Siis Leipä, Kumpi maistuu paremmin, entä kuka saa kantikkaan. esim: kakon kantikkaasta usein riidellään, oon kuullut.
Vaalea vai Tumma
26
851
Vastaukset
- namisuku
...RuisLimppua...GraaviLohta tai RasvaSilliä päälle ja Hurjasti Tilliä...Njami=D
Taikka sitten Limpun päälle itsetehtyä SianpääSylttyä ja Sinappia (sekin itsetehtyä)...naminami=) - -Vilma-
täytyy olla tietysti tummaa. Päällyksiä ei välttämättä tarvita, kun on tuore (lämmin) leipä ja sen kanssa maitoa.
- leipä ei kelpaa
siis tuore ruisleipä jos ei kelpaa ilman lisukkeita niin silloin ei ole nälkä.
Ennen aikahan vanhat ihimiset mumma ja isooisä tapasivat sanoa notta: "Ruisleipä ja toloppatie, noon varminta maalimas"
Itte oon sellaanen heleppo syötettävä, minulle käy kaikki, eikä oo allergioota jumalan kiitoos ny ainakaan vielä.
Kyllä mä ostan kaupasta kumpaakin, tummaa ja vaaliaa leipää miten ny milloonki. Ja pakastimes on molempia, sieltä on nätti sulattaa. Aamuusin otan teekupiin kans välihin näkkileipääki ja hyvää sekin on. Juustoa vaan siivu siihen päälle niin on mitä parhaan nautintoaines.
Kyllähän se oli silloon lapsuures ku tuli talavisiin koulusta kotia ja äiti oli itte leiponu ja tiiliuuniis paistanu kotoosta ruisleipää niin tottahan se kaikkeen parasta oli.
Erellisenä iltana äitivanha laittoo jo juurikorveen muikoamahan seuraavanpäivän leipoomusta varten.
Harvoon enää nykyysin saa kotona leivottua ruisleipää ja jos oliis vielä omaanpellon rukihista niin sehän se oliiski sitä oikiaa perinneleipää kelepaasi sitä syörä ja kärsiis näläkäästä kohta jo puhuttaa.
terv. siunaten syövät seppä ja pieni kultaanen Tiitu-kani pohojanmaalta.- muinoin kotonani
seppäpohojanmaalta kirjoitti:
Ennen aikahan vanhat ihimiset mumma ja isooisä tapasivat sanoa notta: "Ruisleipä ja toloppatie, noon varminta maalimas"
Itte oon sellaanen heleppo syötettävä, minulle käy kaikki, eikä oo allergioota jumalan kiitoos ny ainakaan vielä.
Kyllä mä ostan kaupasta kumpaakin, tummaa ja vaaliaa leipää miten ny milloonki. Ja pakastimes on molempia, sieltä on nätti sulattaa. Aamuusin otan teekupiin kans välihin näkkileipääki ja hyvää sekin on. Juustoa vaan siivu siihen päälle niin on mitä parhaan nautintoaines.
Kyllähän se oli silloon lapsuures ku tuli talavisiin koulusta kotia ja äiti oli itte leiponu ja tiiliuuniis paistanu kotoosta ruisleipää niin tottahan se kaikkeen parasta oli.
Erellisenä iltana äitivanha laittoo jo juurikorveen muikoamahan seuraavanpäivän leipoomusta varten.
Harvoon enää nykyysin saa kotona leivottua ruisleipää ja jos oliis vielä omaanpellon rukihista niin sehän se oliiski sitä oikiaa perinneleipää kelepaasi sitä syörä ja kärsiis näläkäästä kohta jo puhuttaa.
terv. siunaten syövät seppä ja pieni kultaanen Tiitu-kani pohojanmaalta.ja lisäisin vielä senverran kun vanhat asiat sait mieleen palaaman ,että kun olin pieni pojankloppi niin silloin vanhat miehet kunnioitti aittaan saatua , puitua satoa , että kun he aittaan astuivat niin ottivat lakin päästä.
Nuo oli kokeneet pettu ajan ja kaiken muun puutteen aikoinaan.
- HyvänYstävä
Oi, molemmat ihania. Rakastan patonkeja, ranskalaista maalaisleipää ja voi nami, ruisleipää ja graavisuolattua kalaa.
