Matkakokemuksia

Gambiasta

YLEISTÄ
Meidän ensimmäinen Afrikan matkamme oli 7.-21.2.2008 kohdistuen Gambiaan, hotelliin nimeltä Senegambia Beach. Olen vaimoni kanssa niin mielistynyt tähän maahan, että kirjoitettakoon muutama rivi reportaasina. Kaikinpuolin matka oli mieluisa yllätys, vaikka olin lukenut tältä palstalta sekä positiivisia että negatiivisia turistien matkakertomuksia, enimmäkseen positiivisia kuten tämäkin pyrkii olemaan. Lyhyenä tiivistelmänä voisin sanoa, että kokemuksemme, matkamme sinne kauas, etenkin Gambian kahteen kaupunkiin, pisti ajattelemaan ihmisten eriarvoisuutta, erilaisuutta, ihmisarvoa ja suomalaisten oikeutta elää ns. paremmassa maailmassa. Ihmiset näissä kaupungeissa, Banjulissa ja Serekundassa syntyvät, elävät ja kuolevat samoissa puitteissaan, eivätkä voisi kuvitella elävänsä toisenlaisessa maailmassa. He ovat tyytyväisiä nykypäivään, eivätkä osaa edes uneksia muunlaisesta elämisestä. Heitä elättää enimmiltään turismi viisikuukautista sadekautta lukuunottamatta sikäläisessä savanni-ilmastossa. Paikka on kuitenkin kuin maanpäällinen paratiisi eurooppalaisen turistin näkökulmasta. Gambialaiset ihmiset ovat ystävällisempiä kuin missään aiemmin vieraillemissamme lomakohteissa. Gambia on kuin kaksi maailmaa: länsimaalaistyyliset turistialueet ja toisaalta suurin osa maata äärimmäisessä köyhyydessä; yhtäläisyytenä näille maailmoille ovat fantastiset ihmiset.

MENOMATKA
Menomatkamme alkuosa oli miellyttävä suomalaisen lentokonemiehistön turvin. Ensimmäinen mutka matkaan tuli välilaskussa Gran Canarian lentokentälle. Meillä piti olla tunnin pituinen perilläoloaika bussikuljetuksineen terminaalissa.. Informaatio toimi sikäli puutteellisesti, että osa matkaajista oli vähällä myöhästyä koneesta ostettuaan terminaalin baarista muutaman oluen. Tyhjäkäyntinen bussi odotti kuitenkin ulkona ja turistit pääsivät takaisin koneeseen. Paluumatkalla tilanne oli sama, mutta ruotsalainen miehistö osasi informoida asian etukäteen selkeämmin. Tanskalainen lentokapteeni Mårtensson toi meidät turvallisesti takaisin tänne vesisateiseen ankeaan Pohjolaan. Oli kuitenkin niin ihmeen hyvä kotiin tulla taas! Nyt palaan kuitenkin matkan alkuun. Afrikan maanosa otti meidät hyvin odottamattomalla tavalla vastaan: Banjulin lentokentällä, jossa oli sinne laskeuduttuamme varjossa 36 astetta varjossa, paikallinen tulliesimies komensi meidät syrjään jonosta, tarkistutti passimme ja johdatti meidät yli 200:n matkustajan ohi bussille. Asiaan saattoi vaikuttaa myös se, että minä olen jonkin verran liikuntarajoitteinen kahden kyynärsauvan varassa liikkuva mies. Pari euroa tippiä oli pieni korvaus hänelle siinä läkähdyttävässä kuumuudessa. Gambialaisten ihmisten sydämmellisyys tässä kohdin ei jäänyt ainutkertaiseksi matkamme aikana. Kuljetus hotelliimme sujui hyvin ilmastoidussa bussissa Tjäreborgin oppaan kertoillessa meille jo ennestään tietämiämme asioita.

MAJOITUS
Hotellillamme kohtasimme ystävällisen afrikkalaisen ilmapiirin koko lomamme ajan. Respan avuliaat nuoret miehet kuljettivat matkatavaramme melko etäälle hotellirakennukseemme mennen tullen, hyvin pientä tippiä vastaan. Aamupala libanolilaisen omistamassa hotelli-ravintolassa oli joka päivä samanlainen paistettuine perunoineen, myös kahvineen , puuroineen ja hedelmineen. Nuoret siivoojamiehet tulivat keskustelemaan kanssamme päivittäin, ja heidän työnsä oli ensiluokkaista. Tarjoilijat olivat myös palvelultaan kaukana edellä suomalaisesta tasosta. On huomattava, että valtaosa siivoojista ja tarjoilijoista on nuoria miehiä. Naistarjoilijat ovat sitäkin viehättävämpiä. Merenranta oli maininkinen ja uimisen osalta enimmäkseen punaisin lipuin varustettu. Allasbaareilla niinikään palvelu toimi kuumuudesta huolimatta hyvin. Paikallinen JulBrew-olut on vahvuudeltaan 4.7 % ja hinnaltaan edullisin. Negatiivisena seikkana meidän hotellimme alueesta täytyy mainita kaksi keinolammikkoa lumpeineen ja niissä sikiävine hyttysineen. Näin kuivana kautenakin ne olivat ainakin minulle alituisena kiusana hyönteiskarkotteista huolimatta. Tunnetusti moskiitot käyvät elämänkaarensa pienissä suolattomissa vesissä. Etäisen Gambia-joen vaikutus turistialueelle tältä osin on vähäinen. Malarian estolääkitystä suosittelen ehdottomasti kaikille matkaan lähtijöille: Lariam- tai Malarone-kuuri suomalaisen lääkärin ohjeen mukaan. Voin sanoa, että moskiitot olivat ainut kiusa hotellialueellamme ja koko maassa. Sirkat ja laulukaskaat sekä Atlantin pauhu viihdyttävät öisin, päivisin korppikotkat, varislinnut, haikarat ja etenkin apinat, pitkähäntäiset marakatit. Parin kyyhkyslajin kujerrus on koko valoisan ajan uskomattoman kiihkeätä. Suomalaisten ei pidä jättää havainnoimatta tähtitaivasta etelän risteineen ja suoraan zeniitissä näkyvine Orionin tähdistöineen. Sirius, kirkkain kiintotähti, on myös uskomattoman korkealla. Hotellialueellamme majailee ainakin viisi samanikäistä koiraa, nimesin heidät ”futsuiksi”, ilman nimeä olivat kai ennestään. Koirat tulivat yöllä mielellään hotellirakennuksemme terassille seuraksi, päivällä ne nuokkuivat uimarannalla päivänvarjojen katveessa.

MUUT PALVELUT
Ravintoloista ehdoton ykkönen on Ali Baba Garden, jossa on ystävällinen palvelu (kuten kaikkialla) ja hyvä
edullinen ruoka. Erikoisuutena tässä paikassa on elävä musiikki joka ilta. Neljä taitavaa muusikkoa soittaa reggaeta, calypsoa ja afro- sekä euro-musiikkiakin tauotta laidasta laitaan. Kaupoista paras on ilman muuta Abdullah-nimisen erityisen ystävällisen kauppiaan omistama pieni kauppa Senegambia Mini Market hotelli Senegambian vieressä. Häneltä saa edulliseen hintaan mm. alkoholi- ym. juomia, tupakkaa, aurinkovoiteita, keksejä, jugurttia ja makeisia. Hotellin yhteydessä olevaa matkamuisto- ja vaatemyymälää suosittelen myös erityisesti. Laajemmin valikoimin varustettuja kauppoja voi etsivä löytää. On ehkä turistille yllättävää, että kynnykset moniin kauppoihin ovat korotettuja. Se johtunee tulevan sadekauden aiheuttamasta veden noususta kesällä tulvaveden varalta. Matkoja etäämmälle hotellialueelta teimme kaksi. Ensimmäinen oli lomamme alkupuolella matka Serekundaan ja pääkaupunkiin Banjuliin. Paikallisella oppaallamme, nimeltään Amadou (email: [email protected]) on erityisen pätevä paikallistuntemus maasta. Hänen ja taksinkuljettajan avulla saimme tutustua rauhassa näihin kahteen kaupunkiin kenenkään ulkopuolisen häiritsemättä. Kokemus oli vaikuttava, josta kirjoitin aiemmin. He auttoivat meitä tinkimään markkinoiden hinnoista, ja toimme siltä matkalta Suomeen koko joukon tuliaisia. Mainitsemani 27-vuotias mies ei ole virallinen koulutettu opas, mutta suosittelen mielelläni häntä oppaaksi. Taksinkuljettajan kanssa on aina syytä sopia hinta etukäteen. Toinen reissumme kohdistui lähimpään kirjakauppaan nimeltä Timbooktoo, jälleen eri taksikyydillä. Kaupassa kirjat olivat vain turistihinnoissa. Siellä Fajaran ravintolassa koettiin muslimien tiukat lait alkoholin anniskeluetiketissä: ei kadulle nähtävissä ja pullot pois anniskelun jälkeen terassilla. Mieleenpainuva kokemus oli Gambian itsenäisyyspäivä ja maan presidentin vierailu viereisessä Kairaba-hotellissa. Satuimme silloin olemaan syömässä illallista eräässä kadunvarsiravintolassa. Kunnioitus presidenttiä kohtaan on melkoinen. Autokuormallisia turvamiehiä rahdattiin kaupukialueelle ja poliisit ajoivat pillit soiden autoilla ja moottoripyörillä vierailun molemmin puolin. Konepistoolein varustettuja turvallisuusmiehiä emme uskaltaneet edes kuvata kadun varresta. Autojen vauhti oli hurja kaiketi turvallisuussyistä? Presidentin limusiinissa oli 7 paria sivuikkunoita ja juhlallisuudet erilaista tasoa kuin Suomen presidentin itsenäisyyspäivänvastaanotolla.

MUUTA
Kaikenkaikkiaan voisin tästä maasta sanoa enimmäkseen positiivisia asioita. Turistikohteena meidän matkakohteemme ylittää palvelutasoltaan ainakin Kanarian saaret ja manner-Espanjan ylivoimaisesti, ja uskoisin, että yleisesti tässä mielessä Etelä-Euroopan lomakohteet. Gambiassa bumsterit, joista usein ilmenee mainintoja, ovat enimmäkseen harmittomia veijareita, joiden kanssa tulee toimeen hyvin. On hyvä varata päivittäin 10-50 dalasia (0.3- 1.5 euroa) bumsterirahaa heille maksettavaksi, jota vastaan heillä on tarjolla taksikyytiä tms. tarpeetonta iltaisin. On hyvä, jos hankitte mukavan paikallisen (tai virallisen) oppaan seuraksenne reissuilleinne. Silloin muut tuttavuutta tekevät miehet jättävät teidät rauhaan. Suomalaisella tankeroenglannilla tulee toimeen. Paikalliset ihmiset ymmärtävät paremmin meitä kuin me heidän aika ajoin vaikeata murteellista englantiaan. Keskenään he usein puhuvat omaa heimokieltänsä. Mielenkiintoista heissä on keskinäinen kateus mutta erityinen huomaavaisuus ja ystävällinen asenne turisteja kohtaan. Meidän on huomattava, että lukutaidottomuus Gambiassa on 64 %, ihmisten keskimääräinen elinikä miehillä 52 v ja naisilla 56 v. Meitä palvelevat ihmiset ovat sikäläisittäin ajatellen keski-ikäisiä, vaikka ovat vähän päälle kaksikymppisiä. Meidän valuutassa se tippi (ravintoloissa 10 %) on heille merkittävä tulon lisäys sekin. Yksi asia, johon kiinnitin tällä palstalla ja paikan päällä huomiota, on se, että etenkin brittiläiset keski-iän ylittäneet naiset turisteina viihtyvät hyvin paikallisten miesten seurassa. Kyllä gambialaiset naisetkin pitävät eurooppalaisista miehistä, vaikka vähän vanhemmistakin. Kyseessä ei tietenkään usein ole pyyteetön huvi, vaan valuuttavaranto voi olla merkittävä tekijä. Kaikesta huolimatta gambialaiset naiset ovat enimmäkseen kauniita, huoliteltuja, tyylikkäitä ja viehättäviä. Suosittelen tätä maata suomalaisille matkailijoille lämpimästi. Sikäläinen hieno luonto yleisesti ja vertaansa vailla oleva linnusto sekä etelän tähtitaivas pitää suomalaisten kokea. Muutama huomio vielä: liikenne on oikeanpuoleinen, katuvalot puuttuvat, kuskien ajotaito on keskinkertainen, nopeusrajoituksia ei ole, heijastimet ovat suositeltavia, pimeä aika on lähes 12 tuntia. Älä vuokraa autoa, vaan aja taksilla, se on halpaa. Valitkaa tämä maa matkakohteeksenne. Dalaseilla ei ole enää mitään arvoa lentokoneessa Suomeen palatessanne. Antakaa ne ajoissa tippeinä niille ihmisille, jotka ovat teitä auttaneet ja ovat olleet ystävällisiä teille heidän maassaan. Jos joillakin teistä ilmenee mielenkiintoa ja jotain kysyttävää ko. paikasta tai Gambiasta yleensä, vastaan kysymyksiin tällä palstalla mielihyvin.

49

10118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä kuvaus

      Hei! Upea kuvaus tuosta kauniista ja kiinnostavasta maasta. Samanlaisia tunnelmia itselläkin vanhana Gambiankävijänä. Olette oivaltaneet erinomaisesti Gambian ja Afrikan viehätyksen.

      Luin viestiänne ja samalla muistelin meidän Gambian matkaamme. Vielä sinne pitää päästä uudestaan!

    • Sanniina123

      Oli todella mukava ja positiivinen kirjoitus lomastanne. Olen ajatellut lähteä Gambiaan, mutta vain viikoksi, mitä mieltä olet kannattaako vain viikon reissu ?

      • niin kaksi viikkoa

        Vaikka Gambia on pieni, niin nähtävää riittäisi kahdeksikin viikoksi. Sisämaa on täysin erilainen maailma, kuin Atlantin rannikkoalueet. Mutta yksi viikkokin on parempi, kuin ei ollenkaan:).

        Lähde avoimin silmin ja ihastu.Hyvää matkaa!


      • matkallani

        olin vain yhden viikon, ja se alkoi itseasiassa vain vituttamaan heti ekana päivänä kun heti rakastuin maahan...


      • GambiAnu
        matkallani kirjoitti:

        olin vain yhden viikon, ja se alkoi itseasiassa vain vituttamaan heti ekana päivänä kun heti rakastuin maahan...

        Minä taas sain viikossa tarpeekseni maasta!

        Gambiassa nauttimiseen vaikuttaa monet asiat. Itse en ollut pakettimatkalla, vaan kautakulkumatkalla ja majoitun yksinkertaisessa pikkuhotellissa. Turistihotellissa majoittuvalle hotelli tarjoaa oman maailmansa, tuttuuden keitaan, jonka ravintoiloihin, uima-altaalle tai aulabaariin voi paeta omaan rauhaansa ja länsimaiseen elämänmenoon, jos ympäröivä maailma käy hermoille.

        Oletko lähdessä yksin vai porukassa? Yksinäinen naismatkaaja ei saa rauhaa Gambiassa, siitä voit olla varma. Yksi hyvä taktiikka on valkata ekojen päivien aikana oma lomapoikaystävä, jonka seura karkoittaa muut sulhasehdokkaat.

        Jos olet käynyt Turkissa, Tunisiassa, Marokossa tai Egyptissä paikallinen seurustelukulttuuri ei vaivannut, viihtynet Gambiassakin. Tosin, mielestäni Gambia on vielä "pahempi" - tai parempi, riippuen mistä näkökulmasta katsoo. :)


      • mielipiteensä..
        GambiAnu kirjoitti:

        Minä taas sain viikossa tarpeekseni maasta!

        Gambiassa nauttimiseen vaikuttaa monet asiat. Itse en ollut pakettimatkalla, vaan kautakulkumatkalla ja majoitun yksinkertaisessa pikkuhotellissa. Turistihotellissa majoittuvalle hotelli tarjoaa oman maailmansa, tuttuuden keitaan, jonka ravintoiloihin, uima-altaalle tai aulabaariin voi paeta omaan rauhaansa ja länsimaiseen elämänmenoon, jos ympäröivä maailma käy hermoille.

        Oletko lähdessä yksin vai porukassa? Yksinäinen naismatkaaja ei saa rauhaa Gambiassa, siitä voit olla varma. Yksi hyvä taktiikka on valkata ekojen päivien aikana oma lomapoikaystävä, jonka seura karkoittaa muut sulhasehdokkaat.

        Jos olet käynyt Turkissa, Tunisiassa, Marokossa tai Egyptissä paikallinen seurustelukulttuuri ei vaivannut, viihtynet Gambiassakin. Tosin, mielestäni Gambia on vielä "pahempi" - tai parempi, riippuen mistä näkökulmasta katsoo. :)

        "Jos olet käynyt Turkissa, Tunisiassa, Marokossa tai Egyptissä paikallinen seurustelukulttuuri ei vaivannut, viihtynet Gambiassakin. Tosin, mielestäni Gambia on vielä "pahempi" - tai parempi, riippuen mistä näkökulmasta katsoo. :)"

        Suuri ero on,että näissä mainitsemissasi maissa äijät haistettelevat ja huorittelevat perääsi, jos et ole kiinnostunut,mitä "sanottavaa" heillä on! Gambiassa ei sentään vastaavaa. Ja kyllä siellä saa yksinäinen nainenkin ihan rauhassa kulkea, kaikki riippuu omasta asenteesta....


      • GambiAnja (ex-GambiAnu)
        mielipiteensä.. kirjoitti:

        "Jos olet käynyt Turkissa, Tunisiassa, Marokossa tai Egyptissä paikallinen seurustelukulttuuri ei vaivannut, viihtynet Gambiassakin. Tosin, mielestäni Gambia on vielä "pahempi" - tai parempi, riippuen mistä näkökulmasta katsoo. :)"

        Suuri ero on,että näissä mainitsemissasi maissa äijät haistettelevat ja huorittelevat perääsi, jos et ole kiinnostunut,mitä "sanottavaa" heillä on! Gambiassa ei sentään vastaavaa. Ja kyllä siellä saa yksinäinen nainenkin ihan rauhassa kulkea, kaikki riippuu omasta asenteesta....

        Tietenkin saa kulkea rauhassa - jos ei kuule eikä näe mitään. Kylmästi vaan sivuuttaa kaikki perään huutelijat ja juoksijat.

        Sosiaalisena ihmisenä itse kuitenkaan _kaipaan_ kontaktia paikallisiin. Gambiassa ongelmaksi muodostui se, että jos jonkun kanssa antautuu keskusteluun (koska näinhän on tehtävä selvittääkseen onko tyyppi tutustumisen arvoinen) tästä ei ole päästä eroon. Ei ollenkaan!

        Gambiassa hempeäkin luonne joutuu opettelemaan kovuutta ja tylyyttä.


      • terveiset

        Kiitos kun otit kantaa. Yli kymmenen tuntia koneessa mennen tullen edellyttää jo sekin kahden viikon viipymää kohteessa matkan rasittavuus huomioon ottaen. Lyhyemmässä ajassa paikka ehtii tulla tutuksi, mutta lähdön hetki tulee liian pian. Nuorelle ihmiselle kohde tarjoaa niin paljon haasteita ja kokemuksia, että on huomioitava varsin pieni hintaero näiden aikojen välillä. Reissu tulee kaikin puolin olemaan unohtumaton, varsinkin ensikertalaiselle. Jos olet lähdössä Gambiaan, valitse ehdottomasti kahden viikon matka. Hyvää matkaa, milloin sitten lähdetkin. Terveisin jälleen, Kirjoittaja.


    • ensi kertaa

      Juuri tällaisten viestien toivossa olen muutaman viikon seuraillut tätä keskustelupalstaa - suuri kiitos kirjoittajalle!

    • whitemandinka

      Gambiasta ja Senegambia beach hotellista.Ilman todellista rakastumista , olisin halunnut ehdottomasti palata Afrikkaan ja Gambiaan uudestaan.
      Seuraavan matkan teen lapset mukanani.Minulla paikasta todella lämpimät,ystävälliset,paljon matkustaneen positiivisesti yllätyksestä hämmästyneet ajatukset.Mielestäni Gambiassa pärjää niinkuin missä tahansa muuallakin , kunhan on itse ennakkoluuloton,avoin ja valmis todella vilpittömäänkin kohtaamiseen paikallisten kanssa . Kyllä sieltä löytyy paljon hyvää ja rehellistä kanssakäymistä .Oli ihana lukea sinun todenmukainen matkakertomuksesi !!

      • kirjoittamaasi

        Oli mieltä lämmittävää lukea sinun positiivinen ja hyvin kirjoitettu palautteesi kirjoittamaani vaatimattomaan ja myös puutteelliseen tekstiin. Olen laatinut pienen täydennyksen vastineena GambiAnun Kommentteja-vastausjuttuun nimellä Kirjoittaja vastaa. Sieltä löytyvät erinäiset lisäykset matkakertomukseeni. Lukaisepa se. Siinäkään ei tietenkään ole kirjoitettuna kaikkea kokemaaani. Olemme löytäneet hienon matkakohteen ja voimme hyvillä syillä suositella sitä muillekin suomalaisille.


    • Nimetön

      Minun matkani Gambiaan oli myös erittäin onnistunut. Varma aurinkoinen lämpö. Itselleni parasta oli keskustelut paikallisten ihmisten kanssa: englanninkieli sai harjoitusta ja tutustuin sikäläiseen elämään ja ajatteluun - Toki pintapuolisesti, mutta jatkamme keskustelua sähköpostin välityksellä. Lieneekö pidemmänkin ystävyyden alku? Olen löytänyt itseni pohdiskelemasta ihmiselon erilaisuutta; minkälainen on suomalainen vs. gambialainen luonne, voiko kumpaankaan luottaa? En ole missään kokenut niin paljon ystävällisyyttä, avuliaisuutta ja kiinnostusta kuin Gambian matkallamme. On itsestä ja näkökulmasta kiinni, viihtyykö. Köyhyyttä ja likaa siellä oli, mutta ei niitä kannata jäädä tuijottamaan. Mielestäni täysin erilaisen kulttuurin kohtaaminen on suurin rikkaus.

      • Hieno kommentti

        Mielestäni gambialaiset ihmiset ovat parhaita, etenkin suomalaisille, vaikka ovatkin kateellisia toisilleen. Turisteille he ovat enimmäkseen rehellisiä ja vieraanvaraisia, mutta eivät


























        juurikaan toisilleen. Tämä koskee sekä taksikuskeja, oppaita että naisia. Kuukauden matkalla meiltä sinne lähetetty kirje ystävillemme parisataisine dalaisineen ei ole tavoittanut vastaanottajan postitoimistoa. Epärehellisyys paistaa tässä kohden läpi, vaikka turisteille ollaankin ystävällisiä. Kirjattu lähetys tulisi vastaanottajalle kohtuuttoman kalliiksi. Hieno maa meille eurooppalaisille matkaajille Gambia on kuitenkin. Jos haluat jättää heille rahaa, tee se siellä paikan päällä, ei kirjeessä. Lentokoneessa siirrytään heti euroaikaan, dalasit ovat arvossaan vain siellä, eivät Euroopassa. Tarjoilija lentoaseman baarissa odottaa viimeisiä tippejäsi. Stuerteille kelpaavat vain eurot. Afrikkalaisista hienoista ihmisistä teille jäävät vain muistot ja valokuvat, enimmäkseen suurenmoisista afrikkalaisista. Tämän kirjoitti alkuperäisen käsikirjoituksen laatija. Älkää unohtako tätä maata lomasuunnitelmissanne.


      • kuvauksesta
        Hieno kommentti kirjoitti:

        Mielestäni gambialaiset ihmiset ovat parhaita, etenkin suomalaisille, vaikka ovatkin kateellisia toisilleen. Turisteille he ovat enimmäkseen rehellisiä ja vieraanvaraisia, mutta eivät


























        juurikaan toisilleen. Tämä koskee sekä taksikuskeja, oppaita että naisia. Kuukauden matkalla meiltä sinne lähetetty kirje ystävillemme parisataisine dalaisineen ei ole tavoittanut vastaanottajan postitoimistoa. Epärehellisyys paistaa tässä kohden läpi, vaikka turisteille ollaankin ystävällisiä. Kirjattu lähetys tulisi vastaanottajalle kohtuuttoman kalliiksi. Hieno maa meille eurooppalaisille matkaajille Gambia on kuitenkin. Jos haluat jättää heille rahaa, tee se siellä paikan päällä, ei kirjeessä. Lentokoneessa siirrytään heti euroaikaan, dalasit ovat arvossaan vain siellä, eivät Euroopassa. Tarjoilija lentoaseman baarissa odottaa viimeisiä tippejäsi. Stuerteille kelpaavat vain eurot. Afrikkalaisista hienoista ihmisistä teille jäävät vain muistot ja valokuvat, enimmäkseen suurenmoisista afrikkalaisista. Tämän kirjoitti alkuperäisen käsikirjoituksen laatija. Älkää unohtako tätä maata lomasuunnitelmissanne.

        Tekstisi oli laadittu asiantuntemuksella, tyylillä ja tunteella. Olen lähdössä perheeni kanssa sinne ehkä loppuvuodesta, vähän kuumempaan aikaan. Kirjoittamasi perusteella maa on turvallinen ja ihmiset suurimmalta osin ystävällisiä ja luotettavia. Miten pidän mieheni niistä fantastisista gambialaisista naisista erossa? Uskoisin, että perhelomakohteena paikka täyttää odotuksemme täydellisesti. Ainakin toivon niin. Kiitos vielä hyvästä informatiivisestä jutustasi.


      • Gambiassa
        kuvauksesta kirjoitti:

        Tekstisi oli laadittu asiantuntemuksella, tyylillä ja tunteella. Olen lähdössä perheeni kanssa sinne ehkä loppuvuodesta, vähän kuumempaan aikaan. Kirjoittamasi perusteella maa on turvallinen ja ihmiset suurimmalta osin ystävällisiä ja luotettavia. Miten pidän mieheni niistä fantastisista gambialaisista naisista erossa? Uskoisin, että perhelomakohteena paikka täyttää odotuksemme täydellisesti. Ainakin toivon niin. Kiitos vielä hyvästä informatiivisestä jutustasi.

        Gambialaiset naiset ovat kokemani mukaan kuin Saban kuningattaret: viimeisteltyjä, hyvin pukeutuneita, tyylikkäitä ja viehättäviä, vaikeasti lähestyttäviä sekä kauniita. Pohjoismaalaiset miehet kiehtovat heitä enemmän kuin brittiläiset; paikan päällä selviää vastaus tähän. Suoraan sanoen he ovat nuoria viehättäviä hienoja naisia. Afrikkalaiset miehet eivät heitä valitettavasti kiinnosta samalla tavoin, budjettikysymys varallisuusvarantona on yksi, mutta ei ainoa tekijä. Täytyy myöntää, että vaimonikin viihtyi komeiden nuorten afrikkalaisten miesten seurassa, ilman mitään suurempia seksuaalisia kontakteja. Suomalaiset naiset enimmiltään jäävät sympaattisuudessa afrikkalaisista tytöistä jälkeen, poikkeuksiakin on. Paikka on teille kuitenkin maanpäällinen paratiisi. Käykää tässä Länsi-Afrikan hienossa maassa.


      • lomailija

        sydän jäi Kapkaupunkiin. Mistään muualta emme ole löytäneet niin ystävällisiä, sydämellisiä ja auttavaisia ihmisiä ja olemme sentään kiertäneet melkoisesti maailmalla. Varmasti teemme vielä kolmannenkin matkan Kapkaupunkiin.


