Mistä se johtuu?

Ostin kaupasta hapanleivän, sellaisen valmiiksi halkaistun.
Otin palasesta puolikkaan ja voitelin ja sitten havaitsin yhden vanhan jo kuivuneen saman valmistajan leipäpalasen ja voitelin senkin.

Se kuivunut oli paljon maukkaampi kuin tuore.

Mistä se johtuu?
Toki tuoreen vesipitoisuus on melkoinen, mutta onko se yksin syy maun muuttumiseen?

9

927

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sitä samaa ihmettelee välistä itsekkin.
      Kai se on monen asian summa. kuten oman vatsan happamuustilanteesta.
      Joskus juuri tuo vanha, vähän jo kuivattanut ruisleipä maistuu taivaallisen hyvältä ja suorastaan makealta !
      Varsinkin jos on syönyt "imelää", silloin ruisleipä "puhdistaa pelin"!ei jää niin makea olotila.
      Kuulostaa kyllä aika omituiselta,, mutta maistuu hyvältä !
      Siksiköhän ne ennen säilyttivät reikäleipiä niillä orsilla, vai miksi niitä sanottiin?
      Toinen oli tietysti yleensä vaan leivän säilyttämisen takia !
      Mutta eipä liioin pakastin tuhonnut leivän B vitamiineja, kun ei pakastettu.

      • Minä mietin noita orsilla kuivattuja reikäleipä kanssa, mutta muistini mukaan minun mummolassani oli leipien paisto päivä. Silloin paistettiin paljon leipiä, jotka sitten pujotettiin pitkiin puihin ja nostettiin tuvan kattoon. Kai se oli sen ajan rationalisointia ja kuiva leipähän ei homehdu.


      • Jopel kirjoitti:

        Minä mietin noita orsilla kuivattuja reikäleipä kanssa, mutta muistini mukaan minun mummolassani oli leipien paisto päivä. Silloin paistettiin paljon leipiä, jotka sitten pujotettiin pitkiin puihin ja nostettiin tuvan kattoon. Kai se oli sen ajan rationalisointia ja kuiva leipähän ei homehdu.

        Muistan lapsena,meillä syötiin Elannon häälimppua.Se oli semmoinen iso ruislimppu.
        Mummoni sanoi,että pyydä eilisenpäivän leipä ja
        totta oli,maistui paremmalta,kuin tuore.Mistä
        lie johtuvan? Ehkä leivässä tapahtuu ,jotain
        sisäistä kypsymistä vielä...Siitä limpusta, on jäänyt mieleeni,että oli tosi hankala leikata
        palasta.Monet kerrat veistelin peukaloon haavan.
        Lapsena,en muuta keksinyt,pidin sitä rintaani vasten ja sitten yritin vetää palasta..Voi että,
        kaikkea muistuukin mieleen..Siinä varmaan syy,miksi,aina laitoin ,omille lapsilleni ,
        valmiiksi ,ainakin leivänsiivut.Aamua..t.Irkku


      • Pirkko3
        irkku-37 kirjoitti:

        Muistan lapsena,meillä syötiin Elannon häälimppua.Se oli semmoinen iso ruislimppu.
        Mummoni sanoi,että pyydä eilisenpäivän leipä ja
        totta oli,maistui paremmalta,kuin tuore.Mistä
        lie johtuvan? Ehkä leivässä tapahtuu ,jotain
        sisäistä kypsymistä vielä...Siitä limpusta, on jäänyt mieleeni,että oli tosi hankala leikata
        palasta.Monet kerrat veistelin peukaloon haavan.
        Lapsena,en muuta keksinyt,pidin sitä rintaani vasten ja sitten yritin vetää palasta..Voi että,
        kaikkea muistuukin mieleen..Siinä varmaan syy,miksi,aina laitoin ,omille lapsilleni ,
        valmiiksi ,ainakin leivänsiivut.Aamua..t.Irkku

        Olen jo vuosia kuivannut ruisleivän viipaleet ennen kuin syön ne, ne maistuu paljon paremmalta kun ovat sen verran kovia että 'naukuuvat' hampaissa !
        Tuore leipä ei ole niin hyvää kuin tuo kunnolla kuivunut, ja siihen olen tottunut niin, että joissain kaupoissa on alennettuun hintaan eiliset leivät ja niitä ostan kun kohdalle sattuu.
        Ilot on pienestä kiinni!


      • Pirkko3 kirjoitti:

        Olen jo vuosia kuivannut ruisleivän viipaleet ennen kuin syön ne, ne maistuu paljon paremmalta kun ovat sen verran kovia että 'naukuuvat' hampaissa !
        Tuore leipä ei ole niin hyvää kuin tuo kunnolla kuivunut, ja siihen olen tottunut niin, että joissain kaupoissa on alennettuun hintaan eiliset leivät ja niitä ostan kun kohdalle sattuu.
        Ilot on pienestä kiinni!

        Joita myös pitää ensin "säilyttää" tietty aika.
        Maustuvat ja paranevat maku ikäänkuin kypsyy,, ehkä ruisleivässä on jokin sama ilmiö ??
        Ennen tosiaan leivottiin kerralla isot määrät.


    • Mallamargareetta

      Kuivaa leipää täytyy haukata varovasti pieni pala kerrallaan, mutustella kauan hampaissa , ja niin maun ehtii tuntea suussaan.Sitä ei vain hotkita mahaan kovalla kiireellä kuten pehmeää leipää. Varsinkin linjojen hoitamiskuureilla syön paljon varrasleipää, koska se on niin hidasta puuhaa, ja tuo ruisleivan makeaksi muuttuminen syljen vaikutuksesta vie makenannälänkin.
      Harmi, että melkein kaikissa kaupassa myytävissä varrasleivissä on kuminaa, sen makua en voi sietää.
      Kuivatan joskus tarkoituksella revittyä ruisleipää.

      • Mummolassa oli aina leivontapäivän jälkeen uusipuuroa. Se oli kai ohraryyneistä tehtyä. Olenkohan oikeassa?
        Puuro oli ainakin herkullista, sen muistan.
        Ison leivinuunin jälkilämpöä varmaan hyödynnettiin.


      • Hintriika*
        Jopel kirjoitti:

        Mummolassa oli aina leivontapäivän jälkeen uusipuuroa. Se oli kai ohraryyneistä tehtyä. Olenkohan oikeassa?
        Puuro oli ainakin herkullista, sen muistan.
        Ison leivinuunin jälkilämpöä varmaan hyödynnettiin.

        Oikea leivinuuni jälkilämpöineen on kerrostaloasukkaalle vain haave, mutta voi sitä uuniohrapuuroa tai muutakin uunipuuroa tehdä myös sähköuunissa. Syötävän makuista siitä tulee.

        Luulenpa, että Google löytää montakin reseptiä. Turhan isoa uunin lämpötilaa ei kannata totella. Kiireetön eläkeläinen jaksaa odottaa pienellä lämmöllä hautuvaa puuroa. Tulos on aina sitä parempi, mitä pitempi kärsivällisyys.


      • Hintriika* kirjoitti:

        Oikea leivinuuni jälkilämpöineen on kerrostaloasukkaalle vain haave, mutta voi sitä uuniohrapuuroa tai muutakin uunipuuroa tehdä myös sähköuunissa. Syötävän makuista siitä tulee.

        Luulenpa, että Google löytää montakin reseptiä. Turhan isoa uunin lämpötilaa ei kannata totella. Kiireetön eläkeläinen jaksaa odottaa pienellä lämmöllä hautuvaa puuroa. Tulos on aina sitä parempi, mitä pitempi kärsivällisyys.

        Se hidas hiljainen kypsyminen,, se tekee makeaksi mm.uunipuuron.
        Nykyisin on saatavilla jos jonkinmoista ryyniä.
        Tein uunipuuron valmiista sekoituksesta: puoliksi ohraa ja riisiä.
        Kun se piiitkään "tekeytyi" uunissa kaikessa rauhassa, niin jopas oli makoisaa js "lutuista"
        popsia. Ja on helppo,valmista vaan ootella,kun sen on ensin uuniin laittanut.
        Siihen marjakiiseli, mehukeitto tai vaan kanelin kanssa (kukin makunsa mukaan). Kaikki on kokeiltu
        Hyväksi!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kokoomus haluaa leikata vielä lisää sosiaaliturvasta

      Kokoomuksen Sanni-Granhn Laasonen pyytänyt KELA:aa selvittämään mistä leikataan vähäosaisilta vielä lisää sosiaaliturvas
      Maailman menoa
      216
      1470
    2. Mitä tapahtuu

      Syksyllä?
      Ikävä
      96
      1286
    3. Ikävöin sua

      Sä vaan pyörit mun mielessä, en saa sua unohdettua. Tilanteesta tekee vaikean sen kun molemmat ollaan varattuja ja tilan
      Ikävä
      4
      1118
    4. Oletko pitkävihainen ja onko sinulla " huono muisti muisti "?

      Mitä asioita et unohda tai anna anteeksi ? Mitä asioita voit " unohtaa" tai unohtaa? Vastaa koskien kaivattuasi tai yle
      Ikävä
      17
      1086
    5. Neljä kuukautta vankeutta, kenelle?

      Kuka tuomittiin ehdottomaan neljän kuukauden vankeustuomioon ja korvauksiin?
      Suomussalmi
      9
      938
    6. Minä täällä vaan

      Ukko jota oot joutunu joskus sietämään työnpuolesta. Toivottelen kauniita unia💛
      Ikävä
      86
      910
    7. Jos haluat jatkaa tutustumista

      Pyydä mut suoraan kunnon treffeille. En lähde mihinkään epämääräiseen viestittelyyn enää.
      Ikävä
      65
      880
    8. Olet huippunainen

      Ja onneksi tiedät sen itsekin.
      Ikävä
      32
      850
    9. T, miten mun pitäis toimia

      Olen niin toivottoman ihastunut suhun...ollut jo liian,monta,vuotta. Lähestynkö viestillä? Miten? Sun katse...mä en kest
      Ikävä
      37
      788
    10. Oho! Esko Eerikäinen joutuu palaamaan "kalakukkokaupunkiin" - Tämä syy ei jätä kylmäksi!

      Esko Eerikäinen on kyllä monessa mukana ja uskaltaa heittäytyä. Hatun nosto siitä! Eerikäinen palasi “kalakukkokaupunkii
      Kotimaiset julkkisjuorut
      45
      780
    Aihe