Meillä kotona, kauan kauan sitten, kun olin lapsi, vaaleaa leipää sai harvoin. se ei ikäänkuin ollut oikeaa leipää. Ja siksipä sitten kun itsenäistyin, meni monta vuotta, että vain vaalea oli hyvää mutta nyt ruisleipä on palannut voimalla. Jälkiuunileipä eritoten. - Pirre*
kannikan, se kuuluu ikäänkuin paistopalkkaani.
Ei muusta puhettakaan :)sen olla pitää. Kun oon kova huushollaamaan niin yritin sitä ruisleipääkin itse tehdä ja voin kertoa että ei kyl onnistunut. Littanaa oli ja liian kauan pidin uunissakin. Pakko ostaa kaupasta vaan
- Pirre*
satumaa kirjoitti:
sen olla pitää. Kun oon kova huushollaamaan niin yritin sitä ruisleipääkin itse tehdä ja voin kertoa että ei kyl onnistunut. Littanaa oli ja liian kauan pidin uunissakin. Pakko ostaa kaupasta vaan
Miksihän se epäonnistui, osaatko sanoa?
:) Pirre* kirjoitti:
Miksihän se epäonnistui, osaatko sanoa?
:)sämpylät kun onnistuu niin riemuissani ostin ruisjauhoja ja siin olevan reseptin mukaan tein. Siin ei laitettu hiivaa kun nimeksi ja tehtiin juuri. JUURI SE taisi epäonnistua. en tiedä. Mutta jos suinkin viitsit niin katsohan sähköpostiosoitteeni ja kiltti kiltti jauhopeukaloystäväni laita minulle ohje. Lupaan yrittää tiistaina. Huomenna on Excelin koe enkä oikein osaa aloittaa mitään uutta sellaisena päivänä. Opiskelijan elämää aikuisella iällä.
- Pirre*
satumaa kirjoitti:
sämpylät kun onnistuu niin riemuissani ostin ruisjauhoja ja siin olevan reseptin mukaan tein. Siin ei laitettu hiivaa kun nimeksi ja tehtiin juuri. JUURI SE taisi epäonnistua. en tiedä. Mutta jos suinkin viitsit niin katsohan sähköpostiosoitteeni ja kiltti kiltti jauhopeukaloystäväni laita minulle ohje. Lupaan yrittää tiistaina. Huomenna on Excelin koe enkä oikein osaa aloittaa mitään uutta sellaisena päivänä. Opiskelijan elämää aikuisella iällä.
präntätä sen vaikka tähän, siis....
Lämmintä vettä 0,5 L/per leipä.
Oliko siulla valmis leivän juuri?, jos ei niin tee se itse, näin...
Lämpöiseen veteen, ei kuumaan, sekoitat hapanleivän paloja, ja voi laittaa hiivaakin, noin niinku uskonvahvistuksesksi, mutta onnistuu ilmankin.
Sitten vain lisäät siihen niitä ruisjauhojasi, niin että saat sellaisen vellimäisen seoksen.
Hapata sitä "velliä" n. pari - kolme vuorokautta l ä m p i m ä s s ä paikassa, - ehdottomasti lämpimässä, muuten ei tule valamista, - juuri happane kunnolla.
Jos näyttää että juuriaihio menee liian löysäksi, lisää pikkuisen jauhoa, mutta älä liikaa ettei se seuraavana yönä kuohahda yli astian, - on muuten ikävä ylläri - uunilla ainakin :))
Esim. parin vuorokauden jälkeen maistelet ja haistelet juuriaihiota, - jos siinä tuntuu v o i m a k a s hapan maku ja tuoksu, juuri on valmista. Jos ei ole niin sitten vaan sipajamaan lisää.
Juuren pitää olla myös sellaista kuplivan kuohkean näköistä, ymmärsitköhän mitä tarkoitin? :)
Kun juuri on mieleistä, voit alustaa eli tehä taikinan. Lisää juureen suola, ja sitä hiivaakin, taas niinku uskonvahvistukseksi vain siis..ja voit lisätä, jos haluat pehmeämpää leipää, hieman hiivaleipäjauhoja, ei tarvi paljoa.
Sitten vaan lisäät ruisjauhoa ja alustat siitä semmoisen sopivan "tiukan" taikinan, jonka laitat sen jälkeen lämpimään kohoamaan.
Kohota ainakin n. kolmannes taikinan koosta, aikaa menee n. tunti. Sitten vaan leivot siitä leipäset. Anna leipien kohota rauhassa, semmoisiksi raidallisiksi..tiijjäthän sie mitä tarkoitan..?
Ja sitten vaan leivät uuniin paistumaan n. tunniksi; kiloinen taikina/leipä paistuu tunnissa kypsäksi. Ruishan tarviaa sen tunnin kypsyäkseen.
Miulla on leivinuuni, joten en osaa sanoa sen lämmöstä muutakuin että se ei saa olla liian kuuma muttei liian haaleakaan, n.250 riittää, - riippuu tosin uunista..
Sähköuunissa lämmön voi laittaa ensin 300, ja sitten kun leivät on saaneet väriä, voi lämmön laskea n. 250 - 225 asteeseen.
Onnea Sinulle leiväntekoon! :)
Tumma leipä ja vain Ryvita tai näkkileipä, nam !
- Sinimarjanen
maistuu. Lapsena noista kantapaloista oli
kova kisa, kuka kerkisi saamaan. Muutaman
kerran kävikin niin, että leipä oli aloitettu
useammalta puolelta.:) - Wenla-G
minulle.
*minkä verran sitten kaupan ruisleivässä ruista aina lienee*
Kakon kantikka? Kantapala on makeinta leipää. Harvoin enää saa, kun leivät ovat useinkin kertakäyttöisiä, pieniä palasia. :))Haloilla lämmitettävä leivinuuni ja siellä paistettu länsisuomalainen sekaleipä eli kakko.
Lämmin leipä jossa kuuman kiven ja tuhkan antama säväys pinnassa,rapea kuori ja pehmee sisus.
kun haukkaat niin silmät on viikon kierossa mielihyvästä,ja ruisleipä jossa paljon ruista.
näitä kun syö niin nälkä on kaukana.- Wenla-G
koti-kiusattu kirjoitti:
Haloilla lämmitettävä leivinuuni ja siellä paistettu länsisuomalainen sekaleipä eli kakko.
Lämmin leipä jossa kuuman kiven ja tuhkan antama säväys pinnassa,rapea kuori ja pehmee sisus.
kun haukkaat niin silmät on viikon kierossa mielihyvästä,ja ruisleipä jossa paljon ruista.
näitä kun syö niin nälkä on kaukana.tuon kakon salaisuuden. Luulin sen olevan jonkin kakun.
Itsellä on muistoissa mummun leipomiset maalla.
Leipä vaatikin paljon aikaa ja voimia. Suuri puinen astia otettin esille. Siellä oli valmiina leivän juuri.
Parasta minulle olivat ohuehkot, juuri leivinuunista otetut ohrarieskat.
Kun leivät saatiin leivottua, mummu lähetti minut vuorollani viemään leipää naapurin emännälle, jolta taas saatiin vastavuoroisesti. Naapurin leipä maistui vähän erilaiselta, kuin oman mummun leipoma.
Leipimispäivän päätteeksi uuniin laitettiin paistumaan lihaa. Olipa siinä päivällä pituutta, kun mummu kaiken keskellä hoiti lehmät, ja muun huushollin. Wenla-G kirjoitti:
tuon kakon salaisuuden. Luulin sen olevan jonkin kakun.
Itsellä on muistoissa mummun leipomiset maalla.
Leipä vaatikin paljon aikaa ja voimia. Suuri puinen astia otettin esille. Siellä oli valmiina leivän juuri.
Parasta minulle olivat ohuehkot, juuri leivinuunista otetut ohrarieskat.
Kun leivät saatiin leivottua, mummu lähetti minut vuorollani viemään leipää naapurin emännälle, jolta taas saatiin vastavuoroisesti. Naapurin leipä maistui vähän erilaiselta, kuin oman mummun leipoma.
Leipimispäivän päätteeksi uuniin laitettiin paistumaan lihaa. Olipa siinä päivällä pituutta, kun mummu kaiken keskellä hoiti lehmät, ja muun huushollin.vienti naapuriin oli kaunis ele,siinä ei kaveria jätetty.
silloin tierettiin että huomenna voi apu olla tarpeen.- Wenla-G
koti-kiusattu kirjoitti:
vienti naapuriin oli kaunis ele,siinä ei kaveria jätetty.
silloin tierettiin että huomenna voi apu olla tarpeen.mutta syöjiä oli monta pöydällistä, eikä yksi leipä kauaa kestänyt.
Toinen urakka oli ankkastokkien leipominen. Koskaan ei mummulla ollut aikaa väkeltää pikkupullia.
Omaa väkeä oli paljon, ja vieraita kävi usein.
Ikävä on kätevää ja sydämellistä mummua, vaari oli hieman kaukainen ja vieras. Wenla-G kirjoitti:
mutta syöjiä oli monta pöydällistä, eikä yksi leipä kauaa kestänyt.
Toinen urakka oli ankkastokkien leipominen. Koskaan ei mummulla ollut aikaa väkeltää pikkupullia.
Omaa väkeä oli paljon, ja vieraita kävi usein.
Ikävä on kätevää ja sydämellistä mummua, vaari oli hieman kaukainen ja vieras.hellät ja väkevät.
Meil wenla on sentään hyviä muistoja ,niit ei meiltä vie kuin rementia,vai mikä se oli?- Wenla-G
koti-kiusattu kirjoitti:
hellät ja väkevät.
Meil wenla on sentään hyviä muistoja ,niit ei meiltä vie kuin rementia,vai mikä se oli?ja onneksemme me ne vielä muistamme.
Toivottavasti rementia kulkee meidän ohitsemme, ei tule kylään. - Otto-Vaan
Minä rahtaan mailla käydessä paikallisen leipomon
erilaisia leipiä itselle ja tuttaville.
Sieltä löytyy todella maittava ruisleipä, siihen
on tykästynyt moni ulkopaikkakuntalainenkin ja
peräti Ruotsiin tilaavat samaista leipää siellä
asuvat Suomalaiset.
Täälläkin syödään tuliais leivät melkein käsistä.
Ovat vielä nimeltäänkin Tuliais leipiä.
Mua on harmittanut kun en opetellut tekemään
leipää oman Äidin reseptin mukaan.Jäi vain
aikomukseksi kymmenen vuotta sitten.
- Otto-Vaan
Aamusta vaaleampaa ja illasta tummempaa.
Kantikkaasta ei tartte riidellä se on joka
tapauksessa minun, oli vieraita tai ei.:)- sanoo_suttura*
Luulin olevan yksin tapoineni.
Auringon noustessa vaaleaa leipää ja illan pimetessä tummaa ruisleipää...ja mielellään niitä kantapaloja.
Reikäleivän reikiä kyllä myydään mutta ei limpun kantapaloja! Tuhlausta, kun pitää ostaa koko limppu. - Otto-Vaan
sanoo_suttura* kirjoitti:
Luulin olevan yksin tapoineni.
Auringon noustessa vaaleaa leipää ja illan pimetessä tummaa ruisleipää...ja mielellään niitä kantapaloja.
Reikäleivän reikiä kyllä myydään mutta ei limpun kantapaloja! Tuhlausta, kun pitää ostaa koko limppu.Siellä päin valmistaa Suomalaisen makuista leipää ?
Minä käydessäni lahden siellä puolella, en ole
löytänyt mieleistä minun maulle sopivaa leipää, saatikka kannikkaa.:)
Niin se on että reikäleivän reikä ja ohiammuttu
sorsapaisti sopii hyvin yhteen. - sanoo_suttura*
Otto-Vaan kirjoitti:
Siellä päin valmistaa Suomalaisen makuista leipää ?
Minä käydessäni lahden siellä puolella, en ole
löytänyt mieleistä minun maulle sopivaa leipää, saatikka kannikkaa.:)
Niin se on että reikäleivän reikä ja ohiammuttu
sorsapaisti sopii hyvin yhteen.Ei ole suomalaisen leivän voittanutta.
Kyllä täällä Ruotsissakin saa hyvää suomalaista leipää. Mutta valikoimat eivät ole tietenkään samat kuin Suomessa.
Limpun kantojen lisäksi tykkään revitystä ruisleivästä ja sitä saa täältä melkein joka kaupasta...sitä tumminta sorttia joutuu kuitenkin joskus hakemaan kauenpaa.
Ja paremman puutteessa saa kelvata ruisnäkkäri.
tumma yö, tummatukkainen mies - tumma tummarum :D
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä692291Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1721762Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on711440Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2461437Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda2421383- 831232
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3421205IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel3701185- 1281175
Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että3381137