Sittenkin Boqueron on olemassa

vanha kokki

Tässä taannoin kerroin valmistaneeni maustekalaa Sevillan maailmannäyttelyyn "poceron" nimisestä kalasta, työskennellessäni Espanjassa. Silloin sain ryöpyn niskaani, että vanha kokki on niin seniili että on itse keksinyt moisen kalan ja että sellaista ei ole edes olemassa. Tavallaan ei olekaan, sillä oikea kirjoitusmuoto onkin Boqueron, Lat: Encraulis encrasicholus, joten vastainttäjäni olivat siinä mielessä oikeassa. Boqueron on sardiinia pienempi kala joka elää parvissa, se liikkuu syksyisin aina biskajan lahden ylitse Norjaa kohti. Palatakseen keväällä taas välimereen hyvin syöneenä. Boqueron on hyvin suosittu koko espanjassa erilaisina tapaksina.
Lainaan tässä lähdeteostani "Un paseo gastronomico por espana", painos vuodelta 2004. Suora lainaus tekstistä: "El Boqueron es muy popular como tapa en toda Espana. Se toma salado y marinado en aceite (anchoas) o en vinagre". Anjovikseksi Boqueron muuttuu säilykkeenä, joskus sen nimitys saattaa olla myös "sardelli". Tätä ei saa sekoittaa sardiiniin, Lat: Sardina pilchardus, joka on täysin eri kala. Bocueron muistuttaa ulkonäöltään ja kooltaan meidän kilohailiamme, Lat: Sprattus sprattus, tai hieman myös muikkua, mutta on pyrstöltään kilohailia pienempi ja muikkuun verrattuna suuripäisempi. Lisätietoja löytyy Wikipedian espanjankielisestä hakemistosta nimellä Boqueron pez.

23

2150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oikeassa olet - kala on boqueron ja siitä tehdään mm. jokaisen tapaspaikan perusruoka seuraavasti:

      1 kg boqueroneja - tai anjovista englanniksi, anchoa
      valkoviinietikkaa
      oliiviöljyä
      valkosipulia
      persiljaa
      suolaa

      Pienet kala fileoidaan poistamalla sisälmykset, nahka, ja selkäranka. Kalat huuhdellaan, asetellaan laakealle vadille vierekkäin. Suolataan ja päälle melko paljon etikkaa.

      Ensimmäisen kerroksen päälle voi asetella toisen, mutta ristikkäin ensimmäisen kanssa.

      Annetaan olla etikassa yli yön. Aamulla etikka kaadetaan pois ja kalat huuhdellaan pikaisesti. Kalat astiaan ja päälle oliiviöljyä, viipaloitua valkosipulia ja persiljaa.

      Tämä kulkee nimellä "Boquerones" Madridissa, Barcelonassa ja etelämmässä ymmärtääkseni nimellä "Anchoas"

      • Unohdin sanoa, että olen tehnyt tuota ohjetta pienistä muikuista kesäisin - muikussa on vähän sama maku, rasvaisuus ja kiinteys.


      • vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Unohdin sanoa, että olen tehnyt tuota ohjetta pienistä muikuista kesäisin - muikussa on vähän sama maku, rasvaisuus ja kiinteys.

        Mainitsin tuon Sevillan siksi, että valmistamani boqueronit olivat näyttelyvieraiden ,(jopa espanjalaisten)mielestä maukkaampia kuin heidän tavallaan valmistetut.( Kukas sen kissan hännän nostaa, ellei kissa itse ). Käytin nimittäin tuota toisaalla mainitsemaani "Kertun-kalan" maustelientä marinointiin. Muikkua ja boqueronia voi todellakin erittäin hyvin verrata, sillä molemmat ovat saman sukuisia.


      • ihan näytille
        vanha kokki kirjoitti:

        Mainitsin tuon Sevillan siksi, että valmistamani boqueronit olivat näyttelyvieraiden ,(jopa espanjalaisten)mielestä maukkaampia kuin heidän tavallaan valmistetut.( Kukas sen kissan hännän nostaa, ellei kissa itse ). Käytin nimittäin tuota toisaalla mainitsemaani "Kertun-kalan" maustelientä marinointiin. Muikkua ja boqueronia voi todellakin erittäin hyvin verrata, sillä molemmat ovat saman sukuisia.

        http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&rh=n:3600331&page=3
        Arvotavaraa ! Kiitos vihjeistä.


