot järjestävät leirejä, iltapäivätoimintaa jne...ei todellakaan ole ev.lut varassa. Haluan,että lapseni saa tehdä omat päätökset uskonasioista kun on sen ikäinen, on sitten ainakin täydestä sydämestään mukana siinä mihin ryhtyy.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      429
      3023
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      102
      2364
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2112
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1943
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1797
    6. 164
      1238
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe