Heräätkö Sinä kevääseen?

Tällaiset keväiset päivät tuovat uusia ajatuksia, uusia unelmia ja haaveita. Se ilo niistä on, että ovat ilmaisia ja kaikkien ulottuvilla.

Moni ihminen herää keväällä uuteen eloon, kuin luonto joka nousee kevääseen puhjetakseen kukoistukseensa. Ihmisen kevättä on nuoruus. Jokainen kevät on uusi aikakausi jolloin voi herättää mieleensä uusia haaveita kesästä. Talvi on aikaa jolloin moni on masentunut, juuri tämä kevään alkaminen kuulemma saa monet masentuneiksi, sitä en olisi uskonut. Syksyähän pidetään surun aikakautena. Syksyllä käperrytään kuoreen, horrostetaan talvi hiljaisuudessa ja kevääseen herätään. Masennuksen syytä, sanotaan. Eikä talvi ole syksyä synkempää, ei ainakaan minusta tunnu sellaiselta, vaikka tiedän joinakin syksyinä eläneeni kuin kaivonrenkaassa, näkemättä yhtään kauemmaksi kuin kannen aukosta näkee. Pelkkää taivasta ja muistoja.

Nyt ei onneksi ole toivotonta päivää, vaikka unettomia öitä kyllä.
On kiva herätä aamuun. Ikkunasta ulos katsoessa on pimeää tai hämärää, mutta hiljalleen taivaalle ilmestyy lisää valoa, värejä ja liikettä. Ei voi olla kauniimpaa kuin auringon nousu vaikkapa pakkas aamuna. Viivyn usein ikkunassa vain katsoen luojan luomia kuvia joita ihmiskäsi ei sellaisenaan osaa toistaa. Kahvit ja puurot unohtuvat.

Tänään ilma on utuinen, sadunhohtoinen harso kaiken ympärillä. Kun katsoo ulos, tuntuu kuin olisi äärettömässä rauhassa ja hilajisuudessa jota ei voi rikkoa. Harmaudessakin on oma kauneutensa, varjoissa viehätys jota valoisaan aikaan ei voi huomata.
Kuinka paljon luonto meille ihmisille visuualisesti merkitsee, se on omakohtaisen kokemuksen ja näkemyksen summa.
Valokuvaan me voimme tallentaa valoja ja varjoja, sielun silmin näemme enemmän, tai emme näe kuvaan tallentunutta enempää. Joillekin kaunis maisema on vain maisema jota katsoo kerran ja jatkaa kulkua, toinen pysähtyy sen äärelle yhä uudelleen ja löytää aina uusia ihmeitä. Talvinenkin maisema elää. Valon ja varjon leikki, värin ja harmauden äärettömän ohut raja jonka harva taiteilija osaa kuvata. Juuri sellainen aamu on nyt, vaikka tämäkin on monen mielestä ikävän harmaa....

Silmä katsoo eri tavalla eri asioita. Arkisessa aherruksessa katsomme kuinka likaista tai puhdasta ympärillämme on, onko pöly laskeutunut kaiken ylle, vai kiiltääkö kristalli puhtaana, onko murut nyt siivottu pöydältä. Silmät lepäävät joissakin asioissa. Se tarkoittaa juuri sitä nautinnollista kohdetta jossa katse viipyy ja joka näyttää kauniilta, rauhoittavalta ja josta löytää sen asian sielun, eli sen mistä näkemässään nauttii. Kauniista ihmisestä kuulee sanottavan.... hänessä silmä lepää!

Maisema, kuivunut oksa maassa, pieni metsätähti kukkimassa pieneä ja vaatimattomana, kaikki merkitsee jotain kaunista jos ne näkee sellaisina. Kuiva kelo maisemassa, vuosisatojenkin tuulissa taipuneine oksineen, kuivina, katkenneina torsoina maisemassa
on kuin taideteos galleriassa josta puuttuvat ahdistavat seinät ja keinovalo. Senkin voi nähdä niin monella tavalla, moni kävelee ohi edes sitä huomaamatta.

Mitä silmä ei näe, eikä korva kuule, ei ole merkityksellistä.
Tuohon en usko.
Aistit viestivät paljon enemmänkin kuin näön ja kuulon peruteella ympäröivästä maailmasta saamme, merkityksellistäkin.
Tunto ja tunne, käsikädessä kai liikkuvat. Käsi kädessäni, tai sama käsi poskellani, minun ei tarvitse nähdä, pelkkä tunteminen herättää huomion ja mikäli käsi merkitsee enmmän, se herättää tunteenkin.

Tunnemaailmassa näkee katsomatta, kuulee kuulematta, mutta ei elä elämättä.
Tunne, voima joka tuo kyyneleet silmiin ilossa, surussa ja kauniin maiseman äärellä... tässä utuisessa aamussakin.

17

666

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mieku

      Olipas siinä keväät, talvet ja metsätähdet tunteineen.
      Kaiken tämän jälkeen...luulen herääväni kevääseen.

    • 1943

      ja alkukesässä eniten niitä vihreän eri sävyjä, joita luonnossa on. Ja haluan tehdä puutarhassa yhtä sun toista. Minulla on taulu syksyisestä ja kesäisestä metsästä. Vielä haluaisin keväisestä ja talvisesta. En ole vielä ehtinyt katselemaan. Täällä sää on eniten talvinen koko talvikauden aikana. Lunta tulee pyryttämällä, lämpö vähän plussalla. Itse nautin jokaisesta aamusta. Ikkunani ulkopuolella on tarpeeksi luontoa. Jos herään aikaisin, harakat ovat naapurin talipallojen kimpussa. Vähän myöhemmin tulevat talitiaiset. Tänäänkin lähden metsään vaeltamaan. Metsästysseuralla on kuulemma laskenta nyt viikonloppuna. Tuli ihan sopivaan aikaan lunta.

    • kauniita ajatuksia

      Kannattaa kirjoittaa kirja.

      • Tuoksuvattu*

        Voi kiitos mielipiteestäsi. On suuri ilo jos joku ymmärtää ajatuksen sanojen takana.


    • O-Orvokki

      Kiitos Sinulle Tuoksuvattu, että jaoit kauniit ajatuksesi. Neljä vuodenaikaa ovat itsellenikin tärkeä juttu, kuten varmaan useimmille suomalaisille. Nautin kaikista, mutta voisin mielelläni jouduttaa kevään ja syksyn harmaitten, likaisten päivien kulkua ennen lumentuloa ja sen sulamisen jälkeen.

      Kevät on ihanaa aikaa, kun luonto herää ja vihreälläkin on uskomattoman monia sävyjä. Yritän aina kun on mahdollista päästä kokemaan kevään kaksi kertaa - joskus kolmekin - vierailemalla jossain etelämmässä juuri lumien sulamisen aikaan, kun täällä kaikki ruma ja likainen paljastuu, eikä vihreätä vielä näy. Joskus olen onnistunut sivuuttamaan sen melkein kokonaan, kun ainakin sipulikukat ovat ehtineet puhjeta paluun aikaan.

      Pari vuotta sitten jouduin (taas kerran) vaihtamaan työpaikkaa raskaan jakson jälkeen, kun tapahtui omistajanvaihdoksia, toimintojen yhdistämisiä yms. Kaikki voivat huonosti, parhaat kaverit ehtivät jo ennen minua löytää uuden paikan, ja osa joukosta taisteli tosi alhaisin keinoin omasta asemastaan. Kun itselleni täysin yllättäen "jouduin" yhtenä aamuna pakkaamaan tavarani, huomasin lähteväni hämmästyttävän mielelläni. Ensimmäistä kertaa elämässäni en vuodattanut yhtään kyyneltä enkä jäänyt kaipaamaan yhtään mitään lähtiessäni työpaikasta - vaikkei uudesta ollut tietoakaan silloin. Huomasin kokevani vain suunnattoman helpotuksen. (Myöhemmin asiani järjestyivät paremmin kuin olisin osannut toivoa.)

      Seuraavana keväänä huomasin, mitä olisin kaivannut. Olin yli kymmenen vuoden ajan käynyt joka vuosi Keski-Euroopassa messuilla ja työmatkalla heti pääsiäisen jälkeen.
      Kevät oli heräämässä, usein oli jo lämmintä ja terassit aukesivat ensimmäisiä kertoja, ihmiset olivat hyväntuulisia ja monenlaiset kasvit puhkesivat kukkaan. Vietin yleensä viikonlopun siellä, nautin keväästä ja saatoin tehdä päiväretken jonnekin kauniiseen kohteeseen jokilaivalla, junalla tai bussilla. Hollannin Keykenhofissa kävin muutamia kertoja katsomassa sipulikukkien loistoa ja kevään heräämistä.
      Sitä tosiaan kaipaisin, varsinkin kun esim. tänä keväänä en taida ehtiä ainakaan pidennettyä viikonloppua pitemmäksi aikaa edes lomalle.
      Onneksi muistot ja monet kauniit muistikuvat säilyvät mielessä.;))

      Kiitos Tuoksuvattu, ilman kirjoitustasi olisin jäänyt ilman noiden positiivisten ajatusten antamaa energiaruisketta. ;))

      • 1943

        halunnut kokea kevään useammin. Me matkustimme nuorempina, kun perhettä ei vielä ollut, pohjoiseen juhannuksen tienoilla. Kävimme Norjassa eri puolilla Lappia. Koivut olivat hiirenkorvalla, kirkkaat purot solisivat, sääskiä ei vielä ollut.


    • Tuoksuvattu*

      Kevät herättää elämään,
      keväässä soi heleys
      ja lämmittää leppeä tuuli.

      Keväässä on heräämisen äänet.
      Kunhan puro solisee ja esikot nostavat kukkavanansa, alkavat värit vallata maiseman.

      Metsässä on oma kauneutensa, minullekin se on kuin pyhäkkö jossa huolet voi heittää mättäälle kuin repun selästänsä. Pelkkä vaeltelu ja maiseman ihailu saavat unohtamaan jopa ajankin.

      Kevään vihreys, tummaan maahan kohoavat lumitähdet, krookukset ja alastomat immet, sekä koko luonnon muuttuminen kun puut puhkeavat lehteen ja kukat kukkivat.

      Oma maammekin tarjoaa pitkän kevään ja pitkitetyn syksynkin. Kyllähän se vieraille maille matkustaminen, uusien kasvien näkeminen ja erilaisen tunnelman kokeminen on kokemus sinänsä. Kaikille sekään ei ole mahdollista, mutta meille kaikille avautuu joka kevät uusi ihmeiden maailma omassa lähipiirissämme.

      Seisoin viime keväänä kävelylenkilläni komean koivikon keskellä. Puut olivat saaneet hennot lehtisilmut, aurinko kultasi puiden rungot ja lehtisilmut tuoksuivat kuin vain puhtaassa luonnossa voi tuoksua. Se näky jäi mieleeni, tunnelma pysäytti, ja taustalta kuului läheisen kosken kohina. Kuin elämä itse, heräävä kesä ja kaiken mukanaan vievä virta joka kuohuvana koskena levitti kosteutta maisemaan.

      Unelmoin aina pääseväni oikeaan sademetsään, mutta siellähän on aina sama vehreys ja kosteus.. vetääkö vertoja meidän keväällemme.

      Ps. Kirjoitin niin pitkään, että sivusto ilmoittaa nimimerkkini olevan toisen käytössä, joten * nimen perään ja yritän jos lähtisi viesti.

      • kulunut aikaa

        aikaa kulunut niin paljon, ettei kirjaantumisesi enää ollut auki? Kokeile uudestaan.


    • 60män

      Kun kirjoitat noin pitkiä juttuja ja vaarana on poistippuminen, niin voit kirjoittaa jutun esim. sähköpostisi "luo sähköposti" osaan ilaman vastaanottajan osoitetta. Voit myös tallentaa sen siellä välillä ja jatkaa kun halutat.
      Kun juttusi on valmis, eikun kopio vain ja siirto tänne.
      Tuo säköposti siksi, että se tuntuu toimivan joustavammin, kuin omat tiedostot. Siis ainakin minulla.
      Odotan minäkin kevättä ja kesää, koska silloin metsissä ja yleensä luonnossa on helpompi ja turvallisempi liikkua, kuin esim. jäisillä kallioilla.
      Muuten minusta kaikilla vuodenajoilla on omat hyvät puolensa.

      • Tuoksuvattu*

        Harvoin kirjoitan mitään suoraan tänne.
        Useimmiten kirjoitan tekstinkäsittelyohjelmalla ja siitä kopsaan ja liitän.

        Nyt olin vain ollut kirjautuneena tunteja, ja en viitsinyt jo tähän kirjoituskenttään kirjoittamaani tekstiä kopsata leikepöydälle ja kirjautua uudelleen, jolloin olisin voinut liittää tekstini suoraan leikepöydältä uudelleen tähän viestikenttään.

        Joskus rekisteröitynä tulee luettua kaikki lehdetkin ja silloin se on jo vanha kirjautuminen.

        Minä liikun päivittäin tuolla jäisillä teillä ja poluilla. Vedän keuhkot täyteen ilmaa ja nautin maaseudun ilmapiiristä, kuuntelen kuinka tikka hakkaa pylvästä ilmoitten reviirin rajat ja kuusitiainen "kirskuttaa" oksistossa talitiaisen "tityyn" lomaan.
        Kevät on tulossa.


      • 60män
        Tuoksuvattu* kirjoitti:

        Harvoin kirjoitan mitään suoraan tänne.
        Useimmiten kirjoitan tekstinkäsittelyohjelmalla ja siitä kopsaan ja liitän.

        Nyt olin vain ollut kirjautuneena tunteja, ja en viitsinyt jo tähän kirjoituskenttään kirjoittamaani tekstiä kopsata leikepöydälle ja kirjautua uudelleen, jolloin olisin voinut liittää tekstini suoraan leikepöydältä uudelleen tähän viestikenttään.

        Joskus rekisteröitynä tulee luettua kaikki lehdetkin ja silloin se on jo vanha kirjautuminen.

        Minä liikun päivittäin tuolla jäisillä teillä ja poluilla. Vedän keuhkot täyteen ilmaa ja nautin maaseudun ilmapiiristä, kuuntelen kuinka tikka hakkaa pylvästä ilmoitten reviirin rajat ja kuusitiainen "kirskuttaa" oksistossa talitiaisen "tityyn" lomaan.
        Kevät on tulossa.

        Nyt ihan hävettää, kun kävin ammattilaista neuvomaan.


    • talvipeikko

      Ainakin http://www.seniorinetti.fi keskusteluissa ja blogeissa on kevät-tunnelmaa, eli sinne mummut ja papat ovat lisänneet kirjoituksiinsa kuvia niin että silmissä vilikkuu :-)

      • pompeli pimpeli

        Miksi tuota seniorinettiä mainostetaan mitä omituisemmissa paikoissa.
        Olen yrittänyt mennä sinne ja ei pääse,,,kertokaa toki samalla kun mainostatte ettei sinne pääse kuin rekisteröityneet, joka luukkuun ei kuitenkaan ole mitään haluja rekisteröityä kun ei pääse edes katsomaan mitä moinen ihme sisältää..
        Ylimainostettu kuten edeltäjänsä..seniori chatti-


    • Kevät ja kesän odotus valon lisääntyessä ja luonnon herätessä on ihanaa aikaa. Innostun keväästä niinkin tosissani, että esim. teen isoimmat hankinnat juuri keväällä. Talvi-ihmiseksi en kehity tämän elämän aikana, ja syksyn pimeydessä pitää olla riittävästi harrastuksia ja ohjelmaa, että pimeyden sietää.

      • Muutamat syksyt menneisyydessäni olivat kuin toivon heittämistä ja elämän unohtamista. Johtui kai ikävistä tapahtumista juuri kesän loppuessa.
        Menin kansalaisopistoon innokkaana, mutta joinain iltona ei vain saanut jalkoja liikkeelle lähteäkseen oppitunneille. Sitä tuijotti vain sateen ropinaa ikkunaan ja sääli itseään.

        Onneksi, ne syksyt ovat takana. Nyt muutin juuri syksyllä, innostuin ja sytyin syksyyn kuin nuorena. Katselin kuinka puut heittivät lehtensä kuin loisteliaan pukunsa, vesi tummui koska taivaskaan ei ollut sininen, vaan sateisen synkkä.
        Kaikki uusi antaa potkua, se on totta.

        Syksy tarjoaa kyllä luonnossakin katsottavaa, vaikka lintujen äänet hiljenevät kun muuttolinnut ovat lähteneet. Ne kokooontumiset ja lähtölennot parvissa, ne ovat luonnonnäytelmää syksyisellä taivaalla. Linnut kaartelevat asuinsijojensa yllä kuin painaakseen mieleensä miltä täällä näyttää... heittäkseen hyvästit ja kiitokset taas kerran.
        Aina ei innosta loksutella kumisaappaissa, mutta kostea ilmahan tekee hyvää iholle, joten senkin sietää.


      • 1943
        Tuoksuvattu kirjoitti:

        Muutamat syksyt menneisyydessäni olivat kuin toivon heittämistä ja elämän unohtamista. Johtui kai ikävistä tapahtumista juuri kesän loppuessa.
        Menin kansalaisopistoon innokkaana, mutta joinain iltona ei vain saanut jalkoja liikkeelle lähteäkseen oppitunneille. Sitä tuijotti vain sateen ropinaa ikkunaan ja sääli itseään.

        Onneksi, ne syksyt ovat takana. Nyt muutin juuri syksyllä, innostuin ja sytyin syksyyn kuin nuorena. Katselin kuinka puut heittivät lehtensä kuin loisteliaan pukunsa, vesi tummui koska taivaskaan ei ollut sininen, vaan sateisen synkkä.
        Kaikki uusi antaa potkua, se on totta.

        Syksy tarjoaa kyllä luonnossakin katsottavaa, vaikka lintujen äänet hiljenevät kun muuttolinnut ovat lähteneet. Ne kokooontumiset ja lähtölennot parvissa, ne ovat luonnonnäytelmää syksyisellä taivaalla. Linnut kaartelevat asuinsijojensa yllä kuin painaakseen mieleensä miltä täällä näyttää... heittäkseen hyvästit ja kiitokset taas kerran.
        Aina ei innosta loksutella kumisaappaissa, mutta kostea ilmahan tekee hyvää iholle, joten senkin sietää.

        viehätyksensä. Aurinko kultaa lehtipuiden lehdet, jotka putoilevat. Voi kulkea kumisaappaat jaloissa lehtikasoissa. Ingmar Bergmannin elokuvista on erityisesti jäänyt mieleen nämä syksyn lehdet. Ilmassa ei ole ötyköitä kuten kesällä ja se on usein kuulas. Sateessakin on mukava kuljeskella, kun on varusteet.


      • 1943 kirjoitti:

        viehätyksensä. Aurinko kultaa lehtipuiden lehdet, jotka putoilevat. Voi kulkea kumisaappaat jaloissa lehtikasoissa. Ingmar Bergmannin elokuvista on erityisesti jäänyt mieleen nämä syksyn lehdet. Ilmassa ei ole ötyköitä kuten kesällä ja se on usein kuulas. Sateessakin on mukava kuljeskella, kun on varusteet.

        Alkusyksy ja värikäs ruska onkin eri asia kuin marraskuun pimeä aika. Alkusyksystä on into suurimmillaan aloittaa harrastusmenot ja ikään kuin "järjestää" elämäänsä ryhtiä. Myöhäissyksy on itselleni ikävin vuodenaika. Eläisin siis ihan iloisesti jatkuvaa kevättä ja kesää. :) Tuskin edes lapsena olin innostunut talvesta. Paleleminen ei ollut silloinkaan kivaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 112
      2274
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      62
      2127
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1971
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1628
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1422
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1364
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1363
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1347
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1272
    Aihe