Millainen putki

lintujen kuvaamiseen kauemmas

Canos eos 400 d kamera, millainen putki tulisi hankkia jotta saisi zoomattua linnun puusta noin 100:metrin päästä. Liikkuessani metsässä on tullut hyviä tilanteita joissa teeriparvi ollut puussa, ovat kovin arkoja ei pääse hiipimään riittävän lähelle, millainen putki olisi tähän tarkoitukseen sopiva?

16

4434

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tarvitaan

      Kyllä siihen vähintään 600-millinen putki tarvitaan. Canonin moinen kakkula ei maksa kuin vähän päälle 8.000 €. Silläpä sitten teeriä bongaamaan oksalta.

      Tosin ongelmaksi voi muodostua se, että mukana raahattavaa massaa kertyy kohtuullisesti: putki painaa yli 5 kiloa ja muut verkeet siihen päälle. Toivottavasti onnistut teeriparven lisäksi bongaamaan myös pari varista, ettei kalustoa tarvitse turhaan metsässä raahata.

      Se 400D kannattaisi kyllä vaihtaa runkoon, joka sopii paremmin luontokuvaukseen.

      • Riitä

        Kuin 15 metrin päähän linnusta ja silloinkin linnun pitää ollavähintään variksen kokoinen.


      • kun mikään ei riitä...

        Jos halpaa hakee niin 500-millinen peilitele ja siihen 2x telejatke alkaa olla minimi tuollaiseen tilanteeseen. Liikkuvaa lintuahan sillä ei voi kuvata kun valovoima alkaa olla aika heikko. Markkinoillahan liikkuu myös 600mm/2.8 putkia mutta sillä rahalla saa jo melko uuden auton...


    • Irma Tarmo

      opetella hiippaileen hieman lähemmäs. Muutaman vuoden harjoittelu auttaa kummasti.
      Pikkusen tietysti riippuu siitäkin, millaista kuvaa ajat takaa. Passikuva pelkästä päästä vai eläin esitettynä luonnollisessa ympäristössään. Hienoja lintukuvia on otettu laajakulmillakin.

    • salamisti
      • eikä paina

        kuin vaatimattomat sata kiloa.
        ja kuvassa näkyy kamerakin pienenä oikeassa laidassa, noin 1/200 osan kokoisena objektiiviin verrattuna.


    • Perus lintuoptiikka on kolmisatanen kiinteä. Siihen laitetaan rahaa sitten riittävästi, jotta saadaan valovoimaa. Eli Canonilla stabiloitu 2.8 valovoimainen, jos kukkaro riittää. Seuraavaksi joudut vaihtamaan rungon, koska 400D:n tarkennus ei ole lintukuvauksessa riittävän nopea. Ilmeisesti realistinen vaihtoehto on löytää jostain stabiloimaton 4 valovoimainen käytetynä.

      Niin ja tuollakin kalustolla pitää opetella lähestymään huomattavasti lähemmäs.

      • 300mm lastenleluiksi

        Jos matkaa on 100 metriä niin 300-millisestä ei ole mihinkään. Pistä toki meille kuva millaisen saat 300-millisellä tuolta matkalta sohittua, jos se lintu on hyvinkin tunnistettavissa niin homma ok, tosin uskallan epäillä. Itse olen käyttänyt joskus 300-millistä lintukuvauksissa, mutta välimatkaa on ollut max. 20m.


      • 300mm lastenleluiksi kirjoitti:

        Jos matkaa on 100 metriä niin 300-millisestä ei ole mihinkään. Pistä toki meille kuva millaisen saat 300-millisellä tuolta matkalta sohittua, jos se lintu on hyvinkin tunnistettavissa niin homma ok, tosin uskallan epäillä. Itse olen käyttänyt joskus 300-millistä lintukuvauksissa, mutta välimatkaa on ollut max. 20m.

        "...Niin ja tuollakin kalustolla pitää opetella lähestymään huomattavasti lähemmäs."

        Jos luet viimeisenkin virkkeeni, niin huomaat, että olemme täysin samaa mieltä.

        Yksi vaihtoehto ovat venäläiset peilitelet, jos sattuu saamaan hyvän yksilön. Käsittääkseni niiden sovittaminen sataseen ja kumppiseen Canonin digiin ei kuitenkaan onnistu.


      • Donkeymonkey

        kuinka muka 400D ei olisi soveltuva lintukuvaukseen. Onko valokuvaus jo muuttunut sellaiseksi välineurheiluksi, että edes nykyajan kameroilla ei pärjätä? On sitä kuvattu rautalapioillakin ennenvanhaan, mutta... voi hyvää päivää. Kohteet ovat samoja kuin ennen, mutta suorituskyky loppuu? Tiedän hyvin paljon lintukuvaaja-kavereitani ja heillä ei mitään Canon 1D:tä ole varustettuna räystään mittasilla putkilla. Kyllä se näin on, että kuvaajassa se vika on jos ei kuvista hyviä tule.


