Parempi tulevaisuus ilman ydinvoimalaa

Erkki M

Ei taida ihmiset ymmärtää mitä ydinvoimalan rakentaminen Kristiinankaupunkiin oikeasti tarkoittaisi.

Ensinnäkin. Maanomistajat ovat selkeästi ilmoittaneet, että eivät halua maata myydä Fennovoimalle ydinvoimalaa varten. Fennovoima taas on selkeästi ilmoittanut, että sen ehdoton tavoite on vapaaehtoiset maakaupat, eikä se halua saada haltuunsa tonttia pakkolunastamalla. Tämä selviää Fennovoiman kotisivuilta, joilta seuraava teksti on suoraan lainattu:

http://www.fennovoima.fi/yritys/faq/
***************************************
Fennovoiman ehdottomana tavoitteena ovat vapaaehtoiset maakaupat. Tonttikaupat tehdään normaaliin tapaan maanomistajien kanssa ehdoilla, jotka ovat myyjälle rehdit ja taloudellisesti erittäin kannattavat. Fennovoiman tavoitteena on, että kukaan - mukaan lukien alueen maanomistajat - ei taloudellisesti ydinvoimalasta kärsi. Tontti hankitaan siis vapaaehtoisin kaupoin, ei pakkolunastamalla.
**************************************

Mitäpä luulisitte käyvän jos alueet pakkolunastettaisiin tuosta selkeästä lupauksesta huolimatta ? Kuinka entiset maanomistajat ja kuntalaiset suhtautuisivat hankkeeseen, Fennovoimaan ja ylipäätään koko Kristiinankaupunkiin jatkossa ? Kaikkea ei todellakaan voi mitata rahassa.

Toinen asia on alueen luonnonarvot. Jokainen vähänkään asioista perillä oleva tietää, että kyseinen alue on ainutlaatuinen niin maisemallisesti kuin lajistollisesti. Eikä sovi myöskään unohtaa Siipyyn-Skaftungin perinteikästä kyläkokonaisuutta ja Kiilin museoaluetta. Eipä taitaisi paljon leirikoululaisia enää näkyä jos voimalahanke käynnistyisi. On kertakaikkiaan kestämätön ajatus että kaikki tämä uhrattaisiin ydinvoimala-hankkeen takia. Oli ydinvoimasta mitä mieltä tahansa, niin järjen pitäisi sanoa, että paikka on täysin väärä.

Totta on, että ydinvoimala toisi Kristiinankaupunkiin uusia työpaikkoja suorasti ja epäsuorasti. Hyvä kysymys on kuka ne paikat täyttää. Kiinnostaako Kristiinankaupunki jatkossa enemmän esimerkiksi nuoria niin, että he jäisivät ydinvoimalan takia asumaan paikkakunnalle ? Entäs lapsiperheet ja mahdolliset paluumuuttajat ? Olisiko ydinvoimala sellainen vetonaula ja houkutin jolla Kristiinankaupungin ongelmat ratkaistaisiin ? Tätä rohkenen epäillä ja väitän että lopputulos olisi loppujen lopuksi täysin päinvastainen.

Energiakulutuksen kasvaessa näyttäisi kuitenkin siltä, että Suomeen mahdollisesti tarvitaan se yksi uusi laitos lisää. Kuten ministeri Pekkarinen ilmoitti, valtiovalta on valmis hyväksymään maksimissaan yhden uuden projektin. Teollisuuden Voimalla on jo käynnissä YVA koskien Olkiluodon neljättä yksikköä ja Fortumilla koskien Loviisan kolmatta yksikköä. Ainoa järkevä vaihtoehto on tukea kaikin voimin näitä hankkeita. Näillä paikkakunnilla on jo tietotaitoa, sekä asukkaat jotka ovat tottuneet elämään ydinvoimalan naapurissa.

Tässäpä teille aktiiveille vinkki: Avatkaa uusi adressi jossa tuetaan seuraavan laitoksen rakentamista joko Loviisaan tai sitten Olkiluotoon, jos sellainen on kerta pakko rakentaa. Uskon että menestys on taattu.

Ja vielä lopuksi: ISO kiitos "Pro Sideby/Skaftung" -liikkeelle sekä muille aktiivisille kuntalaisille. Teette kaikki kerrassaan mahtavaa työtä, josta meidän lapset ja lapsenlapsemme saavat taatusti olla kiitollisia. Toivottavasti kaikilla riittää edelleen voimia ja uskoa tämän todella tärkeän asian puolesta. Näytetään yhdessä että emme kaipaa ydinvoimalaa Kristiinankaupunkiin. Yhteistyö on voimaa !

FENNOVOIMA GO HOME !

14

1611

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • U235

      Mielestäni kannanotot tähän hankkeeseen pitäisi tehdä tosiasioihin perustuen ja jättää tunteenpurkaukset tekemättä, mikäli niillä ei ole todellisuuspohjaa. Mutupohja pettää. Itse en ole vielä puolesta enkä vastaan ja toivoisin mielipiteeni muodostuksen tueksi ainoastaan tosiasioita, ei värittelyjä.

