Uusi kissa/vanha kissa: tutustuttaminen

Speedy

Kissat ovat terrotoriaalisia eläimiä, joten ei koskaan pidä vain heittää uutta kissaa vanhan seuraan, talossa jo asuvan kissan ensi reaktio on puolustaa reviiriään. Tässä eräs hyväksi havaittu tapa tutustuttaa kissat toisiinsa niin, että selvitään ilman ongelmia:

Eristä kissat, pistä tulokas omaan huoneeseen hiekkalaatikon ja ruoan ja veden kanssa. Aloita "hajuvaihdolla" eli hiero kissoja vaikka sukalla, erityisesti naaman alueelta, ja heitä tulokkaan hajusukat toisen kissan haisteltavaksi ja päinvastoin. Sitten voit alkaa päästämään tulokkaan tutkimaan muita huoneita kuin omaansa, toisen ollessa suljettuna johonkin, älä anna kissojen nähdä toisiaan. Päästämällä tulokkaan muualle kämppään se pääsee levittämään sinne omaa hajuaan ja toinen tottuu sen hajuun koko asunnossa.

Kun tulokas tutkii muuta asuntoa, päästä toinen kissa sen huoneeseen tutkimaan (älä siis anna kissojen nähdä toisiaan).

Kun nämä hajututustumiset sujuvat hyvin ilman sähinöitä, murinoita ja kissat näyttävät rentoutuneilta haistellessaan toistensa tuoksua, eivätkä luimistele yms, voit aloittaa lyhyet tapaamiset lahjonnan avulla. Jos kissasi ovat ruokamotivoituneita, lahjo niitä jollain erikoisherkulla, jos ne ovat leikkimotivoituneita, niin noudata toisessa tähän laittamassani linkissä olevia ohjeita. Voit tarvita avuksesi toisen henkilön.
Muista myös leikittää kissojasi tällä tavalla silloinkin kun ne ovat yksin, se saa vanhemman tuntemaan itsensä varmemmaksi ja tulokkaan turvallisemmaksi ja kaikki saavat poistaa turhia energioita ja patoutumia positiivisella tavalla.

http://www.ivillage.com/pets/expert/behavior/articles/0,,167006_69704,00.html

Muista edetä kissojen vauhdilla. Kun olette edenneet tapaamisiin asti, ne on syytä pitää hyvin lyhyinä; parempi 30 kertaa päivässä 10 sekunnin ajan kuin 5 kertaa päivässä 5 minuutin ajan ja se päättyy tappeluun. Tarkoituksena on jättää kissoille tapaamisesta positiivinen mielikuva, jonka ne yhdistävät toisiinsa. On siis erittäin tärkeää päättää tapaamiset positiivisen ilmapiirin vallitessa, jos yksikään kissa alkaa näyttää siltä, että se edes *miettii* hyökkäämistä, erota kissat heti! (Hyökkäysajatuksen muodostumisen huomaat, kun kissan pupillit laajenevat, se keskittää katseensa toiseen kissaan ja menee kyyryyn, josta se kohta ponkaisee kimppuun.) Jos tuntuu, että tapaamiset sujuvat huonosti, pistä kissat erilleen pariksi päiväksi ja aloita uudestaan nopeutetulla hajuvaihdolla.

Ota avuksesi Feliway-haihdutin (suihkekin on, mutta tehoaa paremmin paikallisesti, esim. pissaongelmissa). Sitä saa apteekeista ja eläinlääkäreiltä.

Muista leikkiä molempien kissojen kanssa ja huomioida varsinkin ongelmakissa, jos se huomaa, että saa enemmän leikittämistä, enemmän herkkuja ja huomiota uuden tulokkaan läsnäollessa, sen ajatusmalli muuttuu, se yhdistää tulokkaaseen kaikki nämä mukavat asiat, eikä pidä sitä poisajettavana tunkeilijana.

Tässä vielä toinen linkki, jossa on ohjeet oikeanlaiseen leikittämiseen (on hyvin tärkeää saada leikki muistuttamaan metsästystä, niin kissa saa purettua saalistusviettinsä leikkiin eikä muihin kissoihin):

http://www.ivillage.com/pets/expert/behavior/pages/0,,167006_527491,00.


Muista, että kissat ovat yksilöllisiä ja etene niiden osoittamalla vauhdilla. Joillakin kestää viikon, pari, jotkut vaativat monta kuukautta. Etene hitaimman vauhdilla.

Jos tuntuu, että edistystä ei tapahdu, on tehtävä uudelleentutustuttaminen:

Erota kissat vaikka pariksi päiväksi, jotta ne saavat hengähdystauon toisistaan, sitten vaan alusta uudestaan. Kokeile vaikka leikittää molempia kissoja erikseen ennen kuin syötät niitä yhdessä, se poistaa turhia energioita ja ne saavat metsästytviettinsä tyydytetyksi johonkin muuhun ennen tapaamista.

Ennen kuin aloitat tapaamiset uudelleen, voit laittaa verkko-oven kämppään, toinen kissa toisella puolella, toinen toisella. Meillä oltiin vuorotellen yksin ja yhdessä jommalla kummalla puolella, leikitettiin ja lahjottiin kissoja herkuilla molemmilla puolilla yhtäaikaa ja erikseen. Samalla pidettiin Feliway-haihdutinta verkko-oven lähellä.

Verkko-oven nerokkuus on siinä, että kissat haistavat ja näkevät toisensa, mutta eivät pääse kimppuun. Verkko-oven alkuvaiheessa on tärkeää saada kissojen huomio kiintymään muualle, kuin toiseen kissaan, siksi herkut ja leikit. Heti kun toinen kissoista keskittyy vaanimaan toista, ei muuta kun lelut esiin, siksi olisi parempi, että näissä verkko-ovisessioissa olisi kaksi ihmistä mukana.

Pidä verkko-ovea yllä päivittäin, mutta aloita ihan lyhyillä ajoilla, voit sitten pidentää aikaa kun huomaat, että kissat rentoutuvat. Jossain vaiheessa voit jättää verkko-oven ylös siksi aikaa kun olet itse poissa, sitten voit (kissojen reaktioita tarkkaillen) jättää sen kokonaan pois kun olet itse kotona, mutta laittaa paikalleen kun olet poissa. Jätä aina jotain virikettä molemmille puolille, ruuat, vedet ja hiekkalaatikot.

Voit käyttää vaikka vauvaportteja, pari, kolme päällekkäin, niin etteivät pääse yli, tai, niin kuin me teimme, ostaa puutarhaan tarkoitettua muoviverkkoa (pienisilmäistä, tarkoitettu köynnöskasveille yms). Me laitoimme silmukkaruuvit oven molemmille puolille, kiinnitimme verkon tiukasti toiselta puolelta rautalangalla (muovipäällystetyllä) ja toiselta puolelta sidoimme kiinni silmukoihin narulla ja availimme sitä kuin ovea. Kannattaa työntää vaikka oksa yms alareunan väliin, meillä ryömittiin verkon ali, kunnes tuimme sen. Samoin kannattaa laittaa verkko oven yläkamanaan asti, kun esim. meidän toinen kisu kiipesi verkkoa ylös kuin apina...

Verkko-ovivaihe on kieltämättä hieman hankala, jos on pieni asunto, mutta jos sen saa viritettyä vaikka yhden huoneen ovelle, niin sitten voi vaihdella kissojen vuoroja siinä huoneessa ja muualla ja kämpässä.

Tässä lisää lukemista!

http://www.ivillage.com/topics/pets/0,,167006,00.html

8

13343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tabby

      Onkohan toi mahdollisesti joku jenkkiläisten kehittämä teoria, miten kissat pitää totuttaa toisiinsa?

      Mä en näe tossa mitään järkeä. Kissa on sopeutuvainen eläin, ja tottuu toiseen kissaan nopeasti. Ei tietenkään pidä "heittää" uutta pentua vanhojen kissojen sekaan, etenkään niiden reviirille. Mutta mutta...

      Pekun tullessa meille viime kesänä, päättelimme Lakun tottuvan siihen nopeimmin, kun neitiä ei erikseen suljeta mihinkään huoneeseen, kuten ei myöskään uutta pentua. Ja vallan mainiosti tottuivat toisiinsa. Ja näin tiedän muidenkin menettelevän, en ole vielä kenenkään kuullu sulkevan kissoja eri huoneisiin tms.

      Tuossa tekstissä mainitut hyökkäämiseleet eivät aina tarkoita hyökkäämistä, vaan kissa tekee näin myös leikkiessään toisen kissan kanssa. Kissat tappelevat äärimmäisen harvoin, ja kissatappelu kestää korkeintaan 5 minuuttia. Aikuinen kissa ei yleensä hyökkää pennun kimppuun, mutta aikuisen kissan otteet leikkiessä saattavat olla liian kovia. Näin oli meilläkin. Laku kuitenkin oppi todella nopeasti, ettei pienen pennun kanssa oteta kovia otteita, ja viiden päivän kuluttua se alkoi jo "imettää" Pekua. Eihän Lakulta tietysti maitoa tullut, mutta imetti silti =).

      Emme jättäneet kissoja kahdestaan kotiin viikkoon, mutta kun olimme varmoja, että ne tulevat toimeen keskenään, aloimme treenata niiden kanssa myös tuota keskenään kotiin jättämistä. Aluksi kävimme vain 50 metrin päässä kaupassa ja tulimme takaisin, ja siitä aloimme pikkuhiljaa pidentää noita poissaoloja. Nykyään kissat tulevat toimeen vaikka olisivat 8 tuntia päivässä keskenään, eikä paikkoja ole edes pistetty remonttiin.

      Ylimmät ystävykset noista on tullut, vaikkei ole monimutkaisesti toisiinsa totutettukaan =). Terve järjenkäyttö sallitaan =).

      • Speedy

        Tuo riippuu ihan kissoista, niin kuin jo sanoinkin. Meillä esimerkiksi ja monen kaverini taloudessa kissat hyökkäilivät ihan tosissaan, kyllä sen erottaa leikkimisestä. Verta ja suolenpätkiä ei lennellyt, mutta kyllä se oli kaukana leikistä, aikuinen kissa oli näissä tapauksissa se, joka ei sietänyt uutta pentua reviirillään. Leikkiminen on aivan toisenlaista, jokainen, joka on nähnyt kissojen tappelevan ja leikkivän, pystyvät kyllä erottamaan ne toisistaan.

        Kuten siis jo sanoin, kissat ovat territoriaalisia, jotkut enemmän, jotkut vähemmän, joillain tutustuminen kestää pari päivää, joillain kuukausia. Jos emme olisi noudattaneet näitä ohjeita, kissamme tuskin olisivat vieläkään kavereita, nyt ollaan bestiksiä ja voimme jättää kotiin vaikka koko päiväksi töihin mennessämme.

        Monet, joiden kanssa olen jutellut, ovat sanoneet, että kissat eivät ole tottuneet toisiinsa, vaan tappelevat kunnolla, ja kun olen ehdottanut näitä ohjeita ja kissat on pistetty erikseen pariksi päiväksi, ja sitten aloitettu tutustuttaminen, niin on edetty hyvin, jälleen jotkut nopeammin kuin toiset.

        Jos kissat tulevat kavereiksi päivässä, parissa ilman mitään kommervenkkejä, niin se on oikein hyvä, mutta kaikissa tapauksissa näin ei ole, sitä varten laitoin nämä ohjeet, jos joku vaikka saisi niistä apua, ja kuulemma on toiminutkin jo.

        Terve järjenkäyttö on todellakin sallittua, mutta hyvä on muistaa, että kissat ovat yksilöitä ja mikä toimii jollakin, ei toimi kaikilla. Siksi on hyvä kaikkein epätoivoisimpien tapausten omistajien tietää, että vaihtoehtoja löytyy ja että tilanne ei ole niin epätoivoinen kuin miltä näyttää, vaan ratkaisu löytyy. Eikö sinustakin ole parempi ensin kokeilla kaikkea ennen kuin luopuu toisesta kissasta?


      • Fact
        Speedy kirjoitti:

        Tuo riippuu ihan kissoista, niin kuin jo sanoinkin. Meillä esimerkiksi ja monen kaverini taloudessa kissat hyökkäilivät ihan tosissaan, kyllä sen erottaa leikkimisestä. Verta ja suolenpätkiä ei lennellyt, mutta kyllä se oli kaukana leikistä, aikuinen kissa oli näissä tapauksissa se, joka ei sietänyt uutta pentua reviirillään. Leikkiminen on aivan toisenlaista, jokainen, joka on nähnyt kissojen tappelevan ja leikkivän, pystyvät kyllä erottamaan ne toisistaan.

        Kuten siis jo sanoin, kissat ovat territoriaalisia, jotkut enemmän, jotkut vähemmän, joillain tutustuminen kestää pari päivää, joillain kuukausia. Jos emme olisi noudattaneet näitä ohjeita, kissamme tuskin olisivat vieläkään kavereita, nyt ollaan bestiksiä ja voimme jättää kotiin vaikka koko päiväksi töihin mennessämme.

        Monet, joiden kanssa olen jutellut, ovat sanoneet, että kissat eivät ole tottuneet toisiinsa, vaan tappelevat kunnolla, ja kun olen ehdottanut näitä ohjeita ja kissat on pistetty erikseen pariksi päiväksi, ja sitten aloitettu tutustuttaminen, niin on edetty hyvin, jälleen jotkut nopeammin kuin toiset.

        Jos kissat tulevat kavereiksi päivässä, parissa ilman mitään kommervenkkejä, niin se on oikein hyvä, mutta kaikissa tapauksissa näin ei ole, sitä varten laitoin nämä ohjeet, jos joku vaikka saisi niistä apua, ja kuulemma on toiminutkin jo.

        Terve järjenkäyttö on todellakin sallittua, mutta hyvä on muistaa, että kissat ovat yksilöitä ja mikä toimii jollakin, ei toimi kaikilla. Siksi on hyvä kaikkein epätoivoisimpien tapausten omistajien tietää, että vaihtoehtoja löytyy ja että tilanne ei ole niin epätoivoinen kuin miltä näyttää, vaan ratkaisu löytyy. Eikö sinustakin ole parempi ensin kokeilla kaikkea ennen kuin luopuu toisesta kissasta?

        Meille tuli eilen kissanpentu, ja luonnollisesti olimme varautuneet aikuisen kissamme ja tulokkaan tappeluun. Toisinpa kävi.. Uusi tulokas hetken ihmetteli uutta kotia, ja 2 vuotias leikattu poikakissamme hieman arasteli ensimmäisen puoli tuntia. Tämän jälkeen hän kylmästi meni ja puski toverillisesti pentua, ja siinä se oli! Yö meni rauhallisesti, kissat nukkuivat vierekkäin :)
        Olo on onnellinen. Kissa sai kaverin ja me toisen hellittävän!!!


      • Speedy
        Fact kirjoitti:

        Meille tuli eilen kissanpentu, ja luonnollisesti olimme varautuneet aikuisen kissamme ja tulokkaan tappeluun. Toisinpa kävi.. Uusi tulokas hetken ihmetteli uutta kotia, ja 2 vuotias leikattu poikakissamme hieman arasteli ensimmäisen puoli tuntia. Tämän jälkeen hän kylmästi meni ja puski toverillisesti pentua, ja siinä se oli! Yö meni rauhallisesti, kissat nukkuivat vierekkäin :)
        Olo on onnellinen. Kissa sai kaverin ja me toisen hellittävän!!!

        Eli toistan taas itseäni, kun ihmiset (sama ihminen...?) näyttää joka kerran lukevan viesteistäni vain pari riviä: Kissat ovat yksilöitä, jotkut tottuvat toisiinsa päivässä, parissa, joillain kestää kuukausia. Se, jonka kissat tottuvat toisiinsa päivässä, saa olla onnellinen, mutta fiksua on myös tunnustaa tosiasiat, että kaikissa tapauksissa näin ei ole...


    • misu

      kun otin toisen kissan,annoin kissojen vapaasti "selvittää" välinsä.
      Leikattu kolli otti hyvin kyllä vastaan uuden kisun.kaksi viikkoa kestin "koppotikoppotia".
      välillä isompi kissa otti ja pyöritteli uutta pentua rajustikkin,mutta ei se purrut tai vahingoittanut sitä.
      sillon jos otat koiralle kaveriksi kissan,niin ne pitää laittaa eri huoneeseen.ei kissoja tarvi.
      typerää nuo sun "säännöt".
      sääliksi käy sun lemmikit.ne ei opi koskaan tuntemaan toisiaan..

      • Speedy

        Luitko viestini ja tuon toisen vastaukseni? Jos luit, niin tietäisit, että kissani ovat ystäviä. En sanellut sääntöjä, vaan annoin vinkkejä hankalien tapausten omistajille...


