Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kelaan töihin vain hoitoalan ihmisiä

Tradenomit korkeintaan suht...

Niin käsittämättömältä kuin tämä kuulostaa, niin Kelaan tunnutaan ilman suhteita palkkaavan toimistotöihin esim. vakuutussihteereiksi ainoastaan hoitoalan ihmisiä, hyvällä tuurilla myös sosionomeja. Tradenomeilla ei näihin hommiin tunnu olevan asiaa.

Olen koulutukseltani pankki- ja vakuutusalan tradenomi ja pidin opiskeluaikanani itsestään selvänä että myös Kelan toimistotyöt olisivat meikäläisiä varten. Eikä suinkaan vain siksi, että minulla on toimistoalan koulutus, vaan myös siksi, että minulla on aikaisempaa kokemusta korvauskäsittelytyöstä sosiaalivakuutusalalta ja olen tehnyt siitä opinnäytetyönikin.

Opiskeluaikanani kun katsoin Kelan ilmoituksia, haettiin aina ammatillisen peruskoulutuksen tai soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon omaavaa henkilöä. Siihen aikaan ei puhuttu hoitoalasta juuri mitään. Nykyään haetaan ammatillista peruskoulutusta, "alempaa korkeakoulututkintoa, esim. hoitoalalta" tai "soveltuva ammatillinen tutkinto (esim. sairaanhoitaja, terveydenhoitaja)" riippuen siitä, haetaanko asiakassihteeriä vai vakuutussihteeriä. Minä en ole päässyt edes haastatteluun kuin muutaman hassun kerran ja tällöinkin valituksi on aina tullut sosionomi tai sairaanhoitaja tms.

Erityisesti ihmetyttää se, että haetaan sairaanhoitajaa tai terveydenhoitajaa toimistotöihin, sillä kuinka moni kyseisiä aloja opiskeleva/opiskellut edes tulee ajatelleeksi, että voisikin työskennellä Kelassa toimistotöissä? En minä ainakaan tulisi, sillä pidän itsestään selvänä, että sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat kuuluvat sairaaloihin ja sosionomitkin pääasiassa päiväkoteihin tms. Ellen pitäisi, olisin itsekin opiskellut sairaanhoitajaksi, mutta veri- ja piikkikammon takia en opiskellut, vaikka ilmeisesti olisi kannattanut.

Lopuksi haluaisin vielä kysyä, että onko kukaan tradenomi ylipäätänsä ilman suhteita onnistunut pääsemään Kelaan toimisto- ja/tai asiakaspalvelutöihin ja jos on, niin MITEN?

13

12033

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kelalainen

      En tiedä sen paremmin Kelan rekrytointitavoista, mutta itse satuin pääsemään töihin olemalla työtön työnhakija. Eli minut valittiin työkkärin "listoilta" suoraan haastatteluun ja tätä kautta määräaikaiseen paikkaan. Näin tapahtui myös parille samassa paikassa työskentelevälle. Monet paikat eivät ilmeisesti ole ollenkaan avoimessa haussa, kuten minun tapauksessani. Olipa kerrankin työvoimatoimistosta jotain hyötyä työnhaussa ja nimenomaan työpaikan saannissa...
      Mitä noihin sairaanhoitajien ja muihin sosiaalialan ihmisten palkkaamiseen tulee, niin onhan se luonnollista, että etuuksia ratkaisemaan halutaan käytännön työkokemusta omaavaa väkeä. Kun nuo Kelan etuudet nyt tuppaa liittymään vahvasti sosiaali- ja terveysalan asioihin, esim. lääkekattojen laskeminen ja kuntoutusasiat.
      Ja oletko muuten ajatellut, että monet sairaan-/terveydenhoitajat joutuisivat sairaalassa tekemään vuorotyötä ja kenties haluavat säännöllisen päivätyön ilman viikonlopputöitä, joka Kelalla on taattu.

    • vastaa

      Noissa korvausasioissa on oikeasti paljon sellaista, että hoitoalan tuntemus on hyödyksi, varsinkin sairaan tai vammaisen lapsen kohdalla. Riittääkö sinusta kaupallinen koulutus päättämään, miten vaikeahoitoinen on autistinen lapsi, joka ei puhu mutta pyyhkii itse, että annetaanko hänestä alinta hoitotukea, korotettua hoitotukea vai kenties erityishoitotukea? Tiedätkö mitä nuo ovat? Sairaanhoitaja tietääkseni tietää. Tuo oli ihan raakaesimerkki, noissa lastenhoitotukiasioissa joutuu lukemaan pitkiä kertomuksia. Sanoisin, että kelassa tarvitaan ja töitä on varmasti kaupallisenkin alan ihmisille, esim. työttömyysturvassa tms. rutiineissa. Mutta hoitoalan tietoa todella tarvitaan, sillä kirjanpito- ja markkinointitaidoilla ei todellakaan arvioida jotain vaikeahoitoisuutta ja että onko lapsen tuen tarve sellainen, että kela maksaa kuntoutuksen..kyllä, lääkäri antaa näistä suositukset, mutta kelalla tehdään päätökset.