    • johantok

      Luin seikkaperäisen matkakertomuksesi Afrikan maanosan kainalossa "uinuvasta?" Gambiasta. Hieno, valaiseva ja tietorikas opastus sikäläiseen elon menoon. Suosituksesi monista arkipäivän huomioitavista asioista varttuneellekin opinnoijalle laitoin korvan taakse - vaan ei hampaan koloon.
      Ansaitset Gambian kunniakuvernöörin arvon ja lehdykät.

      • vastine

        Gambia ei ole uinuva maa vaan salaperäinen paratiisi eurooppalaisille matkailijoille. Lentomatka 10 tuntia yhteen suuntaan välilaskuineen on ehkä raskas mutta kokemuksen arvoinen sekin. Sikäläiset afrikkalaiset ihmiset ovat vieraanvaraisia, kohteliaita ja ystävällisiä. Englanninkielen tyydyttävä taito on tärkeää. Tippiä ei pyydetä, mutta sekin tekee hienon lisän heidän palvelualttiutensa vastineeksi. Ihmiset ovat fantastisia verrattuna moneen eurooppalaiseen ja aasialaiseen tai Lat.amerikan matkakohteeseen. Rehellisempiä he ovat kuin suomalaiset toisilleen. Ihmiset kulkevat kävellen valtateiden pientareilla. Katuvaloja, jalkakäytäviä, suojateitä tai liikennevaloja ei ole. Kohteliaisuus kaikessa on kuitenkin kaikessa edellä eurooppalaisesta tasosta. Alkuperäisestä käsikirjoituksesta kuvastuu sen afrikkalaisen maan suomalaisittain ajatellen harvinainen sydämellisyys ulkomaalaisia kohtaan muihin matkakoheisiin verraten. Siitä maasta löydät ikuisen ystävän sähköpostitse tai tekstiviestein tehtävine kontakteineen. Kamera mukaan! Nyt sadekautena heinäkuussa heitä ei ainakaan turismi elätä. Talviaika meikäläisittäin siellä on on paras matkailukausi. Hyvää matkaa.


    • GambiAnu

      >

      Miksi maksaa jollekin tyhjästä? Siitä, että tämä roikkuu kyynärpäässä rahaa odottaen? Vai maksoitteko siitä, että saitte olla rauhassa?


      >>> Ihmiset näissä kaupungeissa, Banjulissa ja Serekundassa syntyvät, elävät ja kuolevat samoissa puitteissaan, eivätkä voisi kuvitella elävänsä toisenlaisessa maailmassa. He ovat tyytyväisiä nykypäivään, eivätkä osaa edes uneksia muunlaisesta elämisestä. >>>

      Suurin osa Serekundassa asuvia, on niitä, jotka rannoilla päivisin turisteja jahtaavat. Osaavat erittäin hyvin haaveilla muustakin ja aktiivisesti jopa pyrkivät haaveensa toteuttamaan.

      Mutta olet oikeassa: kummassakin kaupungissa kannattaa käydä. Silloin näkee aivan toisenlaisen puolen Gambiasta. Sanoisin, paremman. Itse asiassa juuri Serekundaan liittyvät matkani parhaat muistot.

      Kävin Serekundassa usein iltaisin, mm. siksi, että syöminen siellä on halvempaa ja ruokakin hyvää. Kävelin yöllä yksikseni pitkin kaupunkia, seikkailin kujilla ja en koskaan pelännyt mitään.

      Jos alueelle eksyy torstain ja lauantain välisinä iltoina, kannattaa seurata musiikkia. Monessa kodissa vietetään uskonnollisia lauluiltoja ja joskus pääsin jopa katselemaan häitä. Ystävällisinä ottavat turistit mukaan elämänmenoonsa! Jännää oli kyllä se, että iltaisin en koskaan nähnyt muita valkoisia Serekundassa.

      • vastaa

        Vastineena Anulle ja muutenkin käsikirjoituksen täydennyksenä jatkaisin tekstiä muutamalla näkökohdalla. Bumsterirahalla varustautuminen ei tarkoittanut sitä, että maksettaisiin rauhassa olemisesta. Pienistä palveluista kylläkin mainitut summat olisivat meidän valuutassamme vähäisiä. Toisenlaisen maailman kokemisesta on hyvänä esimerkkinä vierailu pääkaupungissa Banjulissa. Pinta-alaltaan pieni kaupunki on etenkin satamakortteleissaan ahtaammin kansoitettu kuin useimmat tuntemistani kehitysmaakaupungeista. Tästä kaupungista jäi erityisesti mieleen mahtava Gambia-joki kalastusveneineen, mädän kalan haju satama-alueella, likaisuus ja kaikesta kuvastuva äärimmäinen köyhyys. Kojuja on vieri vieressä, ihmiset ja autot ovat niin ahtaalle sulloutuneita kuin suinkin voivat. Valtaosa ihmisistä ei suinkaan kuulu heihin, jotka ihmisiä turistikohteissa ”ahdistelevat”. Ihmiset vaikuttavat köyhyydestään huolimatta kutakuinkin tyytyväisiltä, gambialaisittain sanonnallaan ”no problem”. Samoin Serekundan hiekkaisten katujen varsilla lukuisissa myyntikojuissaan toimivat sikäläisittäin iäkkäätkin ihmiset eivät kuulu bumsterijoukkoon. Bumsteri-ilmiönkin kyllä voinee ymmärtää jos muistaa, että maan työttömyysprosentti on 64. Jollain keinoin heidänkin täytyy yrittää elää. Kulttuurierokin Eurooppaan verraten on melkoinen ja se on suomalaisenkin hyvä kokea.


      • tätä mieltä
        vastaa kirjoitti:

        Vastineena Anulle ja muutenkin käsikirjoituksen täydennyksenä jatkaisin tekstiä muutamalla näkökohdalla. Bumsterirahalla varustautuminen ei tarkoittanut sitä, että maksettaisiin rauhassa olemisesta. Pienistä palveluista kylläkin mainitut summat olisivat meidän valuutassamme vähäisiä. Toisenlaisen maailman kokemisesta on hyvänä esimerkkinä vierailu pääkaupungissa Banjulissa. Pinta-alaltaan pieni kaupunki on etenkin satamakortteleissaan ahtaammin kansoitettu kuin useimmat tuntemistani kehitysmaakaupungeista. Tästä kaupungista jäi erityisesti mieleen mahtava Gambia-joki kalastusveneineen, mädän kalan haju satama-alueella, likaisuus ja kaikesta kuvastuva äärimmäinen köyhyys. Kojuja on vieri vieressä, ihmiset ja autot ovat niin ahtaalle sulloutuneita kuin suinkin voivat. Valtaosa ihmisistä ei suinkaan kuulu heihin, jotka ihmisiä turistikohteissa ”ahdistelevat”. Ihmiset vaikuttavat köyhyydestään huolimatta kutakuinkin tyytyväisiltä, gambialaisittain sanonnallaan ”no problem”. Samoin Serekundan hiekkaisten katujen varsilla lukuisissa myyntikojuissaan toimivat sikäläisittäin iäkkäätkin ihmiset eivät kuulu bumsterijoukkoon. Bumsteri-ilmiönkin kyllä voinee ymmärtää jos muistaa, että maan työttömyysprosentti on 64. Jollain keinoin heidänkin täytyy yrittää elää. Kulttuurierokin Eurooppaan verraten on melkoinen ja se on suomalaisenkin hyvä kokea.

        Hei!
        Kiitos kirjoituksestasi. Kävin itse Gambiassa vuosi sitten ja vaikkka tavallaan pidinkin niin silti oli palatessa olo, että tämä on nyt nähty.
        Mutta tuosta bumsteriasiasta ja -rahasta: minäkin olen sitä mieltä, että palvelukset korvataan, joskus pienetkin. Kuten jos kysyn jotain osoitetta ja minulle lähdetään näyttämän se paikka -vaikka se olisi ihan nurkan takana. Silloin se on mielestäni ok.
        Mutta jos "palvelus" on esim se, että pari sälliä näyttää minulle rannalla suunnan kun kysyn missä on lähin vessa, niin onko se palkitsemisen arvoinen palvelus? . Tai jos kadunvarsi on täynnä takseja joista voin valita minkä tahdon, ja joku innokas ulkopuolinen seisoo taksin vieressä ja suosittelee minulle juuri tätä menopeliä, niin onko se palvelus? Minusta ei. Silti noistakin olisi heidän mielestään pitänyt maksaaa!
        Harmittaa vain, että enimmäkseen nuo palvelukset olivat tuon tasoisia.
        Siis reiluus on reiluutta, ja kyllähän turistin pitää maksaa ylimääräistä. Mutta mielestäni minulla on oikeus myös odottaa että minua kohdellaan reilusti. Sellaista oloa ei Gambiasta ikävä kyllä jäänyt.


      • kaikki maksaa
        tätä mieltä kirjoitti:

        Hei!
        Kiitos kirjoituksestasi. Kävin itse Gambiassa vuosi sitten ja vaikkka tavallaan pidinkin niin silti oli palatessa olo, että tämä on nyt nähty.
        Mutta tuosta bumsteriasiasta ja -rahasta: minäkin olen sitä mieltä, että palvelukset korvataan, joskus pienetkin. Kuten jos kysyn jotain osoitetta ja minulle lähdetään näyttämän se paikka -vaikka se olisi ihan nurkan takana. Silloin se on mielestäni ok.
        Mutta jos "palvelus" on esim se, että pari sälliä näyttää minulle rannalla suunnan kun kysyn missä on lähin vessa, niin onko se palkitsemisen arvoinen palvelus? . Tai jos kadunvarsi on täynnä takseja joista voin valita minkä tahdon, ja joku innokas ulkopuolinen seisoo taksin vieressä ja suosittelee minulle juuri tätä menopeliä, niin onko se palvelus? Minusta ei. Silti noistakin olisi heidän mielestään pitänyt maksaaa!
        Harmittaa vain, että enimmäkseen nuo palvelukset olivat tuon tasoisia.
        Siis reiluus on reiluutta, ja kyllähän turistin pitää maksaa ylimääräistä. Mutta mielestäni minulla on oikeus myös odottaa että minua kohdellaan reilusti. Sellaista oloa ei Gambiasta ikävä kyllä jäänyt.

        Olen samaa mieltä kanssasi, ei ihan kaikesta pienestä tarvitse maksaa, mutta siellä ne luulevat, että valkoinen on rikas. Bumsterit ovat muutenkin kimpussa kokoajan eivät jätä rauhaan vaikka kuinka sanoisi, että ei heidän palveluksiaan tarvitse. No joitain bumstereita onnistaa kaikella tavoin. Ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa.


    • lkjhg

      Melkein nukahdin...

    • venäläisiä

      Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista, sait meidät kiinnostumaan Gambiasta.
      Hiljattain julkaistiin eräs iso tutkimus kanssa matkustajista ja yllätys yllätys, venäläiset olivat ylivoimaisesti vähiten haluttu lomanaapuri, englantilaiset tulivat hyvänä kakkosena.
      Joko Gambiasta oli muodostunut pikku Pietari?

      • lps

        Kyllä se edelleen on pikku Liverpool...
        Virolaisia jo näkyi...


      • englantilaisia on

        mutta hyvin säädyllisiä ja hyvin käyttäytyviä, ainakin se kuva minulle jäi =)
        Mutta Egyptissä venäläisiä pörisi jokapaikassa! hotellissamme jopa tulkattiin iltaohjelmat venäjäksi!!!? höh.


    • afrikkaan

      Olemme lähdössä Gambiaan ja viemme lapsille vaatteita,kyniä,jalkapalloja yms. Kannattaa ilmeisesti itse hommata taxi ja opas ja he vievät johonkin kylään/koululle jossa voisimme antaa näitä tavaroita? Tulemme asumaan Sheraton hotellissa. Onko hotellilta pitkä matka keskustaan? Jos joku ystävällinen vastaisi tosi paljon kiitos, löytyishän noi tiedot tältä sivulta mut... jos joku viittis =)

    • rita33

      Missä tapasitte tämän Amadou-nimisen hyvän oppaan? Oliko hän töissä hotellissanne?Kiitos hienosta matkakuvauksesta!

    • A ja J .Jollaksesta

      Erinomaisesti kiteytetty kuvaus ystävällisestä Gambiasta.Me jo kolmatta matkaa tilatessamme ko. kohteeseen suunnittelemme lisänä "apocalyptista"jokiveneilyä sisämaahan Georgetowniin.

      • ja Jorkalle

        Kiitos kommentista. Löysitte näköjään perille, vaikka teksti poistettiin etusivulta! Kirjoitus ei ollut asiaton, ei rasistinen eikä pornografinen; sen sijaan saattoi sheriffien mielestä olla liian mainostava? Tekstiin on pieni täydennys ns. GambiAnulle vastineena laatimassani jutussa Kirjoittaja vastaa.


    • GAMBIASSA KÄYNYT

      Kiitos hienosta Gambianmatkan kuvauksesta. Mekin kävimme siellä v 2005 ja koimme matkamme hyvin positiivisesti. Löysimme paikallisen suomea sanakirjasta opetelleen Timon (taisi kyllä Timo löytää meidät) Hän ei ollut virallinen opas, mutta tarjosi omia retkiään edulliseen hintaan. Pienen epäröinnin jälkeen lähdimme hänen retkelleen, ja koska se oli erittäin antoisa, päätimme tehdä hänen kanssaan muitakin retkiä. Niitä kertyikin sitten 5 kpl aina Senegalinmatkasta alkaen. Joitakin kuukausia paluumme jälkeen Timo pölähti suomeen, ja olemme tavanneet hänet täällä useasti, kunnes syksyllä 2007 yhteys katkesi, emmekä tiedä nyt Timosta mitään. Taisi oleskelulupaongelmat yllättää.
      Toivottavasti hän on palannut omiensa pariin ja jakaa siellä positiivisuuttaan muillekkin suomalaisturisteille.

      • takaisin

        Kiitos kannanotosta. Miten saatoit löytää tämän viestin? Täydellisemmän tekstini löydät osoitteesta Iltalehti.fi/matkailu/matkakokemukset/Matkakuvaus Gambiasta, vierittämällä valikkoa alaspäin. Teksti on palstan viimeisenä. Gambia on hieno maa. Ihmiset siellä ovat fantastisia, naiset kauniita ja luonto erinomainen. Missään en ole kokenut yhtä vieraanvaraista kohtelua kuin siellä verrattuna muihin ulkomaankohteisiimme.