    • noora

      että joku jaksaa kertoa myös vinkkejä ongelmatapauksille.
      meillä vanhempieni vanha kolli (leikattu) tottui onneksi nopeasti uuteen kissaan (vuoden ikäinen leikattu kolli) ja pojat selvittivät välinsä keskenään hyvin nopeasti. vanha oli jo joutunut tottumaan koiraan, joten toisen kissan tuloon oli aika helppo sopeutua. aluksi vanhaa pioikaa tietenkin rassasi se, että nuorempi kissa oli kovin leikkisä.
      meillä on nyt avomieheni kanssa 2 tyttökissaa. toisen hankimme kevättalvella 2003 ja toinen tuli syyskuun alussa samana vuonna. meillä oli siinä välillä kesällä kavereitten kissa 2 viikon hoidossa ja koska se meni hyvin, totesimme, ettei varmaan tule hankaluuksia totuttaa toiseen omaankaan kissaan. pentu oli tullessaan jo tottunut muihin kissoihin. kasvattajilla oli itsellään parikymmentä kissaa (joita ei tosin oltu vielä päästetty pentujen kanssa samaan huoneeseen). pennulla oli 3 sisarustakin ja yksi näyttelykokemus takana. tämä vanhempi nuori kissamme sähisi pennulle pari päivää, mutta ei yrittänytkään hyökkäillä (ehkä siksi, ettei pentu ollut moksiskaan toisesta kissasta). lisäksi pyrimme huomioimaan vanhaa kissaa enemmän, kuin uutta. etenkin minä touhusin vanhemman kissan kanssa ja annoin avomieheni huolehtia aluksi pennusta, jottei tulisi mitään mustasukkaisuuspurkauksia. jo kolmantena päivänä kissat leikkivät yhdessä ja nyt vajaan kuukauden yhdessäelon jälkeen ovat ylimmät ystävykset ja isompi tyttö oikein hoivaa pentua. hauska huomata myös miten se selvästi opettaa pennulle tapoja. jos hän ei ole jotain saanut tehdä, niin hän pitää huolen, ettei pentukaan! jännä myös huomata, ettei kumpikaan pomottele toistaan. täällä juostaan vuoroin kummankin johdolla. vaikka molemmilla on omat ruokakuppinsa, niin isompi tyttö antaa yleensä pennun syödä ensin ja menee itse kupille vasta pienemmän lopetettua ruokailu. tytöt nukkuvat yleensä päivällä eripaikoissa, mutta yöt ne viettävät kumpainenkin sängyssämme. pennun paikka on minun kainalossani peiton alla ja isompi nukkuu omalla tyynyllään minun ja avokkini välissä :).
      sitä olen miettinyt, että jos meille tulee vielä kolli (haaveeni), niin mietenkähän nuo meidän neidit mahtavat siihen sopeutua. no, se ei onneksi ole vielä ajankohtaista.

    • Anonyymi

      Todella hyvä, että joku kirjoittaa ohjeita ja vinkkejä niille, joilla kissojen tutustuttaminen ei suju kuin leikki (kuten näillä useimmilla muilla kommentoijilla). Kommentoijien kannattaisi todellakin keskittyä nyt luetun ymmärtämiseen. On hienoa, että teillä on mennyt kaikki hyvin. Tämä on kuitenkin ihan tapauskohtaista koska kaikki kissat ovat erilaisia.

      Itselläni on tällä hetkellä tilanne, että kaksi vanhempaa kissaa tutustutetaan uuteen pentuun. Vanhempi kolli nuuhkaisi par kertaa uutta pentua ja oli sen jälkeen kaveria. Vanhempi naaras taas sähisee ja hyökkää hyvin agressiivisesti uuden tulokkaan kimppuun jos ei noudata näitä Sppedyn neuvoja. Alkuun naaras sähisi myös vanhemmalle kollille haistellessaan ensimmäistä kertaa pikkupennun hajua liinalta. Vanhemmat kissat kuitenkin ovat olleet ylimpiä ystäviä jo nyt noin 3v eli kyseessä on nimenomaan oman reviirin puolustaminen. Näiden ylläolevien ohjeiden mukaan kun toimimme niin nyt on tilanne se, että vanhempi naaras sietää jo nukkuvaa pentua lähellään. Yhteinen leikkihetkikin sujuu jo lyhyen aikaa ja herkkuja voidaan nauttia kaikki kolme yhdessä noin 1,5 metrin turvavälillä. Mutta jos vanhemman naaraan jättää pikkupennun seuraan ja pentu alkaa omaan pentumaiseen tapaansa juoksentelemaan niin vanhempi naaras alkaa puolustamaan reviiriään ja ajaa pikkupennun hyvin agressiivisesti sängyn alle. Ja kyse ei siis todellakaan ole harmittomasta leikistä kuten esim. vanhempien kissojen takaa-ajoleikki on. Meillä on auttanut myös se, että pikkupennun hajua hierotaan vanhempaan kolliin eli sitä kautta pennun haju normalisoituu kun se sekoittuu tutun kollin hajuun. Vielä ollaan alkutaipaleella mutta maltti on valttia.

      Kiitos alkuperäiselle kirjoittajalle hyvistä neuvoista ja rohkaisusta. Näillä neuvoilla meillä on menty jo muutamassa päivässä askeleita eteenpäin. Tavoitteena on, että kaikki kolme kissaa nukkuu joskus takkatulen ääressä samassa korissa :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1418
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      942
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      731
    4. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      667
    5. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      32
      645
    6. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      641
    7. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      110
      624
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      614
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      588
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      587
    Aihe