      • lisään vielä

        Niin lisään vielä, että itsekin olen trade ja olin vähän katkera, kun käytännön kokemustani ei arvostettu juuri kelaa hakiessani ja valittiin sellainen (tuntemani) henkilö, "vanhan ajan" yo-merkonomi, jolla ei mielestäni asiantuntemusta ollut vaikka työkokemuksella minut päihittikin reippaasti.


      • vastaa

        Autistisista lapsista ja heidän hoidostaan tiedän tradenomi-tutkinnostani huolimatta tietäväni enemmän kuin moni sairaanhoitaja, sillä olen itse ollut autistinen lapsi ja nykyään autistinen aikuinen. Kelaan hakiessani autistinen luonteeni on myös varmasti ollut yksi syy siihen, ettei minua ole valittu, vaikka minä jos joku tiedän, mistä autismissa on kysymys. Itseni lisäksi myös mieheni ja isäni ovat autistisia...


    • Toinen kelalainen

      Hei!

      Kyllä kelalle varmasti töihin pääsee kun jaksaa vain ahkerasti hakea. Itse valmistuin 3 vuotta sitten merkonomiksi ja satuin pääsemään kesätöihin kelan toimistoon. Sitten tein muutaman sijaisuuden asiakasneuvojana ja nyt viime vuonna sain vakituisen asiakassihteerin paikan. Eikä siihen mitään suhteita tarvittu. Työstä olen kyllä ihan tykännyt, palkka tosin voisi olla paljon parempi.

      Mitä olen muilta työntekijöiltä kysellyt niin aika moni on koulutukseltaan merkonomi. Tradenomeja meillä on muistaakseni kaksi. Kaupallinen koulutus on ihan sopiva juuri asiakasneuvojan ja asiakassihteerin tehtäviin.

      Nykyisin kun palkataan uutta väkeä niin mieluiten otetaan kuitenkin juuri sosionomeja. Heillä on kuulemma aika vahva tuntemus sosiaaliturvasta. Sosionomit pääsevät kuitenkin yleensä aika suoraan vakuutussihteereiksi, kun heillä on siihen sopiva kelpoisuus. Asiakasneuvojina ja sihteereinä heitä on vähemmän.

      Vakuutussihteeriksi pääseminen on siis jo vähän haastavampi juttu. Täytyisi olla sosionomi tai jokin alan maisteri. Toisaalta esim. heidän palkkauksensa ei juuri suuresti eroa asiakassihteerien palkkauksesta. Työ vain on vaativampaa.

      Onhan tämä kelassa työskentely ihan mielenkiintoista ja työtahti kohtalaisen leppoisa. Palkkaus vain on aika surkea. Mutta tervetuloa alalle jos vain kiinnostaa. Toisaalta tulee kyllä mieleen että jos olet kerran pankki- ja vakuutusalan tradenomi niin eikös sinua sitten kiinnosta työ jossain pankissa tai vakuutusyhtiössä? Siellähän pääsisi ainakin huomattavasti paremmille ansioille kuin kelassa ja voisi edeä vaikka pankinjohtajaksi. Tosin työtahti siellä taitaisi olla hieman kiireisempi.

      Mutta nyt haluan toivottaa sinulle paljon onnea työnhakuun. Kyllä sinäkin varmasti vielä jonkun paikan löydät. Muista että kaikki on kiinni vain omista kyvyistäsi.

      • sos.pol...

        Hei!
        Onkos noissa Kelan toimistoissa yleensä minkä verran töissä sosiaalipolitiikan opiskelijoita/jo valmistuneita? Itse kyseistä alaa opiskelen, ja mietin, että millaiset mahdollisuudet mahtaa olla esim. kesätöiden suhteen Kelalla. Vaikka meillä ei opinnoissa hirveästi käydä läpi ihan noita sosiaalietuuksia myöntämisperusteineen yms, väittäisin tietäväni kyseisistä asioista vähintään sen verran kuin joku merkonomi/tradenomi, joita ilmeisesti paljonkin on Kelalla töissä...Enkä nyt missään nimessä väheksy noita kaupallisen alan osaajia:-)


    • todellisuutta

      Koska tradenomeja ja merkonomeja koulutetaan liian suuret määrät heidän on vaikeata saada ansaitsemaansa arvostusta.

    • haluaaa???

      Ihmetyttää että millainen ihmislaji haluaa vapaaehtoisesti tuollaiseen byrokraattimyllyyn töihin? Se on samaa kastia työkkärin kanssa.

