Ymmärtääkö koirat sanat vai ei?

hauva..

Kun jossain sanotaan että ei koira ymmärrä nimeään tai sanoa...että sitä voi sanoa vaikka sipuliksi kunhan äänen sävy on sama.

Mutta minua kyllä epäilyttää..tein testin tänään istuin lattialla ja olin hiljaa. Koira tuli luokse ja sanoin sille hiiren hiljaa yhden kerran pallo..koira meni etsimään palloa ja toikin sen luokse iloisesti. kokeilin uudestaan sanoja kallo,hallo,mallo..ei mitään reaktiota..koira vaan ihmetteli mitä tuo omistaja oikeen yrittää mutta heti kun vaihdoin sanaksi pallo niin kävi ottamassa sen suuhunsa..koirani siis osaa joitain käskyjä,tunnistaa jotain tavaroita pallon lisäksi,sanat avaimet,luu,ruoka,ulos.

Niin mitä mieltä olette? ymmärtää koira sanoja,nimensä?

34

808

Vastaukset

 • kuullut että koirat oppis noin sata sanaa, tiiä sitten miten totta se on.

 • Kyllä mun koirat ainakin ymmärtää sanoja/puhetta...
  joskus tuntuu että lukevat mun ajatuksetkin....
  Ja jokainen tuntee kyllä just sen oman nimensä...esim. kun kutsun vaikka Ruusaa, niin ei tule luokseni muut, kuin Ruusa...sama koskee muitakin koiriani...

  • koiria sulla on?


  • Meilläkin koira kyllä tietenkin tuntee nimensä, muttei aina välttämättä tule vain nimen sanomisella. Meillä käy niinkin,että kun kutsun omaa koiraa nimellä, niin jokin muu asia voi kiinnostaa enemmän, mutta jos tyttäreni on kylässä ja kutsun hänen koiraansa, niin silloin oma koira tulee vauhdilla, eikä varmaan luule nimekseen tyttären koiran nimeä, vaan kyseessä on jokin muu seikka.


  • Sama täällä. Ymmärtää osia puheestakin, elii jos sanon jollekulle toiselle ihmisele, että täytyy lähteä lenkille, koira innostuu heti


  • Niin ymmärtääkö eläimet telepaattista kieltä


 • koira oppii sanoja ja niiden merkityksiä.
  Jos jostain syystä otan laumasta yhden koiran, sanon "Nökö tulee, ei muut". Niin se vaan Nökö tulee eikä muut edes yritä tulla.
  Omat koirani osaavt tietysti oman nimensä, mutta myös muiden nimet. Osaavat paljon sanoja.
  Jo edesmennyt eka koirani ymmärsi sanojen ylös ja ulos eron, vaikka ne on saman tyyliset sanot.

  Koira ei varmasti ole ainoa eläin, mikä oppii sanojen merkityksen. Hevonen oppii sanojen merkityksen.

  Ihiminen kuvittlee olevansa jotain erikoista. Monet eläimet on paljon älykkkäämpia kuin typerä ihminen "suuressa viisaudessaan" edes pystyy kuvittelemaan.

  • pari sanaa se on älykkäämpi kuin ihminen... jotain suhteellisuuden tajua sullekin. on muitakin ihmisiä kuin sä


  • eläin oppii kirjoitti:

   pari sanaa se on älykkäämpi kuin ihminen... jotain suhteellisuuden tajua sullekin. on muitakin ihmisiä kuin sä

   kirjoittanut, että eläin olisi älykkäämpi kuin ihminen :) Luepa uudestaan.


  • eläin oppii kirjoitti:

   pari sanaa se on älykkäämpi kuin ihminen... jotain suhteellisuuden tajua sullekin. on muitakin ihmisiä kuin sä

   Tais mennä sulta vähän ohi :D


 • Kyllä koira ymmärtää sanoja. Esim. meillä kun mennään ulos, niin jalkojani osoittaen sanon vaikka: hae kengät, ja kengät tulee, tosin yksi kenkä kerrallaan, jolloin joudun sanomaan: hae toinenkin kenkä, niin tulee sekin. Tätä ei olla mitenkään harjoiteltu, vaan se on mennyt läpi ihan itsekseen. Muita esimerkkejä on vaikka kuinka monta.

  • Osaa harjoittelematta? Onko sille ennen syntymää ladattu päähän tuo asia?


 • Mitä enemmän koiralle puhuu sitä enemmän koiralle kertyy sanoja. Ja olen nyt huomannut että esim.Borzoi joka käyttää pajon koirankieltä ymmärtää enemmän sanoja kun saksanpaimenkoira.Tai ne käsittelee sanat eri tavalla.Tästä on ihan oma kohtanen kokemus kun olen seurannut molempia rotuja.
  Ja kyllä koirat tuntee nimensä.Meilla on aina aamulla kaikki 3 yhtäaikaa ulkona ja ne käytetään erikseen lenkillä.Kun menen portista niin sanon kuka tulee mukaan kyllä aina oikea koira tulee.Järjästys ei ole aina sama,että eivät voi tottua siihen ,että joku aina olisi ensin.
  Ja sama kun antaa herkkupaloja niin sanon nimellä kukaa saa ,niin sillonkin se jonka nimi sanotaan tulee ottamaan ja muut odottaa.
  Koira on viisaampi kun me uskotaankaan:)

 • Tuota olen jopa kokeillut, esim. noutoa kun treenataan, niin sanon nouda-käskyä muistuttavia sanoja. Esim. LÖYDÄ, moido, jne. Ihan pentuna saattoi lähteä noutamaan tuollaisilla jymäytyksillä, mutta äkkiä oppi, että nouto-käsky on meillä Nouda ja sillä siisti. Että erottaa sanat aika hyvin mielestäni.

 • Kyllä meidän koirat ymmärsi

 • koira ymmärtää todellakin sanat, eikä tarvitse eleitä avukseen. esim. sanoin vessassa, oven ollessa kiinni, että taidadän lähteä käyttämään Tirrin lenkillä. Ja samassa olohuoneen puolella alkoi iloinen hyppy-haukku, eli koira vastasi, että lähdetään lähdetään

  • Oot aika sekaisin... sitä se yksinäisyys teettää jos ei pää kestä


 • Riippuu ihan koirayksilöstä ja kasvuympäristöstä miten paljon se oppii sanojen vivahde-eroja ja merkityksiä. Yksilöstä riippuu miten nopeasti, luulisin että vaikkapa seura- ja paimenkoirarodut tarkkailee ja kuuntelee enemmän ihmisen tekemisiä ja huomaa nopeasti että sanoilla on merkityksiä. Ympäristö vaikuttaa myös, mitä enemmän koiralle puhuu (merkityksellisiä) asioita, sitä enemmän se oppii puhetta.

  Aika moni koira on kyllä ainakin nuorempana "huijattavissa" äänenpainoilla ja saman kuuloisilla sanoilla. Mutta kyllä ne uskomattoman hyvin oppii erottelemaan jos niillä vain on mahdollisuus oppia.

  Saattahan jotkut koirat oppia jopa ihan pitkiä lauseitakin. "Vie keltainen pallo Matille" tai "vie punainen rengas laatikkoon." Ihmeellisiä otuksia!

 • Paremmin mun koirat ymmärtää puhetta kuin yksikään urosihminen.

  • Taidatkos olla vanhapiika-ainesta?


 • Kyllä koirat tunnistavat melkoisen määrän sanoja, kun niille puhutaan paljon muun touhuamisen yhteydessä. Ei tarvitse pelkästään yksisanaisia käskyjä. Meillä sekä perhoskoira että valkkari, älykkäitä rotuja molemmat, toimivat aika lailla kuin ihmiset kun niille kertoo mitä on seuraavaksi tekeillä.

  Ennätys lienee floridalaisella bordercolliella, jota on pennusta asti tietoisesti koulutettu. Se tunnistaa todistetusti yli 1300 sanaa, ja ymmärtään myös lauseissa sanajärjestyksen merkityksen.

 • 2 osaiset ymmärtää ei enempää. Esim Ei syö,ei ota,oma paikka jne.

  • Pitää paikkansa kun ovat nuoria. Vanhemmiten sanavarasto jonka ymmärtää kasvaa, samoin kaikkinainen muu kommunikointikyky.


  • Esimerkki: perhoskoiramme oli tuulikaapissa odottelemassa uloslähtöä kun sanoin sille: "Puppe, Viiru on syömässä sinun ruokiasi". Viiru on yksi neljästä kissastamme. Puppe ryntäsi välittömästi kulman taakse olohuoneeseen ajamaan Viirua pois kupiltaan. Aivan ilmeisesti tajusi ainakin sanat "Puppe", "Viiru" ja "ruoka", ja teki sekunnissa aivan oikean johtopäätöksen.

   On ne tavallisesti etevämpi kuin oletetaan ja uskotaan. Toisaalta perhoskoira on yksi älykkäimpiä rotuja ja kääpiökoirista ehdoton ykkönen.


 • Koirat oppii käskyt muttei ne puhetta osaa ne vaistoaa painotuksen. Lopettakaa se hössötys koissujen kanssa.

  • Montako koiraa, kissaa, hevosta, rottaa sinulla on ollut?
   Yksilöissä on tietysti eroja, mutta kyllä ne vaan oppivat sanoja, äänenpainotuksesta riippumatta. Voisin kertoa kymmeniä esimerkkejä.
   Eäimet myös vaistoavat tunteita, haistavat, kuulevat ja näkevät paljon enemmän, kuin ihmiset.