      Kirjoitit mm. " Eipä taitaisi paljon leirikoululaisia enää näkyä jos voimalahanke käynnistyisi. On kertakaikkiaan kestämätön ajatus että kaikki tämä uhrattaisiin ydinvoimala-hankkeen takia. Oli ydinvoimasta mitä mieltä tahansa, niin järjen pitäisi sanoa, että paikka on täysin väärä.
      "
      Mihin perustat arvelusi, että leirikoululaisia ei näkyisi kuten myös että se jotenkin uhrattaisiin ? Samoin et perustele mitenkään järkisyillä paikan vääryyttä.

      Ydinvoimalatyömaa työllistää paljon, joista suuri osa tulee olemaan ulkomaalaisia, vrt. Olkiluoto. Tuo väkimäärä lisää lähiseudun kauppojen liikevaihtoa paljon. Tämänkin voisi huomioida. Iso väkimäärä synnyttää väistämättä ongelmia, joista on kerrottu mm. Satakunnan paikallis-TV:ssä.

      Kirjoitat vielä :"Teollisuuden Voimalla on jo käynnissä YVA koskien Olkiluodon neljättä yksikköä ja Fortumilla koskien Loviisan kolmatta yksikköä. Ainoa järkevä vaihtoehto on tukea kaikin voimin näitä hankkeita". Miten perustelet, että vaihtoehto on ainoa järkevä ? Eikö ole muita vaihtehtoja ? Jos olet Fennovoiman hanketta vastaan, niin ei se silti poista sen järkevyyttä.

      Lopuksi toteat, että "Pro Sideby/Skaftung" tekee loistavaa työtä. Minun mielestäni he saattavat aivan hyvin olla upottamassa Kristiinan seudun kehityksen lopullisesti suohon. Näiden asioiden yhteydessä tunteet ohittavat helposti järjen ja vastustetaan kaikkea sokeasti. Jos vaikka sisimmässään saattaisi olla toista mieltä, niin julkisesti sitä ei myönnetä.

      Sanot, että "me" emme kaipaa ydinvoimalaa Kristiinaan. Kirjoitatko kaikkien puolesta, myös niiden, jotka ovat hankkeen kannalla ?

      Kuten alussa sanoin, minulla ei ole vielä mielipidettä asiasta. Kaipaan rehellisia vaikuttimia tämän tiimoilta. Kommentit, joissa vain puolustetaan taikka vain haukutaan, eivät taatusti ole rehellisiä. Tällä hankkeella on paljon plussaa ja miinusta ja ne kaikki pitäisi tuoda esille. Niiden valossa sitten päätös pitäisi tehdä. Jos plussat ovat painavammat kuin miinukset, niin ei siinä maanomistajien mielipiteet paina. Se on koettu monessa hankkeessa, että yleisen edun edessä yksittäisten etu jää tappiolle.

    • tönön :

      omin käsin

    • olla kristiinalaasille

      yks hailee tuleeko ydinvoimala vaiko ei.

    • mökin omistaja

      Ihmettelen miksi maan ja mökinomistajat Skaftungissa ja Siipyyssä (lähialueella) vastustavat niin kiihkeästi ydinvoimalan tuloa omalle alueelle, muttei muualle kotomaahan! Aika itsekästä käyttäytymistä etten sanoisi. Olette valmiit hyväksymään ydinvoimalan sijoittamisen muualle Suomeen muttette omille kotinurkillenne. Kuten kyseinen kirjoittaja itsensä ilmaisee:
      "Ainoa järkevä vaihtoehto on tukea kaikin voimin näitä hankkeita. Näillä paikkakunnilla on jo tietotaitoa, sekä asukkaat jotka ovat tottuneet elämään ydinvoimalan naapurissa". Hän toivoo siis ydinvoimalan sijoittamista esim.Olkiluotoon.

      Olettekohan ajatelleet, että myös muualla (esim Olkiluodossa) asuvat ihmiset omistavat metsää ja mökkejä! Itse olen mökinomistaja Skaftungissa. Mökkini on minulle rakas, mutta voin kyllä hankkia mökin lähialueelta mikäli en halua sen olevan ydinvoimalan välitömässä läheisyydessä. Mielestäni raha ja varallisuus eivät ole elämässä tärkeintä. Koti on siellä missä ovat läheiset ja hyvä olla. Tässä asiassa ajattelen yleistä Kristiinan etua!

      Jos ydinvoimala rakennetaan kerran Suomeen, haluaisin sen sijoittuvan juuri Skaftungin ja Siipyyn alueelle. Vastustajat ovat tohkeissaan kuinka Fennovoima kehtaa tulla heidän alueellee ja sinne missä on asutusta. Paikkakunnilla ei juurikaan ole enään aukkaita. Joka muuta väittää on väärässä. Kaavaillun ydinvoimalan "ringin sisään" jää vain tietääkseni yhden perheen asunto. Muut alueella olevat tontit ovat mökkien omistajia ja muita maanomistajia.

      Uskon, että myös alueella olevien muutamien asukkaiden ja möökkiläisten palvelutarjonta paranisi. Nyt ne ovat olemattomat. Kuten Erik Uppstu kirjoitti, Syd Österbottenissa, paikkakunnalla ei kannata enään muu kuin hautausmaa eikä sekään enään kauaa kun asukkaita ei pian ole lainkaan.

      Minä uskon, että Ydinvoimala tuo uusia asukkaita sekä paluumuuttajia seudulle. Näin olen monilta kuullut. Mikäli ydinvoimala rakennetaan niin myös muiden palveluiden tarve lisääntyy ja näin monilla on mahdollisuus palveluiden tarjoajana työllistää itsensä!

      Vaikka "eräs" siipyyläinen sanoi yleisötilaisuudessa kutakuinkin näin: hävetkää jotka olette ydinvoimalan puolesta, niin sanoisin kyllä ennemmin että hävetkää itse vastustajat! Pyytäisin teitä seisahtumaan peilin eteen ja miettimään kuinka itsekkäitä, omaan napaan tuijottajia te olette!

      Nimimerkillä "ydinvoimalan puolesta"

      • skaftungista kotoisin

        nykyään asun muualla ja voin kertoa että kylä kuolee kokonaan. ydinvoimala on ainoa asia joka sen voi muuttaa.......


      • siipyyläinen
        skaftungista kotoisin kirjoitti:

        nykyään asun muualla ja voin kertoa että kylä kuolee kokonaan. ydinvoimala on ainoa asia joka sen voi muuttaa.......

        Miten oikeassa olit, kylä tosiaankin kuoli.
        Täällä ei ole enään kuin kourallinen ihmisiä, kaikki naapurit lähteneet.
        Siis enimmäkseen tuohon hautausmaahan, joku onnellinen päässyt muuttamaan toiselle paikkakunnalle.


      • ei olemassa
        siipyyläinen kirjoitti:

        Miten oikeassa olit, kylä tosiaankin kuoli.
        Täällä ei ole enään kuin kourallinen ihmisiä, kaikki naapurit lähteneet.
        Siis enimmäkseen tuohon hautausmaahan, joku onnellinen päässyt muuttamaan toiselle paikkakunnalle.

        Onko Siipyyssä enään eläviä ihmisiä.
        Missä te ootte, kun ei näy edes kaupassa käydessä.
        Kaipaan kovasti elämää,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


    • yks akka .

      Kaikesta johtuen tämä kristiinenkaupunki
      sananmukaisesti kuolee . Mitä me täällä
      oikein haluamme , täällä ollaan kaikkea
      muutosta vastaan ...... .. .. . . . . . . .

    • jep.. .

      Meidän lapset ja lastenlapset ovat
      kiitollisia mistä siitäkö että kristiinan
      kaupunki näivettyy pois ei tänne jää
      ketään kun kaikkea vastustetaan .

      Täältä lähtee kaikki pois kun täällä ei ooo mitään.

    • kuka museoon muuttaisi

      Ajatteletpa ihmeellisesti asioita, et halua työtätekeviä. Haluaisitko suojeltavan koko Kristiinankaupungin ja lähialueet siis haluat elää museossa.........Huomaat kyllä, että veronmaksajiakin tarvitaan sinne, kun pakolaisien kotouttamisaika loppuu, siis 5 vuoden kuluttua!!!!Suosittelet muille pikkukunnille Fennovoimaa omituinen ajatusmaailma.....Ei ole varaa kehittää kaupunkia, kun taaskaan ei tule veronmaksajia ja taloja saa kohta ilmaiseksi...Haluatko, että asuntojen hinnat ovat suomen alhaisimmalla tasolla eikä palveluja löydy!!!!!Kun asunnon saa halvalla niin kerää kaikenlaista porukkaa, ajatteletko tätä?????????

    • iilimatoko.

      Herääny saatana tähän tälle wuosi tuhannelle .
      Kristiinankaupungin jyrkkä alamäki alkoi kun
      rautatie purettiin pois ja tää on sellainen meno
      että ei tänne saa muut tulla kuin mikkelimarkinoille
      tää kaupunki museoituu ja kuolee alle 10 vuoden

    • kokemusta onko

      Vaan niin että kuinkas kun täällä
      veron maksajat vaan jatkuvasti
      vähenee kenen syliin kristiinankaupunki
      sitten kaatuu .

      • täälläkin kokemusta

        Eiköhän Kristiinankaupunki joudu kirkon syliin, sinnehän kohta viimeisetkin veronmaksajat multautuvat.


      • tärkeintä:::
        täälläkin kokemusta kirjoitti:

        Eiköhän Kristiinankaupunki joudu kirkon syliin, sinnehän kohta viimeisetkin veronmaksajat multautuvat.

        .

        että kuolleet merimiehet näkee ruotsin tv-kanavia, elävistä viis


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1286
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1185
    3. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      896
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      51
      852
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      73
      753
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      29
      742
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      157
      734
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      60
      730
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      58
      727
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      665
    Aihe