Kartturit pois ralliautoilusta

teemunideapaja

Kartturi on nykyrallissa sitä varten, että hän kertoo miten ajaa sellaisella nopeudella, ettei kuljettaja itse pysty autoa hallitsemaan. Se on epäurheilijamaista ja siksi kartturit pitää ottaa pois ralliautoista. Kartturin paikka keksittiin joskus 80 vuotta sitten ensimmäisissä rallikisoissa, kun kuljettajat ajelivat merkitsemättömillä maalaisteillä eivätkä tienneet missä käännytään. Sitten verenmakuinen kilpailu sai kilpailijat alentamaan aikojaan laittamalla kartturin kertomaan etukäteen mitä kuljettajat tulee tehdä ja siitä kehitettiin varsinainen kahden homma ja samalla riisuttiin kuljettajan vastuu omasta ajamisestaan. Siksi kartturiakin on hyvä syyttää ulosajoista, joille kuljettaja ei mahda mitään. Se johtuu siitä, että kaikki organisaatiot pyrkivät jämähtämään paikoilleen, muuttumaan byrokratioiksi, jatkamaan toimintaansa alkuperäisen tavoitteen toteuduttua ja muuttumaan sokeaksi kaikelle maalaisjärjelle. Niin on käynyt taloudelliselle vapaudelle arvonlisäykseen perustuvassa markkinataloudessa ja ralliautoilussa. Rallia on hauskaa katsoa ja ajaa, mutta ei silloin kun auton sisällä tehdään karhunpalvelus koko lajille.

18

9517

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on aivan selvästi

      luokkayhteiskunta. On kapitalisti (Kartturi) ja duunari (Kuski) joka tottelee kapitalistin käskyjä. Ja se toinen on aivan selvästi myös rasisti. Yrittää saattaa toisen määräysvaltaansa komentelemalla miten kovaa ajetaa.

      • teemunideapaja

        Tuo vielä mahtuu siihen kategoriaan. Heh heh.


    • POIKASENI

      sulla ei voi olla mitään hajua autourheilusta , ei voi olla ...

      pannaampa POIKA sut rac-ralliin lehmusten peittämälle , 3 metriä kapealle , pimeälle , mutaselle , liukkalle alustalle n. 195kmh:n nopeuteen kuskin paikale istumaan ... ni varmasti tulee ikävä vieressä istuvan kartanlukijan ojeistusta tulevasta

      tollaset ehdotukset eivät voi tulla täyskasvusen suusta , ihan samaa tasoa kuin et pannaan ne formulahomot kiertämään sitä hiekkalaatikkoonsa turvakatteettomalla autolla , penkki paljaalla alustalla ni katotaan miten helmat lepattaa sit ku mennään kolmea sataa suoralla , katotaan sit kuka kestää keliä ja viimaa parhaiten

      huom. Rallissahan ei ole karttureita esim näissä näytöskisoissa jossa ajetaan jotain muutaman kilsan homo-hiekkalaatikko-rinkiä ja joka mutkan muistaa ulkoa kuten riisitautiset , alamittaset formula-hinttarit tekevät lajissaan

      • teemunideapaja

        Jos hän painaa sitä niin paljon ettei hän pärjää ilman ohjausneuvoja, hän voi myös painaa sitä niin paljon ettei niitä neuvoja tarvita. Meidän pitäisi valita jommasta kummasta ja kaikki oikeat fanit ja kuljettajat ovat samaa mieltä. Ohjausneuvojen varassa ajava rallikuljettaja on lajin vastaista, vai mitä räkänokka?


      • jpm86
        teemunideapaja kirjoitti:

        Jos hän painaa sitä niin paljon ettei hän pärjää ilman ohjausneuvoja, hän voi myös painaa sitä niin paljon ettei niitä neuvoja tarvita. Meidän pitäisi valita jommasta kummasta ja kaikki oikeat fanit ja kuljettajat ovat samaa mieltä. Ohjausneuvojen varassa ajava rallikuljettaja on lajin vastaista, vai mitä räkänokka?

        tietääköhän koko poika rallista mitään??


