Rähisevä

narttu.

Narttumme (4-v) on aina ollut muiden koirien kanssa hyvin toimeen tuleva ja leikkinyt mielellään esim. koirapuistoissa. Se on itse asiassa ollut niin kiinnostunut muista koirista, että ei ole koskaan oppinut olemaan vetämättä ja kiskomatta vieraiden koirien perään lenkillä. Jos tuttavuutta ei ole päässyt tekemään, koira on usein jäänyt ulisemaan vieraan perään.

Nyt viimeaikoina (muutaman kuukauden sisällä) koira on alkanut oudosti rähisemään vastaantulijoille. Ensin, vierasta koiraa lähestyttäessä, koira menee matalaksi ja häntä painuu koipien väliin, se saattaa jopa käydä makaamaan maahan ja odottamaan vastaantulijaa. Kun vieras koira on melkein kohdalla, koira ryntää sitä kohti kaikella voimallaan ihmeellisen "rähinän" ja urinan säestyksellä.

Käytös ei ole varsinaisesti aggressiivista, koiralla ei selvästikään ole tarkoitus "käydä päälle" tai vahingoittaa toista koiraa, mistä todistaa jo sen alistuvat maahanpainuvat eleetkin. Toiset omistajat kuitenkin helposti säikähtävät ja saattavat jopa suuttua. On vähän vaikeaa lenkittää koiraa täällä kaupungissa, kun toisia koiria tulee vastaan tämän tästä.

Myös koirapuistossa käyminen on pitänyt lopettaa, koska koira rähisee helposti myös siellä. Aiemmin se ärähti vain, jos innokas uros yritti selkään, mutta nykyään se "tekee tilaa" jo heti portilla ja ajaa muita varsin äkäisesti kauemmaksi. Tosissaan se ei ole purrut ketään enkä usko että purisikaan, mutta ihmeellisen dominoivaa käytöstä tämä on aiemmin pikemminkin alistuneen koiran käytökseksi. Tehtyään tilaa itselleen koiramme kyllä on iloinen ja leikkii ja juoksee sen jälkeen mielellään, mutta vahinko vain muut omistajat ovat saattaneet jo säikähtää sitä ja luulla sitä aggressiiviseksi.

Olen vähän ymmälläni koirani kanssa enkä oikein ymmärrä, että mistä tämä käytös johtuu. Voisiko olla, että koira menisi jotenkin tällä tavalla "sekaisin" juoksujen takia? Koiralla on juoksut pari kuukautta myöhässä.

Koira on perusluonteeltaan kiltti, mukautuvainen ja jopa alistuva. Sille ei ole tapahtunut mitään pahaa eikä havereita muiden koirien kanssa ole sattunut, se on aina ollut "sosiaalisesti älykäs" ja osannut kierää ja väistää konfliktitilanteet.

Mistä voisi olla kysymys? Jos on jotakin ideoita, niin vastatkaa toki!

5

499

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kohtalontoveri

      Meidän 2 v narttu on täsmälleen samoin käyttäytyvä, paitsi en usko sen olevan alistuva, meillä ei ole myöskään koirapuistoa jossa tuota pääsisi kokeilemaan. Mutta kuvittelisin toimivan puistossa täsmälleen samoin kuin sinun narttusi.
      Mielelläni kuulisin muiden kommentteja.

    • Noissa "käyttäytymispropleemissa" vois sen rodun aina mainita,kun se on osaltaan aikas oleellista ;)

      On rotuja,mitkä ei aikuisena kovinkaan hyvin tule oman sukupuolen kanssa toimeen,ääritapauksissa ei pahemmin ylipäätään vieraiden koirien kanssakaan.
      Joskus se voi tulla näkyviin suht myöhään.
      Kaikki rodut tai koiratkaan ei ole koirapuistoilijoita.

      Ideoita on vaikea antaa näkemättä koiraa ja tietämättä viimekädessä miksi se noin käyttäytyy,joten siksi vaan vanha neuvo,että ota yhteyttä johonkin noissa asioissa pätevään koira-ihmiseen.Jos ei esim.tuttavapiirissäsi ole,niin sitten johonkin ulkopuoliseen.

      Parasta ja nopeintakin apua saa aina käyttäytymisjutuissa,kun joku ensin arvioi missä mennään ihan näkemällä ja jututtamalla,jolloin sitä voidaan parhaiten alkaa työstämään.


      Se sitten onko käyös aggrea tai ei,on vaikea sanoa netin kautta,mutta,se että koira näyttää ns,alistuvia eleitä (jos viime kädessä näyttää),ei tarkoita sitä,etteikö olisi kyseessä myös rähinämeininki.Tuon tyyppinen liittyy usein pelkoaggressioon.

      Voi olla kyse jotain hormoonitoimintaan liittyvästä,sen näet,kun seuraat koiraasi sen juoksukierron vaiheita,mutta harvoin pelkästään sitä.Mutta voi hyvinkin olla,kuten monesti näissä jutuissa,ihan puutteellista johtajuutta lyhyesti sanottuna.

      • multisekarotuinen,

        sisältää lähinnä erilaisia pystykorvaisia metsästysrotuja. Eli aika "alkukantainen" tapaus on kyseessä.

        Ei kyllä ole ollut koskaan aiemmin aggressiivinen ketään eikä mitään kohtaan. Sehän tässä vähän ihmetyttääkin. Olen kuvitellut tuntevani koiran hyvin, mutta nykyiset ristiriitaiset viestit menevät vähän yli hilseen. :/

        Muuten, sinulle ja myös seuraavalle vastaajalle, koiran juoksut alkoivat eilenillalla, joten olen taipuvainen ajattelemaan, että niillä olisi jotakin tekemistä tämän kanssa. Jos meininki jatkuu juoksujen jälkeenkin, täytyy sitten kysellä asiantuntijoilta.