      • on maa

        Kiitos kirjoituksestasi. Luin mielelläni laatimasi hienon vastineesi juttuuni.Teilläkin on ollut mallikas opas siellä kaukana tropiikissa. Oliko Timo afrikkalainen vai suomalainen opas? Kohta heillä on siellä neljä-kuukautinen sadeaika helteineen. Silloin maasta puuttuvat turistit; puuvilla, maapähkinät ja kalastus ovat tuolloin heidän elinkeinonsa. Maa entisenä brittiläisenä siirtokuntana on kuitenkin turismin myötä vaurastumassa. Lue kuvaukseni Banjulista ja Serekundasta. But without problem. Me pärjäämme siellä tankero-englannillamme. Savanni-ilmastosta huolimatta heillä on ikuinen kesä sadekausineen.
        En tietenkään voi olla selvillä kenelle tämän kirjoitukseni vastineena lähetän, mutta tunnut hallitsevan kirjoittamisen jalon taidon. Gambiaan jäi sydämeni käydessäni siellä helmikuulla. Hyväntahtoisempia ja vieraanvaraisempia ihmisiä en ole missään ulkomailla matkaillessani tavannut. Gambialaiset Salibandy-prinsessat ovat kuin enkeleitä, ihmiset yleisesti fantastisia ja luonto kuin toiselta planeetalta. Olen joutunut lukemaan useita käsikirjoituksia tämän maan alueella reissanneilta turisteilta, joista enemmimmistö on ollut myönteisiä. Eurooppalaiset naiset, älä loukkaannu tästä, jäävät kauaksi jälkeen afrikkalaisesta vieraanvaraisuudesta ja viehätyksestä. Voisin kirjoittaa tästäkin kauniista maasta tietyin varauksin matkakokemuksieni pohjalta kirjan ja laittaa nettiin kuvagallerian sadoista otoksista siitä hienosta afrikkalaisesta miljööstä. Lue em. kirjoitukseni suurennuslasein iltalehti.fi:n palstalta. Miellyttävämpää maata lomakohteena en voisi kuvitella. Mene uudelleen siihen maahan, heidän paikallisten sanoin: "no problem". Euroopan maat jäävät kaikessa palveluissaan sikäläisistä ihmisistä paljolti jälkeen. Terveisin Pauli. p.s. E-mailini löytyy Iltalehti-etc.-juttuni otsikon yhteydestä. Toivotan hyvää kevättä Sinulle täällä ankeassa Pohjolassa. Emme voi kuitenkaan Suomea toiseen maahan vaihtaa.


      • valtio
        on maa kirjoitti:

        Kiitos kirjoituksestasi. Luin mielelläni laatimasi hienon vastineesi juttuuni.Teilläkin on ollut mallikas opas siellä kaukana tropiikissa. Oliko Timo afrikkalainen vai suomalainen opas? Kohta heillä on siellä neljä-kuukautinen sadeaika helteineen. Silloin maasta puuttuvat turistit; puuvilla, maapähkinät ja kalastus ovat tuolloin heidän elinkeinonsa. Maa entisenä brittiläisenä siirtokuntana on kuitenkin turismin myötä vaurastumassa. Lue kuvaukseni Banjulista ja Serekundasta. But without problem. Me pärjäämme siellä tankero-englannillamme. Savanni-ilmastosta huolimatta heillä on ikuinen kesä sadekausineen.
        En tietenkään voi olla selvillä kenelle tämän kirjoitukseni vastineena lähetän, mutta tunnut hallitsevan kirjoittamisen jalon taidon. Gambiaan jäi sydämeni käydessäni siellä helmikuulla. Hyväntahtoisempia ja vieraanvaraisempia ihmisiä en ole missään ulkomailla matkaillessani tavannut. Gambialaiset Salibandy-prinsessat ovat kuin enkeleitä, ihmiset yleisesti fantastisia ja luonto kuin toiselta planeetalta. Olen joutunut lukemaan useita käsikirjoituksia tämän maan alueella reissanneilta turisteilta, joista enemmimmistö on ollut myönteisiä. Eurooppalaiset naiset, älä loukkaannu tästä, jäävät kauaksi jälkeen afrikkalaisesta vieraanvaraisuudesta ja viehätyksestä. Voisin kirjoittaa tästäkin kauniista maasta tietyin varauksin matkakokemuksieni pohjalta kirjan ja laittaa nettiin kuvagallerian sadoista otoksista siitä hienosta afrikkalaisesta miljööstä. Lue em. kirjoitukseni suurennuslasein iltalehti.fi:n palstalta. Miellyttävämpää maata lomakohteena en voisi kuvitella. Mene uudelleen siihen maahan, heidän paikallisten sanoin: "no problem". Euroopan maat jäävät kaikessa palveluissaan sikäläisistä ihmisistä paljolti jälkeen. Terveisin Pauli. p.s. E-mailini löytyy Iltalehti-etc.-juttuni otsikon yhteydestä. Toivotan hyvää kevättä Sinulle täällä ankeassa Pohjolassa. Emme voi kuitenkaan Suomea toiseen maahan vaihtaa.

        Tämänlaisen matkakuvauksen jälkeen vaihdan mielelläni toisen matkakohteeni tähän eksoottiseen maahan.


      • maahan
        valtio kirjoitti:

        Tämänlaisen matkakuvauksen jälkeen vaihdan mielelläni toisen matkakohteeni tähän eksoottiseen maahan.

        Tässä maassa matkailleena olen sitä mieltä, että parempia matkakohteita on hyvä etsiä, mutta vaikeampi löytää. Siellä alkaa pian sadekausi ja osassa maata nälänhätä. Menkää jälleen ensi syksystä alkaen sinne, vieraanvaraiseen hienoon maahan, aitoon afrikkalaiseen paratiisimaiseen ympäristöön. Kiitos mahtavasta matkakertomuksestasi.


      • vastine
        maahan kirjoitti:

        Tässä maassa matkailleena olen sitä mieltä, että parempia matkakohteita on hyvä etsiä, mutta vaikeampi löytää. Siellä alkaa pian sadekausi ja osassa maata nälänhätä. Menkää jälleen ensi syksystä alkaen sinne, vieraanvaraiseen hienoon maahan, aitoon afrikkalaiseen paratiisimaiseen ympäristöön. Kiitos mahtavasta matkakertomuksestasi.

        Epärehellisiä ovat sikäläisetkin ihmiset. Minulta hävisi kukkaro with 1000 dalasis vähän päissäni juottaessani ja syöttäessäni paikallisia tyttöjä; kieltäydyin matkasta "with taxi to my place". Valehtelin saavani rahaa vasta seuraavana päivänä enemmän. Ihania tyttöjä olivat kuitenkin.


    • kokenut

      Oletko tosiaan kokenut kaikki kirjoittamasi asiat siellä Länsi-Afrikan maassa? Olet hienosti havainnoinut afrikkalaisen kulttuurin moninaisuuden, ihmisten vieraanvaraisuuden ja palvelualttiuden meitä kohtaan. Luonto ja ihmiset siellä ovat itseisarvo, mitkä olet jutussasi asiantuntemuksella ja tunteellisestikin tekstissäsi tiedostanut. Tämän kirjoitelmasi ja oman kokemukseni perusteella en tule koskaan unohtamaan tätä suurenmoista maata. Sait Gambian elämään uudelleen muistoissani. Toivon lisää vastaavanlaisia matkakokemuksien tulkintoja. Tämä oli paras koskaan sieltä lukemani matkakuvaus.

      • No problem

        Matkakuvauksen ensisijainen tarkoitus on ilmeisesti ollut, paitsi myönteiseen kokemukseen perustuva stoorin kirjoittaminen sinänsä, ennen kaikkea kiitollisuuden osoitus hienoille afrikkalaisille vieraanvaraisille ihmisille lomaisäntinä ja -emäntinä sekä pyrkimys edistää tämän länsi-afrikkalaisen pienen luonnonkauniin kehitysmaan matkailun kehittymistä myös uusien suomalaisten turistien voimin. Tällä tavoin voimme vaikuttaa tämän maan hyvinvointiin asukkaiden tulevaisuudenkin kannalta ottaen huomioon maan kulttuuriarvot sekä ennen kaikkea hienojen luonnonolosuhteiden säilyminen Afrikan eksoottisia ja ainutlaatuisia luonnonarvoja kunnioittaen.


    • niti

      Kannattaako Gambiaan ottaa luottokorttia lainkaan mukaan? Ja miten valuutta, vaihdanko täällä Forexissa vai paikanpäällä?

      • vaihdosta

        Luottokortit kannattaa jättää kotiin, ainoastaan Visa käy jossakin, mutta rajoitetusti. Korttiautomaatteja on harvassa ja eivätkä ne aina toimi. Valuutta kannattaa vaihtaa Suomessa, esim. Forexissa. Paikan päällä vaihto käy huonompaan kurssiin. Gambialaisissa rahanvaihtotoimistoissa kurssi on parempi kuin hotelleissa.


      • korjaus
        vaihdosta kirjoitti:

        Luottokortit kannattaa jättää kotiin, ainoastaan Visa käy jossakin, mutta rajoitetusti. Korttiautomaatteja on harvassa ja eivätkä ne aina toimi. Valuutta kannattaa vaihtaa Suomessa, esim. Forexissa. Paikan päällä vaihto käy huonompaan kurssiin. Gambialaisissa rahanvaihtotoimistoissa kurssi on parempi kuin hotelleissa.

        Jos et ole vielä ehtinyt orientoitua asiaan niin korjaan tätä kohtaa. Valuutta on vaimoni mielestä sittenkin edullisinta vaihtaa dalaseiksi mieluummin matkakohteen rahanvaihtotoimistossa. Eurot ovat Gambiassa arvossaan. Jäljelle jääneet Gambian rahat on hyvä jättää afrikkalaisille sydämellisille ihmisille tippeinä. Suomessa vaihtokurssi euroiksi täällä on taas huono.


    • smiling coast

      Ilmapiiri ko. maassa on enimmäkseen myönteinen ulkomaalaisia matkailijoita kohtaan. Mitkä voisivat olla muut vaihtoehdot? Heidän pääelinkeinonsa on turismi ja heidän käyttäytymisensä matkailijoita kohtaan sen mukainen. Kyllä suomessa löytyy roistoja kymmenkertaisesti täkäläiseen afrikkalaiseen maahan verrattuna. Poikkeuksistakin olen lukenut, mutta ne eivät ole sattuneet omalle kohdalleni. Nyt siellä on sadekausi, jolloin heidän ainoat tulonlähteensä ovat vaatimattomat kalastus, puuvilla ja maapähkinä. Kannattanee sitäkin maata kokea matkailukohteena.

      • edelleen

        Yhdyn mielipiteissäni edelliseen kirjoittajaan. Maa on hieno luonnontieteellisine puitteineen. Naiset ovat kauniita luonnosta ja ympäristöstä puhumattakaan. Kaikki ihmiset ovat kohteliaita ja ystävällisiä. Käykää katsomassa. Kirjoittajan seikkaperäinen kirjoitus kommentteineen oli valaiseva. Kiitos hänelle edelleeen. 7000:n lukijan mielenkiinto asiaan puhuu puolestaan.


      • käynyt
        edelleen kirjoitti:

        Yhdyn mielipiteissäni edelliseen kirjoittajaan. Maa on hieno luonnontieteellisine puitteineen. Naiset ovat kauniita luonnosta ja ympäristöstä puhumattakaan. Kaikki ihmiset ovat kohteliaita ja ystävällisiä. Käykää katsomassa. Kirjoittajan seikkaperäinen kirjoitus kommentteineen oli valaiseva. Kiitos hänelle edelleeen. 7000:n lukijan mielenkiinto asiaan puhuu puolestaan.

        Hieno matkakohde. Rehellisempi kuin esim. Latinalainen Amerikka tai Thaimaa. Alkuperäinen kirjoittaja kertoo silkkaa asiaa. Käykää myös muualla maassa tutustumassa paikalliseen hienoon luontoon. Kirjoituksessa henkii paikallinen tuntemus maasta myös rivien välistä. Fantastista lukea tämänkaltaista tekstiä.


    • sinimarliini

      Onko kenelläkään kokemusta kalastuksesta Gambian vesillä. Tjäreborgin matkaesitteessä kerrotaan, että paikalliset kalastajat vievät kalaan, mutta minkälaista se touhu mahtaa olla. Isot kalat kiinnostaa, onko siellä sinimarliinia ja koska on "marliiniaika"? Tarkoitus olisi matkustaa kevättalvella Gambiaan. Haluaisimme vuokrata veneen ja miehistön, minkälaisia mahtavat olla hinnat?

    • lomaillut

      Viestisi näyttää pian poistuvan 3. sivulta. Teksti on suurenmoinen kuvaus siitä vieraanvaraisesta hienosta maasta. Tämä kirjoius on näköjään tavoittanut Suomessa yli 7000 lukijaa. Kiitos tällaisesta korkean tason matkakertomuksesta.

    • lukenut

      Kiitos kirjoituksesta. Teksti oli valaiseva mutta pitkäveteinen. Suomalaiset jäävät helposti länsiafrikkalaisten loukkuun. Naiset ovat lumoavia ja miehet kohteliaita. Omankin kokemukseni perusteella sikäläiset ihmiset ovat hienoja ja fantastisia. Itse myös suosittelen ko. maata eurooppalaisille matkaajille. Gambia on tulevaisuuden matkailumaa suomalaisille englantia hallitseville turisteille. Suosittelen matkakohdetta meikäläisille 10 tunnin lentomatkan taakse. Paras matkailukausi on marras-maaliskuu.

    • Isä Pavel

      Hieno kirjoitus

    • JK

      vai nniin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1837
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      78
      1717
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1323
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1141
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      839
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      795
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      777
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      735
    10. Mikä tekee kaivatustasi

      haluttavan?
      Ikävä
      45
      717
    Aihe