Golfsääntötietovisa, osa V

Mullikaani

Onpa umpistadilainen Urpo tälläkertaa lähtenyt maakuntamatkalle Turkuun, Ruissaloon, yhdelle Suomen hienoimmista kentistä. Pelipäivä alkoi kivasti maittavalla lounaalla klubiravintolassa, minkä jälkeen joku Hallanoroista otti erittäin ystävällisesti Urpon ilmoittautumisen vastaan cädärin toimistossa, muistuttaen samalla kentällä voimassa olevasta ns. normaalista, kaikilla Suomen kentillä voimassa olevasta paikallissäännöstä.
Ykkösen avaus oli hyvän mittainen, mutta taipui aavistuksen vasemmalle, siihen isoon greenibunkkeriin. Apulaiskenttämestareiden A-ryhmän ykkösmies Sami oli juuri edellisenä päivänä todennut kyseisen bunkan hiekan kaipaavan perustavampaa laatua olevaa kunnostuksen, ja tämän vuoksi julisti ko. bunkkerin kunnostuksen alaiseksi. Merkiksi tästä, Sami tökki ko. bunkkerin ympärille puolentusinaa sinistä paalua. Ja Urpon pallo oli nyt keskellä tätä, kunnostukenalaista bunkkeria.
Urpolle kun on viimeaikoina tupannut hieman sattumaan ja tapahtumaan näiden sääntöjen suhteen, päättää hän tällä kertaa pelata varman päälle ja kaivaa bägistään esiin sääntökirjan! Hetken selailtuaan hän toteaa tällä kertaa kurantiksi säännöksi numeron 25. Koska koko bunkkeri oli kunnostettavaa aluetta, Urpo määritteli lähimmän vapauttavan paikan kunnostettavan alueen ulkopuolelta, mittasi siitä mailanmitan ja droppasi pallonsa sen alueen sisäpuolelle. Siitä tsippi greenille ja kuusimetrinen haamuputti kuppiin!
Kysymyshän tietysti kuuluu, paljonko Urpon korttiin merkitään?

12

1901

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hokaisi tuon ilmeisesti haudatun koiran sisältävän "normaalin, kaikilla Suomen kentillä jne." paikallissäännön. Muutenhan se on tietty 3 lyöntiä. Mikähän paikallissääntö tässä nyt mahtaa kyteä?

    • HuaHinThai

      en haluaisi olla tuomarina, jos tälläinen sattuisi kohdalleni, niin ratkaisuni olisi DQ perustelut: oletan että tälläkin kertaa annoit kaiken tarvittavan tiedon joten määritelmä pelialue b este ei ole pelialue. kun sami ilmeisesti kiireesää unohti kertoa toimikunnalle paalutuksestaan ja tmk ei ole julistanut ko bunkkeria pelialueeksi niin kunnostevasta punkkerista ei saa tulla pois, paitsi tietysti edelliselle lyöntipaikalle. sääntö 20-7a (i) josta tulisi 2 rankkua mutta 20-7c ja huom 1 mukaan jokainen joka on pelannut ruissalon ykkösen tietää, että tsippi bunkkerin vierestä antaa oleellisen edun siihen, että urpon olisi pitänyt tropata bunkkeriin ilman rankkua tai mennä takaisin tiille matkan ja lyönnin rankulla.
      näin minä sen tuomitsisin, muisti alkaa pätkimään joten olenkin nykyään tuomarina yhdessä kilpailussa kauden aikana, enkä millään houkutuksilla tai pakottamisilla lähtisi mihinkään FAT kilpailuun.
      mukavia aivovoimisteluja visasi joka tapauksessa, jään mielenkiinnolla odottamaan oikeaa ratkaisua.

    • femma eli viisi

      väärästä paikasta kaksi r-lyöntiä. Olisi pitänyt pudottaa yhdellä rankulla esteen ulkopuolelle linjalle reikä pallon sijainti bunkkerissa, jos ei voi vapautua bunkkerissa.
      Kunnostettava alue oli merkitty sinisin merkein; normaalisti sieltä kaiketi saisi pelata. Sinivalkoiset kieltävät pelaamisen kunnostettavalta alueelta.

    • Mullikaani

      Tuo viittaukseni tuosta "kaikilla Suomen kentillä voimassaolevasta paikallissäännöstä" kertoi siis että tuona kyseisenä päivänä ei Aurassa ollut mitään poikkeuksellista paikallissääntöä voimassa - ilman mitään haudattuja koiria.

      Mutta ei Urpoa diskata, eikä toisaalta korttiin vitostakaan piirretä.

      Kiitos HuaHinThai kannustavasta asenteestasi näitä visailuja kohtaan, vaikka täytyy kyllä sanoa, että ei näitä ole tarkoitettu aivojumpaksi tuomareille, vaan ihan tavallisille pelureille. Jos Sinä koet nämä aivojumpaksi, niin voidaanko päätellä näiden olevan turhan hankalia suurelle enemmistölle? Mitä mieltä olet? Tosin täytyy kyllä myöntää, että tämä nyt puheena oleva tilanne on selkeästi hankalampi ratkaistava kuin nuo edelliset, mutta halusin tämän ottaa esiin kun valitettavan usein tuolla kentillä näkee tällaisia "väärin merkittyjä" bunkkereita ja vielä väärempiä vapautumisia niistä!

      • HuaHinThai

        visailujen aiheet eivät ole olleet kpoppailua, vaan täysin mahdollisia. siitä kun kävin liiton tuomarikurssin on aikaa jo ainakin 15 vuotta. kuten kirjoitin tunnen sääntöjen hankaluuden niin hyvin etten enään juuri uskalla olla tuomarina , silloikin pyydän golfin haltiolta,ettei tulisi hankalia tilanteita.
        jatka ihmeessä urpon pelin seurantaa, täytyy kaivaa huomenna sääntökirja esiin ja miettiä tilanne uudestaan.
        jk. usein pelaajat "häviävät" kun eivät tunne sääntöjä


    • HuaHinThai

      ja kahvia vielä jäljellä, otanpa sääntökirjan esiin, talvella!! se ei ole bägissä.Urpo oli oikeassa säännössä, mutta väärä kohta oikea on 25-b (ii) a ja b kun Urpo päätti tulla esteestä pois, hänen olisi pitänyt yhdellä rankulla pudottaa pallo (kuten vesiesteeteestä) alkuperäinen paikka ja lippu linjassa taaksepäin, seuraukesna yksi rankku. tässä kohden muistelin eilen oiken, kunnostettava este ja pelialueella oleva kunnostettava alueen vapautuminen ovat erlaiset. esteestä ei koskaan pääse pois ilman rankkua. tästä mokasta 2 rankkua. Urpo troppasi väärään paikkaan toiset 2 rankkua. paikka ei kuitenkaan tarjoa Urpolle sellaista merkittävää etua että DQ tulisi kysymykseen. yhteen lasku 3 lyöntiä 2 2 rankkua eli merkattaisiin 7 lyöntiä.
      jos vieläkään en ole hajulla harkitsen vakavasti etten lähde edes klubikilpailuihin sekoilemaan tuomarina, saattaa loppua pelikaverit omissa peleissä.

      • EPP

        Aiheesta vähän eksyn. Huomasin ko. nimimerkin ja itseäni juuri askarrutta Thaimaan golf etiketti.
        Saako siellä pelata sandaaleissa ilman sukkia?


    • Mullikaani

      Tällä kertaa taidan jättää lakut niin jakamatta kuin syömättäkin - oikeaa vastausta ei hyvistä yrityksistä huolimatta löytynyt, mutta tilannekin oli selkeästi hankalammin ratkaistavissa kuin nuo aiemmat jutut. Itseasiassa en tässä tapauksessa pysynyt ihan alkuperäisessä lupauksessani, sillä tämän tapauksen oikea ratkaisu edellytti samantyylisestä tapauksesta annetun Decisionin tuntemista.

