Ongelmana toiset koirat,NEUVOJA?

riikkaHii

Minulla on 3v. uros koiruus.Todella kiltti koira,ei tekisi pahaa ihmisille,rakastaa lapsia yms.Tottelevainenkin on siihen asti kun toinen koira tulee vastaan!Silloin ei kuule tai näe muuta kuin tuon toisen koiran.Yritän pitää remmiä mahd.löysällä kuten kasvattjakin neuvoi mutta eihän se onnistu kun koira hyökkii toise koiran luo suurella voimallaan ja niin paljon kuin suinkin pystyy.Yritetty vaikka mitä,ei huomioida toista koiraa lainkaan(joo no eipä auta..)mennään haistelemaan(käy suoraan kiinni koiran niskaan),ollaan äkäisiä ja torutaan kun alkaa hyökkimään(hyökkii tietysti enenmmän kun ajattelee että nyt jokin hätä).Yritän olla rauhallinen ja kehua jos sekunttikin ei ole hyökkimistä,ei ole auttanut.Ei sinänsä varmaan ole äkäinen koska jos koira menossa poispäin ei kiinnostu siitä.Häntäkin saattaa heilua samalla kun jo hyökkää kohti!Kasvattajalla ollessaan 2v. asti,ollut aina toisten koirien parissa ok!(tuttujen koirien).Nyt meillä ei toista koiraa,eikö osaa olla ulkona yksin kun ennen aina vanhemmat koirat puolustamassa vierailta?Pitäisikö ottaa koirakaveri/miten uskallan kun pelkään ettei jäljelle jää kuin märkä läntti varsinkaan pennusta mikä olisi paras vaihtoehto?!Vapaana koirat tutustuisivat parhaiten eikä omanitarvitsisi puolustaa esim.minua narun päässä.Ongelmana onkin että kuka antaa koiransaminun koirani purtavaksi vaikka tilanne rauhoittuisikin pian?

11

996

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nyt aluksi kannattaa pitää pitkää etäisyyttä niihin toisiin koiriin. Kun koira pääsee liian lähelle, se kuumuu ja "korvat katoavat". Eli kun huomaat toisen koiran tulevan vastaanne lähde koirasi kanssa poispäin, käänny ympäri tai väistä sivulle, jos vaan tilaa on. Ja tee käännös ihan "normalisti", eli älä ala kiskomaan koiraasi pannasta, vaan ihan vaan rennosti menet, tyyliin "nyt mennään tähän suuntaan". Kun välimatkaa on enemmän, saat koirasi huomion itseesi helpommin, kun se ei näe/haista toista koiraa niin helposti.

      Luultavasti joudut muutaman ekan viikon ajan, jopa kuukauden ajan väistämään hyvin kauas. Pikkuhiljaa, kun koira tajuaa, että sinun kanssasi on mukavaa puuhata (eli annat namia/leikität), eikä niistä muista koirista tarvitse välittää, niin voit lyhentää välimatkaa. Jos räyhä jatkuu, niin taas pidennät matkaa. Tämä on pitkä tie, eli sinulta vaaditaan motivaatiota ja pitkää pinnaa. Takapakkejakin tulee ihan varmasti, mutta hitaasti koira oppii, että ohituksissa kiinniittää huomion sinuun, ei siihen toiseen koiraan.

      ÄLÄ ikinä, koskaan, milloinkaan anna koirasi tervehtiä tuntematonta koiraa hihnassa ollessaan! Se on todella epäluonnollinen tilanne koiralle, kun ei voi hihnaan kytkettynä käyttää kaikkia kommunikointikeinoja, kuten poistua paikalta. Joka kerralla kun koirasi pääsee räyhäämään ja hyökkimään se käytös vaan vahvistuu. On erittäin tärkeää, että saat räyhäämistilanteet kokonaan pois. Eli otat niin paljon etäisyyttä niihin toisiin koiriin, että koirasi ei koe olevansa uhattuna eikä sen tarvitse hyökkiä.

      • riikkaHii

        kokeillaan nyt sitten vielä tätäkin:) tosiaan olen kyllä koittanutkin mutta en ehkä noin pitkä kestoisesti.Let`s try.Koirani on muuten Shar pei jolla on kyllä ihan rodunomaistakin tämä varautuneisuus toisia koiria kohtaan...


