Asukkaiden suunnittelema kerrostalo

Teoreetikko

Yksi mahdollinen syy valita kerrostalon sijaan omakotitalo on se, että omakotitalon voi suunnitella tarpeitaan vastaavaksi.

Kerrostaloasuntojen sovittaminen tarpeisiin vaatisi mutkikasta neuvottelujärjestelmää. Kyse on myös optimointiongelmasta.

Sellainen systeemi tarvitaan. Pitää olla tietokoneavusteinen neuvottelu- ja optimointimenetelmä, joka antaa tuloksena valmiit rakennuspiirustukset. Joku voisi nimittää sitä myös tekoälyksi... Ei ole pienintäkään epäilystä sen toteuttamiskelpoisuudesta.

Käytännössä joukko ihmisiä, jotka joskus 3 vuoden sisällä haluavat asua tiettyyn paikkaan rakennettavassa kerrostalossa, perustavat tilapäisen järjestön ja nettifoorumin, jossa puivat suunnitelmia puoli vuotta, ehkä yhdessä kunnan virkamiesten kanssa. Iso osa suunnittelusta hoituu liikkumalla ryhmänä virtuaalimalleissa avatarien kanssa tai ilman (nimim. kokemusta on. Nyt käytössä olevan ruudun kautta olen ollut virtuaalihahmossa näyttämässä muille (fyysisesti maailman eri puolilla oleville) miten virtuaalinen betonipalkki olisi hyvä laittaa).

Tietokoneelle syötetään ainakin rakennusmääräykset, kunnat vaatimukset, asukkaiden toiveet, rakennusmateriaalien hinnat, työstötapojen hinnat(esim. paljonko maksaa metri hitsaussaumaa?), osien ja aineiden paikalleen asettamisen hinnat ja rakennusmateriaalien fysikaaliset attribuutit. Kone antaa ehdotuksia tai luonnoksia, joita ehkä halutaan muuttaa tai sitten ei.

Valmis kerrostalo voi sitten näyttää vähän hassulta, esim. kun yhdellä asukkaalla on 50*50 cm ikkunat ja toisella seinän kokoiset. Mutta on Wienissäkin se superhassu Hundertwasserhaus(tai miten se kirjoitettiin?)

6

460

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • A.Lanmies

      Taisi olla 70-luvulla parikin kerrostaloprojektia, joissa tulevat asukkaat olivat alusta asti mukana. Kokeilut muistaakseni toteutettiin mutta idea haudattiin.

      Suurinpiirtein saman asian ajaa nykykäytäntö. Asunnonetsijä valitsee uuden asuntonsa myytävänä olevien suuresta ja kirjavasta joukosta. Jos etsijällä on tarkka mielikuva siitä mitä haluaa, niin ainahan voi ostaa suurinpiirtein toiveet täyttävän asunnon ja remontoida sen mieleisekseen.

      Ideasi suurin heikkous taitaa olla tuossa "...joukko ihmisiä, jotka joskus 3 vuoden sisällä haluavat asua tiettyyn paikkaan rakennettavassa kerrostalossa, perustavat tilapäisen järjestön...".

      • lurdsvc

        "Suurinpiirtein saman asian ajaa nykykäytäntö."

        Erittäin suurinpiirtein "saman".

        Miksi sitten tarvitaan omakotitalojen kustomointia?

        "Ideasi suurin heikkous taitaa olla tuossa "...joukko ihmisiä, jotka joskus..." "

        Kyllä Suomesta ja Suurista kaupungeista saa sellaisia porukkoja kasaan. Väestöpohja riittää. Monelle muuttoa harkitsevalle riittää kun asuin- ja mahd.työpaikka on 500km tarkkuudella selvillä (ja huom. asuin- ja mahd.työpaikan keskinäinen etäisyys on eri asia ja sen pitäisi olla paljon alle 500km.)


    • kädentaitaja

      Omakotitalot tosiaan voisi suunnitella omia tarpeitaan vastaaviksi, mutta useimmiten ne suunnitellaan päiväunien perusteella. Ensimmäisen vuoden asumisen jälkeen havaitaan että jotenkin tämä ei toimi ja seuraavana vuonna niihin hanlakuuksiisn on totuttu. Tarvittavien muutosten tekeminen on yleensä hankalaa ja kallista.

      Rakennusalalla on tyhmää hinnalla kilpailua. Kun kysyntä on kova miksi ihmeessä aina valitaan halvin vaihtoehto? Käytännössä se tarkoitta että se, joka lupaa toimittaa pakolliset suunnitelmat halvimmalla, on ns. suunnittelija. Suunnitteleminen on vanhojen piirustusten kopiointia.