    • Kartturina

      Et ole tainnut ikinä perehtyä rallin ajamiseen saatikka rallin saloihin ja kartturin tehtäviin!!!
      Kartturin tehtävänä ralliautossa on huolehtia monista asioista.Hän ohjaa kuskin kulkemaan oikeaa reittiä paikasta A paikkaan B, huolehtii että ollaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, nuottikisoissa lukee kuskin laatimaa nuottia ja pimeissä kisoissa lukee tiekirjamerkintöjä sekä tietä sen mukaan mitä näkee (näin ainakin meillä toimitaan), kartturi myös seuraa auton käyttäytymistä eli mm. öljynpainetta, vedenlämpöä, akun latausta jne. Kartturi ei todellakaan ole vaaran aiheuttaja ralliautossa vaan päin vastoin, hän huolehtii että kaikki sujuu ja rauhoittaa kuskia jos hän ajaa liaan lujaa ja päättömästi. Huomattavasti enemmän tulisi vaaratilanteita mm. siirtymillä ilman kartturia, jos kartturi ei olisi kuskin vieressä kertomassa miten ajaa seuraavalle erikoiskokeelle niin kuski joutuisi itse lukemaan karttaa ja ajamaan yhtä aikaa.
      Et ole varmasti myöskään ikinä seurannut sprinttikisoja joissa ei ole kartturia mukana. ne ajetaankin vain pienellä ympyrällä ja reittiin saa vielä tutustua ennakkoon. Kuitenkin noissakin kisoissa tapahuu ulosajoja mm. liian kovan vauhdin takia, ketäs tuossa tilanteessa voit syyttää yllyttämisestä??? Nuottikisoissakin kuljettaja on tarkasti kertonut millä nopeudella mihinkin mutkaan voi tulla ja ne nuotit tekee kuski itse, kartturi vain kirjaa ylös mitä kuski sanoo. Kartturi voi huomauttaa kuskille nuotteja tehtäessä että mutkasta löytyy kivi tai onko kuski varma nopeudesta jos kartturi näkee mutkan erilailla. Kuitenkaan kisatilanteessa ei kartturilla ole aikaa alkaa kuskia yllyttämään nuotin luvun välissä!!!
      Ja huomaa myös se että kuljettajalla on vastuu ralliautossa niin omasta hengestään kuin kartturinkin hengestä, loppujen lopuksi kuski kuitenkin itse päättää millä lailla mihinkin ajaa, koska hänhän siinä ratin takana kuitenkin istuu!
      Suosittelen ensin tutustumaan aiheeseen ja ottamaan sitten vasta kantaa, kun sinulla on asiasta varmaa tietoa ja vankka näyttö!!!

    • Racer

      Jotenkin tuli sellainen kutina että sun kannattais teemu käydä moikkaamassa lääkäriä, vaikuttaa tuosta sun tekstistä siltä ettei sulla ole kaikki kotona päässä, tai että sulla olis aivojen tilalla jotain muuta :D

    • ajatella vaihtaa

      LÄÄKITYSTÄ TAI ALOTTAA SELLANEN?? varokaa roilaiset,tiä millo pojalla pimahtaa...

    • Pula-ajan Luis Moya

      Rallimiehille, jotka hiiltyy: Ei pojat näin! Ettehän te vedä uhrimielellä aukkoon rallissakaan, jos joku penkalta näyttää, että hanaa ja väkeä penkat pullollaan... Nyt sitten teidät vedätetään "runkipaikkaan" täällä ja mitäs kummaa... Toimii!
      =)

      • Nakedynaked

        Voi voi voi..jutun kertoja jos voisi ilmoittaa omat harrastuksensa ja alkaa miettimään mitä yhtä hullua muutosta voi siihen ajatella..Kartturi kuuluu juuri siksi autoon,että vaara tilanteilta vältytään EK:lla ja siirtymällä,että auto on oikeassa paikassa oikeaan aikaan..Ei mies taida ymmärtää nyt mistä puhuu,en arvosta juttuasi yhtään.HÄPEÄ!


    • malcolmi

      Sun juttuas kun lukee niin mulle taas vahvistuu se käsitys, että Suomessa on liian lepsut noi avohoito säännökset.. tuommosille pitäs laittaa betonikumpparit jalkaan ja työntää Suomenlahteen.

    • jeppe******

      Fiksun kuulonen kaveri,mites ois jos äänestettäis kaveri päättämään yhtäfiksusti valtion asioista? *nauraa*...hei oikeesti eikai kukaan ota tosissaan tän kaverin puheita!!!! *nauraa* huumorimiehiä!

      Mies ei tiedä paskan vertaa autourheilusta ja uskaltaa vielä omalla kuvallaan kirjottaa tuollaista!,,hävettää ihan hänen sukulaistensa puolesta!

      Jos ei sulla oikeesti ole mitään fiksua kirjottamisen aihetta niin jätä kirjottamatta!

      Taas näitä turvenuijia jotka yrittää olla fiksumpia mitä todellisuudessa onkaan.

    • jäppinen

      Olisi mielenkiintoista tavata tuo kirjoittaja,kun on ehkä universumin viisain ihminen!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Hyvä teemu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      voi vitun sinisorsa,ihan hävettää että oma nimi on teemu,kiitos siitä,urpooooooooo!!!!!

    • Minä vaan

      Eiköhän se 1. ajaja ole se joka nuotit sanelee ja jos niiden takia menee pihalle niin saa syyttää itseään. 2. kuski ei ole siitä tilivelvollinen jos nuoteissa on virhe.

    • J. V.

      No nih :)

      Varsinainen ideanikkari taidat tosiaan olla, mut mahtuuhan mailmaan mielipiteitä... Onneks siel on sentään kuitenkin asiantuntijat niitä sääntöjutskia järkkäilemässä.

      "hiukan edes" lajiin perehtynyt

      • syyspoika65

        EIPÄ TAIDA TEEMUN IDEAPAJALLA HISSI NOUSTA YLÄKERTAAN ASTI..???


    • rallyfanwoman

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      153
      10980
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3083
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2922
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2157
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1918
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1716
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 84
      1603
    10. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      49
      1584
    Aihe