Vauvan puhe

Galluppia vaan

Sellasta vaan utelen että milloin AIKASINTAAN lapsi voi jo sanoa oikeita sanoja? Eli mikä on ollut Sinun lapsesi ikä kun hän on selvästi sanonut jo sanoja? Kiinnostaa vaan kuulla =)
Itsellä vasta kohta 8kk ikäinen tyttö joka hokee jo vaippaa "aippa" ja tuttia "utti". =)

10

3641

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuullostaa puheelle

      Vauvan saa jokeltelemaan tavusarjoja,jotka kuulostavat sanoille. On eri asia, ymmärtääkö vauva sen, mikä on tutti ja ennen kaikkea -mikä ei ole. Ikä on se, mikä ratkaisee sen, milloin puhe on oikeasti puhetta eikä vanhempien toivetta varhaisesta puheesta.

    • -eräs-äiti-

      Minun lapseni on sanonut 5 kk ikäisenä ensimmäisen sanan, jonka hän selvästikin itse ymmärsi. Mutta tämä on ehdottomasti poikkeuksellisen aikaista. Hän jokelteli jo muutaman tunnin ikäisenä, ja alkoi tavoitella sanoja 2 kk ikäisenä. Jo tuolloin hän "sanoi" jotain, mikä kuulosti oikealta sanalta, mutta ei sitä kuitenkaan ollut.

      Mutta poikani sanoi ensimmäisen oikean sanasa vasta vähän yli 1 vuotiaana.

      Ja kyllä näistä tuo poika on se "normaali", ainakin puheen kehityksen osalta.

    • papupata=D

      Tyttösi kuulostaa "omaltani"=) eli hänkin aloitti "puhumisen" aikaisin. Sanoi "äittä" 6kk iässä, ei tietenkään silloin vielä sitä minuun osannut kohdistaa mutta ei mennyt kauaa kun sitä äittää alkoi kuulua ihan oikeissa tilanteissa. Seuraava sana oli lamppu (pamppu) ja lakki (tatti) eikä ikää ollut kun 8kk. Nyt varmaan moni aattelee että niimpä niin, mutta tämä on taivahan tosi! Vuoden iässä puhui lauseita (en anna, en halua) sekä useampi tavuisia sanoja.

      Nyt tyttöni on 1v 4kk ja puhetta tulee solkenaan, uusia sanoja päivittäin, sekä laulaa jo lyhyitä tuttuja lauluja tai sanoja lauluista.
      Motoriikka tytölläni on takunnut aina, on oppinut myöhään kääntyyn, ryömiin, konttaan, ei vielä kävele eli selvästi tämä puhuminen on vienyt tilaa kävelyltä. Itse olen myös puhunut aikaisin joten sekin selittää paljon.

      On ihanaa kun lapsi alkaa puhua, pääsee kiinni vauvelin sielunmaailmaan edes vähän ja lapsi oppii pian pyytään haluamaansa sekä kertoon jos on joku kipeä yms. Nautihan tytöstäsi, puhu, laula, lue paljon niin saat papupadan seuraksesi=)

      • muita papupatoja =)

        Kiva kuulla että muillakin aikaisia pälpättäjiä. Joo, moni miettii nyt että "just joo, taas jotkut idioottiäidit luulee että niillä on ylikehittyneitä kakaroita...hohhoijjaa.." ihan miten vaan. Mutta minusta kyllä tyttöni "puhuu" jo sanoja joiden tietää itse tarkoittavan juuri sitä mitä sanovat eikä vaan "sattumalta" sano jotain. Esim aamulla annan aina leivänpalasen ennen kun saan aamupuuron keitettyä ja tyttö sanoo jo itse "eippä" kun annan leivänpalan =) Eli TIETÄÄ kyllä mitä "sanoo" =)
        Motoriikan suhteen täällä taas ollaan aika aikasia myös, konttaamaan lähettiin 6,5kk iässä ja nyt vipelletään jo nelinkontin lujaa =) Saas nähdä miten tässä sitten mennään kun sanavarasto alkaa viedä lisää energiaa. Ihanaa nähdä kun oma lapsi kehittyy päivä päivältä ja melkeen joka päivä tapahtuu joku kiva uusi juttu =) (Kehuskellaan nyt sitten niin että mahdollissimman moni ärsyyntyy, hehe). Mutta saa kai sitä hitto iloita ja olla onnellinen lapsestaan =)

        Mutta näin täällä.


    • paulatytteli82

      Meidän Veeti-Pekka alkoi jo 2,5 kk ikäisenä hokemaan HERKKUKURKKU sanaa.. :) ihmettelivät neuvolassakin miten noin vaikea sana VOI tulla ulos noin pieneltä, onhan siinä vaikeita konsonantteja.. nykyäänkin 5 kk ikäisenä ei tule muita sanoja kuin se herkkukurkku, jota Veeti jaksaa hokea pitkiäkin aikoja putkeen :)

    • 9 kuukauden ikäisenä

      jo 4- 5 sanan lauseita, ensimmäiset yksittäiset selvät sanat tulivat n. puolen vuoden iässä. Meillä loruiltiin, laulettiin ja luettiin säännöllisesti joka päivä ihan syntymästä saakka ja se varmaan auttoi paljonkin puheen kehittymisessä. Lukemaan (sujuvasti!) tyttöni oppi jo 4-vuotiaana. Aikaa noista vauva-ajoista on jo parikymmentä vuotta ja hän opiskelee nykyään ulkomailla. Kannattaa tukea ja innostaa lasta puhumaan mahdollisimman monipuolisesti, varsinkin kun se on sekä vauvalle että itsellekin hauskaa ja palkitsevaa yhdessäoloa!

      • alkuperäinen taas

        Kiva kuulla!
        Juu, täällä ollaan myös loruteltu ja lauleskeltu ihan jo tytön ollessa mahassa kun olin töissä ala-asteen ekalla luokalla. Tyttö siis tottunut AINA lauluihin yms. Itsekin tykkään lauleskella ja lorutella ihan arkiaskareiden parissa, lapsenmielinen kun oon =) Ja puhun kokoajan tytölle kaikesta mitä tapahtuu, vaikka kahdestaan ollaankin suurimmaks osaks kotona.

        Siitä kans vielä halusin sanoo että musta lapselle pitää puhua OIKEILLA sanoilla että oppiikin sitten puhumaan kunnolla, eikä näitä kuuluisia lässytyksiä joita kuulee ihan liikaa aikuisen suusta. Miksi pitää opettaa esim "poppa" (=kuuma) ja "pipi" (haava) ja "hauvoja" ja "heppoja"...en tykkää ite yhtään. Sitten ihmetellään kun lapsi sössöttää näitä ihme "sanoja". Miksei heti opeta oikein.... Mun mielipide vaan, älkää muut nyt hermostuko...

        Täällä jatketaan ihmeellisten ihmeiden parissa =)


      • laulut,leikit ja lorut

        mukaan ja se toistaminen!
        Muista odottaa vastausta kun vauva kysyy jotakin sulta ja olet vastannut,vauva kysyy lisää!
        Meilläkin on jo opiskelija,ja kielet sujuu hienosti,ääntäminen on kaunista jne....puhetta kannattaa kannustaa jo vauvana.


      • puhuva auto
        laulut,leikit ja lorut kirjoitti:

        mukaan ja se toistaminen!
        Muista odottaa vastausta kun vauva kysyy jotakin sulta ja olet vastannut,vauva kysyy lisää!
        Meilläkin on jo opiskelija,ja kielet sujuu hienosti,ääntäminen on kaunista jne....puhetta kannattaa kannustaa jo vauvana.

        Siksi lapselle lässytetään, että lässyttämällä puheen rytmi hidastuu automaattisesti, lapsi kykenee hahmottamaan auditiivisesti äänteitä paremmin ja lapsi on mieltynyt korkeampiin ääniin. (Yleensä lässytetään automaattisesti vähän korkeammalla äänellä)
        Poppa on lapselle helppo sana toistaa. Se sisältää vokaalien lisäksi vain p-konsonantin, joka on helppo tuottaa huulilla. Samoin monet muutkin keskeisimmät lässytyssanat sisältävät tällaisia "helppo hahmottaa & helppo toistaa" elementtejä.


    • tytön äiti

      Meillä tyttö nyt 1v2kk ja uusia sanoja tulee joka päivä. Selkeitä sanoja tulee jo vähintään 50. Viikon verran on toistellut kahden sanan lausetta. Mietin tuota äittä-sanaa, että pidetäänkö sitä oikeana sanana? Meillä tyttö hoki äittää n. 7kk:n iässä ja tarkoitti kyllä sillä minua (Jo 6kk:n iässä toisteli äitiä, mutta ei selvästikään tiennyt sen merkitystä). Ekaksi varsinaiseksi sanaksi laskin vasta sanan lamppu, kun n. 9kk iässä sen sanoi samalla osoittaen sitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2266
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2074
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      170
      1873
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      170
      1687
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1344
    6. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      32
      1339
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1257
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1178
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      14
      1178
    Aihe