Kääntäjän työ?

uusi ura

Kysyisin tuosta kääntäjän työstä,koulutuksesta,palkasta,hyvät ja huonot puolet,työllisyystilanne?

Esim. työajat? Onko koulutus toisen asteen haussa,ammattikorkea,yliopisto..?

Mitä alalla vaaditaan,muuta kuin kielitaitoa?

Olen 30v ja joudun vaihtamaan alaa. Kääntäjän työ käynyt ennenkin mielessä;äidinkieleni on suomi,englantia opiskellut 9vuotta,ruotsia 5 vuotta,ranskaa 2 vuotta. Kaikki ed.mainittuja kieliä puhun/ymmärrän sujuvasti;englanti ja ruotsi kuitenkin vahvimmat.

Kirjoitan ja käännän englantia sujuvasti. tarkoituksena suorittaa englannista ja ruotsista kielitutkinto.

10

4670

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muu ura?

      Äidinkielen taitosi ei riitä. Lähimainkaan.

      • kääntäjä

        Kääntäjän tärkein työväline on äidinkieli!


    • Toimeksiantaja ja kääntäjä

      Täysipäiväiset ääntäjän työpaikat alkaa olla yhtä hakusessa kuin lennonjohtajilla. Melkein väittäisin että käännösten varaan ei kannata laskea elantonsa hankkimista. Sivutoimisena saattaa saada keikkaa aina silloin tällöin jos omaa suhteita toimeksiantajien suuntaan ja tekee hyvää työtä kohtuullisella hinnalla. Käännättäminen on halvimmillaankin sen verran kallista touhua toimeksiantajalleen että harvassa ovat ne dokkarit joiden käännättäminen kannattaa toimeksiantajaansa taloudellisesti. Kääntäminen on luonteeltaan sellaista työtä että toimeksiannot ohjautuvat aina samoille toimistoille tai kääntäjille. Palkkaa saa vaihtelevasti. Joku toimeksianto voi hyvän palkan lyhyeksi aikaa, mutta pidemmällä aikavälillä kääntäminen tuottaa vain keskinkertaisen tienestin. Opiskelija-orjana käännöstoimistolle työskennellessä saa suolarahan, paljon vastuuta ja kenties tekemisen ilon. Toiminimellä työskennellessä käteen jää joskus jotakin, mutta toimeksiannot ovat tyypillisesti vain muutaman tunnin mittaisia. Vaatimuksia alalle ei liiemmin ole. Osaaminen ja taitotaso ratkaisee. Kielitutkinnon suorittaminen ei merkkaa paljoakaan. Virallinen kääntäjän tutkinto merkkaa enemmän. Tyhmimmät hinnoittelevat itsensä ulos ja puolustavat korkeita hintojaan ilman toimeksiantoja. Tutkinto ei ole välttämätön. Isoimmat käännöstoimistot teettävät näyttökokeita ja ovat aika tarkkoja mm äidinkielen taidon suhteen. Käytännössä kääntäjien taso vaihtelee huomattavasti. Huonoja ja motivaation puutteesta kärsiviä on paljon. Jos lähdekielisessä tekstissä on ilmiselvä virhe, tolloimmat kääntävät virheet. Wordin käyttöä kääntäjistä ei osaa juuri kukaan. Tekstinasettelut ovat persieellään 90 %:ssa tapauksista. Ylipäätään eniten puutteita kääntäjillä on tietokoneen käytössä. Suosittelen panostamaan tietokoneen kjäytön ja erityisesti Wordin toiminnan opetteluun. Jos kääntäjä ei osaa muotoilla tekstiä tietokoneen käyttöön kuluu melkein yhtä paljon aikaa kuin itse kääntämiseen.

    • kääntäjä

      Nykyisin kääntäjiltä vaaditaan yliopistotasoiset opinnot, jotka kestävät n. viisi vuotta kokopäiväisesti opiskellen. Työllisyystilanne on melko heikko, ja palkkataso on koulutuksen kestoon, tasoon ja vaativuuteen nähden välttävä.

      • valitettavasti.

        Aloittajalle: nuo ilmoittamasi opiskeluvuodet vaikuttavat peruskoulun ja lukion oppimääriltä, olenko oikeassa? Ne eivät riitä ammattimielessä valitettavasti mihinkään. Tarvitset aivan toisentasoista taitoa tehdäksesi käännöksiä työksesi.


      • jos
        valitettavasti. kirjoitti:

        Aloittajalle: nuo ilmoittamasi opiskeluvuodet vaikuttavat peruskoulun ja lukion oppimääriltä, olenko oikeassa? Ne eivät riitä ammattimielessä valitettavasti mihinkään. Tarvitset aivan toisentasoista taitoa tehdäksesi käännöksiä työksesi.

        on itsekseen käynyt läpi kirjoja, joita käytetään yliopistossa?


      • työtä tehnyt
        jos kirjoitti:

        on itsekseen käynyt läpi kirjoja, joita käytetään yliopistossa?

        Kääntämiseen ei kyllä riitä pelkkä itsekseen kirjojen lukeminen...itse olen valmistunut yliopistosta kääntäjäksi ja käännöskursseilla ei todellakaan käydä mitään kirjoja läpi, vaan käännetään todella vaativia tekstejä, joita syynätään ja tarkistetaan maailman tappiin asti, näin ainakin meillä oli. Ja kieltä pitää oikeasti osata ja kääntämisessä tarvittava tieto ja taito pitää olla hallussa, ennenkuin pystyy kääntämään tekstejä työkseen.

        Etenkin vaativien aihealueiden kääntämiseen, esim. juridiikka, tekniikka, lääketiede yms, ei kyllä riitä pelkkä lukion oppimäärä ja itseopiskelu, ei todellakaan. Ihmisillä on monesti aivan väärä mielikuva kääntämisestä, ei niitä tekstejä aivan lonkalta käännetä. Asiat pitää ymmärtää ja käännökset pitää olla oikein.


    • Kääntäjäksi?

      Tämä nyt on aika vanha ketju, mutta vastataan nyt huvikseen.
      Vaikea uskoa, että tuollaista määrää koulutusta vaaditaan kääntäjiltä, nimittäin itse lukio pohjalla huomaan räikeitä ja vähemmän räikeitä käänösvirheitä lähes joka kerta kun katson teksittettyjä ohjelmia tai luen käännettyä kirjaa jonka olen aikasemmin lukenut englanniksi. -.-

      • Jaa jaa

        No nykyisin käännösalalla poljetaan hintoja aika törkeästikin, jos olet uutisia seurannut, niin nimenomaan tekstitetyissä ohjelmissa näkyy... Vastikään irtisanoutui noin 100 AV-kääntäjää työehtojen huonontamisen takia, ja sitten tietenkin käytetään kouluttamattomia. Tuossa juuri näkyy selkeästi, että kaikki eivät ymmärrä miten vaativaa kääntäjän työ on: luullaan, että kuka tahansa englantia itsekseen harrastanut kelpaa. (Ja vaikka olisi erinomainen kielitaito, ei sekään riitä, jos ei ymmärrä käännösperiaatteita, hallitse tiedonhakua ym.)

        Sellainen viisi-kuusi vuotta yliopisto-opiskelua on kääntäjälle ihan normi, siihen sisältyy tietenkin ulkomaan harjoittelua.


    • Imagomentor

      Hei,


      Imagomentorilta markkinointi samaan hintaan suomeksi, englanniksi, venäjäksi, vietnamiksi, kiinaksi, viroksi ja ruotsiksi!


      Terveisin,
      Imagomentor
      www.imagomentor.fi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      102
      7315
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      36
      2792
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2366
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      107
      2076
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      16
      1775
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1545
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1407
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1381
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      35
      1343
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1324
    Aihe