      Oma arvaus on, että ihmiset jotka eivät enää minnekään muualle pääse, hakeutuvat Kelaan duuniin. Ja ihan viimeiset rippeet sitten työvoimatoimistoon virkailijaksi.

      • kun laitoin

        olosuhdemuutoksen kelaan VARMASTI ajoissa ja sit ei tullu opintotukea, nyt ne vääntää sitä paperia siellä kuukausitolkulla ja milläkö elän sen ajan, sukulaisten nurkissa.
        Kela on vittumaisin ja byrokraattisin laitos, mitä tiedän. Laiskat hoitsuthan sinne näköjään on hakeutuneetkin, eivät viitti tehä oman alansa duunia.


      • aloittaja
        kun laitoin kirjoitti:

        olosuhdemuutoksen kelaan VARMASTI ajoissa ja sit ei tullu opintotukea, nyt ne vääntää sitä paperia siellä kuukausitolkulla ja milläkö elän sen ajan, sukulaisten nurkissa.
        Kela on vittumaisin ja byrokraattisin laitos, mitä tiedän. Laiskat hoitsuthan sinne näköjään on hakeutuneetkin, eivät viitti tehä oman alansa duunia.

        Entisenä työttömyyskassojen korvauskäsittelijänä tiedän mitä tarkoitat. Useimmat käsittelijät sanovat kaiken hoituvan ajallaan ja mikäli soitat 1,5 kk:n päästä ja kysyt milloin hakemuksesi käsitellään (normaali käsittelyaika ensimmäisillä hakemuksilla 1 kk), sanotaan hyvällä tuurilla, että pistetään vauhtia ja hakemus menee maksuun lähipäivinä. Huonolla tuurilla joutuu 2 kk:n jälkeen soittamaan uudelleen.

        Kun minulle on soittanut joku, joka on keskivertoa pidempään joutunut odottamaan hakemuksensa käsittelyyn menoa, olen itse AINA hoitanut asian SAMANTIEN, usein jopa puhelun aikana. Olen kertonut asiakkaalle senhetkisen työtilanteen ja sanonut, että otan hakemuksen käsittelyyn heti, kun kerkiän AINA saman päivän aikana. Lisäksi olen kertonut milloin rahat ovat tilillä ja kehottanut soittamaan, elleivät rahat ole tulleet. Näin toimiessani asiakkaat ovat aina olleet tyytyväisiä. Harmi vaan, etteivät muut tee samoin. Ehkäpä juuri tämän takia en ole päässyt esim. Kelaan töihin, kun olen erilainen kuin muut ja asiakkaille tulisi muuten liian hyvä kuva Kelasta.


    • havaintoja

      KELA:n palkat ovat minun käsittääkseni hyvät, jos vertaa muuhun valtionhallintoon. Samoin henkilökuntaedut. Byrokraattisuudessaan laitos on Suomen huippua.

      Veikkaan, että tradenomin urallaeteneminen on vaikeaa, vaikka töihin pääsisikin. Sosiaali- ja terveydenhoitoalan koulutuksen saaneet ovat etusijalla.

    • Miitti79

      Kirjoituksestasi huomaa, ettet tiedä ainakaan sosionomin työstä yhtään mitään. Sosionomi on sosiaalipuolen ammattilainen joka on nimenomaan oikea ihminen silloin kun täytetään työpaikkoja, jotka liittyvät sosiaalipalveluihin. - Kuten Kelan paikat esim. ovat.

      Hoitoalan ihmisetkin, ainakin amk:ssa, lukevat enemmän sosiaalipolitiikkaa yms. aiheeseen liittyvää kuin tradenomit.

      Tradenomien työllisyysongelmat johtuvat siitä, etteivät työnantajat miellä teitä merkonomeja kummoisemmiksi, ettekä ole vielä vakiinnuttaneet omaa asemaanne työmarkkinoilla.

      Tranedomit ovat varmasti hyviä työntekijöitä "bisnesmaailmassa", mutta ei teidän koulutuksella kyllä sosiaalipuolen palvelu, ratkaisu, suunnittelu yms. tehtäviin ole asiaa.

    • tyhjänpäiväisiä....

      Kelan vakuutussihteeriksi on aivan sama, kuka siihen valitaan - paikat menevät suhteilla ja poliittisin hyvä sisko järjestelmän kautta. Vakuutussihteerien ei tarvitse käyttää päätään ollenkaan - riittä kun ottaa valmiin pohjan ja lähettää sen asiakkaalle - tylos = päätös kielteinen. Näin sanoi joku yhtä tietämätön, setä tai täti ylempää.
      Imettelen miten nämä ihmiset tulevat omantuntonsa kanssa toimeen? Tai ehkä sitä heillä ei ole olenkaan...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2073
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe