Metsiinkö lisää halpatyövoimaa

Juha. M

METSIINKÖ LISÄÄ HALPATYÖVOIMAA?

Seuratessani tutkijoiden ja työryhmien raportteja ja tutkimuksia, joissa suositellaan kouluttamaan lisää metsiin metsäalan ammattilaisia, on vähän kun yrittäisi kantaa sangolla kaivon täyteen vettä . Sehän ei siellä tunnetusti pysy vaan karkaa pois. On turhan kallista yhteiskunnalle kouluttaa esim. metsäkoneenkuljettajia jotka, muutaman vuoden jälkeen siirtyvät muille aloille. Koska työ metsissä on nykyisin todella haastavaa ja vastuullista , monet huomaavat saavansa toimeentulon ja paremmat ansiot muilta aloilta paljon helpommalla ja vähemmillä harmailla hiuksilla. Työnjohtajien tehtävät on nykyisin siirtyneet koneenkuljettajille. Ympäristöasiat ovat myös käytännössä kuljettajien vastuulla, ja kaikki muu mitta- ja laatuvaatimukset jne. Olisi ryhdyttävä miettimään keinoja siihen millä nykyisin alalla olevat saataisiin pysymään nykyisessä ammatissaan ennen kun uusia aletaan kouluttaa lisää. Itse alalla oltuani jo pari vuosikymmentä olen sitä mieltä että kolmella asialla tulokset alkavat jo näkyä, eikä väki enää siirry muille aloille. Ensiksikin palkkaus on saatava teollisuuden keskituntiansion tasolle, koska nyt palkkaus on noin viisi euroa alle sen. Nyt kuljettajalle saatetaan tarjota seitsemän euron tuntipalkkaa kun he kyselevät töihin yrittäjille. Toiseksi henkilöstöjohtaminen monissa yrityksissä on sellaista joka ei nyky-yhteiskunnassa pitäisi olla todellisuutta, mutta valitettavasti näin on. Kolmas asia on työehtosopimuksen ja työelämään kuuluvien lakien ja asetusten noudattaminen, joissa monissa yrityksissä olisi parantamisen varaa. Työajan lyhennykset (pekkaset), iltavuorolisät, ylityöt, arkipyhäkorvaukset jäävät monessakin yrityksessä maksamatta ehkä yrityksen heikon kannattavuuden takia. On olemassa nykyisinkin jo yrityksiä, joissa nämä kaikki asiat ovat kunnossa ja heillä kaikilla osin homma toimii. Metsäyhtiöillä on myös avainasema lähivuosina saadaanko Suomeen yrittäjiä ja kuljettajia tekemään ne työt metsässä jotka siellä suunnitelmien mukaan täytyisi tehdä turvatakseen teollisuuden raaka-aineen saanti. Meneillään olevat metsäkonealan työehtosopimusneuvottelut ovat todella tärkeitä, sillä niissä ratkaistaan metsäkoneenkuljettajien kulkusuunta tulevina vuosina; suuntaavatko he metsään vai sieltä poispäin.

Juha Meriläinen
Metsäkoneenkuljettaja

5

1252

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 50 vuotta seurannut

      Kylläpä kirjoitti Meriläinen asiaa,,yksi tärkeä pointti jää näissä ihmistyöllä tehtävissä suorituksissa kuitenkin huomiotta,lieneekö tyhmyyttä vai uskalluksen puutetta.
      Ja se on meidän yksilöllinen suorituskykymme ja siitä seuraava tuloksellisuus.
      Tuolla metsässä se vielä korostuu,toinen on taidokkaampi,kunnianhimoisempi,tykkää työstään(on tärkeää),on siis motivoitunut.
      Toinen on edellisen vastakohta,nyt tulee se epäkohta,he saavat samanlaista pääosin aikaan perustuvaa palkkaa,tälläpä pitäisi tämän (ahkera sanaa kuten ei laiskaakaan saa käyttää) ensinmainitun motivoida itsensä vahvaan suoritukseen tykkäämässään työssä.
      Kaikissa asioissa kun on päällimmäisenä tasa-arvo,huonoissakin.

      • Annastiina

        Kyllä monella urakoitsijalla olisi parantamisen varaa työntekijöittensä kohtelussa.


      • Näkijä ja kokija
        Annastiina kirjoitti:

        Kyllä monella urakoitsijalla olisi parantamisen varaa työntekijöittensä kohtelussa.

        ahneus on pilannut metsä alan.Aikanaan metsäalalla pärjäsi normaalilla työnteolla.
        Työhullut urakoitsijat itse pilasivat alansa tekemällä ylipitkiä työpäiviä joilla kehua leuhottivat urakan antajille,ihmisen perusluonteeseen kuuluu kateus joten seurauksena oli taksojen tarkistus ja tuntuvat alennukset yksikkö hintoihin.
        Nykyisin nämä työnsankarit ovat kuormittamassa lisäksi terveydenhuoltoa ennenaikaisine työkyvyn menetyksineen,joten onnistuivat tekemään tupla vahingon!
        Ylikansalliset pörssiyhtiöt käärivät hulppeat voitot omistajilleen(osake keinottelijoille)nykyisin ei enää ole kiristys varaa joten sinällään kannattavaa teollisuutta ajetaan alas(Kemijärvi,Summa,Voikkaa ym. ym.)jolla kiilataan keinotekoisesti osakkeitten hintoja ylöspäin,jolla puolestaan taataan mm,optioista nauttiville johtajille huippu(miljoonien)bonukset!


    • sokeita

      Ei näe miten työntekijällä menee,kun ahneus vie voiton.
      Perus liksalla ylityöt,pyhät,aret,viikonloput....
      Ei mitään lakia metässä.

      Työsopimukset kirjalliseksi ja jotain valvontaa.

    • 123333335

      hei olen vuosia seurannut vieressä kuinka metsä ala toimii . palkkaus on niin huono että vuosia tehneenä pit mennä sossu luukulle jos aikoo tulla toimeeen .....työtä saa tehdä ihan nälkä palkalla .. metsä alan palkkka esim. metsureille on ihan ali palkattua. yhtiöt harjoittaa työstä saatavaa palkkaa mielen valtaisesti ..aivopestyjä työ maita rukataan halpaa mallia käyttäen .siltä otetaan mistä vaan saa . työntekijät ei mahda asialle mitään , alipalkattu työ kukoistaa siihen soppaan vielä ulkomaiset työntekijät .. ja se koneellistuminen esim jo raivaukseenkin.. kukaan ei valvo työn jälkeä kaikki tehdään suurella volyymeilla . jos yli 25v tehneenä palkka korotukset ovat senttien lukemissa . jotain on pielessä ja pahasti. kukaan ei tunnu ottavan asiaa esille . kaikki ajavat omia etuja jopa samassa yhteisössä . ruohon juuri tasoinen työntekijä on metsä alalle huono yhdistelmä . vuosia tehneenä ensuosittele alaa palkkauksen osilta .. korotukset ovat ei kahvi kupin vertaa... työstä saatava palkka on suurin epäkohta juuri esim metsureille.. urokoitsijat teettävät työnsä jopa virolaisilla naisilla , niin on maailma muuttunut . . suomen likat ei lähde metsään töihin sen olen nähnyt.. ter. alipalkattu työtekijä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      64
      4406
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1207
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe