Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Onko tyhmä idea?

Lost girl

Olen etsimällä etsinyt paikkoja mihin hakisin tänä keväänä (abi siis olen), mutta mitään sopivaa en vaan ponnistelusta huolimatta tunnu löytävän. Olen suunnitellut jo pidemmän aikaa välivuoden viettämistä, mutta aion käyttää vuoden hyödyksi tavalla tai toisella. Suunnitelmissa on ollut mm. ulkomaille töihin lähteminen, kotimaassa työskentely ja rahavarastojen kartuttaminen tai sitten ehkä avoimen yliopiston opinnot (joita tällä hetkellä en usko kylläkään aloittavani mutta vaihtoehto se on sekin). Nyt on siis ongelmana tämä sääntö, että tiettyyn määrään paikkoja on haettava, että on oikeutettu työmarkkinatukeen. Olisiko täysin tyhmä ajatus yksinkertaisesti jättäytyä hausta pois? En tekisi tätä jos tietäisin edes vähän minne päin tahtoisin pyrkiä.

Ja jos päädyn hausta pois jättäytymään, täytyykö silti kevään lopussa ilmottautua työkkärille, vaikken olisi oikeutettu edes työmarkkinatukeen? Toinen kysymys samasta asiasta on, että jos tiedän joko työpaikan kesäksi, tai jopa pidemmäksikin aikaa tai esimerkiksi lähden syksyllä ulkomaille, onko tästäkin huolimatta ilmoittauduttava työkkäriin?

8

1885

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • entinen abi

      Aloitetaan vaikka siitä, että kevään haussa ei ole vielä "pakko" hakea. Vasta seuraavan syksyn haku vaikuttaa työmarkkinatukeen. Ilmoittaudu keväällä HETI koulun päättymisen jälkeen työkkäriin. Sinulle rapsahtaa ammattikouluttamattomana 5 kuukauden karenssi ja vasta sen jälkeen alat saamaan työmarkkinatukea. Jos jätät ilmoittautumisen myöhemmäksi, myös karenssiaika alkaa kulua vasta myöhemmästä ajankohdasta. 5 kuukautta lasketaan siis eteenpäin siitä päivästä kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi työkkäriin.

      Tämä mahdollisuus kannattaa pitää avoimena ja hakea syksylläkin koulutukseen. Joskus nimittäin käy niin, että kaikesta yrityksestä huolimatta työtä ei vaan löydy eikä rahaa tule silloin mistään. Jos olet täysin varma, että sinulla on töitä (tai ei ole rahan tarvetta) siihen asti kunnes opiskelut joskus aloitat, niin sitten ei ole merkitystä sillä haetko vai et. Mutta kuten sanottu, ovet kannattaa pitää avoimena.

      Itse hausta sitten sen verran, että vaikka hakea on pakko, niin menestyminen pääsykokeissa ei ole pakollista. Kokeisiin pitää toki mennä jos kutsu käy, mutta voit a) hakea paikkoihin, joihin ei ole toivettakaan päästä ja b) käydä kusemassa aivan täysin pääsykokeet ja varmistamassa ettet pääse opiskelemaan.

      Voihan käydä niinkin, että päädyt työkkärin työharjoitteluun. Siltä ajalta saa työmarkkinatukea toki, mutta jos et ole harjoittelussa koko aikaa, ei muulta ajalta tipu tm-tukea, jos et ole jo aiemmin ilmoittautunut työkkäriin, kuluttanut karenssin loppuun ja täyttänyt tm-tuen ehtoja (mm. hakeutunut aktiivisesti koulutukseen).

      Vastatakseni otsikkosi kysymykseen: Idea ei ole varsinaisesti tyhmä, mutta siinä on paha vaara, että jäät tyhjän päälle, kun et pidä huolta kaikista vaihtoehdoista. Mietihän vielä.

    • Lost girl

      Totta, oon samaa mieltä siitä että kaikki ovet kannattaa pitää auki. Oon kyllä miettiny läpi varman kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja mitä keksisin, en kuitenkaan halua ns. tyhjän päälle pudota.

      Niin, tuotakin oon miettinyt että jos hakee koulutuksiin ja käy pääsykokeissa ihan vaikkei ole aikeissakaan tosissaan pyrkiä opiskelemaan... kuulostaa yksinkertaiselta ja helpolta vaihtoehdolta, mut mulle joka oon niin monimutkasesti ajatteleva henkilö sekin tuottaa stressiä :D

      Kuulostaa toisaalta omiin korviin vastuuttomalta vältellä opiskeluja, mutta aikeissa ei todellakaan ole hylätä niitä lopullisesti. Haaveilen että yliopistosta keksisin mielenkiintoisen alan vielä jossain vaiheessa, ja tottakai myös ammattikorkea käy. Kuitenkin tällä hetkellä näen asiat niin kapealta kantilta, oon niin jumittunut tänne pikkukaupunkiin ja en saa ajatuksiini selkoa ellen ota itselleni välimatkaa kaikkeen.

      Semmonen kysymys vielä, että jos ensi syksynä en ole Suomessa silloin kun syksyn haut on käynnissä, niin täytyykö silti hakeutua samalla tavalla koulutuksiin ja raahautua Suomeen pääsykokeisiin jos ajatellaan työmarkkinatuen kannalta? Esimerkiksi ystäväni on lähdössä vapaaehtoistyöhön ulkomaille eikä syksyllä ole siis täällä, niin päteekö näissä tilanteissa silti aktiivisen haun säännöt?

      • hakemukset

        sellaisiin oppilaitoksiin minne et voi suoraan sanottuna päästä. esim. taideteolliseen korkeakouluun ja jätät tekemättä ennakkotehtävät tai teet ne huonosti niin et edes pääse pääsykokeisiin. jäät ilman tukia jos et laita täyteen kouluja sitä hakemuslappua.


    • Ihan hyvä

      idea tuo välivuosi... typerää että jo peruskoulun jälkeen pitäisi tietää mitä työtä haluaa tehdä aikuisena, ja jos ei tiedä niin sitten lukioon, josta ei enää nykyään ole muuta kuin nimellinen hyöty. itse olen käynyt väärän alan ammattikoulun, ja siitä nyt sitten kärsin. kiitos Suomi...

      • ewiiwpeuhr

        Käsittääkseni se menee niin, että vaikka hakisitkin johonkin, niin jos pääset mutta et ota paikkaa vastaan menetät silti työmarkkinatuen. Näin ainakin opo väitti.
        MUTTA. Jos olet töissä syksyllä hakujen aikaan, kukaan ei tule pakottamaan sinua yhtään mihinkään. Vain jos olet listalla työttömänä.
        Eli yksinkertaisinta on hankkia jokin työpaikka :) Jatkat vaikka kesätyöpaikassa vielä syksyyn ja näin pois päin. Ja töitähän nyt aina saa jos on valmis tekemään.


      • diu...
        ewiiwpeuhr kirjoitti:

        Käsittääkseni se menee niin, että vaikka hakisitkin johonkin, niin jos pääset mutta et ota paikkaa vastaan menetät silti työmarkkinatuen. Näin ainakin opo väitti.
        MUTTA. Jos olet töissä syksyllä hakujen aikaan, kukaan ei tule pakottamaan sinua yhtään mihinkään. Vain jos olet listalla työttömänä.
        Eli yksinkertaisinta on hankkia jokin työpaikka :) Jatkat vaikka kesätyöpaikassa vielä syksyyn ja näin pois päin. Ja töitähän nyt aina saa jos on valmis tekemään.

        Uutta tietoa mulle... eli siis onko nyt tosiaan niin että jos olen töissä syksyllä, ei ole pakko osallistua hakuun? Ihan sama onko töissä ulkomailla vai suomessa?


      • asian hutkija
        diu... kirjoitti:

        Uutta tietoa mulle... eli siis onko nyt tosiaan niin että jos olen töissä syksyllä, ei ole pakko osallistua hakuun? Ihan sama onko töissä ulkomailla vai suomessa?

        kysy työkkäristä asiaa, siis jos meinaat olla työttömänä. Luulis että jos syksyl on töissä niin sillon ei vaikuta mihinkään.

        ite kirjotin sata vuotta sitten (-97) ja menin töihin välivuodeksi, hain seuraavana keväänä haussa kun olin keksiny mitä haluun opiskella ja lopetin työt syksyllä -98 kun koulu alkoi.


    • abina

      Itselläni on vähän samanlainen tilanne, välivuosi näyttää todennäköiseltä. Onko näin, että jos hakee niihin kolmeen paikkaan ja (jostain kummansyystä...) ei pääse opiskelemaan, on silti 5kk karenssissa. Eikö tuo hakeminen ole tuolloin aivan turhaa?

      Itse mietin lähinnä sitä, että koska armeija alkaa tammikuussa ja ennen sitä pitäisi saada jostain ainakin rahaa ja oma kämppä. (opiskelu paikka olisi varmaan plussaa, mutta tulee vähän kiire järjestää esim. opiskelija-asunto).

      Jos en siis hae yhteishaussa mihinkään, olen valmistautunut olemaan ainakin työharjoittelussa, jotta jonkinlainen työmarkkinatuki tulisi. Intin jälkeen voisin varmaankin hakea esim. AMK:uun ja jatkaa siitä mihin yo-kirjoitusten jälkeen jäin.

      Jäänkö nyt kaikesta huolimatta hieman tyhjänpäälle? Olisiko kuitenkin helpompaa saada jokin opiskelupaikka --> jotenkin ihmeellisesti hommata opiskelija-asunto --> käydä opintoja joku 4kk ja ilmoittautua poissaolevaksi intin taki?

      Vitsi, että on taas vaikeata suunnitella omaa elämää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2102
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1798
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      24
      1715
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1490
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1451
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1358
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1354
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1302
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1251
    Aihe