 • Meillä bichon tyttö 6kk ymmärtää ku sanoo että joko paappa tuli...pomppaa heti ikkunalle tai ku sanon että mennäänkö autolla on heti sylisä...ja nukkumaan kehotus toimii myös...taitaa olla perheen viisain...

 • Varmaköör, perheenne vaikuttaa hyvin älykkäältä

 • Koiran älykkyys osamäärä vastaa noin 2 vuotiasta ihmislasta, joka oppii kyllä uusia asioita, jos vain pidetään lemmikeistä huolta. Säännölliset ulkoiluajat, ruokailu, hellyyden osoitukset, käskytkin kuuluvat elämään koiran kanssa. Oma "sänky" on tarpeellinen, eli oma paikka, jonne voi koiran käskeä mennä, pysyä kunnes emäntä, isäntä antaa luvan vaikka lenkille, kävelylle riippuen rodusta, ulkoilu mahdollisuuksista. Jos haluaa yksin käydä vaikka kaupassa, niin komentaa koiran petiinsä, eikä hyvästellä, vaan lähdetään kaupassa, kirjastossa, muuten vaan käymään yksin, siis käymään. Jos perus asiat on kunnossa koirasi oppii tavoille. Ei saa huutaa, vain äänen sävy ratkaisee. Palkitse kun tekee oikein, mutta kohtuus kaikessa. Koiriakin on erilaisia, kuten meitä ihmisiä, ja koirahan ei ole mikään lelu, jonka hankkimista kannattaa miettiä, että mihin on valmis sitoutumaan, kuten lastenkin tekemisiin...

 • Mun lapsuudenkodin chihuahua ainakin hoksasi perheenjäsenten nimet. Siis esimerkiksi jos sano sille "missä Matti", se meni Matin luo, ilman että sille oli sille opetettu. Ei kuulosta äkkiseltään kummoselta, mutta saattaa se olla aika hyvin eläimeltä jonka ei pitäisi kyetä käsitteelliseen ajatteluun. Ei nimiä kuitenkaan käytetä yleensä siten, että koira ihan suoraviivasesti pystyisi yhdistämään sanan ja merkityksen.

  Huippuälykäs se koira oli kyllä muutenkin

  • meilläkin koira kyllä ihmisten nimet oppi itse, mutta kissojen nimiä ei millään. ehkäpä sitä ei vaan kiinnosta?


 • Mitenkähän Puppe-koira ymmärtäisi, jos sille antaisi käskyn: ”Puppe, ole mies!”

 • Ben koira
  Beniä pidetään yleisesti kylän fiksuimpana koirana, jotkut sanovat, ettei se mikään koira ole, vaan nelijalkainen ihminen koiran turkissa.
  Sen tuntema sanavarasto ol iso. Tuo tupakat, tuo sytkäri. missä lompakkoni on, tuo puhelin , vie puhelin toiselle henkilolle. Jos kahvilassa jättää lompakon poydälle ja lähtee ulos, koira katsoo pitkään ja hakee lompakon, Kerran tehtiin porakaivoa ja pyysin koiraa tuomaan juotavaksi vettä. Ben haki sadan metrin päästä 5 litran kannun keittion komerostsa. Sitten, kun kaivosta tuli vettä, pyysin koiraa hakemaan juhlan kunniaksi aquardenteä, pontikkaa ja koira haki komerosta samankaltaisen viinakannun.
  Kaikki koirat eivät opi asioita, mutta Ben vie tavaroita, minne käsketään ja tuntee varmaan sadat tavarat nimeltä. eikä vaan sanojen nimiä, mutta myos verbejä, tuo, vie, jätä, ota, mene, tule, älä tee jotain. Miettii vähän aikaa, silmät pyorivät, kun asiaa miettii ja sitten tekee.
  Ben on loytokoiratarhasta, sekarotuinen, lähinnä muistuttaa dobermania. ikä alkaa painaa 12 v.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  275
  3849
 2. En ymmärrä holokaustin kieltäjiä?

  Aivan sama kuin kieltäisi ettei 2 maailmansotaa ole ollutkaan. Onko heillä pimeä alue tuolta osin vai onko se tahallista kieltämistä. Jos myöntäisi se
  Maailman menoa
  101
  1346
 3. Tunsiko joku HA n ja missä oli töissä

  Myllymäen kaupunginosa liittyi surulliseen kaupunginosien joukkoon missä on tapahtunut kantasuomalaisten murha laittoman maahanmuuttajan toimesta. Pää
  Hämeenlinna
  40
  525