Miten parketti määritellään?

Jyker

Yleisimmät lattianpinnoitustyypit lie kokopuu, matto,korkki, laatta, laminaatti ja parketti. Olen mietiskellyt talooni lattiamateriaaleja kolmen viimeksi mainitun välillä. Eräs lattiakauppias kertoi, että pinnan kovuus tai kestävyys ei ole laminaatin tai parketin ongelma vaan kupruilu ja aaltoilu pitkällä tähtäimellä etenkin lattialäämmitteisissä taloissa. Samalla hän kauppasi hyväksi vaihtoehdoksi Kährsin Linneaa, jossa on siis 7 mm vaneriviilupinta ja puukuiturunko. Siis eräänlainen laminaatti, mutta pinta siis näyttää ja tuntuu puulta. Myyjä väitti kulutuskestäväksi ja paukautti pintaan vasaralla eikä näkyvää jälkeä jäänyt. Ei ollut mielestäni pahan kallistakaan, noin 25 E/m2. Ei kuulemma kupruile ja on helppo asentaa. Liekö totta. Aaltoileeko parketti ja peruslaminaatti todella lattialämmitetyissä lattioissa?

12

2502

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asentaja

      Hieman väärääkin tietoa olet saanut. Linnea on ohutpuulattia, joka on puristettu hieman kovemmaksi kuin mitä parketti on. Vuosien saatossa olen seurannut linnean kestävyyttä, eikä se olekaan niin kestävää mitä mainostetaan. Ongelma on sitten siinä, ettei pysty hiomaan ja lakkaamaan kun on vain 1mm puuviilu siinä pinnassa. Linneasta kuluu lakka liian nopeasti ja tuloksena mustunut lattia.
      Tuota kupruilua en käsitä, mitä myyjä on sillä oikein tarkoittanut. Parketit ei kupruile jos huoneilman kosteus pidetään noin 40-60% välillä. Laminaateissa kupruilu oli aikaan ennen lukkopontteja hyvin voimakasta, mutta nyttemmin vähentynyt. Neuvon älä osta linneaa. Sillä 25 eurolla saa jo parkettia.

      • raksa

        Toisaalta parketin hiominen ja lakkaus myrkyillä on sen kaltainen operaatio, että kun meillä on aika tehdä jotain parketeille, ne kärrätään kaatopaikalle ja laitetaan uudet. Valitn puun suhteenkin mieli muuttuu 10:ssä vuodessa.


      • Laminaattori

        esim pyökki lautaparketin käyttäytymistä lattialämmityksen yhteydessä ja sauvojen elämistä.
        Laminaateissa oli aikaisemmin erään hyvin tunnetun valmistajan lastulevyrunkoinen tuote, (liimattava) jossa ei ollut vastalaminaattia vaan paperitausta. Juuri se tuote muutti muotoaan, jos lattialämmitys oli turhan lämpimällä. Hyvät HDF-runkoiset laminaatit, joissa on asiallinen vastalaminaatti ponttisysteemistä riippumatta, toimii hyvin vesikiertoisen ja myös varaavan sähkölämmityksen kanssa, kunhan eletään annettujen ohjeiden mukaan.
        Linnean runkona käytetään samaa n 6 mm HDF-levyä, joka on 31-laminaateissa esim Saxon Loc tai K-rautojen ReadyLoc. 25 eurolla saa jo 32-luokan (julkiset tilat/normaali kulutus)laminaatinkin, jollaisista voi tehdä esim koulujen luokkahuoneita.


      • asentaja
        raksa kirjoitti:

        Toisaalta parketin hiominen ja lakkaus myrkyillä on sen kaltainen operaatio, että kun meillä on aika tehdä jotain parketeille, ne kärrätään kaatopaikalle ja laitetaan uudet. Valitn puun suhteenkin mieli muuttuu 10:ssä vuodessa.

        Ei tuo kummoinen toimenpide ole kun sen hyvillä varusteilla ja oikein tekee. Eikä siinä mitään myrkkyjäkään tarvitse käyttää.


      • Sami
        asentaja kirjoitti:

        Ei tuo kummoinen toimenpide ole kun sen hyvillä varusteilla ja oikein tekee. Eikä siinä mitään myrkkyjäkään tarvitse käyttää.