      Urpo nimittäin joutui ajattelemattoman kenttämestarin ja toimikunnan uhriksi tavalla, joka on valitettavan yleinen lähes kaikilla Suomen (ja muuallakin) kentillä. Samihan paaluttaessaan bunkan sinisillä kepeillä tietysti tarkoitti, että ko. bunkka olisi kunnostettavaa aluetta ja sieltä saisi vapautua ilmaiseksi. Mutta Sami ei tullut infoneeksi toimikuntaa tästä, joten Aurassa ei ollut voimassa paikallissääntöä, jossa ko. bunkkeri oli julistettu kuuluvaksi pelialueeseen. Mikäli tällainen paikallissääntö olisi ollut, olisi Urpo päässyt droppaamaan ilmaiseksi bunkan ulkopuolelle ja korttiin olisi piirretty kolmonen. Nyt kuitenkin tämä bunkkeri oli edelleen bunkkeri, vaikkakin kunnostuksen alainen, ja sieltäpä ei pääsekään ilmaiseksi ulos!

      Eli Urpon korttiin merkataan tulokseksi KUUSI lyöntiä (kolme lyöntiä ja kolme penalttia). Urpo kyllä löysi ihan oikean säännön siinä bunkan reunalla ihmetellessään, mutta ei lukenut ko. sääntöä riittävän tarkasti. Mikäli hän näin olisi tehnyt, olisi hän huomannut säännön 25-1b(ii) kertovan oikean tavan vapautua epänormaaleista kenttäolosuhteista bunkkerissa.

      "25-1b
      (ii) In a Bunker: If the ball is in a bunker, the player must lift the ball and
      drop it either:
      (a) Without penalty, in accordance with Clause (i) above, except
      that the nearest point of relief must be in the bunker and the
      ball must be dropped in the bunker or, if complete relief is
      impossible, as near as possible to the spot where the ball lay,
      but not nearer the hole, on a part of the course in the bunker
      that affords maximum available relief from the condition; or
      (b) Under penalty of one stroke, outside the bunker keeping the
      point where the ball lay directly between the hole and the
      spot on which the ball is dropped, with no limit to how far
      behind the bunker the ball may be dropped."

      Eli mikäli koko bunkkeri on kunnostettavaa aluetta, on pallo dropattava edelleen sinne bunkkeriin, sellaiseen paikkaan joka antaa suurimman mahdollisen vapautuksen ko. olosuhteista. Tämä siis edellyttäen, että ei haluta ottaa penalteja; yhdellä penaltilla pääsee bunkkerin ulkopuolelle lipun linjassa taaksepäin. Nyt Urpo kuitenkin etsi sieltä bunkan takaa LÄHIMMÄN VAPAUTTAVAN PAIKAN ja droppasi siihen. Tässä kohtaa seuraamusten määrittely muuttuu haastavaksi ja edellyttää oikean Deccarin löytämistä - tällä kertaa se on 28/10:

      "Ball Dropped Outside Bunker Under Option Requiring Drop in Bunker
      Q: In stroke play, a competitor declares his ball unplayable in a bunker and, purporting to proceed under Rule 28b or c, drops a ball outside the bunker and plays it. What is the ruling?
      A: In this case, Rules 28b and c require that a ball be dropped in and played from the bunker. Generally, if the ball is played from outside the bunker, the penalty should be disqualification for a serious breach of Rule 28, unless rectified under Rule 20-7c. However, if the position of the ball after it is dropped out of the bunker is not substantially different from what it would have been if the competitor had invoked the stroke-and-distance option under Rule 28a, he incurs the penalty stroke prescribed by Rule 28 and an additional penalty of two strokes for a breach of that Rule, rather than disqualification. (Revised)"

      Eli kun Urpo olisi päässyt yhdellä penalla droppaamaan bunkan ulkopuolelle (lipun linjassa), niin tässä katsotaan että hän EI SAAVUTTANUT MERKITTÄVÄÄ HYÖTYÄ pelatessaan siitä lähimmästä vapauttavasta paikasta (joka on siis väärä paikka) sieltä bunkkerin takaa ja näin ollen rangaistukseksi tulee diskauksen sijaan KAKSI PENALTTIA. Lisäksi Urpon tulokseen lisätään se YKSI PENALTTI säännön 25-1b(ii)b nojalla. Siis sen pallon bunkkerista poiskantamisesta. Yhteensä siis KOLME PENAA.

      Tämän kysymyksen tarkoitus oli siis muistuttaa kaikkia pelaajia siitä, että MIKÄLI KUNNOSTUKSENALAISTA BUNKKERIA EI OLE JULISTETTU OSAKSI PELIALUETTA, EI SIELTÄ PÄÄSE ILMAISEKSI ULOS! Ja sen julistuksen tulee olla kirjattu kentän paikallissääntöön, ei riitä että esim. kenttämestari on kysyjälle sanonut näin olevan, kuten eräs pelaaja kerran yritti mulle tohkeissaan selittää kantaessaan palloaan bunkasta ulos. Tämä muuten on taas yksi hyvä esimerkki siitä, miksi ne paikallissäännöt kannattaa lukaista läpi ennen kentälle menoa - voipi säästyä lyöntejä!

      • vastauksesi on vielä osaksi..

        auki.

        Eli et kertonut merkkasiko Urpo pallonsa nostaessaan ja dropatessaan.... penalteja voip tulla vielä lisää... :-)


      • jos auragolfiin

        eksytään niin paikallissäännöt on näköjään syytä tuntea. Entä jos bunkkeri on paalutettu niin, että sieltä on pakko tulla ulos ? Sitten tulee aina penalttia ? Tai kenttämestari tulee vetään lättyyn jos menee lyömään sieltä bunkasta. Ja kai siitäkin tulee sit penaltteja.


      • Mullikaani
        vastauksesi on vielä osaksi.. kirjoitti:

        auki.

        Eli et kertonut merkkasiko Urpo pallonsa nostaessaan ja dropatessaan.... penalteja voip tulla vielä lisää... :-)

        Tämä oli hyvä huomio - hyvä siksi, että se nosti tämän palstan "framille" jälleen yhden kentillä sitkeänä elävän harhaluulon säännöistä. Vilkaistaanpa taas tuota sääntökirjaa, mitä se sanookaan pallon nostamisesta ja merkitsemisestä. Kurantti sääntö tässä tapauksessa on numero 20 (Nostaminen, pudottaminen ja asettaminen; pelaaminen väärästä paikasta).

        "20-1. Lifting and Marking
        A ball to be lifted under the Rules may be lifted by the player, his partner or another person authorised by the player. In any such case, the player is responsible for any breach of the Rules.
        The position of the ball must be marked before it is lifted under a Rule that requires it to be replaced. If it is not marked, the player incurs a penalty of one stroke and the ball must be replaced. If it is not replaced, the player incurs the general penalty for breach of this Rule but there is no additional penalty under Rule 20-1."

        Sellaisia ne sääntötoimikunnan lordit siellä Pyhä Anterossa ovat tästä sanoneet, tuon merkittävän kohdan suomennos kuuluu: "Pallon paikka on merkittävä ennen kuin pallo nostetaan sellaisen säännön nojalla, jonka mukaan pallo on asetettava takaisin paikalleen"

