MATOJÄRKYTYS

ONKO MUILLA KOKEMUKSIA?

palattiin kotimaahan torstaina ja jo lentokoneessa miehelläni oli takareidessä kutiava "hyttysenpuremajälki". itselläni huomasin vastaavanlaisen jäljen perjantaina. lauantaina molempien jäljet vaan suurenivat ja kipeytyivät ja soitimme terveysneuvontaan, mutta sieltä neuvottiin seuraamaan tilannetta. seurasimme lauantaipäivän ja aina ajoittain molemmat tunsivat erityistä kirvelyä "pureman" kohdassa. iltakymmeneltä mieheni sitten sattui istumaan sohvalla vieressäni juuri sillä hetkellä kun kirvelykohtaus taas ilmeni ja totesi kauhukseni, että siellä LIIKKUU JOKU!!! no, soitimme taas terveysneuvontaan, josta luonnollisesti neuvottiin lähtemään päivystykseen jorviin. onneksi jono ei ollut eilen illalla pitkä, koska oli aika ikävä tunne tietää, että joku mönkii sisällä... lääkäri puristeli meistä molemmista noin 6mm pituisen valkoisen madon/toukan, jotka sitten lähtivät tutkittavaksi labraan. vielä meillä siis ei ole tietoa siitä mitä nämä otukset olivat, mutta nyt on onneksi "puremakohdat" paranemaan päin. antibioottikuurin saimme molemmat. lääkäri oli aika ihmeissään, ei ollut tullut vastaan aiemmin tällaista tapausta. myös itse olemme aika ihmeissämme mistä olemme tällaiset kaverit mukaamme saaneet, koska olimme uima-asuissa ainoastaan hotellin uima-allasalueella ja yhden kerran sanyang beachilla, emmekä liikkuneet missään "ruohikoissa". molemmilla jäljet ovat sellaisessa paikassa (takareisi, lantio), että ne tuskin ovat saaneet alkunsa muulloin kuin ollessamme uima-asussa. mietin myös, voisiko otus olla tarttunut uimavaatteisiin, joita kuivattelimme yöllä hotellin terassilla... onneksi kaksivuotiaalla tyttärellämme ei näitä jälkiä ole! onko kenelläkään kokemusta vastaavasta? jos siis huomaatte itsellänne punaisia, ensin erehdyttävästi hyttysenpuremaa muistuttavia jälkiä, jotka muuttuvat kirveleväksi ja joiden keskellä on musta piste, suosittelen lääkärissä käyntiä...

21

11877

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kertomaa

      Afrikassa käynyt on kertonut, ettei vaatteita saa kuivattaa ulkona, koska kärpäset munivat niihin ja toukat siirtyvät sitten ihoon niistä.
      Näin siis toisen käden tietona.

      • se on

        Nimenomaan yöllä ei saa vaatteita kuivattaa ulkona, hotelliohjeissakin oli siitä maininta. Sikai aiellä on myös tärkeää silittää vaatteet mahdollisimman kuumalla.


    • enpä ole

      minäkään aiemmin tuommoisesta kuullut ! Olis kiva jos kertoisit täällä sitten että mikä mato se oikeen oli kun tulokset ovat selvinneet :)

      • taitaa olla

        Jos vaatteita kuivatetaan ulkona, niihin kertyy pienen pieniä toukkia, joita ei edes näe paljaalla silmällä. Ne kaivautuvat vaatteista ihohuokosiin kasvamaan madoiksi. Ne ovat yleisiä myös Gambiassa ja asettuvat sekä ihmiseen että eläimeen.
        Siksi pyykki on hyvä kuivatella kauempana puiden läheltä ja ottaa pois yöajaksi. Vasta silittäminen tappaa toukat. Ei muuten vaarallisia, mutta ikäviä ja kivuliaita kun kasvavat. Lisäksi paikka saattaa tulehtua.

        olisikohan teillä juuri näitä?!