        Hiomisen ja lakkaamisen neliöhinta taitaa vasta jokseenkin halvemman parketin hintaa... vai mitä?


      • asentaja
        Sami kirjoitti:

        Hiomisen ja lakkaamisen neliöhinta taitaa vasta jokseenkin halvemman parketin hintaa... vai mitä?

        Kyllä halvemmaksi tulee hiotuttaa lattia. Ei aina kannatakaan uusia puuta. Puu patinoituu vanhetessaan ja on vuosi vuodelta kovempaa.


      • raksa
        asentaja kirjoitti:

        Kyllä halvemmaksi tulee hiotuttaa lattia. Ei aina kannatakaan uusia puuta. Puu patinoituu vanhetessaan ja on vuosi vuodelta kovempaa.

        Jotenkin pitäisi huomioida se älytön suojaustyö ja jälkisiivous joka pitää himoisen vuoksi tehdä. Ei sen teettäminen aivan ilmaista ole.


    • jompikumpi

      Muovi ja puu on eri asia, jos se on laminaattia, niin siinä ei ole puuviilupintaa ja päinvastoin.

      • Laminaattori

        jota on eri muodoissaan lähes kaikissa tarvekaluissa, autoissa, astioissa ym. Laminaatissa pinta on melamiinihartsia, joka on periaatteessa ja myös usein käytännössäkin vastaava kuin esim keittiön työtasoissa, joka on huomattavasti kestävämpi ja helppohoitoisempi kuin puu, jonka pinnassa on sinänsä paksummat (mutta pehmeämmät) lakkakerrokset kuin laminaatin pintakalvo. Ei ne lakatkaan aivan pelkistä luonnonmateriaaleista koostu.


    • minä

      Edellisessä asunnossa oli parketti ( saarni ), ja nykyisessä on laminaatti.

      Laminaatti on huomattavasti parempi minun kokemukseni mukaan. Laminaatti on helpompi puhdistaa, eivätkä pölyt näy siinä samalla tavalla kuin parketissa. Aurinko ei heijastu laminaatista niin kuin se ikävästi heijastuu parketista. Naarmuja laminaattiin ei tule niin herkästi kuin parkettiin ( meillä on mm. kaksi isoa koiraa, joiden peuhaamisesta jäi kynnenjälkiä parkettiin, mutta ei laminaattiin ), ja muutamat naarmut joita on viiden vuoden ankaran käytön jälkeen tullut, eivät näy ellei niitä osaa etsiä konttausasennossa oikeasta paikasta - edes auringonpaisteella. Auringonvalossa parketista taas kaikki pikku naarmut ja kolhut suorastaan "hyppivät silmille".

      Kun tämä lattia joskus rupeaa kyllästyttämään, valitsen ehdottomasti uudelleen laminaatin - toisen kuosisen ehkä, mutta laminaatin joka tapauksessa.

      Hirveimmät kokemukset minulla on muovimatosta - yök.

      • Jyker

        Vaikeaa on jahkailijan päättää lattiamateriaaleja. Kuitenkin olen nyt siinä uskossa että varaavan vesikiertoisen lattialämmityksen lämpötilavaihtelut eivät kovin rajuja ole ja että sen suhteen materiaalivalinnat eivät kovin kriittiä ole. Mietinpä jopa massiivipuulattiaa mutta yllätyin kuinka kalliiksi sellainen ratkaisu lopulta tulisi. Luulenpa laittavani laattalattian eteiseen ja keittiö/ruokailutilaan sekä takan ympärille (nämä ovat kätevästi aika yhtenäistä lattiaa ja tietysti kosteisiin tiloihin ja muutoin laminaattia. Siitkin on ollut monenlaista näkemystä onko järkeä vetää puulattian sisään lattialämmityksen vesiputkia mutta kaipa se Nereuksen valettu systeemi on aika luotettava, etenkin kun liitokset tulevat siihen tukkiin.

        Muutoin on ilahduttavaa kun on tällainen foorumi ajatusten vaihtoa varten ja kiitän esitetyistä mielipiteistä.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      147
      10762
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3053
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      207
      2871
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1888
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1719
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1666
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1607
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    10. 83
      1516
    Aihe