      • Donkeymonkey kirjoitti:

        kuinka muka 400D ei olisi soveltuva lintukuvaukseen. Onko valokuvaus jo muuttunut sellaiseksi välineurheiluksi, että edes nykyajan kameroilla ei pärjätä? On sitä kuvattu rautalapioillakin ennenvanhaan, mutta... voi hyvää päivää. Kohteet ovat samoja kuin ennen, mutta suorituskyky loppuu? Tiedän hyvin paljon lintukuvaaja-kavereitani ja heillä ei mitään Canon 1D:tä ole varustettuna räystään mittasilla putkilla. Kyllä se näin on, että kuvaajassa se vika on jos ei kuvista hyviä tule.

        Minulla oli vähän aikaa sitten erinomainen tilaisuus seurata kuvaussessiota ja nähdä myös useamman kuvaajan tulokset jälkeenpäin. Itselläni ei nimittäin ollut minkäänlaista teleä mukana :-)

        Muutama havainto tuosta pöllösessiosta. Sää oli puolipilvinen iltapäivä, joten valaistusolosuhteita ei voi pitää mitenkään erityisen vaikeina:

        - satasten Canoneiden tarkennus ei riitä lentokuviin,
        - zoomi ei sovellu liikkuvaan kohteeseen ja
        - selkeät erot 2.8, 4 ja 5,6 valovoimaisten lasien käytettävyydessä.

        Eli lintukuvaajan kannattaa, jos budjetti antaa myöten, hankkia Nikon D200, Canon 40D tai vastaava ja siihen kiinteä lasi kukkaron mukaan. Valovoima on tärkeämpi kriteeri kuin vakaaja, koska vakaajasta ei ole iloa, kun tarkennus ei toimi.

        "...kuvaajassa se vika on jos ei kuvista hyviä tule."

        Perustekniikka tulee olla kunnossa, ennen kuin voi olettaa saavansa tuloksia. Perustekniikkaa voi ostaa halvemmallakin: käytetty vanha ammattirunko ja siihen venäläinen peilitele. Onnistuessaan antaa varmasti yhtä hyviä kuvia kuin hinnaltaan kymmenkertainen varustus. Tosin onnistumistodennäköisyys on paljon pienempi.


    • lintujen kuvaamiseen kauemmas

      Viesteistä päätelleen opettelen "hiippailemaan" toki olen jo 20-30 metrin päähän päässytkin ja kuvaamiseni määrään verratessani saanut oikein hyviäkin kuvia aloittelijaksi. Omaksi ilokseni vain kuvailen, joten ne tonnien putket saa jäädä ammattilaisille. Olisiko harrastajalle sopivia vinkkejä luontokuvaamiseen, muutaman satasen olen kyllä valmis laittamaankin välineisiin.

      • Ei oikein ole halpaa kelvollista vaihtoehtoa. Noita venäläisiä peiliteleitä kannattaa vilkasita, jos sellaisen saisi sovitettua runkoosi. Käsittääkseni se on kuitenkin vaikeaa. Omaa koemusta ei ole.

        Jos löydät jostain Canonin oman neljä valovoimaisen stabiloimattoman kolmisatasen, se olisi varmaan halvin mahdollinen. Kannattaa seurata käytettyjen markkinoita.


      • jopas sattui

        Jos rahaa laitta rajallisesti niin kokeiles Canonin 100-400mm zoomia. Hinta taitaa pyöriä tuolla parin tonnin alapuolella.Vakaajalla varustettuna se hieman armahtaa 4-5.6 valovoimaisena. Toisaalta sinun kannattaisi harkita myös digiscouppausta. Osta Swarovskin kaukoputki ja siihen vaikkapa se Nikonin pokkari josta tuolla "pokkari alkaa lähennellä järkkäriä" osastolla kirjoittelin. Yhdistelmällä saat ihan itsellesi käyttökelpoisia "pönötyskuvia" paikallaan olevista kohteista ja lisäetuna voit kurkistella putkella vaikkapa lintuja muutenkin. Etuna vielä ettei alkuvaiheessa aikaa mene kuvausjärjestelyihin kuten kojun rakentelemiseen ja ruokintojen tekemiseen. Sitten seuraavassa vaiheessa jos vielä intoa riittää niin vaihdat kaluston kymppitonnin kalliimpaan ja alat sitten miettimään kojujen kanssa touhuamista tai kenties olet jo löytänytkin muita aiheita kuin linnut ja selviätkin aivan toisenlaisella optiikalla.


      • harrastajakuvaaja

        Muutaman satasen budjetilla on käytännössä kaksi realistista vaihtoehtoa:

        Canon 70-200/4L
        Canon 70-300/4-5.6 IS

        Molemmat maksavat n. 500 € ja kelpaavat mainiosti aloittelijan hommiin ja miksei pidemmällekin. Kumpi on parempi, riippuu käyttötarkoituksesta ja kuvaustyylistä.


    • Kauko Putki

      On se vaan rämmittävä hemmetin paljon lähemmä
      jos aikoo LINNUSTA kelpo kuvan saada!
      Itse olen kuvannut norsuja tuolta etäisyydeltä
      ( polttoväli 720mm ).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe