Mistä se johtuu?

Ostin kaupasta hapanleivän, sellaisen valmiiksi halkaistun.
Otin palasesta puolikkaan ja voitelin ja sitten havaitsin yhden vanhan jo kuivuneen saman valmistajan leipäpalasen ja voitelin senkin.

Se kuivunut oli paljon maukkaampi kuin tuore.

Mistä se johtuu?
Toki tuoreen vesipitoisuus on melkoinen, mutta onko se yksin syy maun muuttumiseen?

9

790

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sitä samaa ihmettelee välistä itsekkin.
      Kai se on monen asian summa. kuten oman vatsan happamuustilanteesta.
      Joskus juuri tuo vanha, vähän jo kuivattanut ruisleipä maistuu taivaallisen hyvältä ja suorastaan makealta !
      Varsinkin jos on syönyt "imelää", silloin ruisleipä "puhdistaa pelin"!ei jää niin makea olotila.
      Kuulostaa kyllä aika omituiselta,, mutta maistuu hyvältä !
      Siksiköhän ne ennen säilyttivät reikäleipiä niillä orsilla, vai miksi niitä sanottiin?
      Toinen oli tietysti yleensä vaan leivän säilyttämisen takia !
      Mutta eipä liioin pakastin tuhonnut leivän B vitamiineja, kun ei pakastettu.

      • Minä mietin noita orsilla kuivattuja reikäleipä kanssa, mutta muistini mukaan minun mummolassani oli leipien paisto päivä. Silloin paistettiin paljon leipiä, jotka sitten pujotettiin pitkiin puihin ja nostettiin tuvan kattoon. Kai se oli sen ajan rationalisointia ja kuiva leipähän ei homehdu.


      • Jopel kirjoitti:

        Minä mietin noita orsilla kuivattuja reikäleipä kanssa, mutta muistini mukaan minun mummolassani oli leipien paisto päivä. Silloin paistettiin paljon leipiä, jotka sitten pujotettiin pitkiin puihin ja nostettiin tuvan kattoon. Kai se oli sen ajan rationalisointia ja kuiva leipähän ei homehdu.

        Muistan lapsena,meillä syötiin Elannon häälimppua.Se oli semmoinen iso ruislimppu.
        Mummoni sanoi,että pyydä eilisenpäivän leipä ja
        totta oli,maistui paremmalta,kuin tuore.Mistä
        lie johtuvan? Ehkä leivässä tapahtuu ,jotain
        sisäistä kypsymistä vielä...Siitä limpusta, on jäänyt mieleeni,että oli tosi hankala leikata
        palasta.Monet kerrat veistelin peukaloon haavan.
        Lapsena,en muuta keksinyt,pidin sitä rintaani vasten ja sitten yritin vetää palasta..Voi että,
        kaikkea muistuukin mieleen..Siinä varmaan syy,miksi,aina laitoin ,omille lapsilleni ,
        valmiiksi ,ainakin leivänsiivut.Aamua..t.Irkku


      • Pirkko3
        irkku-37 kirjoitti:

        Muistan lapsena,meillä syötiin Elannon häälimppua.Se oli semmoinen iso ruislimppu.
        Mummoni sanoi,että pyydä eilisenpäivän leipä ja
        totta oli,maistui paremmalta,kuin tuore.Mistä
        lie johtuvan? Ehkä leivässä tapahtuu ,jotain
        sisäistä kypsymistä vielä...Siitä limpusta, on jäänyt mieleeni,että oli tosi hankala leikata
        palasta.Monet kerrat veistelin peukaloon haavan.
        Lapsena,en muuta keksinyt,pidin sitä rintaani vasten ja sitten yritin vetää palasta..Voi että,
        kaikkea muistuukin mieleen..Siinä varmaan syy,miksi,aina laitoin ,omille lapsilleni ,
        valmiiksi ,ainakin leivänsiivut.Aamua..t.Irkku

        Olen jo vuosia kuivannut ruisleivän viipaleet ennen kuin syön ne, ne maistuu paljon paremmalta kun ovat sen verran kovia että 'naukuuvat' hampaissa !
        Tuore leipä ei ole niin hyvää kuin tuo kunnolla kuivunut, ja siihen olen tottunut niin, että joissain kaupoissa on alennettuun hintaan eiliset leivät ja niitä ostan kun kohdalle sattuu.
        Ilot on pienestä kiinni!


      • Pirkko3 kirjoitti:

        Olen jo vuosia kuivannut ruisleivän viipaleet ennen kuin syön ne, ne maistuu paljon paremmalta kun ovat sen verran kovia että 'naukuuvat' hampaissa !
        Tuore leipä ei ole niin hyvää kuin tuo kunnolla kuivunut, ja siihen olen tottunut niin, että joissain kaupoissa on alennettuun hintaan eiliset leivät ja niitä ostan kun kohdalle sattuu.
        Ilot on pienestä kiinni!

        Joita myös pitää ensin "säilyttää" tietty aika.
        Maustuvat ja paranevat maku ikäänkuin kypsyy,, ehkä ruisleivässä on jokin sama ilmiö ??
        Ennen tosiaan leivottiin kerralla isot määrät.


    • Mallamargareetta

      Kuivaa leipää täytyy haukata varovasti pieni pala kerrallaan, mutustella kauan hampaissa , ja niin maun ehtii tuntea suussaan.Sitä ei vain hotkita mahaan kovalla kiireellä kuten pehmeää leipää. Varsinkin linjojen hoitamiskuureilla syön paljon varrasleipää, koska se on niin hidasta puuhaa, ja tuo ruisleivan makeaksi muuttuminen syljen vaikutuksesta vie makenannälänkin.
      Harmi, että melkein kaikissa kaupassa myytävissä varrasleivissä on kuminaa, sen makua en voi sietää.
      Kuivatan joskus tarkoituksella revittyä ruisleipää.

      • Mummolassa oli aina leivontapäivän jälkeen uusipuuroa. Se oli kai ohraryyneistä tehtyä. Olenkohan oikeassa?
        Puuro oli ainakin herkullista, sen muistan.
        Ison leivinuunin jälkilämpöä varmaan hyödynnettiin.


      • Hintriika*
        Jopel kirjoitti:

        Mummolassa oli aina leivontapäivän jälkeen uusipuuroa. Se oli kai ohraryyneistä tehtyä. Olenkohan oikeassa?
        Puuro oli ainakin herkullista, sen muistan.
        Ison leivinuunin jälkilämpöä varmaan hyödynnettiin.

        Oikea leivinuuni jälkilämpöineen on kerrostaloasukkaalle vain haave, mutta voi sitä uuniohrapuuroa tai muutakin uunipuuroa tehdä myös sähköuunissa. Syötävän makuista siitä tulee.

        Luulenpa, että Google löytää montakin reseptiä. Turhan isoa uunin lämpötilaa ei kannata totella. Kiireetön eläkeläinen jaksaa odottaa pienellä lämmöllä hautuvaa puuroa. Tulos on aina sitä parempi, mitä pitempi kärsivällisyys.


      • Hintriika* kirjoitti:

        Oikea leivinuuni jälkilämpöineen on kerrostaloasukkaalle vain haave, mutta voi sitä uuniohrapuuroa tai muutakin uunipuuroa tehdä myös sähköuunissa. Syötävän makuista siitä tulee.

        Luulenpa, että Google löytää montakin reseptiä. Turhan isoa uunin lämpötilaa ei kannata totella. Kiireetön eläkeläinen jaksaa odottaa pienellä lämmöllä hautuvaa puuroa. Tulos on aina sitä parempi, mitä pitempi kärsivällisyys.

        Se hidas hiljainen kypsyminen,, se tekee makeaksi mm.uunipuuron.
        Nykyisin on saatavilla jos jonkinmoista ryyniä.
        Tein uunipuuron valmiista sekoituksesta: puoliksi ohraa ja riisiä.
        Kun se piiitkään "tekeytyi" uunissa kaikessa rauhassa, niin jopas oli makoisaa js "lutuista"
        popsia. Ja on helppo,valmista vaan ootella,kun sen on ensin uuniin laittanut.
        Siihen marjakiiseli, mehukeitto tai vaan kanelin kanssa (kukin makunsa mukaan). Kaikki on kokeiltu
        Hyväksi!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      141
      1775
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      113
      1385
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1222
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      88
      1177
    5. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      85
      988
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      194
      987
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      97
      923
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      839
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      808
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      138
      732
    Aihe