    • sama juttu

      Vai toukka, no se varmaan mulla myös oli. Olin marraskuussa sanyangissa 3 viikkoa ja kun tulin kotiin perjantaina, niin sunnuntaina oikean reiden ulkoreunassa oli pien hyttysen pureman näköinen kutiseva piste jonka raapaisin ja se tulehtui pahasti. Terv.kesk resepti antibioottivoiteeseen, ei auttanut. Yksityislääkärille menin ja sain antibiootit, ekat ei auttaneet, toiset tepsi. Reisilihas oli niin kipeä, etten pystynyt kävelemään kun joka askeleen tärähdys sattui, tulehdus oli ilmeisesti aika syvällä lihaksessa. Ekat yöt nukuin kylmäkalle tulehtuneen alueen päällä. Pahimmillaan tulehtunut alue oli 15cm läpimitaltaan. Saunassa siitä alkoi tulla ihan kirkasta vuotoa ja tulehdus alkoi sen jälkeen parantua. Siihen kohtaan jäi kuoppa lihakseen. Lääkärit eivät tienneet mikä se oli. Toivottavasti saatte tietää mikä toukka se on. Laittakaa vaik tietoa tänne kun tulokset tulee labrasta. Kuivatin muuten pyykit ulkona ja olivat siellä myös yön ajan. Kiitos tuosta vinkistä. Silitysrauta mukaan!!!

    • asiaa...

      Madon saattaa saada myös hotellin altaalta tai rannalta. Jos puita on lähellä, se helposti pudottautuu pyyhkeelle ja sitä kautta kantajaansa. Kun olemme esim. uimassa, kääräisen pyyhkeen kasaan, niin säilyy puhtaampana.

    • lisätietoa

      kun saamme tulokset. kiitos vaan kaikille kertomuksista, osataan ainakin seuraavalla kerralla olla huolellisempia tämän asian suhteen! ihmettelen vähän, miksei matkailuklinikan tai david livingstone seuran (matkailulääketieteeseen erikoistunut terveydenhuoltoalan ammattilaisten seura) sivuilla ollut tällaisesta riskistä mitään tietoa, vaikka hyvin oli kerrottu mm. hyttysenpistoilta suojautumisesta. no, tällä kertaa opittiin kantapään kautta.

    • mustaamambaa

      Ystäväni sai samanmoisia tuliaisia jalkoihinsa!
      Emme kertaakaan kuivanneet yhtään mitään ulkona, kengät oli jalassa kokoajan (paitsi hiekkarannalla kahlaillessa). Niitä matoja oli ainakin 15-20!
      Eikä meitäkään kukaan mistään madoista varoittanut vaikka pakettimatkalaisia oltiin.
      Laitoin kyllä matkatoimistollekin jo postia aiheesta, mutta jos muilla on samanlaisia kokemuksia, kirjoittakaa tekin!
      Meilläkään ei ole madoista vielä mitään tietoa, mutta jos ap. voisi ystävällisesti tulla tänne sivustolle kertomaan, sitten kun jotain niistä kuulette?
      Mietin vaan voisiko hotellilla olla jotain yhteyttä, me oltiin Kairabassa...?

    • vaaraton loinen

      näyttikö tulehduskohta tällaisesta -> http://www.therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Kuva:TFA_1711.jpg

      Tällaista infoa asiasta:
      Myiaasi on kärpäsen toukkien aiheuttama vaiva, mitä esiintyy Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Kärpäsen munan jouduttua ihoon tai ruumiin onteloihin siitä kehittyvä toukka käyttää ravinnokseen isännän kudosta, ruumiin nesteitä tai ruuansulatuskanavan sisältöä. Ihomyiaasi ei ole kovin harvinainen lämpimissä maissa, sen sijaan muut myiaasit ovat hyvinkin harvinaisia. Ihomyiaasi voi kulkeutua oireettomassa matkustajassa kotimaahan saakka puhjetakseen vasta täällä paisetautia muistuttavana tilana. Ihmisen ihomyiaasia aiheuttaa ainakin 13 eri kärpäslajia. Kärpäsen toukan aiheuttama ihomyiaasi on hyvänlaatuinen, toukat eivät vaella muualle elimistöön.

      Trooppisessa Afrikassa tavallinen mangokärpänen munii munansa kuivumassa oleviin vaatteisiin, mistä munat joutuvat kosketuksiin ihon kanssa. Munasta kuoriutuva touka läpäisee ihon, kypsyy ihonalaisessa kudoksessa 10-14 päivän kuluessa ja aiheuttaa paiseen. Hoidoksi ihomyiaasissa riittää toukan poistaminen, yleensä puristamalla.

      http://www.therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Matkailijan_ihotaudit#Miliaria

    • "Eräs*
    • mzungu

      Olemme asuneet toista vuotta Darissa,Tanzaniassa ja mieheni tyokaverit ilmoittivat meille heti tultuamme maahan "matovaarasta"eli kaikki pyykki silitettava niin toukat kuolevat....eivat kylla ole vaarallisia mutta kivuliata...luulisi matkatoimiston tietavan varoittaa!

    • ONNEKSI RUUSU

      KANNATTA AINA TARKISTAA

    • selvisi

      lääkäri soitti eilen, toukat olivat tutkittavana ja ne tosiaankin olivat jonkunlaisen kärpäsen toukkia. niistä ei pitäisi olla enää mitään haittaa, kun siis ovat poistettu kehosta. tieto lääkäriltä oli tietysti hyvä kuulla, mutta oikeastaan jo tämän ketjun joistakin kirjoituksista saimme helpottavaa tietoa, joten kiitos kovasti valaisevista viesteistänne. hyvä pointti joltain oli, että ehkä matkatoimistonkin kannattaisi tällaisesta riskistä mainita. seuraavalla afrikanmatkalla olemme viisaampia! : )

    • Äippä

      Ks. TherapeiaFennica, iholoiset yms.

    • ylläri

      WORMSSSS!

      • mallu12

        Gambian matkalle, onko viimeaikoina ollut kokemuksia mato-ongelmasta? Meinaamme ehkä perua koko joululoman, kun joutuu päivystämään puhtaan pyykin puolesta :), kun hyyryläisiä vaatteissa!


      • *kuu*
        mallu12 kirjoitti:

        Gambian matkalle, onko viimeaikoina ollut kokemuksia mato-ongelmasta? Meinaamme ehkä perua koko joululoman, kun joutuu päivystämään puhtaan pyykin puolesta :), kun hyyryläisiä vaatteissa!

        Älkää ihmeessä peruko. Huonolla tuurilla missä vaan voi tulla mitä vaan. Ei kaikkea kannata etukäteen murehtia. Itse olin Gambiassa joulukuussa 2011 ja mitään ötököitä tai matoja ei kyllä vaatteissa, hotellihuoneessa tai iholla näkynyt. Uikkarit yms. olivat kyllä yöt parvekkeella ja liikuimme rohkeasti kaikkialla eri vuorokauden aikoina.


    • oho,,

      oho, itsekin olen ollut pakettimatkalla Gambiassa, mutta ei matkanjärjestäjän materiaaleista ollut tästä mitään mainintaa. Rokotteita ja malarian estolääkitystä kyllä suositeltiin. Mitään matoja/ toukkia ym. en saanut, mutta tieto pyykin sisällä kuivattamisesta/ silittämisestä olisi ollut hyvä saada. Matkalla olleet vaatteethan kannattaa silittää myös kotona, jos normipesu ei riitä toukkien tappamiseen.

      • !!!!

        yleensä ei missään etelän maissa ei saa vaatteita pitää ulkona varsinkaan pimeällä tuulettumassa tai kuivumassa silloin ilmassa on kaikenlaisia ötököitä jotka munii vaatteisiin ja ne tarttuu ihoon ja niistä tulee matoja.
        meksikossa olen nähnyt vain varoituksen hotellissa ko. asiasta, mutta en missään muussa vastaavaa tiedotetta ole nähnyt.
        amerikkalaisiahan varoitetaan aina kaikista enempi ja tässä meksikon lomakohteessa lomailee paljon amerikkalaisia.
        yksi lääkäri katsoi mitä rokotteita tarvin matkaa varten niin hänkin tarkisti amerikan sivuilta asiat ja sanoi, että jos amerikan sivuilla ei jotakin roketetta vaadita niin sitten ei tarvi. ovat aina ylivarovaisia .


    • yökötys ja tuliaiset

      Myaasi? Punertava iho ja siitä raapaisin "ruven" jossa näytti olevan ihonvärisessä pikkumöykyssä erittäin ohut hius? Ystäväni oli käynyt Marokossa vajaa vuosi sitten, itse en kymmeniin vuosiin Skandinavian ulkopuolella. Onko mahdollista että nuo loiset kulkeutuvat Suomeenkin matkailijoiden mukana?
      Tuleeko niitä vai yksi vai monta? Oikealla olkapäälläni on muutama punertava läiskä-Oksettaa...

    • isoa matoa

      Aika monet suomi neidot hakevat varmaa matokuuri sieltä ja tuovat vielä madon
      kantajankin suomeen jos voivat, hyi .

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8925
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2653
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2390
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1507
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1247
    Aihe