      • ohittaja

        niinpä niin - "älä koskaan anna koirasi tervehtiä muita koiria"
        Ei onnistu käytännössä, koska NE MUUT koirat tulevat milloin mistäkin puskasta iholle... jopa vapaana irrallaan juoksevat tottelemattomat koirat tulevat riitaa haastamaan - ja taas mennään takapakkia ohitustreeneissä :-(


      • ohittaja kirjoitti:

        niinpä niin - "älä koskaan anna koirasi tervehtiä muita koiria"
        Ei onnistu käytännössä, koska NE MUUT koirat tulevat milloin mistäkin puskasta iholle... jopa vapaana irrallaan juoksevat tottelemattomat koirat tulevat riitaa haastamaan - ja taas mennään takapakkia ohitustreeneissä :-(

        Juu, tiedän, että takapakkia joskus tulee ihan ilman omaa syytä.


        Jos hihnassa oleva koira omistajansa luvalla on tulossa luoksenne, saat (ja pitää) kieltää! Ja kannattaa kieltää hyvin topakasti, eli "Et saa päästää koiraasi minun koirani luokse, mene ohi, ole hyvä!" Ja siinä ei sitten tarvitse kuunnelle mitään jaakauksia siltä toiselta osapuolelta tyyliin "Mutta kun tämä minun Sesseni on niin kiltti, se vaan haluaa niin kovasti tulla juttelemaan, niinhän, juu". Sitten vaan asiallinen kielto, "Ei, ei missään tapauksessa, me harjoittelemme ohituksia!"

        Irtokoiran voi (yrittää) häätää huutamalla ja huitomalla käsiään ja samalla saaden sille omistajalle perille, että tulee hakemaan oman koiransa pois välittömästi.

        Jos kauniita ohituksia harjoittelevan koiran iholle pääsee vieras koira, eikä laumanjohtaja (=koiran ulkoiluttaja) kykene häätämään ko. koiraa pois, niin se vahvistaa koirassa tunnetta, että sen on oltava pomo, koska omistaja ei kykene suojelemaan. Ja se taas lisää räyhäämistä.


    • Tuossa jo tulikin perusohjeita,joten lisään vaan jotain.

      Eli ensin kannattaisi opettaa ihan kotona rauhassa kunnon kontaktinotto.Kontakti ei välttämättä ala toimia kunnolla,jos sitä aletaan hakemaan jo ongelmatilanteessa heti.Eli ensiksi harjoittelua kotona.Makupaloilla tai lelulla.
      Makupalat on siitä hyviä,että ne rauhoittaa.

      Lisäksi kannattaisi keksiä joku mukava harrastus,jossa lujittaisi omaa auktoriteettiäsi ja asemaasi,mikä sitten lisäisi koiran luottamista sinuun,myös näissä vaikeimmissa tilanteissa (ohittaminen).

      Koira voi rähistä myös siksi,että jos se on ollut tarhakoirana esim.,tai ylipäätään sille ei ole opetettu nättiä ohitusta,kuin ei myöskään liikutettu tarpeeksi ilman muita koiria.Joten tavallaa kannattaa opettaa ohittaminen alusta asti.

      Tuo on muuten hyvä neuvo,että sen hihnan tosiaan pitäisi pysyä löysällä.Mutta jos liikut paikassa,jossa voi yllättäenkin kohdata muita,eikä pääse aina kunnolla väistämään,niin kannattaa miettiä aluksi kuonopantaa.Siinä on hyvä puoli se,että koiran hallitsee kevyesti,ei tarvitse voimaa,joten sitä hihnaa voi pitää paremmin löysällä (mikä on tärkeää),koska sen koiran hallitsee,ilman että on pelkoa,että se vie löysässä hihnassa perässään.
      Eli tuo on siis yksi mahdollinen apuväline,ei ratkaisu.

      Hännän heilutus ei tarkoita aina pelkkää positiivisuutta.Häntä voi myös heilua epävarmuudesta,kuin myös selkeästä uhkaamisesta.Eli riippuu MITEN se häntä heiluu,kuin myös koiran muista signaaleista ;)

      Minusta toisen ottaminen ei ole mikään ratkaisu,saati hyvä sellainen missään mielessä.Pahimmassa tapauksessa sinulla on käsissä kaksi rähjäävää koiraa,kun se pentu ehkä alkaa ottamaan mallia vanhemmastaan.
      Eli paras on,että nyt hoidatte homman kuntoon keskenään kunnolla,ja sitten vasta miettiä,haluatteko ylipäätään toisen koiran.
      Eli tarkoitus on nyt se,että koirasi oppii täysin luottamaan sinuun,ja sinuun kykyysi hoitaa asiat.