      • vanha kokki kirjoitti:

        Mainitsin tuon Sevillan siksi, että valmistamani boqueronit olivat näyttelyvieraiden ,(jopa espanjalaisten)mielestä maukkaampia kuin heidän tavallaan valmistetut.( Kukas sen kissan hännän nostaa, ellei kissa itse ). Käytin nimittäin tuota toisaalla mainitsemaani "Kertun-kalan" maustelientä marinointiin. Muikkua ja boqueronia voi todellakin erittäin hyvin verrata, sillä molemmat ovat saman sukuisia.

        Mitä tuo Kertun mausteliemi sisältää, en ole tietoinen? Tätäkö?

        1/2 dl etikkaa (10 %)
        2 dl vettä
        3 rkl sokeria
        1 pieni sipuli
        10 maustepippuria
        1 laakerinlehti

        vai jotain muuta? Voisihan kalat laittaa yöksi vaikka tällaiseen liemeen ja korvata sen sitten öljyllä, valkosipulilla ja persiljalla.


      • vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Mitä tuo Kertun mausteliemi sisältää, en ole tietoinen? Tätäkö?

        1/2 dl etikkaa (10 %)
        2 dl vettä
        3 rkl sokeria
        1 pieni sipuli
        10 maustepippuria
        1 laakerinlehti

        vai jotain muuta? Voisihan kalat laittaa yöksi vaikka tällaiseen liemeen ja korvata sen sitten öljyllä, valkosipulilla ja persiljalla.

        Kokeile vaikka seuraavasti: 2 dl. väkiviinaetikkaa
        (Ehdottomasti Rajamäen) 8 dl.vettä. 2tl.hienoa merisuolaa. 2-3laakerinlehteä. 15-20 kpl neilikkaa.
        1 rkl. sinapinsiemeniä. Tuoretta inkivääriä n.20 gr.paloina tai raastettuna. Maustepippuria 10-15 kpl. 1 sipuli siivutettuna. 1 porkkana kuorittuna ja pätkittynä paloiksi. Tillin puumaisia varsiosia muutama pätkä. Sokeria runsaasti, itseasiassa en ole oikeasti koskaan mitannut tai punninnut sokerin määrää, sillä liemen tulee olla maistettaessa selkeästi makeaa. Tämä liemi kiehautetaan ja annetaan hitaasti jäähtyä. Valmistellaan kalat sopiviksi ruodottomiksi haarukkapaloiksi ja asetellaan esim. kannelliseen lasipurkkiin melko väljästi. Koristeeksi voidaan lisätä hieman punasipuliviipaleita ja porkkanaa viipaleina, sekä hiukan sinapin siemeniä. Haalea liemi kaadetaan siivilän läpi purkkiin kalojen päälle ja viedään suljettu astia viileään valmistumaan. Maustetut kalat ovat valmiita noin vrk:n kuluttua. Huom. Kaloja ei kypsytetä ennakkoon etikkavedessä. Kun kala muuttunut lihaltaan vaaleaksi ja maistuu pirteän makealta olet onnistunut, sillä valmis kala on hieman kuin karkkia söisi. Sopii leivän päälle ja perunan kanssa. Erinomainen noutopöytään, esim. häissä tai muissa pidoissa. Sopii muikulle, silakalle,kirjolohelle,ja lohelle, kenties muillekin, ( ainakin tuolle mainitulle Boqueronille ) kokeilemalla se selviää. Näin valmistettu kala säilyy syöntikelpoisena kylmässä säilytettynä miltei viikon.
        Itse laitan kalan nöutopöytään ilman lientä, siis valutettuna. Muistutan edelleen sokerin runsaasta määrästä,muuten homma ei onnistu.


      • Mitä ihmettä?

        >tai anjovista englanniksi, anchoa<

        Eihän tuossa ole ainoatakaan englannin sanaa, vaan "anjovista" on suomea ja "anchoa" on espanjaa. Englanniksi anjovis on mm. "anchovy".


