hiirille terraario

tappura

Terraario, joka on 40cm leveä, 25cm syvä ja 30cm korkea taitaa olla liian pieni 2-3 hiirulaiselle?

7

3132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AngelicBat

      Häkki
      Seeprahiiret voidaan majoittaa jyrsijöille tarkoitettuun lasiseen tai muoviseen terraarioon, tai vaihtoehtoisesti akvaarioon jossa on verkosta tehty kansi. Sopiva koko terraariolle riippuu hiirien lukumäärästä, mutta esim. 60 x 40 x 40 on jonkinlainen minimi kahdelle hiirelle.
      Hiiret kaipaavat pesäpaikkoja ja kiipeilymahdollisuuksia. Muista tarvikkeista mainittakoon ruokakuppi, juomapullo, mineraalikivi ja kalkkikivi.

      __________________________________________
      Häkki
      Okahiirelle soveltuu hyvin vaikkapa lasinen jyrsijäterraario tai akvaario jonka kansi on verkkoa. Kooltaan asumus muutamalle hiirelle saisi olla vähintään esim. 60 x 40 x 40 cm. Häkkiin laitetaan pesämökkejä, kiipeilytasoja ja –oksia joita hiiret mielellään käyttävät. Muista tarvikkeista mainittakoon ruokakuppi, juomapullo, mineraalikivi ja kalkkikivi.
      Okahiiret ovat kotoisin hyvin lämpimiltä seuduilta, joten häkin lämpötila ei saisi laskea alle 20 asteen.
      _________________________________________________

      Häkki
      Hiirille sopivia häkkimalleja on markkinoilla useita erilaisia. Sopivin asumus on tiehäpinnainen, umpipohjainen häkki, mutta myös muovi-tai lasiterraariota voidaan käyttää. Tulee kuitenkin muistaa, että liian tiiviissä terraariossa lämmönsäätely on jyrsijöillä hankalampaa kuin tavallisessa häkissä.
      Muista tarvikeista mainittakoon juomapullo, ruokakuppi, pesämökki, suolakivi, kalkkikivi ja juoksupyörä.
      ________________________________________________

      Hiiren koti
      Hiiren tuleva koti on hyvä laittaa asuttavaan kuntoon ennen hiiren hankkimista, tai kämppä on hankittava samaan aikaan hiiren kanssa. Harkitse tarkkaan minkälaisen asunnon hiirellesi hankit, sillä hätiköiden ostettu häkki saattaa osoittautua hiirelle sopimattomaksi, jolloin joudutkin hankkimaan uuden. Lemmikkiliikkeissä on monenlaisia häkkejä sekä muovi- ja lasiterraarioita, joista voit valita itsellesi ja erityisesti hiirillesi sopivimman. Jos on kätevä käsistään, voi lasiterraarion myös tehdä itse. Hiiren asunnon olisi täytettävä seuraavanlaiset vaatimukset:

      Sen tulee olla hiirelle turvallinen. Siinä ei saa olla mitään, jossa hiiret voivat vahingoittaa itsensä.

      Hiiret eivät saa pystyä pakenemaan siitä. Luukkujen tulee kuitenkin olla helposti avattavissa ja suljettavissa.

      Sinun tulee pystyä helposti ottamaan hiiresi ulos niiden asunnosta ja laittamaan ne myös takaisin. Liian pienet luukut ovat hankalia.

      Asunnon tulee olla helposti puhdistettavissa.

      Ilmanvaihdon tulee olla riittävä.

      Siinä tulee olla riittävästi tilaa hiiren "kalusteille", sekä hiirelle itselleen!

      Sen tulee kestää kauemmin, kuin mikä on yksittäisen hiiren elinikä.

      Häkki, lasi- vai muoviterraario?
      Jokaisella vaihtoehdolla on omat hyvät ja huonot puolensa, eikä valmiita vastauksia ole helppo antaa. Huomioon kannattaa ottaa hiirten määrä, sukupuoli, koko ja onko taloudessa eläimiä jotka eivät saa päästä hiiriin käsiksi. Kannattaa miettiä osuntovaihtoehtoja myös siltä kannalta, mikä sopii oman (ihmis-) asunnon oloihin parhaiten.

      Häkki
      Häkkivaihtoehdoista hiirille sopivat hamsteri- tai lintuhäkit. Hamstereille on myynnissä useita kokovaihtoehtoja, joista paras on monikerroksinen vaihtoehto. Myynnissä on välillä myös surkean pieniä "hiirihäkkejä" ja pikkuruisia hamsterinhäkkejä, jotka eivät kuitenkaan sovellu paljoa muulle kuin lelueläimelle. Hiiren asunnoksi aiotun häkin tulee olla tiheäpinnainen, sillä hiiri pystyy ahtautumaan uskomattoman pienistä väleistä! Pieni suomalaistyyppinen hiiri ei välttämättä pysy häkissä millään.

      Häkin hyviin puoliin kuuluu mm. seuraavia: hiiri pääsee kiipeilemään ja monikerroksisessa häkissä on runsaasti lattiapinta-alaa. Erilaisia kiipeilytelineitä on myös helppo kiinnittää häkin seiniin. Ilmanvaihto pelaa sekin hyvin ja häkin voi saada halvalla.

      Huonoihin puoliin kuuluu, että hiiret purruttavat nopeasti häkin ympäristön, häkin pinnat ruostuvat virtsan voimasta ellei niitä puhdisteta todella hyvin ja häkkien luukut ovat usein todella hankalan pikkuisia, joten hiirtä on hankalaa saada häkistä ulos turvallisesti.


      Muoviterraario
      Muoviterraarioita on niitäkin myynnissä kaiken kokoisia pienen pienistä näyttelybokseista Ferplastin Duna-laatikkoon. Tähän luokkaan voidaan laskea myös hamstereille tarkoitetut 'habitrail' putkikokonaisuudet. Terraariota valittaessa on syytä kiinnittää huomiota sen pohjapinta-alaan. Korkeus ei ole niin tärkeä, mutta korkeampaan kokonaisuuteen on helppo rakennella lisätasoja ja tikkaita.

      Terraario on kevyt liikutella ja helppo puhdistaa ja siihen kuuluu mukaan tiheä katto, jonka saa kokonaan irti. Pohjalle mahtuu mukavasti kuivikkeita, joissa hiiret voivat möyriä ja kuivikkeiden alle voi piilottaa pieniä pahvilaatikoita ja rullia piilopaikoiksi.

      Pienemmät terraariot ovat kuitenkin asunnoksi kelpaamattomia (sopivat vain näyttelybokseiksi) ja liian matalasta hiiret nakertavat itsensä helposti ulos. Saattaapa määrätietoinen hiiri nakertaa itsensä jopa seinän läpi vapauteen. Terraarion kanssa saa olla tarkkana, ettei siihen vain paista aurinko - sen sisälämpötila voi nimittäin nousta kohtalokkaan korkeaksi. Kuivikkeita ei saa päästää niin likaisiksi, että terraarioon pääse kerääntymään ammoniakkia (virtsasta), joka altistaa hiiren hengityselinsairauksille. Pidemmällä aikavälillä muoviterraarion pohja saattaa hieman syöpyä hiiren pissan voimasta sameaksi.

      Lasiterraario
      Suurehko, korkeuttaan leveämpi lasiterraario (useimmiten entinen akvaario) soveltuu hiirikämpäksi varsin hyvin. Matelijaterraario ei käy, sillä siinä ei ole tarpeeksi hyvä ilmanvaihto kun kaikki seinät ovat lasia. Lasiterraario vaatii siis hyvän verkkokannen, joka on kyllin tukeva ja tiheäverkkoinen. Lasiterraarioita voi saada käytettynä halvallakin, hiirikäyttöisen kun ei tarvitse pitää vettä. Halkeamia ei kuitenkaan saisi löytyä.

      Lasiterraariossa on muovisen vastineensa hyvä puolet, minkä lisäksi se ei pahemmin syövy, eikä hiiri pysty jyrsimään itseään terraariosta ulos.

      Lasinen asunto on kuitenkin melkoisen painava, eikä varsinkaan suurta terraariota ole helppoa kuljetella pestäväksi vaan se pitää putsata paikallaan. Muoviterraarion vaarat pitävät lasisenkin kohdalla paikkansa; eli auringonpaiste on vaarallista ja kuivikkeet on muistettava vaihtaa ajoissa. Lasinen kämppä menee valitettavan helposti rikki, jos sen pudottaa vaikkapa pesuhuoneeseen kuljetettaessa
      ____________________________________________
      Asunto:

      Hiiren asunnoksi kelpaa häkki tai terraario. Kämppää valittaessa kannattaa ottaa huomioon hiirten määrä, koko ja sukupuoli. Valmista ratkaisua on mahdotonta antaa, täytyy miettiä, mikä itsellesi ja hiirillesi sopii parhaiten.

      Häkin pinnojen välin tulee olla hyvin pieni (vain aivan muutama millimetri), jotta hiiri ei karkaa niiden välistä ulos. Pieni, suomalaistyyppinen hiiri ei välttämättä pysy minkäänlaisessa häkissä. Häkin haittapuoliin voidaan laskea myös se, että hiiri helposti pöllyttää puruja häkin ulkopuolellekin ja pinnat voivat ruostua hiiren virtsasta, ellei niitä puhdisteta kunnolla. Häkkiä ostettaessa on tärkeää katsoa myös, että häkin luukut ovat tarpeeksi suuret, jotta hiiren saa helposti ja turvallisesti ulos, sekä se, että häkki on helppo puhdistaa joka paikasta. Paras vaihtoehto on monikerroksinen hamsterihäkki. Hyviä puolia taas ovat hyvä ilmanvaihto ja se, että hiiri pääsee helposti kiipeilemään häkin seinillä. Hyvän häkin voi myös saada melko halvalla.

      Muovinen terraario, esim. Ferplastin Duna on usein paras vaihtoehto. Terraario on kevyt kantaa ja helppo puhdistaa. Terraarioon kuuluu myös sopiva kansi. Pohjalle voi laittaa reippaasti purua, jossa hiiren on kiva kaivella. Pikkuiset terraariot, ns. kuljetusboxit eivät kuitenkaan käy missään nimessä hiiren asunnoksi. Niitä käytetään vain näyttelyissä ja lyhyillä matkoilla. Terraario ei saa olla niin matala, että hiiri jyrsii itsensä ulos. Vanha akvaario on myös melko hyvä ratkaisu. Miinuspuoleksi mainittakoon se, että puhdistaminen voi olla hankalaa, sillä suuri lasinen terraario painaa melko paljon ja menee helposti rikki. Lasisessa terraariossa on muuten muovisen edut, ja lisäksi hiiri ei sieltä pysty jyrsimään itseään ulos.

      Häkki/terraario ei tietenkään koskaan voi olla liian suuri (lain mukaan vähintään 900 cm2, korkeus 20 cm), ja muistathan myöskin sen, ettei hiirtä koskaan saa pitää pyöreässä häkissä!!! Häkin (käytän nyt sanaa häkki, mutta sama tietenkin koskee myös terraarioita) pohjalle voit laittaa kutterinpurua tai Mörtti Röpöä. Lisäksi häkkiin laitetaan juomapullo ja ruokakuppi, suola-, mineraali- ja kalkkikivet, pesäkoppi (jonne vaikkapa talouspaperia pehmikkeeksi), umpinainen juoksupyörä (se että juoksupyörä on umpinainen on välttämättömyys hiirille, sillä muuten niiden häntä voi jäädä pyörän väliin ja katketa, joka tietysti on hiirelle todella kivuliasta), pahvilaatikoita tms, puhtaita oksia luonnosta kiipeilyyn ja pureskeluun, muita kiipeilytelineitä yms. mahdollisuuksien mukaan... Käytä mielikuvitustasi!!!

      Itse olen putsannut (purujen vaihto ja häkin pesu miedolla astianpesuaineliuoksella) hiirieni terraariot kokonaan 1-2 kertaa viikossa riippuen sen koosta ja asukasmäärästä, mutta jos terraario rupeaa tuoksahtamaan likaiselta, pitää se siivota useammin. Vessanurkka kannattaa putsata päivittäin. Ruokakuppi ja juomapullo puhdistetaan myös päivittäin vedellä ja kerran viikossa astianpesuaineella
      ______________________________________________
      Hiiret ovat seurallisia eläimiä eikä niitä saisi pitää yksin. Urokset pidetään yksin, naaraita voi pitää samassa häkissä useitakin, kunhan tilaa on tarpeeksi. Yhdelle tai kahdelle hiirelle käy 40 cm x 30 cm kokoinen häkki. Korkeutta häkillä pitäisi minimissään olla 30 cm. Häkkiin laitetaan kuivikkeeksi kutterinpurua (kaupasta, esim. Pesäpuru) ja sen päälle voi laittaa kuivaa heinää. Lisäksi häkkiin laitetaan pesäkoppi, ruokakuppi, juomapullo ja virikkeeksi esim. pahviputkia. Pesäntekoaineeksi laitetaan talous-paperisuikaleita. Juoksupyörästä ollaan montaa mieltä, mutta ainakin minun mielestäni sen voi hiiren häkkiin laittaa. Tosin juoksupyörän on oltava tarpeeksi iso ja umpinainen.
      ___________________________________________
      no eiköhän siin ollu tietoo.kato googlesta!

      • tappura

        Joo, kiitos vaan, mutta en mä koko esitelmää ois tarvinu :) Kyllä mä tiiän hiiristä jo paljon. Pohdiskelin tosiaan vaan tuon terran kokoa....


      • AngelicBat
        tappura kirjoitti:

        Joo, kiitos vaan, mutta en mä koko esitelmää ois tarvinu :) Kyllä mä tiiän hiiristä jo paljon. Pohdiskelin tosiaan vaan tuon terran kokoa....

        heh....sori:)


    • Tarja

      http://www.mmm.fi/el/laki/F/f23.html

      terrasi koko on 0,10m2, kahdelle hiirelle tulisi olla 0,108m2, kolmelle 0,126m2, vaikka eläinsuojelulain mukaan mahtuisi yksi hiiri tuohon terraan on se silti todella pieni.
      Itselläni on kolmella hiirellä 60x40x30cm

    • Anonyymi

      VASTATKAA TÄHÄN voiko 4 kesyhiirtä naaraita laittaa 120cm pitkään 33cm leveeseen ja 41cm korkeeseen terraan jos täyttää tosi täyteen?????😍

    • Anonyymi

      Auttakaaa!!! Onko 41,5*28,5*31cm hyvä yhdelle uros kesyhiirelle??!!

      • Anonyymi

        UROS HIIRET ASUTETAAN AINA YKSIN!!!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1763
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1441
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1242
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1214
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1126
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      889
    7. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      225
      852
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      845
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      99
      785
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      674
    Aihe