        Koira on kyllä ulkona ollessaan melko omapäinen tapaus. Mitenhän sitä johtajuutta voisi vahvistaa nimenomaan ulkotiloissa? Sisällä koira tietää paikkansa hyvin tarkkaan, väistää meitä kiltisti ja antaa ottaa vaikka ruoan suusta.


      • multisekarotuinen, kirjoitti:

        sisältää lähinnä erilaisia pystykorvaisia metsästysrotuja. Eli aika "alkukantainen" tapaus on kyseessä.

        Ei kyllä ole ollut koskaan aiemmin aggressiivinen ketään eikä mitään kohtaan. Sehän tässä vähän ihmetyttääkin. Olen kuvitellut tuntevani koiran hyvin, mutta nykyiset ristiriitaiset viestit menevät vähän yli hilseen. :/

        Muuten, sinulle ja myös seuraavalle vastaajalle, koiran juoksut alkoivat eilenillalla, joten olen taipuvainen ajattelemaan, että niillä olisi jotakin tekemistä tämän kanssa. Jos meininki jatkuu juoksujen jälkeenkin, täytyy sitten kysellä asiantuntijoilta.

        Koira on kyllä ulkona ollessaan melko omapäinen tapaus. Mitenhän sitä johtajuutta voisi vahvistaa nimenomaan ulkotiloissa? Sisällä koira tietää paikkansa hyvin tarkkaan, väistää meitä kiltisti ja antaa ottaa vaikka ruoan suusta.

        Pystykorvissakin on hyvinkin erilaisa rotuja sosiaalisuudeltaan,eli ties sitten,jos jotain tulee perimästäkin,ehkä.

        Mutta tosiaan,kiinnitä huomiota nyt tuohon juoksukiertoon,jos ne hormoonit sieltä vaikuttaa,vaikka osaltaan.Voi vaikuttaa hyvinkin,mutta toisaalta siis muutkin seikat.


        Kun sanoit,että koira on ulkona melko omapäinen,niin riippuu mitä tarkoitat.Eli jos vaikuttaa itsenäiseltä,voi tulla hyvinkin perimästä.Jos on selvää "tottelemattomuutta",niin silloin lähinnä kertoo jonkin sortin koulutuksen puutteesta/johtajuuden puutteesta.
        Silloin voi ajatella niinkin,että vika on tuo,mutta hormoonikuohut vaan kärjistää tilanteita ;)

        Se johtajuuden vahvistaminen on kuitenkin vähän niinkuin kokonaisuus.Kovin lyhyesti ei sitä voi selittää.Joten haepa vaikka jotain siihen liittyviä kirjoja kirjastosta tai koeta googlettaa,niin varmaan saat jotain juttua.
        Kun johtajus on kunnossa ylipäätään ja koiralle opettaa tarkoin/vahvistaa haluttua käytöstä,niin homma toimii silloin jokapaikassa.Mitään kikkakolmosia ei ole,että homman saa varmaksi.

        Niin ja noista koirasi eleistä.Ei ne välttämättä ole ristiriitaisia,ne voi vaikuttaa siltä.Kun monesti ihmiset osaa katsoa vain ne selkeämmät eleet,eikä huomaa niin heikompia,jotka sitten yhdessä saattaa viestittää ihan jotain selkeää muuta.
        Vaikka hännän heilutus esim.Se voi viestittää monta eri olotilaa,riippuen ihan siitä,mitä koira muilla eleillään ja signaaleillaan viestittää ;)


    • Hulivilin emäntä

      Tervehdys!
      Voi kyllä johtua hormooneista, meidän neiti ainakin "kiristyy" juoksujen alla. Joskin muutaman koiran (irrallaan olleita) käytyä koiramme kimppuun (yksi puri jopa haavan koiramme peräpäähän), on toleranssi pienentynyt muutenkin tietyn näköisiä ja kokoisia koiria kohtaan, aiemmin piti kaikista kokoon ja sukupuoleen katsomatta! Tämä sitten näkyykin pelokkaana ärhentelynä, jos vastaan tulee musta-valkoinen keskikokoinen koira tms. ja en ole onnistunut tätä kitkemään pois! Robert Mugford kirjoitti kirjassaan omasta irlannin setteristä, jolla jäi häntä oven väliin pentuna. Tämän seurauksena koira istui aina kun ovea avattiin ja suljettiin ja käveli läpi vasta kun ovea ei liikutettu. Tapa pysyi koko koiran eliniän ja poistui vasta kun koirasta tuli vanhuuden höperö. Tämän kerroin siksi, että koirasi saattaa muistaa jonkun pelottavan kohtaamisen lajitoverin kanssa (jota et itse ole välttämättä edes huomannut) ja tästä johtuen suhtautuu epäluuloisesti kaikkiin koiriin. (Kaverini labbis ei voinut sietää pystykorvaisia ja kippurahäntäisiä koiria yhden käytyä sen kimppuun pentuna.) Todennäköistä on kuitenkin että hormoonit ne vain hyrräävät. Jos juoksujen jälkeenkin ongelma jatkuu, kannattaa miettiä toista lähestymistapaa asiaan. Suosittelen ed. mainitsemaani koirapsykologin kirjoja, erittäin hyviä!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      420
      9106
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      59
      2416
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      39
      1785
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1639
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      89
      1408
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      122
      1339
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      363
      1225
    8. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      132
      1112
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      18
      1093
    10. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      54
      1032
    Aihe