      • vanha kokki kirjoitti:

        Kokeile vaikka seuraavasti: 2 dl. väkiviinaetikkaa
        (Ehdottomasti Rajamäen) 8 dl.vettä. 2tl.hienoa merisuolaa. 2-3laakerinlehteä. 15-20 kpl neilikkaa.
        1 rkl. sinapinsiemeniä. Tuoretta inkivääriä n.20 gr.paloina tai raastettuna. Maustepippuria 10-15 kpl. 1 sipuli siivutettuna. 1 porkkana kuorittuna ja pätkittynä paloiksi. Tillin puumaisia varsiosia muutama pätkä. Sokeria runsaasti, itseasiassa en ole oikeasti koskaan mitannut tai punninnut sokerin määrää, sillä liemen tulee olla maistettaessa selkeästi makeaa. Tämä liemi kiehautetaan ja annetaan hitaasti jäähtyä. Valmistellaan kalat sopiviksi ruodottomiksi haarukkapaloiksi ja asetellaan esim. kannelliseen lasipurkkiin melko väljästi. Koristeeksi voidaan lisätä hieman punasipuliviipaleita ja porkkanaa viipaleina, sekä hiukan sinapin siemeniä. Haalea liemi kaadetaan siivilän läpi purkkiin kalojen päälle ja viedään suljettu astia viileään valmistumaan. Maustetut kalat ovat valmiita noin vrk:n kuluttua. Huom. Kaloja ei kypsytetä ennakkoon etikkavedessä. Kun kala muuttunut lihaltaan vaaleaksi ja maistuu pirteän makealta olet onnistunut, sillä valmis kala on hieman kuin karkkia söisi. Sopii leivän päälle ja perunan kanssa. Erinomainen noutopöytään, esim. häissä tai muissa pidoissa. Sopii muikulle, silakalle,kirjolohelle,ja lohelle, kenties muillekin, ( ainakin tuolle mainitulle Boqueronille ) kokeilemalla se selviää. Näin valmistettu kala säilyy syöntikelpoisena kylmässä säilytettynä miltei viikon.
        Itse laitan kalan nöutopöytään ilman lientä, siis valutettuna. Muistutan edelleen sokerin runsaasta määrästä,muuten homma ei onnistu.

        Kiitos reseptistä - tulen varmasti
        kokeilemaan. Tämä on vähän samanlainen kuin eräs tanskalainen sherrysillimuunnos, jota tein viime jouluksi. Tosin se on ilman inkivääriä ja liemeen lisätään sherryä. Lopputulos on vähän kuin karamelliä söisi - yllättävä! Vieraat eivät oikein uskoneet edes, että kyseessä on tavallinen silli. Taitaa muuten olla erinomaista esimerkiksi silakalle.

        Ja olet oikeassa siinä, että se on parasta ilman lientä, koska liemi peittää kyllä aika tehokkaasti muuten kalanmaun alleen.


      • Mitä ihmettä? kirjoitti:

        >tai anjovista englanniksi, anchoa<

        Eihän tuossa ole ainoatakaan englannin sanaa, vaan "anjovista" on suomea ja "anchoa" on espanjaa. Englanniksi anjovis on mm. "anchovy".

        Mitä, mitä... kaikkea sitä kuuleekin, oletko tosissasi?

        Että oikein anchovy - on siinä kielessä paljon sanoja!


      • santtu
        Mitä ihmettä? kirjoitti:

        >tai anjovista englanniksi, anchoa<

        Eihän tuossa ole ainoatakaan englannin sanaa, vaan "anjovista" on suomea ja "anchoa" on espanjaa. Englanniksi anjovis on mm. "anchovy".

        Purkki Eridanous original greek speciality Anchoviesin vegetable oil. Englannin kielinen tuoteseloste on seuraava: Anchovies in vegetable oil
        ingredients: anchovies (60% Engraulis encrasicholus)
        soya oil,salt, citric acid. Contains fish. Once opened, consume immediately.
        Ei mainintaa muodossa "Anchovy". Olisiko kyseessä jokin kelttien vanha nimitys kalalle joka anjoviksena meillä tunnetaan?


      • pienistä suolatuista
        crudo kirjoitti:

        Unohdin sanoa, että olen tehnyt tuota ohjetta pienistä muikuista kesäisin - muikussa on vähän sama maku, rasvaisuus ja kiinteys.

        neulamuikuista, olen saanut niitä joskus, ehkä ne oli vain liotettu.(siltikin liian suolaisia)
        Oli kyllä syötäviä mutta käykö tämä sinun ohjeesi niihin, vai pitääkö olla pieniä järvimuikkuja, jotka ovat mielestäni parhaita savustettuina tuoreeltaan.
        Mutta suolattujen neulamuikkujen käyttö? ne on niin suolaisia,joskus ostan markkinoilta paistettuja muikkuja mitä lie, hyvin vaihtelevalla menestyksellä.
        Mutta tuo liemi kiehtoo.
        Toivottavasti en esittänyt asiaani kovasti monimutkaisesti.


      • pienistä suolatuista kirjoitti:

        neulamuikuista, olen saanut niitä joskus, ehkä ne oli vain liotettu.(siltikin liian suolaisia)
        Oli kyllä syötäviä mutta käykö tämä sinun ohjeesi niihin, vai pitääkö olla pieniä järvimuikkuja, jotka ovat mielestäni parhaita savustettuina tuoreeltaan.
        Mutta suolattujen neulamuikkujen käyttö? ne on niin suolaisia,joskus ostan markkinoilta paistettuja muikkuja mitä lie, hyvin vaihtelevalla menestyksellä.
        Mutta tuo liemi kiehtoo.
        Toivottavasti en esittänyt asiaani kovasti monimutkaisesti.

        Sopivat varmaan - itse asiassa olen miettinyt ihan samaa. Olen poistanut noista vähän isommista muikuista suolet ja selkärangan, nahkahan lähtee sitten tosi hyvin myös. Neulamuikut tulisi kyllä varmaan kai ainakin suolistaa ja huuhtoa vähän.

        Suolatut neulamuikut ovat varmaan liian suolaisia, mutta saahan niitä kaupasta suolaamattomiakin. Kannattaa koettaa. Suola ei tässä reseptissä ole mitenkään oleellinen asia vaan tuo etikan kypsentävä vaikutus ja sen jälkeen oliiviöljy ja valkosipuli.

        Olen itse fiteerannut neulamuikkuja siten, että olen ensin kastanut ne maitoon toviksi, sen jälkeen pannut pussiin, jossa on vehnä- ja ruisjauhon sekoitusta, suolaa ja valkopippuria. Pyöritellyt pussissa jauhoiseksi ja paistanmut pannulla, jossa on runsaasti voin ja öljyn sekoitusta - lähestulkoon friteerannut.


      • ja suhteista

        elikä mikä on suhde, laitetaanko valkoviinietikkaa niin paljon että kalat peittyy?
        Entäpä sitten oliiviöljyn määrä, vai kulkevatko nämä mutu tuntumalla, vai käsikädessä,muikut odottaa kohtaloaan jääkaapissa.


      • ja suhteista kirjoitti:

        elikä mikä on suhde, laitetaanko valkoviinietikkaa niin paljon että kalat peittyy?
        Entäpä sitten oliiviöljyn määrä, vai kulkevatko nämä mutu tuntumalla, vai käsikädessä,muikut odottaa kohtaloaan jääkaapissa.

        Se oli vähän epämääräinen se ohjeeni - niin kuin espanjalaisen kalamummon ohjeen kuuluukin olla. Jos koetan olla vähän tarkempi, niin tässä olisi yksi ja autenttinen:

        500g muikkuja
        (yhden sitruunan mehu)
        5 ruokalusikallista viinietikkaa - valkoviini- tai sherryviinietikkaa, jos löytyy
        1-2 valkosipulinkynttä, hienoksi hakattua
        (1/2 punainen chili, hienoina viipaleina)
        tuoretta persiljaa ja/tai timjamia, hienoksi hakattuna
        1 tlk karkeata merisuolaa tai sormisuolaa
        mustapippuria, murskattua
        oliiviöljyä, parasta laatua

        Kun ladot muikut laakealle vadille ja ripotat säästeliäästi suolaa päälle, kaada ainakin sen verran viinietikkaa kalojen päälle, että ne peittyvät kokonaan. Etikka kypsentää ne yön aikana täysin ja kalat muuttuvat vaaleiksi - vaikka ei siihen yötäkään kulu, 4-5 tuntiakin riittää hyvin. Jos haluat voit lisätä myös vähän sitruunamehua tässä vaiheessa, mutta säästä myös vähän oliiviöljyyn.

        Kun toisessa vaiheessa kaadat etikan pois ja vähän huuhtaiset kaloja peität ne oliiviöljyllä siten, että ne todellakin myös peittyvät. Jos haluat lisätä sitruunaa ja chilin, niin se tehdään vasta tässä vaiheessa. Sitruuna tuo raikkautta ja chili potkua, mutta eivät nämä välttämättömiä suinkaan ole.

        Sitävastoin persilja/tinjami ja valkosipuli ovat.

        Kalan öljyn voi käyttää siten, että jos haluaa tehdä kuten espanjalaiset tekevät, leikkaat kunnon maalaisrievää, paahdat sen nopeasti uunissa/paahtimessa, sipaiset pinnalle kalaöljyä ja ladot muutaman "muikkuroneksen" leivän päälle.


      • muikun marinoija
        crudo kirjoitti:

        Se oli vähän epämääräinen se ohjeeni - niin kuin espanjalaisen kalamummon ohjeen kuuluukin olla. Jos koetan olla vähän tarkempi, niin tässä olisi yksi ja autenttinen:

        500g muikkuja
        (yhden sitruunan mehu)
        5 ruokalusikallista viinietikkaa - valkoviini- tai sherryviinietikkaa, jos löytyy
        1-2 valkosipulinkynttä, hienoksi hakattua
        (1/2 punainen chili, hienoina viipaleina)
        tuoretta persiljaa ja/tai timjamia, hienoksi hakattuna
        1 tlk karkeata merisuolaa tai sormisuolaa
        mustapippuria, murskattua
        oliiviöljyä, parasta laatua

        Kun ladot muikut laakealle vadille ja ripotat säästeliäästi suolaa päälle, kaada ainakin sen verran viinietikkaa kalojen päälle, että ne peittyvät kokonaan. Etikka kypsentää ne yön aikana täysin ja kalat muuttuvat vaaleiksi - vaikka ei siihen yötäkään kulu, 4-5 tuntiakin riittää hyvin. Jos haluat voit lisätä myös vähän sitruunamehua tässä vaiheessa, mutta säästä myös vähän oliiviöljyyn.

        Kun toisessa vaiheessa kaadat etikan pois ja vähän huuhtaiset kaloja peität ne oliiviöljyllä siten, että ne todellakin myös peittyvät. Jos haluat lisätä sitruunaa ja chilin, niin se tehdään vasta tässä vaiheessa. Sitruuna tuo raikkautta ja chili potkua, mutta eivät nämä välttämättömiä suinkaan ole.

        Sitävastoin persilja/tinjami ja valkosipuli ovat.

        Kalan öljyn voi käyttää siten, että jos haluaa tehdä kuten espanjalaiset tekevät, leikkaat kunnon maalaisrievää, paahdat sen nopeasti uunissa/paahtimessa, sipaiset pinnalle kalaöljyä ja ladot muutaman "muikkuroneksen" leivän päälle.

        Kiitos ohjeistasi, nyt muikut tuutivat etikassaan jääkaapissa.
        Mutta niitä aikaisemmin mainitsemiani neulamuikkuja ei ollut saatavilla, kuitenkin nättiä pientä tasakokoista. (pieni kaupunki ja neljä ruokakauppaa) Mutta hyvä näinkin.
        Nyt kokeilen näitä ja ilmoitan kyllä kuinka kävi ja millekä maistui. Kaikkia kun pitää uteliaan aina kokeilla, kävi kuinka kävi.


      • muikun marinoija kirjoitti:

        Kiitos ohjeistasi, nyt muikut tuutivat etikassaan jääkaapissa.
        Mutta niitä aikaisemmin mainitsemiani neulamuikkuja ei ollut saatavilla, kuitenkin nättiä pientä tasakokoista. (pieni kaupunki ja neljä ruokakauppaa) Mutta hyvä näinkin.
        Nyt kokeilen näitä ja ilmoitan kyllä kuinka kävi ja millekä maistui. Kaikkia kun pitää uteliaan aina kokeilla, kävi kuinka kävi.

        Kerro ihmessä - jänskättää minuakin.


      • ja kissanminttu päälle
        crudo kirjoitti:

        Kerro ihmessä - jänskättää minuakin.

        Tein sitten ne muikut,toisena päivänä ok.
        Mutta sitten sellaista hyytelötytinää että...
        Jäi koirille palanpainikkeeksi.
        En tiedä mikä mättäsi mutta sitruunaa laitoin liikaa, ja en kyllä oikein tykästynyt makuun, ja niitähän mahtuu joka lähtöön.
        Mut muikkuja tulen kuitenkin käyttämään vaikkakin eri muodossa, tulipahan tämäkin testattua.


      • vanha kokki
        ja kissanminttu päälle kirjoitti:

        Tein sitten ne muikut,toisena päivänä ok.
        Mutta sitten sellaista hyytelötytinää että...
        Jäi koirille palanpainikkeeksi.
        En tiedä mikä mättäsi mutta sitruunaa laitoin liikaa, ja en kyllä oikein tykästynyt makuun, ja niitähän mahtuu joka lähtöön.
        Mut muikkuja tulen kuitenkin käyttämään vaikkakin eri muodossa, tulipahan tämäkin testattua.

        Teit muikut siis crudon tapas ohjeen mukaan. Crudon kommenttihan jo kertoi, ettei hän itsekään ollut lopputuloksesta varma.
        Noita tapas reseptejäkin on vaikka kuinka ja paljon. Osa ihan lehtien toimittajien itsensä keksimiä.
        Kyllä neulamuikku on parasta tönkkösuolattuna ja rukiisen jälkiuunileivän kera nautittuna. Palanpainikkeeksi jääkylmää kirnupiimää.
        Miksi et kokeilisi mainitsemaani Kertunkalareseptiä oikeilla muikkufileillä, ei siis neulamuikuilla. Ruodoton ja nahaton muikkufilee soveltuu erinomaisesti tarkoitukseen.


      • ja kissanminttu päälle kirjoitti:

        Tein sitten ne muikut,toisena päivänä ok.
        Mutta sitten sellaista hyytelötytinää että...
        Jäi koirille palanpainikkeeksi.
        En tiedä mikä mättäsi mutta sitruunaa laitoin liikaa, ja en kyllä oikein tykästynyt makuun, ja niitähän mahtuu joka lähtöön.
        Mut muikkuja tulen kuitenkin käyttämään vaikkakin eri muodossa, tulipahan tämäkin testattua.

        Kiitos kokeilusta - ja rehellisestä palautteesta. Viime kesän oma kokeiluni toimi kyllä aika hyvin.

        Miksiköhän tästä tuli tytinää? Ei sen pitäisi hyytelöityä - vai tarkoititko oliiviöljyä?


      • nauran sulle
        santtu kirjoitti:

        Purkki Eridanous original greek speciality Anchoviesin vegetable oil. Englannin kielinen tuoteseloste on seuraava: Anchovies in vegetable oil
        ingredients: anchovies (60% Engraulis encrasicholus)
        soya oil,salt, citric acid. Contains fish. Once opened, consume immediately.
        Ei mainintaa muodossa "Anchovy". Olisiko kyseessä jokin kelttien vanha nimitys kalalle joka anjoviksena meillä tunnetaan?

        Anchovy on yksikkö ja anchovies monikko. Taidat olla idiootti?


    • olekaan

      kylläkään "Boqueron" vaan "boquerón".

      • santtu

        Nuo mahtavat erota kaloina toisistaan, toisessa on roskaa o:n päällä, toisessa ei. Onkohan tuossa nyt aihetta pilkun nussimiseen, kysyn vain.


      • santtu kirjoitti:

        Nuo mahtavat erota kaloina toisistaan, toisessa on roskaa o:n päällä, toisessa ei. Onkohan tuossa nyt aihetta pilkun nussimiseen, kysyn vain.

        Hyvä kommentti! Toisaalta onhan se kivaa, että kielitieteen voimakaksikko , herrat Besser ja Wisser, lukevat näitäkin palstoja. Ties vaikka oppisivat ruoanlaittoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      113
      2943
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      23
      2369
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      2006
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1368
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      251
      1057
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1044
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    Aihe