Elämä kerrostalossa

Valpas Valo

Näyttää siltä ettei tasa-arvo pelaakaan monissa kerrostaloissa. Vapaus menee eläkeläisiltä viimeistään silloin kun lapsiperheet alkavat valloittaa taloa.

Eläkeläisen pianonsoitto kielletään, häiritsee päiväunilla olevaa äitiyslomalaista ja lapsen päiväunia. Kolistelee häiritsevästi ulos lähtiessä, mutta lasten meluaminen käytävässä on tietenkin sallittua. Lasten kasvatusta toteutetaan käsillä puhuen, sitähän taas ei yhteiskunta salli.
Pyykinkuivatushuonetta dominoivat lapsiperheet,sääntöjä he eivät tietystikään noudata.
Pihassa päivystetään ja lasketaan käyvätkö mummot ja papat kalja- ja viinakaupoissa, kenen askel vippaa, kenen eläkeläisen kannattaa pitää autoa ja kenen ei. Vieraiden käynnit rekisteröidään, kenellä käy mies tai naisvieraita tai omia lapsia. Sehän on tietysti aivan säädytöntä.

Onko tämä aikakausi elettävä hopealusikka suussa syntyneiden keski-ikäisten ehdoilla? Vaikkakin eläkeväki maksaa samalla tavalla veroja kuin hekin ja ovat sosiaalitukien ulkopuolella.

17

1054

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • herkkähipiäinenkö olen

      Kirjoittamasi mukaisesti minustakin tuntuu. Joskin vain siltä osin, kun osa naapureista seuraa ja arvostelee mm. toisten kyläilijöitä. Mutta nämä rollaajat eivät ole suinkaan keski-ikäisiä, ei heillä ole aikaa puuttua toisten asioihin, vaan eläkeläisiä.

    • yli 70 vee

      Oletko aikaisemmin asunut omakotitalossa tai rivitalossa, kun koet naapurisi noin vaikeina?

      Itse en ole koskaan huomannut vastaavaa, mutta kun olen ikäni kerrostalossa asunut, en ota turhia patteja naapureista. Minun puolestani voivat seurailla tekemisiäni ihan huoleti. Minusta vain aina tuntuu, että eiväthän he minua edes huomaa, eivät ainakaan tervehdi.

      Itse en tiedä, missä kerroksessa kukakin asuu, ja varsinkaan ei ole pienintäkään havaintoa heidän vieraistaan.
      Minua ei kiinnosta edes se, kenelle mikäkin auto kuuluu.
      Sen vain olen huomannut, että kun mies nostaa auton konehuoneen kannen pystyyn ja kumartuu tarkistamaan virranjakajaa, ei hänen tarvitse siinä kauan yksin käppäillä. Naapuriston miesväki ei malta pysyä poissa, vaan alkaa kerääntyä auton ympärille.
      Se on hyvä tapa tutustua naapureihin.
      Naisten on vaikeampaa, jolleivat istu hiekkalaatikon reunalla. Siellä kyllä tutustuu.

      Mitä tulee ääniin, niin normaalia elämää viettävä ihminen saa kyllä elää elämäänsä n. klo 7-22, eikä siihen ole naapureilla sanomista, jollei nyt sitten pidä soitto-oppilaita ja soita skaaloja aamusta iltaan. Piano kyllä häiritsee, varsinkin elementtitaloissa, joissa äänet kulkevat reaaliajassa pitkin putkia kerroksesta toiseen.
      Mutta naapurisovun vuoksi kannattaa kysyä, mihin aikaan päivästä perhe on päiväunilla, ja sovittaa itse soittelunsa sen mukaan. Lapset sitä paitsi kasvavat vuodessa tarhaikään, ja äiti lapsinensa häipyy päiväksi kotoa.

      Älä turhaan stressaudu. Kyllä ne nuoremmatkin voivat opiskella elämistä kerrostalossa. Jos heillä on tarkempi kuulo vielä kuin meillä eläkeläisillä, niin kärsivät ehkä enempi asumisen äänistä.
      Omakohtaisesti voin kyllä sanoa, että kun minulla oli pienet lapset, niin enpä minä pystynyt heitä hiljentämään, en kotona enkä rappukäytävässä, niin se vain on. Pikkulapsi ei ota muita huomioon. Mutta itse en kyllä häiriintynyt naapureistakaan. En kuullut oman metakan seasta muita ääniä. Piti vain itse kestää kärsivällisenä ne muutamat vuodet.

      Kyllä he rauhoittuivat jo ennen kouluikää.

      • Fanni

        Täällä aidan takana asuu se utelias muiden henkilökohtaisia asioita utsiva ihminen. Häntä jotkut meidän talon koiranleuat kuuluvat kasvattavan. Kysyvät vastakysymyksen hänelle henkilökohtaisesti ihan samoin sanoin !
        Tässä kerrostalossa olemme asuneet 40 vuotta. Kukin elää omaa elämäänsä paitsi on yksi 75 vuotias, joka maanisesti rökittää taloyhtiön hallituksen milloin mistäkin ja kääntää vastaantullessaan asiat mustiksi, ihmiset rosvoiksi. Häntä ei paranna mikään. Olkoon omassa rauhassaan, karttelun kohde.
        Nuorille pareille ei käy keskustan kolmio. Kaksi lasta saatuaan he muuttavat omakotitaloon. Talon 30 asunnossa asuu nykyään 60-93 v. ikäisiä, pariskuntia vähän, leskiä paljon.
        Lapsia ei lainkaan. Hiljaista on.

        Toivomme taloon lapsia, elämän merkkejä, ääniä. Niitä olisi hauska kuulla ja nähdä päivisin.
        Talomme muutama yksiö on vuokrattu opiskelijoille. Heidän "tuparinsa" ovat meluisia ja vuorokauden myöhäisinä hetkinä.

        Joskus osuu nuori arka naapuri, joka kääntää katseensa eikä aiokaan aluksi tervehtiä. Siihen portaan vakituisilla asukkailla on sovittu lääke: me olemme kohteliaampi osapuoli ja malli. Tervehdimme iloisesti, päivittelemme huonoa säätä tms. Laukkuun varatun tervetuliaiskarkkipussin voi antaa ohimennen, vastaantullessa vaikka pyörävajassa.
        Hymy, tervehtiminen ja keskusteluyhteys on luotu. Hän on kuin lapsenlapsemme.
        Sattumaa on tämä meidän talon tyyli ja sitäkin, että olemme asuneet pitkään. Yhteisten tilojen kunnossapito ja taloyhtiön asiat sujuvat.


    • kai75

      vieraissa.
      Kyllähän tässäkin talossa on valvontaa.
      Huonosti liikkuvana on useimman kerran huomautettu horjumisesta.
      Kävellessä autolle tai asunnolle, ei tuomoisessa kunnossa saa ajaa.
      Vastaukseni ollut aina sama, eihän tämän ikäinen voi selvin päin ajaa. Samalla tarjonnut kännyä että voi soittaa virkavaltaa paikalle.
      Ei ohjeet kelvanneet, eikä kännyn lainaus.
      Siis olemme ja elämme. Ellei muuten niin ainakin kiusaksi !

    • itsestä kii

      26:n ok:ssa asutun vuoden jälkeen muutimme kerrostaloon yli 4-vuotta sitten.

      Nuiden vahtimisesta en välitä pätkääkään!
      Saakoot huvinsa jos ovat sen puutteessa!

      Naapureuden touhua kuuntelin muutaman kuukauden ja muutamaan otteeseen herätin keskustelua puolen yön tietämissä, ja sen jälkeenkin tapahtuvasta meluamisesta.

      Toiselle soitin pollarit. Naisihmiselle!
      Kehoitin pollareita sanomaan vaimennettavalle minun hälyttäneen heidät.

      Toiselle ilmoitin että seuraava joka hakkaa ovea (ovikellon ääni ei kuulunut jytinän yli) on poliisi. Nuorelle miehelle!

      Jurottivat muutaman kuukauden mutta sen jälkeen on oltu kavereita.

      Päivisinkään ääniä ei kuulu kuin kylppöriin.
      Illat ja yöt ovat taivaallisen hiljaisia.

      Itsestään selvää on ettei meilläkään meluta eikä kolistella.

    • Marella*

      Joskus on ottanut niin maar perusteellisesti päähän, kun illanistujaisten seurauksena saa kuulla alle 50v arvosteluja, malliin kyllä siellä konjakkiakin oli tarjolla pokerin peluun lisäksi.
      Juomista oli rolliäityli perillä mutta Trvial Pursuit oli meidän Pokeripeli. Jostakin aina tulee kysymyksiä, olitko ulkomailla vai missä kun sinua ei ole näkynyt ja kysyjä ontietysti reilusti nuorempi työssäkäyvä henkilö.

      Toisaalta onhan se hyvä että huolehditaan, jos se noutaja sattuisi tulemaan, en varmaankaan monta päivää lojuisi nojatuolissani kun poliisisetä tulisi tarkistamaan tilannetta. Me eläkeläiset olemme kiinnostava asukasryhmä, kun meillä on kuulema rahaakin vielä mässäillä oikein konjakilla, je ne senkun vaan eläkkeiden
      pienuutta valittelevat.Kysellään onko sinulla vielä ajokortti, johon olen vastannut en ajele kortilla vaan ajotaidollani. Huom olen hiukan alle 70v.

      Elä ja anna toistenkin elää rauhassa olisi hyvä ohje, mutta mitä kummaa, miksi eläkeläinen ja hänen menonsa ja olonsa voi niin kiinnostaa nuorempia ihmisiä.

      • Uteliaisuuttani vain

        Kun itse olit nuorempi, kiinnostiko sinua eläkeläisten asiat?
        Jos, niin miksi, tai miksi ei?

        Entäs jos eläkeläinen taloyhtiössä onkin todella mielenkiintoinen ihminen. Jospa hänen edesottamuksiaan väkisinkin seuraa?


      • Marella*
        Uteliaisuuttani vain kirjoitti:

        Kun itse olit nuorempi, kiinnostiko sinua eläkeläisten asiat?
        Jos, niin miksi, tai miksi ei?

        Entäs jos eläkeläinen taloyhtiössä onkin todella mielenkiintoinen ihminen. Jospa hänen edesottamuksiaan väkisinkin seuraa?

        Tein uraa, jossa jouduin käsittelemään ihmisten asioita sekä hyviä että huonoja niissä ei ikäjakaumaa ollut. Vapaa-aika meni perheen ja kodinhoidossa.
        Tuli työelämän aikana kiintiö täyteen mitä ihmiset tekevät, ovat ja ovat tehneet joten kiinnostus on kertakaikkiaan loppunut.
        Sille ei voi mitään jotakin kiinnostaa tavallinen elämäni pikku iloineen.


    • Raiski
      • nauroin

        Kiitos ! Nauru pidentää ikää


      • Tulikin mieleen elokuva miehestä, jota vainosi yksi iso kärpänen !
        Kerrostalossa hän juoksi karkuun kerroksesta toiseen. Panikoitui, oli hermoromahduksen partaalla. Huitoi juoksi huusi ja yritti saada kärpästä pois päiviltä siinä onnistumatta .
        Kolhi itseään, senkun veri roiskui,kaikki oli sekaisin ja veressä. Suunnaton sekamelska,, ja vain yksi kärpänen oli sen aikaan saanut,,,,

        Asiaan. Ehkä tuota kerrostaloasumista ei voi ihan yleistää.
        Samalla lailla omakotitalossa voi osua kyttäävä ja toisten asioista ylikiinnostunut naapuri.
        Myös kesämökillä voi olla häirikkönaapuri.
        Joka melskaa kesä-illat ja työntää nenänsä aina toisten asioihin. Ja telläytyy kylään jos näkee muita vieraita tulevan.

        Itse olen asunut 38 v. kerrostalossa. Rauha on aina ollut.Saahan päivällä normaalit elämisen äänet kuuluakin. Muutenhan sitä jo luulee olevansa haudassa jos ei koskaan mitään kuulu!

        Tosin ikäihmisiä suurin osa. Mutta silloinkin kun oli pieniä lapsia normaali elämän rauha säilyi.
        Itseäni ei toisten asiat "siinä mielessä" kiinnosta,jokainen eläköön omaa elämäänsä.
        Nähdessä tervehditään, vaihdetaan kuulumisia, kunnellaan toisen vaikeuksia tai mitä on sydämmellä,,, niin elämä menee eteenpäin!!


      • haudattu
        meri-kukka98 kirjoitti:

        Tulikin mieleen elokuva miehestä, jota vainosi yksi iso kärpänen !
        Kerrostalossa hän juoksi karkuun kerroksesta toiseen. Panikoitui, oli hermoromahduksen partaalla. Huitoi juoksi huusi ja yritti saada kärpästä pois päiviltä siinä onnistumatta .
        Kolhi itseään, senkun veri roiskui,kaikki oli sekaisin ja veressä. Suunnaton sekamelska,, ja vain yksi kärpänen oli sen aikaan saanut,,,,

        Asiaan. Ehkä tuota kerrostaloasumista ei voi ihan yleistää.
        Samalla lailla omakotitalossa voi osua kyttäävä ja toisten asioista ylikiinnostunut naapuri.
        Myös kesämökillä voi olla häirikkönaapuri.
        Joka melskaa kesä-illat ja työntää nenänsä aina toisten asioihin. Ja telläytyy kylään jos näkee muita vieraita tulevan.

        Itse olen asunut 38 v. kerrostalossa. Rauha on aina ollut.Saahan päivällä normaalit elämisen äänet kuuluakin. Muutenhan sitä jo luulee olevansa haudassa jos ei koskaan mitään kuulu!

        Tosin ikäihmisiä suurin osa. Mutta silloinkin kun oli pieniä lapsia normaali elämän rauha säilyi.
        Itseäni ei toisten asiat "siinä mielessä" kiinnosta,jokainen eläköön omaa elämäänsä.
        Nähdessä tervehditään, vaihdetaan kuulumisia, kunnellaan toisen vaikeuksia tai mitä on sydämmellä,,, niin elämä menee eteenpäin!!

        Luulin olevani haudassa.

        Vuosia sitten asuin yksin arkiviikot täysin hiljaisessa kerrostaloasunnossa.

        Alin kerroa mutta asuntooni oli "pistokäytävä = rappuliikenne meni kauempaa kulman takaa.
        Ei rappuääniä.
        Minulla oli päätyasunto ja muut asukit olivat eläkeläisiä.
        Asuntoni piha oli talon takana rajoittuen useita metrejä korkeaan kallioleikkaukseen. Täysin hiljainen.
        Ei edes luonnon ääniä. Ei lehtien havinaa kesälläkään. Talvesta puhumattakaan.

        Sijainnista johtuen ei vähäisimpiäkään liikenteen ääniä.
        Eikä eukkoa tuhisemassa vieressä.

        Tuossa katakombimaisessa äänettömyydessä oli vaikeaa jopa nukkuminen.
        Valveilla ollessa täytyi pitää jotain äänilähdettä päällä mutta yöksi en osannut jättää radiotakaan turisemaan.

        Minä ainakin kaipaan jotain, kohtuullista ääntä ympäristööni.

        Yrittäkäähän kokeilla likimain täydellistä hiljaisuutta, jos mahdollista!


      • tunnistan
        haudattu kirjoitti:

        Luulin olevani haudassa.

        Vuosia sitten asuin yksin arkiviikot täysin hiljaisessa kerrostaloasunnossa.

        Alin kerroa mutta asuntooni oli "pistokäytävä = rappuliikenne meni kauempaa kulman takaa.
        Ei rappuääniä.
        Minulla oli päätyasunto ja muut asukit olivat eläkeläisiä.
        Asuntoni piha oli talon takana rajoittuen useita metrejä korkeaan kallioleikkaukseen. Täysin hiljainen.
        Ei edes luonnon ääniä. Ei lehtien havinaa kesälläkään. Talvesta puhumattakaan.

        Sijainnista johtuen ei vähäisimpiäkään liikenteen ääniä.
        Eikä eukkoa tuhisemassa vieressä.

        Tuossa katakombimaisessa äänettömyydessä oli vaikeaa jopa nukkuminen.
        Valveilla ollessa täytyi pitää jotain äänilähdettä päällä mutta yöksi en osannut jättää radiotakaan turisemaan.

        Minä ainakin kaipaan jotain, kohtuullista ääntä ympäristööni.

        Yrittäkäähän kokeilla likimain täydellistä hiljaisuutta, jos mahdollista!

        tosin eri yhteydessä.
        Kesäaika, yksin kesäpaikalla, istun mökin rappusilla, tyyni järven pinta, täysin hiljaista, koko luonto hiirenhiljainen... Outoa!
        Maailmanlopun tunnelmaa!
        Kestää onneksi vain tovin.


      • tunnistan kirjoitti:

        tosin eri yhteydessä.
        Kesäaika, yksin kesäpaikalla, istun mökin rappusilla, tyyni järven pinta, täysin hiljaista, koko luonto hiirenhiljainen... Outoa!
        Maailmanlopun tunnelmaa!
        Kestää onneksi vain tovin.

        Voi kerrostalossakin olla jopa liiankin hiljaista!!
        Mökeillä nyt normaalisti kuuluu edes lintujen laulu, paitsi joskus ennen sadetta ja "myräkkäsäätä" !Silloin eivät linnut hiiskahdakaan. Jännä juttu !
        Kyllä sitä normaalia elämisen ääntä pitää olla.
        Olipa missä tahansa!


      • Majoittaja
        haudattu kirjoitti:

        Luulin olevani haudassa.

        Vuosia sitten asuin yksin arkiviikot täysin hiljaisessa kerrostaloasunnossa.

        Alin kerroa mutta asuntooni oli "pistokäytävä = rappuliikenne meni kauempaa kulman takaa.
        Ei rappuääniä.
        Minulla oli päätyasunto ja muut asukit olivat eläkeläisiä.
        Asuntoni piha oli talon takana rajoittuen useita metrejä korkeaan kallioleikkaukseen. Täysin hiljainen.
        Ei edes luonnon ääniä. Ei lehtien havinaa kesälläkään. Talvesta puhumattakaan.

        Sijainnista johtuen ei vähäisimpiäkään liikenteen ääniä.
        Eikä eukkoa tuhisemassa vieressä.

        Tuossa katakombimaisessa äänettömyydessä oli vaikeaa jopa nukkuminen.
        Valveilla ollessa täytyi pitää jotain äänilähdettä päällä mutta yöksi en osannut jättää radiotakaan turisemaan.

        Minä ainakin kaipaan jotain, kohtuullista ääntä ympäristööni.

        Yrittäkäähän kokeilla likimain täydellistä hiljaisuutta, jos mahdollista!

        Sukulainen tuli kyläilemään Suomeen ulkomailta, missä asuuu kohisevassa suurkaupungissa. Hän ei pystynyt nukkumaan, koska täällä on liian hiljaista.
        Asun kuitenkin kaupungissa, autokadun varrella. Ei täällä minusta niin hiljaista ole. Seinien takaa ei kuulu mitään, ollaan opittu kaikki kerrostaloasuminen.


    • Hintriika*

      Asunkohan minä täysin tylsässä kerrostalossa? En ole kuullut naapuriasunnoista hiiskaustakaan, ellei jossakin ole päivällä porattu tai hakattu naulaa seinään. Sitäkin varsin harvoin kuulee. Muuton yhteydessä harrastin niiden äänten tekoa itsekin.

      Rappukäytävässä ja pihalla joka ikinen tervehtii, vaikka en kaikista tiedä, ovatko ralon asukkaita. Toisesta rapusta en asukkaita juurikaan tunne.

      Jotkut ovat puheliaita ja praatataan ulkona pitkäänkin, vaikka ei edes tunneta nimeltä toisiamme. Toiset vain sanovat päivää.

      Kesällä saattaa avoparvekkeilta kantautua jotakin puheensorinaa, ei ikinä mitään häiritsevää meteliä. Liikennekään ei minua haittaa, kun asun pihan puolella.

      Tylsää, kun ei voi valittaa mistään!!!

    • kerrostaloasukki

      Olen asunut nykyisessä asunnossani kerrostalossa vajaat kolme vuotta, hiljaista on kuin huopatossutehtaalla. Seinänaapurissa soitetaan iltapäivällä joskus pianoa ja selloa, minua se ei häiritse. Naapureita en kyttä, eikä naapurit minua. Pihalla tervehditään ja vaihdetaan muutama sana, mukavia naapureita täällä on.
      Rapussani on 15 asuntoa, kymmenen sinkkua ja viisi pariskunta joista kahdella on lapsia. Talossa ei muutenkaan juuri lapsiperheitä asu. Kyllä ne muuttavat omakotitaloon tai rivitaloon heti kuin kynnelle kykenevät. Enemmistö on jo keski-iän ylittäneitä, eläkeläisiä tai eläkeikää lähestyviä.
      Sama pätee koko tähän 70-luvulla rakennettuun lähiöön.
      Mittavia julkisivu- ja putkiremontteja on tehty ja alueella on myynnissä tällä hetkellä lähes viisikymmentä asuntoa. Moni eläkeläinen joutuu luopumaan asunnostaan kalliin remontin vuoksi.
      Jos kymmenientuhansien eurojen säästöjä ei ole, vastikkeet nousevat remonttien johdosta yli maksukyvyn. Pahalta tuntuu, koska asunnot ovat olleet myynnissä kuukausia ja kauppoja syntyy nihkeästi. Alue ei nuoria kiinnosta hyvistä palveluista huolimatta, keski-ikäiset muuttava keskustaan ja monelle iäkkäälle hinnat ovat jo liian korkeat.
      Pessimisti ehkä olen, mutta yhdeksänkymmentäluvun taite ja asuntojen hintaromahdus tulee väkisin mieleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      142
      1825
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      114
      1437
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1242
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      88
      1237
    5. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      89
      1115
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      194
      1017
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      97
      953
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      40
      860
    9. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      195
      854
    10. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      828
    Aihe