        Eli säännöt edellyttävät nostettavan pallon merkitsemistä vain niissä tapauksissa, joissa se on asetettava takaisin samalle paikalle. Tällaisia tapauksia on esim. pallon nostaminen tunnistamista varten (sääntö 12-2), peliä auttavan tai haittaavan pallon nostaminen (sääntö 22-1 ja 2) ja tietysti toiminta greenillä. Mikäli nostettava pallo tullaan esim. droppaamaan, vaikkapa epänormaaleista kenttäolosuhteista (sääntö 25-1) tai pelaamattomasta paikasta (sääntö 28) vapautumiseksi, ei sen paikkaa tarvitse merkitä ennen nostamista. Siis sääntöjen mukaan. Tätä sinänsä yksinkertaista kuvaa mutkistaa hieman ns. talvisääntö ja sen mukanaantuoma siirto-oikeus. Eli poikkeuksena tuosta kaikesta edellä sanotusta, pallon paikka täytyy merkitä ennen talvisäännön sallimaa nostamista, vaikka palloa ei sen perusteella tarvitsekaan asettaa takaisin paikalleen.

        Elävässä elämässä suosittelen vahvasti merkitsemään sen pallon paikan AINA ennen nostamista, vaikka säännöt eivät sitä edellytäkään. Tämä vain siksi, ettei syntyisi turhia jälkipuheita esim. siitä, tuliko dropattua lähemmäksi lippua kuin alkuperäinen sijainti. Kun se alkuperäinen positio on merkittynä, asia on helppo todeta ja peli jatkuu.


      • Mullikaani
        jos auragolfiin kirjoitti:

        eksytään niin paikallissäännöt on näköjään syytä tuntea. Entä jos bunkkeri on paalutettu niin, että sieltä on pakko tulla ulos ? Sitten tulee aina penalttia ? Tai kenttämestari tulee vetään lättyyn jos menee lyömään sieltä bunkasta. Ja kai siitäkin tulee sit penaltteja.

        Sanoisinpa että Aura Golfiin ei eksytä, vaan sinne päästään. Pelaamistani reilusta kahdestasadasta kentästä Aura sijoittuu kärkikymmenikköön parhaiden kenttien listalla ja ne pari vuosittaista vierailuani Aurassa ovat aina kesän kohokohtia. Tämä oli täysin kuvitteellinen tilanne, jonka vain omassa mielikuvituksessani satuin sijoittamaan Auran ykköselle.

        Tuollainen bunkkereiden paaluttaminen ja puutteelliset paikallissäännöt ovat kuitenkin valitettavan yleisiä, eikä edes pelkästään Suomessa vaan ympäri Eurooppaa - viimeeksi törmäsin moiseen syksyllä, erittäin arvostetulla kentällä Ranskassa. Aurassa en muista moista koskaan nähneeni. Anteeksi Sami - mä tarjoan kaljat kesällä!

        Ilmeisesti tarkoitit kysymykselläsi tilannetta, jossa bunkkeri on paalutettu ns. sinivalkoisin paaluin ja pelaaminen on kielletty ko. alueelta, eikä sitä ole julistettu pelialueeksi. Silloin sieltä ei pääse mitenkään ilmaiseksi ulos ja se on pelkästään toimikunnan syytä! Eli toimikunta on epäonnistunut karkeasti tehtävissään (sääntö 33-2) ja paikalle on syytä kutsua tuomari, ja toivottava että ko. tuomari tietää mitä tekee. Itse sallisin pelaajalle ilmaisen vapautumisen säännön 1-4 nojalla ja menisin kiireesti kirjoittamaan lisäystä paikallissääntöön, jolla julistaisin bunkan osaksi pelialuetta. Ja sitten antaisin toimikunnan ns. kuulla kunniansa!

        Mutta tuossa kyllä osuit asian ytimeen kun sanoit että paikallissääntöön on syytä tutustua. Se on syytä vilkaista läpi aina ennen ykköselle menoa ihan millä tahansa kentällä - sillä nimittäin usein säästää lyöntejä ja vältää turhia hölmöilyjä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      515
      12858
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      349
      8444
    3. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      38
      7450
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      353
      2529
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      6
      2274
    6. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      1967
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1703
    8. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      22
      1520
    9. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      192
      1510
    10. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      188
      1343
    Aihe