      Myös minä olen sitä mieltä,että et anna yhdenkään koiran tervehtiä koiraasi hihnassa koskaan.Jos sillä on nyt yksikin,tai muutama kiva kaveri,joiden kanssa leikkiä,ja VAPAANA,se riittää ihan hyvin.

      Mainitsit myös,että rotusi on varautunut.Varautunut ei ole kuitenkaan sama kuin rähjäävä/huonosti käyttäytyvä,saati aggressiivinen muille (omalle sukupuolelle),tai ihmisille.Se on eri asia ;).

      • lässyn lässyä.

        Ongelma on et koiralla ei ole ISÄNTÄÄ.!Koiran kuuluu tehdä mitä käsketään.!Käskijä on isäntä.Tässä tapauksessa koira puolustaa "laumaansa" on itse isäntä.Kun koira tuntee turvalliseksi olon se ei räyski toisille koirille.!Sitä ei edes kiinosta toiset koirat kun isännän kanssa on mukavampi ja turvallisempi kulkea.Koira tietää milloin se tekee väärin eli isäntää vastaan.!Tietenki rodusta on myös kysymys. Minulla Doberman kiltti kun lammas.Mutta käskiessä peto.!


      • pikkupahissika

        Kuten ylläkin sanottiin, ei se hännänheilutus tarkoita että koira olisi ystävällisissä aikeissa.
        Kun dominoiva koira haastaa toiselle riitaa, sen häntä heiluu, se on kierroksilla ja haluaa purra koiraa.
        Kun koira käy kiinni maalimiehen hihaan, se tekee sen häntä heiluen, se haluaa purrra hihaa.

        Kysymys ei ole iloisuudesta tai vihaisuudesta, vaan häntäkin heiluu kun koira innostuu, käy kierroksilla tai haluaa kovasti jotain, esim. purra.


    • jepssss

      no siis kun menet lenkille otat mukaan herkkuja. kun näkee että tulee toinen koira ja kun huomaat koirasi innostuvan käännyt ja kuljet juuri kävelemääsi suuntaan ja palkitset koirasi.

      • riikkaHii

        sellaisia makupaloja ei ole vielä keksittykään mitkä meidän koiraa kiinnostaisi jos toinen koira näköetäisyydellä:D Kiitoksia neuvoista kaikille.Meillä otettiin takapakkia tuossa kesällä kun jo vähän paremmin meni kun 2 vapaana olevaa kiinanpalatsikoiraa juoksi suoraan persuksiin kiinni..


      • "Mauri-Leena"
        riikkaHii kirjoitti:

        sellaisia makupaloja ei ole vielä keksittykään mitkä meidän koiraa kiinnostaisi jos toinen koira näköetäisyydellä:D Kiitoksia neuvoista kaikille.Meillä otettiin takapakkia tuossa kesällä kun jo vähän paremmin meni kun 2 vapaana olevaa kiinanpalatsikoiraa juoksi suoraan persuksiin kiinni..

        -Usein näkee että makupalaa tarjotaan ja hämätään koiraa katsomaan muualle. Se on koiran huijaamista eikä kukaan sellaista jaksa pitää aina yllä. Parempi olisi opetella uusi järjestys kokonaan. Johtajuutta, sitä oppis vaikka koirankorjauskirjasta. Helposti jäisi tuollainen käytös. Ja jäisi kaikki muukin epätoivottu temppuileminen, joka kaikki johtuu siitä ettei koiraa kiinnosta omistajansa halut pätkän pätkää. Mulla on tämä opas, ja siinä on kaikki mitä tarttet.


    • knaks

      Ehdottaisin kärsivällistä ja pitkäjänteistä vastaehdollistamista ( positiivista vahvistamista ) klikkerin (naksutin) avulla.

      Opastusta tuohon löytyy kirjoista ja netistä hakusanalla klikkeri tai naksutinkoulutus.

      Kontakti koiraan paranee ja uusia parempia tapoja opitaan aivan kuin itsestään ajan mittaan....
      Suosittelen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      325
      7455
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2234
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1631
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1479
    5. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      114
      1196
    6. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      72
      1155
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      335
      1046
    8. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      50
      915
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      913
    10. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      277
      813
    Aihe