      Jos suunnittelijoille annettaisiin oikeasti mahdollisuus suunnitella lopputulos olis parempi. Mikäli suunnittelun taito ei ole tässä hullutuksessa hävinnyt.

    • Asiasta kiinnostunut

      Mahdollisuus hankkia omia tarpeitaan vastaava asunto on tärkeä lähtökohta kaikelle asuntosuunnittelulle. Oli kyseessä minkä tyyppinen asuminen tahansa.

      Teoria itse suunniteltujen, ikäänkuin omakotitalojen päällekäin asettamisesta ja siten kokonaisen kerrostalon luomisesta on mielenkiintoinen.

      Kokonaan toinen juttu on toteuttamiskelpoisuus. Teknisiin käytännön haasteisiin ei oikeastaan edes päästä, kun ajatus mielestäni torppaantuu jo kohdassa: "joukko ihmisiä yhdessä päättää". Luottamuksesi yhteistoiminnnan tuloksellisuuteen on huomattavan suuri. Perustelunani epäilykselleni on mm. tavallinen asunto-osakeyhtiö: Miten helppoa/vaikeaa on päättää olemassa olevan kiinteistön perushoidosta? Entä jos haluttaisiin tehdä jotain muutoksia? En ole pessimisti, mutta kokemukset as.oy.kokouksista eivät kannusta.

      Mainitset tekoälyn. Asiaa varten rakennetusta tietokannasta voidaan hakea tulokset annetuilla parametreilla. (ei muuten mikään simppeli aparaatti) Miten ajattelit syöttää siihen tiedot kunkin hankkeeseen osallistuvan asukkaan mieltymyksistä? Joutuisit mm. jakamaan asukkaat tyyppilokeroihin, a)rustiikki b)pelkistetty... Systeemissä kun joudutaan aina väistämättä oikomaan todellisuuden koukeroita. Olisiko se jokaisen asukkaan yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamista yhtään sen enempää kuin on nykykäytäntökään? Plus että siinä menetettäisiin sen suunnittelija-ihmisen se ihan tavallinen äly. Se, mikä ymmärtää monia asioita ihan jo omasta inhimillisestä kokemuksestaan. Puhumattakaan kaikkien ihmisten kyvystä yhdistellä näennäisesti toisiinsa kuulumattomia asioita suvereenisti verrattuna yhteenkään nykyään olemassa olevaan keinotekoiseen järjestelmään.

      Se mitä itsekin epäilet, on rakennetun ympäristön laatu. Siihen on Suomessa pyritty vaikuttamaan yhtä rakennushanketta laajemmalla edustuksellisella demokratialla. Rakennettu ympäristö kun on meidän kaikien ympäristöä.

      Nykysysteemissä on kyllä parantamisen varaa. Mikä on teoriasi seuraava askel?

    • pääsuunnittelijan

      Hanke ei etene ilman pääsuunnittelijaa. Siis henkilö, jonka pätevyys on virallisesti todettu. Hän sitten huolehtii ja vastaa, että muutkin suunnittelijat osaavat työnsä.

    • mio

      Kyllä esim. Vuosaaressa on asukkaiden suunnittelema ja rakentamakin kerrostalo... Perinteisesti kerrostalorakentamista muovasi päällekkäisten asuntojen yhteensovittaminen, jolloin mieluusti vesi- viemäri- kohteet piti olla päällekkäin ja myös lämpölinjat suorassa, ettei olohuoneen katossa ollut ikäviä putkisotkuja tai koteloita.

      Nykyisin on toisin. Asennukset kasataan porrashuoneen yhteyteen, eivätkä päällekkäiset asunnot ole riippuvaisia toisistaan. Aika ajoin rakennuttajat tarjoavatkin myös ostajille vapaita plaaneja - joihin voi sitten tilata sellaisen luukun sisälle kuin haluaa.

      Melko työläs tämä prosessi on suunnittelijan kannalta, kun pitää jokaisen kanssa sopia kaikki a:asta öö:hön, mutta asukkaat saavat mitä haluavat.

      Systeemi onnistuu melko hyvin, jos on valmiina luukkuun sopivat variaatiot, niitä löytyy melko käypiä pari-kolme ja tietysti enemmänkin, jos premissit ovat tavanomaisesta poikkeavia.(Näitä erikoisuuksia tulee vastaan 2-3% kokemukseni mukaan).

      Miltä nämä asukkaiden ratkaisut sitten vaikuttavat suunnittelijan kannalta? Eivät yleensä kovin kummoisilta, kuten eivät nykyiset omakotitalotkaan. Mutta tällä keinolla luodaan hyvin yhteneväistä ja aikaansa sidottua kulttuurikerrostumaa..., oikeastaan kaikki haluavat syödä vanilijajäätelöä, kunhan sen itse saavat valita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe