vuohenmaito

äityli81

Hei!

Oma maitoni ei tunnu riittävän ja vauva 3kk itkee nälkää iltaisin. Olen käyttänyt korviketta Semper, mutta sain kuulla, että vuohenmaito on parempaa kuin korvike.

Olen nyt syöttänyt iltaisin vuohenmaitoa pienokaiselle ja hyvin tuntuu maistuvan. Onko muilla kokemuksia vuohenmaidosta? Onko siitä jotain haittaa?

7

4183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on normaalia

      Vauva on varsinkin iltaisin itkuinen ja kärttyinen.

      Imetystukilistan kotisivuilla on aiheesta hyvä artikkeli http://www.lapsiperhe.net/imetystukilista/faq/kello.php josta näkee, että pienen vauvan iltalevottomuudet ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Moni vauva juo tässä vaiheessa tarjottuja lisämaitoja, mutta moni vauva ottaa tuttipullosta maitoa, vaikka ei olisi nälkäinenkään(tuttipullo valuttaa maitoa vauvan suuhun, jonka on pakko niellä sinne tulleet maidot, ettei hän tikahdu) ja tällaiset varmuuden vuoksi lisämaitopullot voivat hämmästyttävän nopeasti johtaa lisämaitokierteeseen, joka ihan oikeasti sitten vähentää äidin omaa maitomäärää.

      Vauva syö öisin

      Varsinkin täysimetetyille vauvoille on erittäin normaalia, että he syövät öisin. Äidinmaito on helposti sulavaa ja siksi on luonnollista, että lapsi ei yöaikaankaan pysty nukkumaan 12 tuntia ilman ruokaa. Vanhemmalla jo kiinteitä syövällä lapsella saattaa päivät olla niin touhukkaita, että imetyskerrat jäävät vähiin ja lapsi, joka edelleen nauttii kovasti rinnallakäymisestä, tankkaa sitten äidinmaitoa rauhalliseen yöaikaan, jolloin leikit ja kiinteät eivät vie tilaa ja aikaa imetykseltä.
      Rinnat muuttuvat tyhjän tuntuisiksi

      Kun nainen synnyttää, hänen elimistönsä on valmistautunut imettämään jopa kaksosia. Maitoa tulee yli yhden vauvan tarpeen. Rintojen ensimmäinen pingottuminen ns. maidon nouseminen ei johdu niinkään maidosta vaan kudosnesteistä ja rintakudoksessa lisääntyneestä verenkierrosta. Tämä ensimmäinen pingottuminen helpottaa suht nopeasti, varsinkin jos lapsi käy usein rinnalla. Seuraava rintojen ”tyhjenemisvaihe” osuu tyypillisesti vauvan n. 3kk ikään, jolloin saattaa yhtäaikaa olla vauvan tiheän imun kausi ja rintojen lopulliselta tuntuvat pehmeneminen. Se, että rinnat lakkaavat pingottumasta ennen pitkää, on ihan luonnollista. Kun sitten tosiaan lapselle tyypillinen tiheän imun kausi (osuvat klassisesti n. 3 ja 6 viikon ikään sekä 3 ja 6kk ikään) osuu tähän pingottumattomuuteen, niin moni äiti ja moni neuvolan terveydenhoitaja tulkitsee pehmeät rinnat tyhjiksi rinnoiksi. Tyhjiä rinnat eivät ole. Maidontulo ei voi yhdessä yössä loppua kuin seinään. Rintojen pingottuneisuus on epänormaali olotila ja pehmeät rinnat ovat se luonnollinen olotila. Luonto pyrkii luonnollisuuteen. Jos äidistä tuntuu, että maitoa ei enää suihkua alkuaikojen malliin, niin jos ylempänä kerrotut merkit maidon riittävyydestä täyttyvät, niin maitoa tulee juuri hyvin vauvan tilauksen mukaan. Luonto on vielä hoitanut homman niin, että mitä tyhjemmän tuntuinen rinta, sitä rasvaisempaa maitoa sieltä tulee. Siksi juuri iltaisin monet lapset viihtyvät maratoonarimaisesti rinnalla imien sieltä hyvää ja rasvaista äidinmaitoa yötä vasten.
      Vauva käy rinnalla usein

      Usein on tietysti määrittelykysymys. Korvikeruokituilla tai kiinteät aloittaneilla vauvoilla syömisrytmi on yleensä 4 h ja siitä on tullut lastenruokateollisuuden ja neuvoloidenkin käyttämä normi, johon täysimetettyjä tai osittaisimetettyjä vauvoja epäreilusti verrataan. Rintamaito on helposti sulavaa. Rintamaidossa olevat entsyymit aloittavat maidon sulattamisen heti kun maito tulee äidin rinnasta ulos ja rintamaito aloittaa imetytymisen jo lapsen suun limakalvoilta. Täysi maha äidinmaitoa tyhjenee n. tunnissa, joten on luonnollista, että lapsi tankkaa rintamaitoa useammin.

      Täysimetetty pieni vauva käy tyypillisesti rinnalla 8-12 kertaa vuorokauden aikana, mutta joku vauva käy rinnalla jopa 20 kertaa ja se on ihan normaalia. Kun vauvan yöhön mahtuu yleensä ainakin yksi pidempi unijakso, päiväimetykset ovat siten puolestaan tiheitä. Neljän kuukauden ikäinen vauva voi vähentää rinnalla käyntejä niin, että joku vauva syö vain 6 kertaa vuorokaudessa, mutta jos vauva tässäkin vaiheessa haluaa rinnalle 12-15 kertaa vuorokaudessa, se on täysin luonnollista eikä kerro maitomäärästä mitään huolestuttavaa.

      http://www.hernekeppi.fi/kantsu/tietoa.html

      • ....

        Ei syönyt pakosta lisämaitoa meidän poju, otti minkä
        tarvitsi ja työnsi pullon pois. Aika suuri saa tuttireikä olla että vauva pakosta joutuu ettei tikahdu.


    • ihan oikeasti

      antanut vuohenmaitoa? Mistä olet tuollaista kuullut? Tietävätkö neuvolassa asiasta? Itse en todellakaan uskaltaisi antaa omalle vauvalleni. Kyllä korvike on ehdottomasti perempi vaihtoehto. Ensinnäkin vuohenmaitoa ei ole tarkoitettu ihmislapselle ravinnoksi. Korvikkeessa lehmänmaidon proteiinit on pilkottu sopivaksi ja lisätty vitamiineja.
      Toivottavasti tämä oli joku provo.

      • .....

        Olen muuten kuullut minäkin että vuohenmaitoa voisi antaa lapselle jos lehmänmaito tekee vaivaa.


      • Anonyymi
        ..... kirjoitti:

        Olen muuten kuullut minäkin että vuohenmaitoa voisi antaa lapselle jos lehmänmaito tekee vaivaa.

        Vielä 80-luvulla lypsyvuohen omistajia pyydettiin ilmoittautumaan neuvolaan vähämaitoisten äitien avuksi. Sittemmin korvikebisnes syrjäytti vuohenmaidon tarpeen, johtaen nopeasti vuohenmaidon demonisointiin imeväisravintona. Vuohenmaidon ravintoarvo on kuitenniin lähimpänä äidinmaitoa, joskaan sekään ei ole äidinmaitoon verraten täydellistä, kuten ei korvikekkaan. Vaikka korvikkeen ravintoarvot on priikulleen laskettu ja rasvat pilkottu, sen merkittävin puute on sen absoluuttinen nollabakteeritaso, mikäli ei pidä kemiallisia vitamiineja ongelmallisena. Se ei anna minkäänlaista suojaa virus-tai bakteeritartuntoja vastaan, toisin kuin äidin- ja vuohenmaito.


    • keltainenkorppi

      Äidinmaidonkorvikkeiden sisältö on asetuksissa tarkkaan määritelty. Korvikkeiden tulee sisältää tiettyjä aineita (rasvat, proteiinit, hiilihydraatit, vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet) tietty määrä, ei liikaa eikä liian vähän. (Vuohenmaitopohjaisia äidinmaidonkorvikkeita ei ole edes sallittua myydä EU-alueella.) Korvikkeiden ravintoarvoa on pyritty muokkaamaan mahdollisimman pitkälle vastaamaan vauvojen ravitsemuksellisia tarpeita.

      Vuohenmaito sisältää (äidinmaitoon ja korvikkeeseen verrattuna) kolminkertaisen määrän proteiinia, mikä rasittaa vauvan munuaisia. Hiilihydraatteja siinä on vain puolet siitä mitä äidinmaidossa ja korvikkeessa, ja vitamiinien ja hiven- ja kivennäisaineiden määrä on ihmisvauvan tarpeiden kannalta vuohenmaidossa kyseenalainen.

      Ellei tavallinen äidinmaidonkorvike tunnu sopivan vauvalle, taustalla voi olla lehmänmaitoallergia. Mahdollisista korvikkeen aiheuttamista oireista kannattaa kysyä neuvolasta. Tarvittaessa lapselle voidaan etsiä sopiva erityiskorvike apteekin valikoimista.

      Mietin vain, uteliaana, mistä vuohenmaitoa edes saa 8) ?

      • äityli81

        Kiitos vastauksista ja pohdinnoista. Olen jutellut neuvolassa asiasta eikä sieltä sanottu juuta eikä jaata. Imetän vauvaani kuitenkin pääasiassa ja annan vuohenmaitoa max 100 milliä/päivä, joten vauva saa varmasti kaiken tarvitsemansa jo äidinmaidosta vuohenmaidon ollessa vain lisäravinto.

        Tässä on taulukko eri maitojen koostumuksista:
        http://www.saanendoah.com/compare.html

        Tiedän paljon äitejä, jotka antavat vauvoilleen vuohenmaitoa jopa pelkästään koska omaa maitoa ei vain tule.

        Vuohenmaitoa olen ostanut Helsingissä kauppahallista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      4995
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3277
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1255
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      728
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe