saatteko vk:n ohjausta?

tympääntynyt

Millaista ohjausta saatte väittäriin, oletteko olleet tyytyväisiä?
Useimmat alallani sanovat samaa kuin minä: ohjauksessa ei ole kehumista. Oma ohjaajani selittää kyllä auliisti olevansa käytettävissä, mutta hän ei ole juuri koskaan sanonut mitään sisällöstä, esim. lausunut kriittistä palautetta siitä, joitakin muodollisia juttuja vain tuonut esiin. Olen ns. loppusuoralla artikkeliväittärissä, ja lähinnä olen yrittänyt itse pähkäillä sekä kysellä muilta proffilta ja kollegoilta vinkkejä ja neuvoja.
Väitän, että yksi merkittävä syy jatkotutkintojen venymiseen Suomessa on ohjaussysteemin onnettomuus. Hyviäkin ohjaajia kai löytyy, mutta meillähän ohjaajia ei kauheasti velvoiteta aktiivisuuteen.

8

846

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ohjaus

      Hyvää se on sillon kun sitä saa, mutta eipä sitä saa kuin about yhtenä viikkona vuodessa. Meillä on yks proffa ja sillä on aina opetusta tai jotain edustamista tai kokouksia. Työaika sillä on kuitenkin aika lailla minimaalista, 9-15 ja 2 tunnin ruokkis plus kahvitauot. Lisäksi vielä liikuntaa 2h/vko jonka saa lukea työaikaan. Toisessa aineessa on vain vähän enemmän opiskelijoita, ehkä kaksi jatko-opiskelijaa enemmän, mutta proffia on kolme. He saavat päivittäin opastusta. Olen kuullut ja nähnyt.

      Meidän proffa on sellanen että se hoitaa pakolliset hommat joka päivä ja loput on vapaa-aikaa. Väikkärien ohjausta kun voi aina siirtää. Sehän on myös ainoa oikeasti haastava työ proffalla, joten eihän sitä mielellään tee.

      Olen alkanut epäillä että minutkin halutaan pitää talossa opettamassa kursseja että proffan taakka helpottaa. Eihän siinä mitään, mutta kun en aikonut jäädä taloon lopuksi iäkseni. Vittu se on kolme artikkelia ja ulos. Kurssit on jo suoritettu.

    • nähty on

      Väitöskirja on kuitenkin tekijänsä opinnäyte ja vielä jatko-opintoihin liittyvä opinnäyte. Siksi minusta on pelkästään kohtuullista, että opinnäytteen tekijä on päävastuussa työn sisällöstä.

      Opinnäytteen teko on myös oppimisprosessi, jonka tekijän on itse läpikäytävä. Siinä tärkeää on asioiden syvällinen sisäistäminen ja tiukan tieteellisen tekstin tuottaminen, eikä hyvään tulokseen päästä kuin ajan ja vaivan kanssa.

      Jos ohjaaja osallistuu enemmän kuin vain keskustelemalla sekä ohjeita ja vihjeitä antamalla opinnäytteen valmisteluun, niin kyseessä on yhteisjulkaisu, joka on etenkin osaavan mutta voimakastahtoisen ohjaajan tapauksessa yhtä kuin ohjaajan julkaisu, jossa opinnäytetyön tekijä on saanut olla teknisenä apuna.

      Tietysti hommat menisivät jatko-opiskelijan kannalta sutjakammin, jos ohjaaja vaivautuisi - ainakin osaksi - kirjoittamaan hänen väitöskirjansa ja hän voisi seurata prosessia sivusta. Mutta onko tämä jatko-opiskelujen tarkoitus tai luonne, tai tuottaisiko menettely osaavia ja itsenäisiä tieteenharjoittajia?

      • tympääntynyt

        Teikäläisellä eivät taida olla tosiasiat hallussa?
        Kuten oma ohjaajani on sanonut, väitöskirjan ohjaaja on vastuussa siitä, että väitöskirja valmistuu. Väitöskirjan tekee tekijä, tämä ei liene niin suuri uutinen kuin kuvittelet, mutta ohjaajan tehtävä on ohjata. Ohjaustehtävän suorittaminen ei suinkaan tarkoita sitä, että kyseessä on yhteisjulkaisu. Kansainvälisissä julkaisuissa julkaisseena tiedän kyllä, miten julkaisuja tehdään.
        Enempää en tuhlaa aikaani tuollaiseen unveloon.


      • nähty on
        tympääntynyt kirjoitti:

        Teikäläisellä eivät taida olla tosiasiat hallussa?
        Kuten oma ohjaajani on sanonut, väitöskirjan ohjaaja on vastuussa siitä, että väitöskirja valmistuu. Väitöskirjan tekee tekijä, tämä ei liene niin suuri uutinen kuin kuvittelet, mutta ohjaajan tehtävä on ohjata. Ohjaustehtävän suorittaminen ei suinkaan tarkoita sitä, että kyseessä on yhteisjulkaisu. Kansainvälisissä julkaisuissa julkaisseena tiedän kyllä, miten julkaisuja tehdään.
        Enempää en tuhlaa aikaani tuollaiseen unveloon.

        Jos kerran tiedät, miten kansainvälisiä julkaisuja tehdään, ja olet niitä jo tehnyt, niin mitä ihmettä olet vielä vailla? Tee niitä julkaisuja lisää, niin asia etenee. Tuskinpa ohjaajasi sinua ainakaan estelee.


    • voin vaan

      ihmetellä aloittajan kirjoitusta ja muidenkin, ja olla hemmetin tyytyväinen omaan tilanteeseeni. Olen yhteydessä pääohjaajaani varmaan useita kertoja kuukaudessa. Ei tosin tavata niin usein, mutta sähköposti kulkee, vastauksia saa. Ohjausaikaakin järjestyy aina jos haluan. Nyt joku sanoo, että olenko mä niin onneton tekijä, että koko ajan pitää olla kysymässä. No en mielestäni, mutta musta on hyvä että johonkin asiaan saa vastauksen heti kun tarvitsee. Eli ilmeisesti ohjauksen taso vaihtelee paljon...

      • ...

        ei varmaan edes pitäisi kirjoittaa:) Mä nään nimittäin ohjaaja-proffaani lähes päivittäin ja melkein aina puhutaan jotain ainakin muutamalla lauseella. En mitenkään voi valittaa eli ts. saan ohjausta ja nimenomaan sellaista, josta on ihan hyötyäkin.

        Oma proffa on tosin ollut vuosia ulkomailla ja ehkä siellä tottunut tiiviimpään ohjausmuotoon. Vaatii ja puskee paljon mutta yhtälailla antaa.

        Muille toivotan tsemppiä ja toisaalta ehdottaisin tiukkaa ahdistelutaktiikkaa mutta tiedän kyllä kavereiden kokemuksesta, että ei siihen ohjaushaluttomuuteen taida oikein mikään auttaa. Surullista ja monien ihmisten ajanhaaskausta monilta osin. Onhan tästä Hesarissa ollut juttuakin viime aikoina ja ihan asiasta varmasti.


    • väitöskirja loppusuoralla

      Itse näen ohjaajani myös joka päivä ja mielestäni tämä toimintatapa kuvaa sitä, mitä oikea tieteen tekeminen on, nimittäin RYHMÄTYÖTÄ. Jos luulette, että huipputiedettä voidaan tehdä yksin kammiossanne, niin ne ajat on kyllä ohi. Väikkärin jälkeen viimeistään se verkkoittuminen alkaakin ja mielellään jo sitä ennen. Olen kyllä kuullut, että tietyillä aloilla eletään edelleen aikaa miekka ja kirves...

    • Pois täältä

      Tein sen virheen, että lähdin pari vuotta sitten tekemään väitöskirjaa professorin kanssa, jonka tiesin hoitavan työnsä huonosti. Yritin siinä aikani nyhtää mm. palautetta tutkimussuunnitelmastani, mutta kaikki oli aina vain "ihan hyvä". Työstin sitten yksinäni suunnitelmaa eteenpäin noin vuoden ajan samalla kun rakentelin artikkeleita aiheeseen liittyen, päädyin umpikujiin, palasin takaisin, etsin uusia reittejä. Viimein sain kokopäivätöitä yliopistolta ja niiden kiireiden vuoksi väikkäri on ollut telakalla jo kohta vuoden. Käytännössä alussa olen edelleenkin. Meillä ei ole edes asiallisia jatko-opintoseminaareja, puhumattakaan mistään tutkijoiden verkostoista tai keskusteluyhteyksistä saman aihepiirin ympärillä pyöriviin tutkimuksen tekijöihin. Olen saanut tarpeekseni tästä touhusta, ja kun työsopimukseni päättyy, aion hakea töitä yliopiston ulkopuolelta ja jättää väitöskirjatyöni odottamaan parempaa ajankohtaa ja parempia mahdollisuuksia ohjaukseen. Toivon mukaan ulkomailla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 195
      2689
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      236
      2577
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2337
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      191
      1808
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1318
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1297
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      21
      1259
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1225
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1128
    Aihe