Aloittelijan mieli

ihmejuttu

Ikivanhaa aasialaista viisautta on ymmärrys, että kaikessa taiten tekemisessä, olitpa miten kokenut tahansa, on aloittelijan mieli paras. Tämä on totta, vaikka kuulostaakin ensinnä mahdottomalta: tietäähän ja osaahan aloittelija niin kovin paljon vähemmän kuin muut! Mutta juuri siksi aloittelija ponnistaa parhaansa. Kaikista mieleensä tulevista vaihtoehdoista, koko kokemuspiiristään hän valitsee vaihtoehdon, joka on lähinnä ideaalia. Siksi hän osuukin pitkälti oikeaan.
Sen sijaan sellainen, joka kuvittelee jo jotakin hallitsevansa, valitsee oikean teon vain tavanomaisten tekojensa ja muistinsa sekä ymmärryksensä erinomaisesti kattamien asioiden (mm. käsitteiden) joukosta - joihin mitä luultavimmin ei kuulu itse ideaali ollenkaan vaan vain jokin taso, jonka hän on päättänyt olevan käytännössä saavutettavissa. Näin hän ei edes tavoittele ideaaliaan ja käyttää sitä paitsi tekoihinsa vain pientä mekaanista osaa kapasiteetistaan sen sijaan, että koko luovan ymmärryksensä ja intuitionsa voimaa kuten aloittelija.
Säilytä ideaalisi, toimi tuoreella mielellä. Vain silloin yllät parhaaseesi, joka jos pystyt tätä ohjetta noudattamaan, voi olla uskomattoman korkealla: siinä, missä toiset luottivat ulkolukuun, sinä luotit koko omaan havaintokykyysi ja oppimiskykyysi, löytäen uutta ja oppien uusia vahvuuksia.

1

499

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • olla luova...

   ...ja intuitiivinen? Olen kyllä täysin eri mieltä. Kukaan ihminen ei voi olla joka taiteen alan mestari, eikä voi edes sellaiseksi tulla. Esimerkiksi minä elätän itseni taiteella ja voin väittää että kaikki työt suunnittelen itse asiakkaiden toiveiden pohjalta ja käytän niissä jokaisessa luovuutta. Ilman luovuutta töistäni paistaisi läpi väkisin vääntäminen kun joku pakosta haluaisi juuri jollakin määrätyllä tyylillä tehdyn taideteoksen.

   Hyvänä esimerkkinä kaikki asiaa miettineet ovat huomanneet että kaikkien käsiala ja vaikka piirtotyyli eroaa toisistaan. Tämä sama pätee kaikkiin muihinkin taiteisiin.

   Kaikki eivät myöskään voi olla jonkun alan hyviä taiteilijoita, vaikka kuinka haluaisivat olla. Eli jossakin vaiheessa nousee seinä vastaan mitä ei voi taidon puolesta ylittää. Esimerkiksi ei vaan pysty tekemään yhtään tarkempaa työtä, ei värisilmä riitä, ei kykene hahmottamaan vaikeampia kuvioita mielessään (tai vaikka kolmiuloitteista taideteosta), käden tarkkuus ei riitä, näkökyky ei riitä, pitkäjänteisyys ei riitä (vaikka asian oppimiseen) ja jokin muu aisti ei riitä jota taiteessa vaaditaan.

   Sinnikkyys voi monesti kompensoida heikommat taileelliset lahjat tai taiteeseen tarvittavat fyysiset/henkiset ominaisuudet. Aina lahjakkuuskaan ei riitä jollei jaksa/osaa opetella.

   Loittelijan mieli ei suinkaan ole tarpeeksi harjaantunut/kykenevä näkemään kaikkia niitä sudenkuoppia mitä vanhempi taiteilija kykenee näkemään. Taiteilijan on myöskin monesti kyettävä joustamaan alkuperäisestä ideastaan, kun kaikkea ei vain materiaalin rajoissa pysty toteuttamaan jen,..

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mulla on niin ikävä sua mies

   taas senki hunajakipon mies. Tai aina :)
   Ikävä
   290
   1810
  2. Slava Ukraine-mölisijöiden vuoksi Suomi syöksyy nyt synkkään lamaan

   Eivät tainneet mölisijät tajuta millaisia kustannusseurauksia tästä maalle ja sen kansalaisille seuraa.
   Maailman menoa
   429
   1668
  3. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   38
   881
  4. Eikö olenkin niin, että

   jos sinulla mies on ikävä, niin sinä otat yhteyttä vaikka sinua olisi kielletty. Jos, oikeasti tuntee ja haluaa, sitä taistelee.. eikös? Teen vain
   Ikävä
   64
   875
  5. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   22
   864
  6. Millanen oli tunnereaktio

   Millanen tunnereaktio oli viimeksi ku kaipauksen kohteen näit?
   Tunteet
   56
   778
  7. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   67
   775
  8. Miksi Sanna pukeutuu kuin katuhuora?

   Phyi! https://www.is.fi/viihde/art-2000009002181.html
   Maailman menoa
   222
   748
  9. Martina taistelija.

   WSOY tällä hetkellä listan kärjessä, eli myydyin kirja.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   103
   683
  10. Sopiiko sinulle?

   Jos nyt kaikesta huolimatta löydettäisiin yhteistä aikaa niin, että voisimme keskustella tämän sotkeentuneen lankakerän auki. Jos et itsesi vuoksi, ni
   Ikävä
   28
   656
  Aihe